Dodaj do ulubionych

sernik Dukana

25.02.10, 13:35

bardzo proszę o przepis na sernik (ale pieczony, a nie na zimno),
może mogłabym go gdzieś tutaj znaleźć, ale szczerze mówiąc jestem w
pracy i nie za bardzo mam czas szukać na forum, a chciałabym dzisiaj
po południu go upiec.
Z góry dziekuje!:)
Obserwuj wątek
    • l.e.a Re: sernik Dukana 25.02.10, 13:46
      Sernik z książki Dukana

      5 łyżek stołowych beztłuszczowego twarożku
      2 łyżki stołowe maizeny
      2 żółtka
      2 łyżki stołowe soku z cytryny
      3 łyżki stołowe słodziku
      5 białek jajka

      Ubić trzepaczką twarożek, maizenę, żółtka, sok z cytryny i słodzik,
      tak by uzyskać kremową konsystencję. Ubić białka na sztywną pianę i
      delikatnie dodać do masy serowej. Wlać do formy na suflet. Podgrzewać
      12 minut na średniej mocy w mikrofalówce. Spożywać na zimno.


      Sernik Jogurtowy

      400 g jogurtu naturalnego
      500 chudego serka homo (ja używam tego z Netto)
      4 jaja
      1 łyżka skrobi kukurydzianej
      aromat cytrynowy
      5 łyżek słodziku

      Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pozostałe
      składniki zmiksować, wymieszać z pianą. Piec około 40 minut w temp.
      180 st.



      SERNIK niecieknący, mało opadający

      500g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego (z Auchan, ma
      3,5%tł., wygląda jak kiełbasa)
      5 jaj
      3 płaskie łyżki słodziku SussinaGold
      2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej Kotanyi
      kilka kropel aromatu pomarańczowego
      1 budyń Albona śmietankowy/waniliowy (do dostania w Aldi, skł. 30g:
      skrobia kukurydziana, aromat, barwniki)

      Wszytko łączymy ze sobą mikserem na jednolitą masę. Formę - keksówkę
      (25x12cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy sernik i pieczemy
      około godzinę w 200*C w piekarniku gazowym (ale i tak trzeba
      doglądać) Zostawiamy do wystygnięcia w środku.


      Sernik
      7 jajek
      1 kg sera (twaróg 3% Oetkera - innego nie próbowałam)
      aromat pomarańczowy
      3-4 łyżki słodziku Sussina
      1 łyżka mąki kuku
      Jajka całe wbijamy do dużej miski i ubijamy mikserem około 15 minut
      na maksymalnych obrotach, dodajemy słodzik i jeszcze kręcimy chwilkę,
      potem zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy ser po łyżce, żeby
      masa nie opadła za bardzo, kilka kropli (dosłownie kilka!) aromatu i
      mąke dodajemy na końcu.
      Formę 25x25 cm wykładamy papierem i wylewamy masę. Wkładamy do
      nagrzanego do 170-180 st. piekarnika (bez termoobiegu!) i pieczemy
      godzinę, skręcamy temp do 120 st i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
      Wyłączamy piekarnik, a sernik wyciągamy po pół godziny. Wykładamy na
      ręcznik papierowy zeby odsaczyc z wody (ja zmieniam podklad
      dwukrotnie


      SPRZEDAJĘ PRZEPIS NA GOTOWANY SERNIK
      pół kilo twarogu mielonego chudego
      2 zółtka
      4białka
      3-4 łyżki sussina gold
      parę kropel aromatu śmietankowego
      Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez ok pół godz/nie zagotowywać/
      Następnie rozrabiam 3-4łyżeczki żelatyny w małej ilości mleka
      0%,dodaję do masy serowej.Nalewam w pojemniczki po wiejskim serku.jak
      wystygnie wstawiam do lodówki. Przepyszny.Smacznego.


