ven.to 14.06.10, 18:29 Dziewczyny! A może tak byśmy spisały patenty na smacznie i po Dukanowemu przygotowany drób? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mama-ola mielone w cukiniach 14.06.10, 21:53 Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć. Mięso mielone przyprawić, napchać do cukiń. Poskładać połówki z powrotem w rury i do rękawa foliowego. Piekarnik, godzinka, koło 180 stopni. Proste w przygotowaniu, jak nie wiem co, i bardzo smaczne. Je się ze skórką. Jak na razie, to jest mój HIT! Pozdrawiam :-) Link Zgłoś
madzioreck Re: Kurczak na 1001 sposobów 15.06.10, 12:23 Ja uwielbiam klasycznego, pieczonego kurczaczka z prodiża. Obedrzeć ze skóry, posypać solą, pieprzem i wybraną przyprawą (uwaga na sól, niektóre przyprawy ją zawierają, żeby nie było niespodzianki;)): majerankiem, "kurczakiem po diabelsku", mieszanką papryki słodkiej i ostrej albo tylko ostrą, w ostrym curry, chilli albo w czosnku i cebuli. Piekę w prodiżu około godziny, czasem podlewam troszkę wodą, jak się trafi wyjątkowo chude ptaszysko. Link Zgłoś
madziowy1 Re: Kurczak na 1001 sposobów 15.06.10, 12:26 mama ola -a t oco wydrążysz z cukinii to dodajesz to tego mięsa czy wywalasz? a może coś innego z tego robisz? Link Zgłoś
mama-ola Re: Kurczak na 1001 sposobów 15.06.10, 12:50 Raz wywaliłam, a raz nie - zmieliłam w blenderze z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego na gładki sos i dodałam do innej porcji mięsa mielonego. Plus były tam jeszcze przyprawy, żółtka i ubite jajka. Taką masę włożyłam do foremki keksówki i upiekłam. Wychodzi taki "chlebek-mielonka", który może być na obiad lub do chleba. dobry z chrzanem. Ja w ogóle gotuję hurtowo, bo mi prądu szkoda. Jak robię mielone, to od razu 3 kilogramy. Jeden kilogram trafia do 6 cukiń (tu mielone tylko z przyprawami), drugi kilogram trafia do foremki (z jajami i przyprawami, na dzień proteinowy) i trzeci kilogram trafia do foremki z pieczarkami, zmielonymi środkami cukiń, papryką, pomidorami z puszki itp. (ten będzie na dzień warzywny). Link Zgłoś
ven.to w tymianku 16.06.10, 20:56 zbity na cienkie małe steki, posypany grubo tymiankiem i odrobiną soli, smażony na patelni beztłuszczowej, podlewany po odrobince wodą. Pycha - cała rodzina się zajada :) Link Zgłoś
ven.to curry 16.06.10, 20:58 kurczaka pokrojonego na małe kawałki marynujemy mieszanką soli, papryki słodkiej, curry i pokrojoną cebulą. Niech postoi, sok puści. A potem do garnka i dusimy. Dodac trochę wody, szczyptę czosnku. W czasach warzywnych dorzucic pomidory obrane ze skórki Link Zgłoś
ven.to paprykowe roladki 16.06.10, 21:02 sparzyc czerwoną paprykę, ściągnąc z niej skórkę. Pokroic w plastry twarożek wymieszac z posiekanym gotowanym kurczakiem i sporą ilością natki pietruszki. Sól, pieprz. posmarowac tak przygotowaną pastą plaster papryki, zwinąc w rulonik, przekłuc wykałaczką. podgrzac na patelni beztłuszczowej, obrzucając poduszonym wcześniej selerem naciowym. Zjeśc Link Zgłoś
elrosa Chiński z papryką 16.06.10, 21:11 - 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) - papryka zielona i czerwona - sos: 150ml bulionu (może być z kostki), 1 łyżka sosu sojowego, 2-3 ząbki czosnku, korzeń imbiru, 1 łyżeczka octu ryżowego, 2 tabletki słodzika - jogurtowy sos czosnkowy Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonie, podlewamy niewielką ilością wody, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy sos: do ciepłego bulionu dodajemy sos sojowy, ocet i słodzik, wyciskamy czosnek, imbir ścieramy na tarce i dajemy ok. łyżeczki. Wlewamy sos do kurczaka, mieszamy przez chwilę i przykrywamy z powrotem. Jeśli jeszcze nie mamy, można przygotować sos czosnkowy (5 łyżek jogurtu naturalnego, ew. 1 łyżka serka homogenizowanego, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, sól). Kurczaka prosto z patelni przekładamy na talerz, polewamy zimnym sosem czosnkowym i pożeramy :-) Link Zgłoś
lou_lou_72 rozpustny biust kurzy ;) 17.06.10, 09:50 Składniki: duża pierś z kurczaka bakłażan musztarda sól, pieprz, bazylia suszona lub zioła prowansalskie serek wiejski lekki (granulki) świeże liście bazylii i kilka pomidorków koktajlowych piersi pokroić na porcje trochę utłuc, posypać przyprawami, bakłażan pokroić na grubsze plastry i ułożyć albo na blaszcze albo w naczyniu żaroodpornym każdy plaster smarujemy troszkę musztardą na to układamy pierś kurczaka i do piekarnika na 35 min. w 180 st. pod koniec pieczenia (ok. 8 min.) wykładamy na kurczaka granulki serka wiejskiego i zapiekamy danie dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi Link Zgłoś
ven.to na zimno w sałatce z serkiem wiejskim 19.06.10, 10:03 kawałki grillowanego kurczaka serek wiejski light cebula pomidor składniki drobno pokroic, wymieszac z serkiem wiejskim, doprawic solą i pieprzem. Podawac na liściu sałaty. Rewelacja Link Zgłoś
anja_maciejka Re: Kurczak na 1001 sposobów 19.06.10, 12:05 Piersi rozkroić na połowę, rozbić-tak jak na kotlety. Posolić,popieprzyć, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Posmarować jogurtem naturalnym. Na to "podsmażone" pieczarki z cebulką. Na to żółty ser light. Dla niedukanowców normalny ser. Zapiec w piekarniku-około 30 minut. Pychota. Robiłam przed dukanem, wersja ze zwykłym serem i majonezem-prawiemężowi brakowało,więc wymyśliłam wersję dukanowską. Nie zauważył różnicy. Acha, ten ser light trzeba dołożyć pod sam koniec pieczenia, tak po 20 minutach-inaczej za bardzo się zjara;) Link Zgłoś
ven.to nadziewany pieczarkami 19.06.10, 12:54 całego kurczaka obedrzec ze skóry, natrzec solą, pieprzem, słodką papryką, skropic sokiem z cytryny (ja to robię również od środka). Odstawic do lodówki na noc (można i na dzień ;):)) wypchac kurczaka małymi pieczarkami, wrzucic ze dwa całe ząbki czosnku, pokrojony w kawałki seler korzenny, trochę kopru. Włożyc do naczynia żaroodpornego i piec aż będzie upieczony (:)). W wersji nie Dukanowej polewa się go sosem śmietanowym z koperkiem, najlepiej pasuje do michy sałaty ze śmietaną. W wersji dukanowej ja jem bez sosu. Próbowałam z jogurtowym ale to nie to. Link Zgłoś
madzioreck Gyros 19.06.10, 13:28 Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki i obtoczyć w przyprawie... nie chcę robić kryptoreklamy, ale... kamisowym Gyros-Kebab. Smażyć na patelni na dużym ogniu, ale krótko, można odrobinkę podlać wodą na początku, jak woda odparuje, mocno przypiec. Rewelacja, znów zrobiłam więcej i mąż mi zeżarł, a resztkę, która zachomikowałam w lodówce, wydębił ode mnie, robiąc oczy kotka ze Shreka, kiedy zabierałam się do jedzenia... Link Zgłoś
madzioreck I sos czosnkowy, oczywiście... 19.06.10, 16:45 Pół dużego kubka jogurtu naturalnego, sól, 3 duże ząbki czosnku, suszona natka pietruszki... o matuchno :) Najlepsze, jak się gotowe mięsko wymiesza z tym sosem na talerzu. A mnie jak na złość skończyły się piersi, w sobotę po południu, cholerka. Jak nie potrzeba to pół zamrazalnika cycków :/ Link Zgłoś
ven.to Re: I sos czosnkowy, oczywiście... 19.06.10, 20:40 no to już wiem co jutro będzie na obiad :) Link Zgłoś
ven.to roladka dla dietetycznych szaleńców 25.06.10, 20:36 kumpela mi dzisiaj zrobiła. Hasło "co ci zrobic na obiad?". Odzew: "jestem na diecie. kurczak bez tłuszczu najlepiej". Więc wyczarowała mi cudo co najpierw myślałam że padnę (bo cudo wygląda tak na maxa dietetycznie jakbym była niemowlęciem), a potem się zajadałam z dokładkami i moje dzieci też :) Pomysł prosty: pierś kurczaka ugotowac z zestawem rosołowym (marchewką, porem, selerem, cebulą, pietruszką, listkiem laurowym, solą). Dużo tych warzyw, wody ledwo do zakrycia. Gotowac aż kurczak będzie miękki. Włożyc na wierzch liście kapusty włoskiej i pogotowac jeszcze chwilę żeby się zblanszowała. Kurczak musi się wręcz rozpadac. Wyjąc (wiecie o co chodzi :) nie ryczec tylko wyjąc z garnka)(mój komputer nie ma "ci"), lekko ostudzic. Kurczaka pokroic w takie długie, w miarę grube kawałki, marchewkę przekroic w poprzek. W lisc kapuściany zawinąc kawałek kurczaka, kawałek marchewki, kawałek cebulki. Jesc na ciepło. Rewelacja Link Zgłoś
pszczolaasia Re: roladka dla dietetycznych szaleńców 25.06.10, 21:41 przepis jak przepis ale z tego wycia to sie poplakalam...wisisz mi szklanke koli ktora wyplulam na mnitor mojego lapka. lapek chodzi wiec masz farta...:) Link Zgłoś
mess8385 mielone:) 26.06.10, 18:00 zmielić np blenderem piers z kuraczka, przyprawic w/g uznania, dodac otrąb owsianych by zagęścic i voila, na suchej rozgrzanej patelni a'la plasciutkie mielone poukladac, super konsystencja i calkiem inny smak niz po prostu piers, w piekarniku tez mozna. smak Link Zgłoś
ven.to Re: mielone:) - rewelacja 27.06.10, 12:45 dzięki mess za ten przepis :) wyszły rewelacja. Mam trochę problemu z przywieraniem ale to wina kiepskiej patelni - smażę podlewając wodą. Pyszka Link Zgłoś
redlimonka Re: mielone:) 28.07.10, 14:33 :)Jutro zrobię te mielone skoro polecasz:), mam a planie gołąbki też zrobić Link Zgłoś
redlimonka Re: mielone:) 28.07.10, 14:47 :)Może mi wróci chęć na kuraka :) zrobię tez z wołowego :) Link Zgłoś
ven.to a la spagetti 28.07.10, 14:23 zmielone piersi kurczaka na patelnię; dużo zmielonej cebuli i czosnku w to cinąc. Soli i pieprzu nie żałowac. Niech się razem dusi do pełnej gotowości. Podlewamy wodą, dodajemy pomidory bez skóry albo koncentrat pomidorowy. Sowicie oprószamy ziołami rodem z Prowansji. I już. To najlepsze co jadłam z kurczaka. W dniach PW wrzucamy w końcowej fazie, podłużny "makaron" cięty z żóltego kabaczka. Nie ma lepszego spagetti na świecie. Można też dorzucic trochę ugotowanej zielonej fasolki drobno pociętej. O matulu - pychota. W dodatku proste i szybkie danie. Smacznego Link Zgłoś
lili-2008 Re: a la spagetti 28.07.10, 14:58 sama często robię a la spaghetti, ale z mielonej wołowiny, drobiu mielonego nie znoszę:/ Link Zgłoś
ven.to Re: a la spagetti 28.07.10, 15:07 ja za to nie tknę innego mięsa niż kurczakowe i niektóre rybie. To co ma więcej nóg niż dwie jest dla mnie niejadalne ;) Ale ja w zasadzie do niedawna mięsa nie jadłam w ogóle więc dobre i to :) Link Zgłoś
lili-2008 Re: a la spagetti 28.07.10, 15:19 Oj, to chyba nie jest Ci zbyt łatwo na tej diecie, co? Ja na kurczaki już nie mogę praktycznie patrzeć:/ Ale zawsze pozostaje wołowina, cielęcina;) No i jajka! One są zawsze ratunkiem:) Link Zgłoś
ven.to Re: a la spagetti 28.07.10, 15:30 dla mnie mielone i spagetti jest nie do znudzenia :) Mięcho jem raz dziennie porcję obiadową i raz w postaci domowej wędliny drobiowej w sałatce z serkiem wiejskim. To lubię. Po za tym nabiał, budyń, owsianka... warzyw całe talerze w co drugi dzień... tak, myślę że ta dieta jest dla mnie stworzona i bardzo mi na niej smacznie :) Link Zgłoś
lili-2008 Re: a la spagetti 28.07.10, 15:34 No to fajnie:) Nie ma chyba nic gorszego, niż być na diecie, która nie smakuje:) Trzymam kciuki za dalsze postępy w odchudzaniu i czekam na kolejne propozycje na kurczaka - może mi się wreszcie odmieni i zacznę go znowu jeść:) Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: a la spagetti 12.04.11, 18:53 a co to za makaron z kabaczka? jak to to przygotowujesz?? Link Zgłoś
ven.to Re: a la spagetti 12.04.11, 19:28 obieraczką do ziemniaków :) po prostu go "obieram" w cienkie strużki. Tylko lekko to to poddusic i już - pycha. hmmm do lata i wysypu kabaczków jeszcze daleko Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: a la spagetti 12.04.11, 19:48 czyli nie jakieś wielkie gotowanie, tylko chwila moment i do jedzenia? a teraz nie ma w ogóle kabaczków? makaron to coś, czego mi brakuje na Dukanie najbardziej, oprócz piwa oczywiście :) Link Zgłoś
ven.to przepis na domową wędlinę 28.07.10, 15:34 może ktoś wstawic? Wyszukiwarka mi nie działa, próbuję znaleźc na piechotę ale coś mi nie po drodze, niestety. Szukam przepisu, który był już tu na forum, o kawałku kurczaka którego się zagotowywało chyba ze dwa razy w wodzie i potem stawał się dobrą wędliną. Link Zgłoś
knati Re: przepis na domową wędlinę 28.07.10, 16:25 Oto przepis: 2 kg mięsa - filet z indyka (w III fazie można użyć schabu) 2 litry wody 3 łyżki soli 1 łyżka słodziku 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego 5 ząbków czosnku (dużych) 2 łyżki jogurtu Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, musztarda, zioła prowansalskie, chili lub inne według swojego uznania WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i jogurtem. czosnek pokroić w kawałki lub przecisnąć. Całość zagotować i ostudzić. Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc. RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe. Smacznego Link Zgłoś
ven.to Re: przepis na domową wędlinę 28.07.10, 17:17 dzięki Knati! :* Właśnie o to mi chodziło :) Chyba niedługo wypróbuję chociaż zamiast indyka użyję jednak kurczaka. Indyk mi, kurka wodna, jakoś dziwnie pachnie. Poza pieczonym i ociekającym tłuszczem, rzecz jasna ;) Link Zgłoś
knati Re: przepis na domową wędlinę 28.07.10, 17:37 Nie ma za co ven.to ważne, żeby smakowało. Niestety mi najlepiej smakuje ze schabu lub szynki, niestety muszę poczekać do III fazy. Link Zgłoś
66doris Re: Kurczak na 1001 sposobów 28.07.10, 22:08 Pierś z kurczaka z grzybami Grzyby mrożone gotuję z pokrojoną cebulą i piersią z kurczaka, doprawiam pieprzem, warzywkiem, listkiem laurowym, dodaję natkę i duszę ok 40 min. Pyszne! Zamiast grzybków można chyba dać pieczarki, ale nie próbowałam. A kurczaka pieczonego piekę na butelce z wodą. Wtedy nie jest suchy. Link Zgłoś
ven.to pieczenie na butelce z wodą? 29.07.10, 09:20 zaciekawiłaś mnie 66doris :) przepisem grzybowym (na pewno wypróbuję) i tym sposobem pieczenia. Na butelce z wodą - na czym to polega? Kiedyś piekliśmy kurczaki na dwóch kg soli :) To mój były robił takie niesamowite potrawy. Dobre to było, ale sama bym się nie odważyła. Link Zgłoś
lou_lou_72 pałeczki z kurczaka z cebulką, papryką i pomidoram 29.07.10, 09:36 -kilka sztuk pałeczek z kurczaka obciągnąć ze skóry -posypać przyprawą złocistą do kurczaka lub kurczakiem po staropolsku -rozbić jajo lub dwa, maczać pałki w jaju -potem maczać w otrębach pszennych - ja to robiłam dwa razy -i na patelni podsmażyć z każdej strony -jak się podsmażą to podlać trochę wodą -wrzucić na patelnię pokrojoną cebulkę albo talarki albo w kostkę- jak kto lubi, pokrojoną w paseczki paprykę (ok.2-3) -na koniec dodać pół dużej puszki pomidorów bez skórki -wrzucić jakieś zioła do sosu, które się ma pod ręką ;) jak ma być ostrzejsze to dodać też czosnku :) smacznego Link Zgłoś
lou_lou_72 wędlinka z piersi z kurczaka 29.07.10, 09:44 -dużą pierś rozbijamy dość płasko i stronę spodnią nacieramy ziołami prowansalskimi lub samą suszoną bazylią -smażymy omlet (ja robię na oko z jaja i skrobii, uważam, że może być też nasz tradycyjny placuszek otrębuszek) do którego dodajemy 2 łyżki rozdrobnionego i podduszonego szpinaku (szpinak doprawiamy gałką i czosnkiem) -gotowy omlet kładziemy na rozpłaszczoną pierś -to wszystko razem rolujemy dość ścisło - można spiąć wykałaczkami -zawijamy to w folię aluminiową i wrzucamy do gara z wrzątkiem (wody tak ze 2 cm w garnku) i gotujemy jakieś 40 min., przekręcając po połowie czasu nasze zawiniątko :) Ważne: pilnować, żeby woda nie wyparowała, bo nasza "ala pieczeń" nie ujdzie z tego z życiem ;) Link Zgłoś
66doris Re: pieczenie na butelce z wodą? 29.07.10, 21:55 Całego kurczaka obsypujesz przyprawami i nadziewasz (od strony kupra) na butelkę z wodą. Najlepsza jest po piwie, bo się mieści w piekarniku. Stawiasz na blasze i pieczesz, co jakiś czas polewasz wodą. Piecze się ok. 45 min do 1 godz w 200 C. Smacznego! Cieszę się, że kogoś zainteresowała moja grzybowa potrawa, bo sama ją wymyśliłam, wracając, głodna jak wilk, z pracy. Jest pyszna. Link Zgłoś
ven.to Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 09:05 grzyby już się moczą i czekają na potrawkę :) rozumiem że tą butelkę jakoś kapsluję? Żeby się woda nie wylała? Link Zgłoś
donnaanna Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 11:22 nie, nie kapslujesz, chodzi o to zeby ona parowala do srodka do kurczaka - super nawilza, jest mieciutki i super soczysty. ja nabijam kurczaka na puszke guinessa - rewelacja! Link Zgłoś
66doris Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 20:36 Absolutnie nie! Chodzi o to, żeby woda parowała na kurczaka ( w oryginalnym przepisie jest piwo w butelce),. Butelkę stawiasz pionowo z nadzianym kurczakiem, więc nic się nie wyleje. Link Zgłoś
66doris Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 20:42 A propos grzybków, to nie wiem czy z suszonych będzie dobre, bo one są takie trochę kapciowate, a mrożone są jak świeże - chyba mogą też być pieczarki. Link Zgłoś
donnaanna Re: Kurczak na 1001 sposobów 30.07.10, 11:20 2 piersi z kury pol kubka jogurtu czosnek 2 zabki bazylia przyprawki prowansalskie, sol, pieprz, papryka folia spozywcza surowe piersi rozbijamy na bardzo plasko, nie przejmujcie sie jak sie porobia dziury. posypac sola, pieprzem, papryka, przyprawami ale bez przesady. poukladac plasko na sporym kawalku folii spozywczej latajac dziury. posmarowac cala powierzchnie jogurtem, oblozyc swierza bazylia, posypac pociapanym czosnkiem, zwinac w rolade, zawinac ciasno folia "w cukierek" i do zamrazalnika - na jakies 2-3 godziny. chodzi o to zeby zewnetrzna warstwa zamarzla i trzymala ksztalt. odwinac z folii i bum do piekarnika, na poczatek 15min na co najmniej 200C, zeby wierzch sie szybko rozmrozil i zapiekl nie tracac formy. potem przykrecamy do jakich 175C i dopiekamy ok 45 min, dziubiemy widelcem i sprawdzamy czy juz. mozna tez robic ze szpinakiem. mozna na cieplo obiadowo, mozna na zimno w cienkie plasterki do chlebka albo otrebuszkow. Link Zgłoś
emi.la kurczak w cieście 05.08.10, 17:59 Pycha, dziś jadłam: dukan.blox.pl/2010/06/Kurczak-w-ciescie.html Link Zgłoś
ven.to boski kurczak z Olimpu; w sosie cebulowym 12.08.10, 21:04 wyszedł mi przypadkiem. Słowo daję - najlepszy na świecie jaki jadłam. Mąż kupił w promocji dużo takich kawałków "udowych". Góra udek po prostu. Nie miałam czasu na marynowanie. Obdarłam ze skóry, natarłam każdy solą (sporo), pieprzem, sypnęłam curry, tymianku, majeranku i papryki. "Obsmażyłam" na patelni. Długo, aż się zezłocił. Dużo cebuli poszatkowałam blenderem, bardzo dokładnie i kiedy kurczak już był prawie zezłocony - wsypałam na niego cebule. Co i rusz podlewałam wodą. Przeniosłam kurczaka do garnka (cebulę zostawiłam w tej wodzie z wytopionym tłuszczem żeby sie trochę poddusiła), nalałam trochę wody, dorzuciłam listek laurowy, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Za chwilę dodałam tam całą cebulę z patelni, razem z wodą i dosypałam jeszcze soli. Dolałam wody tak żeby prawie zakrywała kurczaki. Zakryłam pokrywką, nastawiłam najmniejszy ogień, tak żeby kurczak tylko "pyrkolił" i uciekłam z kuchni. (mam taki system że w ogóle nie próbuję potraw dopóki nie są gotowe - moze lubię niespodzianki ale z reguły jakoś udaje mi się nie spieprzyc i nie przesolic (:D). Wróciłam po godzinie - kurczak roztaczał wspaniałe zapachy, z cebuli zrobił się najprawdziwszy sos cebulowy. Dosypałam trochę granulowanego czosnku. Mięso pyszne, rozpływające się w ustach, odchodzące od kości a jednocześnie przyjemnie zrumienione. Najlepsze co jadłam z kurczaka. Tłuste! (chociaż uważnie obdarłam całą skórę i tłuszcz) Można zchłodzic i zebrac tłuszcz z wierzchu. Słowo daję - pycha! Niech ktoś zrobi i okrzyknie mnie cudotwórcą ;) a jak mu nie wyjdzie to sama zrobię i wyślę kurierem :) Link Zgłoś
ven.to kapucha z kurakiem; szybko, łatwo, tanio, smacznie 12.08.10, 21:15 dziwne ale też dobra. Składniki: - jedna kapusta biała - jedna pierś z kurczaka - jedna cebula - jeden mały koncentrat pom. - jeden bleder - jedna patelnia - jedna kucharka - sól, pieprz, listek laurowy (jeden ale duży), ziele angielskie (sztuk 3) kurczaka i cebulę zmielic w blenderze i do garnka wrzucic. Mieszac. Podlac odrobinę wodą (ale jak się przypali to kapusta będzie miała fajny kolor :)) Posolic i popiepszyc. Kiedy kurczak będzie cały biały wrzucic pokrojoną kapustę (w kawałki jakie lubimy) i listek z zielem. Trochę posolic. Gotowac aż będzie miękka; zapachem się nie przejmowac - będzie dobry. Mieszac od czasu do czasu. Doprawic koncentratem jak kto lubi i jesc. Na gorąco dobra ale na zimno do chlebka klary też pyszna Link Zgłoś
ven.to pulpety 12.08.10, 21:20 zmielic kurczaka z odrobiną cebuli. Przygotowac ciasto z: 500 gram twarogu 0%, dwóch jajek, 3 łyżek otrąb, 1 łyżki skrobi. Dodac sól, pieprz i zioła jakie lubimy. Wymieszac z zmielonym kurczakiem. Uformowac małe pulpety Przygotowac trochę bulionu warzywnego. Wrzucac ostrożnie pulpety do wrzącego bulionu. Lekko przemieszac po jakims czasie. Wypłyną i trzeba je jeszcze pogotowac. Nie wiem ile - sprawdzałam na bieżąco :) dobre; szczególnie na zimno po wyjęciu z lodówki. Link Zgłoś
ven.to potrawka z kabaczkiem w roli głównej 13.08.10, 12:26 zmieszać razem zmieloną pierś z kurczaka i drobno posiekaną cebulę z czosnkiem na patelni; sól, pieprz do smaku. Smażyć podlewając wodą aż kurczak cały zbieleje. Mieszać żeby się nie posklejał. Dorzucic pokrojonego w małe kawałki kabaczka (jak mam żółty to całego jak leci; zielonego obieram ze skóry). Chwilę się poddusi i koniec. Pyszka że nie wiem Wersje alternatywne: - z curry - z odrobiną koncentratu pomidorowego i pokrojoną zieloną fasolą Link Zgłoś
betinka1978 Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowo jogurtowym 22.08.10, 10:39 specjalnie dla ven.to kopiuję :) Przepis: 1 bakłażan pół główki sporego czosnku pierś kurczaka 2 średnie pomidory jogurt naturalny sól, pieprz, papryka Bakłażana pokroić w plastry 0,5 cm. posolić, popieprzyć i posypać papryką z obu stron, ułożyć na ruszcie, czosnek rozgnieść i położyć po trochu na każdy z plasterków bakłażana. Następnie wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 - 180 aż będzie upieczony i mięciutki. Kurczaka pokroić w paski, posolić, popieprzyć, popruszyć papryką i piec na patelni teflonowej pod przykryciem tak by się zrumienił. Upieczonego kurczaka położyć na dno żaroodpornego naczynia, na niego ułożyć gotowe plastry bakłażana, wszystko przykryć grubszymi plasterkami pomidora. Pomidor posolić, popieprzyć, polać jogurtem naturalnym i do piekarnika. Zapiekać w temp 170 - 180 aż pomidor na wierzchu będzie lekko ,,zsuszony". Można przed podaniem wymieszać wszystko (będzie wyglądało kiepsko ale smakowo... niebo w gębie big_grin ) Albo ułożyć wszystko po kolei ładnie na talerzykach i dopiero polać sosem który zrobi się na dnie naczynia. Amen. P.S. Przepraszam za wszelki chaos w opisie ale właśnie wymyśliłam to danie, robiłam je pierwszy raz i sama jeszcze go do końca nie ogarniam wink A że praktyka czyni mistrza, to mam w planach w najbliższym czasie opanować to danie do perfekcji tongue_out może by tak przyszpilić gdzieś wyżej ten temat żeby nie trzeba było szukać go tyle? Link Zgłoś
ciaglenadiecie Kotlety z piersi 23.08.10, 23:14 pierś z kuraka 3jajka 3 cebule 1 łyżka mąki kuku 2 łyżki maizeny przyprawa do kur. sól, pieprz. Mięso i cebulę pokroić w kostkę dośc drobno+sól,pieprz,przyprawy i zółtka wymieszać i zostawić na 10-15 min.w lodówce.Ubić białka. Do mięsa + mąke i mazeinę oraz pianę z białek i lekko wymieszać.Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię.Ja psikam cudownym sprejem bez tłuszczu.Pod przykryciem na wolnym ogniu.Pycha!Można jeśc na gorąco i na zimno.Smacznego! Link Zgłoś
ven.to gulasz 24.08.10, 11:47 składniki: papryka czerwona pomidor pieczarki czosnek cebula pierś kurczaka przyprawy:sól, tymianek, majeranek, papryka ostra i słodka, pieprz paprykę i pomidory obrać ze skóry; co do papryki technika dowolna - mnie już szlag trafił nie raz z jej sparzaniem i w końcu obieram po prostu obieraczką. Pokroić drobno i wrzucić do garnka z ząbkami dwoma czosnku i drobno posiekaną cebulą. Doprawić przyprawami na ostro. I gotować z 30 minut aż się zrobi z tego sos. Wrzucić pokrojoną w kawałki pierś kurczaka, jeszcze trochę cebuli i papryki (żeby w sosie pływały też i warzywa) i pieczarki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec doprawić ziołami. Najlepsze jest na drugi dzień po zrobieniu - stojące w lodówce przez noc przenika się sobą i jest tak dobre że ni jak opisać. W wersji błyskawicznej miast kurczaka polecam użyć soi. Również pycha a i nocy odstawać nie musi :) Link Zgłoś
ven.to Kurczak słodko-kwaśny 29.08.10, 22:40 Pierś kurczaka pokroic na średnie kawałki, małą cebulę w piórka. Wrzucic do garnka i poddusic na małym ogniu. Doprawic solą, słodką papryką, curry i tymiankiem. Gdy kurczak będzie już cały biały - podlac wodą na 2 cm. Dusic pod przykryciem w ostatnim etapie dodac ze dwie łychy koncentratu pomidorowego. W dni PW a la "pędy bambusa" wrzucic razem z mięsem pocięte w cienkie słupki marchewkę i seler. Miast ryżu można dorzucic ugotowaną wcześniej w wodzie i pokrojoną na drobne paski soję. Link Zgłoś
kasandra1012 grillowana pierś z papryką pieczarkami i cebulka 02.11.10, 12:26 Hej, Wczoraj wyczarowałam takie oto cudo, jak dla mnie pyszności :) Piersi z kurczaka pokroic na około 3-4 części