      Sernik bezprzepisowy
      200 g chudego twarogu
      2-3 jaja (zależy od wielkości)
      mały jogurt
      cynamon

      za pierwszym razem nie dodałam słodziku bo zwyczajnie mi się
      skończył... I tak mi posmakowało, że prawie całkiem z niego
      zrezygnowałam. Widzę różnicę (spadki) między dniami ze słodzikiem, a
      bez niego - jednak lepiej zrezygnować albo przynajmniej ograniczać.
      No i trzeba znaleźć twaróg, który najbardziej nam smakuje - jak
      najdelikatniejszy.

      Miksuję to wszystko dokładnie i wylewam na sporą okrągłą blachę tak,
      żeby powstał cienki placek. Szybko się piecze (30 minut w 170'c).
      Kroję na trójkąty (wychodzi 6) i zafoliowuję jak batoniki. Podjadam
      cały dzień, co godzinę-dwie (także przed snem) i jestem zapchana, a
      to tylko 300 g nabiału.
      • agulag76 Re: sernik Dukana 28.02.10, 20:34
        Widzę że ktoś tu kopiuje przepisy z forum dieta.pl
      • lalkaika Sernik bez przepisu :) 13.09.10, 16:30

        Wlasnie zrobilam.To moj pierwszy wypiek dukanowy.
        Pycha.Dozucilam 2 lyzki stolowe mazeiny,bo wlasnie zakupilam,i aromat migdalowy zamiast cynamonu.
        Tylko piekl sie wiecej niz 30 min,godzine prawie i nie jestem pewna czy aby jest do konca gotowy..,ale grunt ze smakuje:)

        [/b]
    • tajemniczy_ogrod Re: sernik Dukana 25.02.10, 14:00
      a ja robię taki:

      SERNIK JAK PRAWDZIWY

      - 0,5 kg sera chudego (najlepszy taki w kostkach, mieciutki, zeby
      nie trzeba bylo mielic)
      - 4 jajka
      - 2 do 3 lyzek slodziku w proszku
      - 3 lyzki zmielonych na puch otrab owsianych
      - 3/4 szklanki mleka 0,5%
      - dowolny aromat
      Ser, zoltka, slodzik, aromat, otreby wrzucic do miski i zmiksowac
      dodajac po troche mleko. Masa bedzie dosc rzadka i taka ma byc. Na
      koniec dodac ubite na piane bialka i delikatnie wymieszac.
      Tortownice (najlepiej taka o srednicy 19 cm) wylozyc papierem do
      pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie
      przylepia) i wylac mase serowa. Piec 1 godzine w temperaturze 170
      stopni. Mozna dodac do czesci masy kakao, bedzie wtedy sernik we
      wzorki.
      • guziczek1978 Re: sernik Dukana 25.02.10, 14:20
        dziewczyny, dziękuję bardzo!
      • blue_sue Re: sernik Dukana 28.02.10, 20:17
        W ramach nagrody po 11 dniach trwania przy diecie Dukana zrobilam dzis sernik wg
        przepisu tajemniczego_ogrodu. I wszystko fajnie, ladnie wyglada, ale bardzo czuc
        w nim slodzik :( zjadlam jeden kawalek i przypomina mi sie ten posmak :(
        Czy znaczenie moze miec to, ze dalam slodzik w pastylkach (rozgniotlam tyle
        tabletek w mozdzierzu zeby wyszly 2 lyzki jak w przepisie)? Czy ten w tabletkach
        jest bardziej slodki i nalezy uzyc go mniej? Czy moze po prostu slodzik zawsze
        bedzie wyczuwalny i trzeba sie z tym pogodzic?
        • pierzak_w_szpilkach Re: sernik Dukana 28.02.10, 21:10
          Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam, więc zapytam:
          rozgniotłaś tyle tabletek, żeby uzyskać proszek o objętości dwóch łyżeczek cukru?
          Jeśli tak, to zdecydowanie za dużo tych tabletek walnęłaś :D
          Nie wiem jakiego słodzika używasz, ale na moim jest napisane, że 1 tabletka = 1
          płaskiej łyżeczce cukru.
          Wszystkie słodziki mają w DS więcej punktów, z tym, że jedne słodzą podobnie do
          cukru a niektóre bardziej :P
          Przy odpowiedniej ilości nie powinien powalać smakiem (chociaż np. mojej mamy i
          tak nie da się oszukać - zawsze wyczuje oszustwo ;) )
      • jojo157 Re: sernik Dukana 07.09.10, 13:26
        Upiekłam.Wyszedł przepyszny.Chrupiąca skórka ,soczysty w środku.Polecam.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • jojo157 Re: sernik Dukana 07.09.10, 13:54
        Jeszcze raz pochwalę przepis na sernik jak prawdziwy,(napisał tajemniczy_ogród).Rzeczywiście wyszedł jak prawdziwy.
    • kaga9 Re: sernik Dukana 25.02.10, 15:04
      Ja tylko dodam z doświadczenia własnego, że do pieczenia używamy słodzika w
      płynie. Ten w proszku traci swoją słodkość.
      • blue_sue Re: sernik Dukana 28.02.10, 20:19
        oj, cos niefortunnie wstawilam swoj post, przepraszam :]

        kaga9: moj dzisiejszy przypadek pokazuje, ze jednak czuc slodkosc, tylko
        slodzikowa ;]
        • ka_enigma Re: sernik Dukana 23.03.10, 19:51
          No więc w piekarniku siedzi sernik - wszystko wrzuciłam do miski i zmiksowałam
          :) Jakoś mnie tak naszło a nie piekłam go wcześnie ... zobaczymy :)
          • jagodawiosna Re: sernik Dukana 02.08.10, 19:36
            Witam! Na diecie Dukana jestem od 31.05.2010, na razie tylko 10 kg mniej ale i
            tak czuje sie bardzo dobrze. Leciutko ja modyyfikuje. Zjadam np. codziennie 1-2
            jogurty owocowe o obnizej kalorycznosci. Ten serniczek narobil mi takiej ochoty
            na ciasto, ze chyba sie skusze i go upieke.
            • imasumak Re: sernik Dukana 02.08.10, 20:44
              jagodawiosna napisała:

              Witam! Na diecie Dukana jestem od 31.05.2010, na razie tylko 10 kg mniej
              ale
              i
              tak czuje sie bardzo dobrze.


              Chyba żartujesz. Tylko 10 kg? To jest bardzo dobry wynik.

              Leciutko ja modyyfikuje. Zjadam np. codziennie 1-2
              jogurty owocowe o obnizej kalorycznosci.


              To akurat żadna modyfikacja. Jogurty owocowe light są dozwolone na dukanie do 2
              kubeczków dziennie.
            • maran73 Re: sernik Dukana 03.08.10, 11:39
              jagodawiosna do ciebie: ja też jestem na dukanie od 31.05.2010, ale
              schudłam dopiero 5-6kg i już dłuższy czas moja waga stoi. Z
              jakiego "pułapu" startowałaś, że masz 101kg mniej???
              • lilka208 Re: sernik Dukana 09.09.10, 14:29
                kurde ,upiekłam dzis sernik z serka piątnicy,3 procent lekki ,a zapomnialam ze on jest granulowany i kupilam 1 kg i upieklam ale ser zmiksowalam mikserem myslalam ze bedzie niedobry a tu nawet nawet
    • mama-ola Re: sernik Dukana 09.09.10, 15:48
      Czasami sernik wychodzi słodki, ale skórka z wierzchu spieczona jest gorzka. Warto ją więc zdjąć, zwłaszcza jeśli ładnie odchodzi. Z tego też względu warto piec w mniejszej foremce, żeby był wyższy.
      Można posmarować nutelką bez żółtka.
      • lilka208 Re: sernik Dukana 13.09.10, 16:40
        no własnie ta skórka jest taka jak piszesz i z ta nutelka sprobuje nastepnym razem :). dzieki za pomysł

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka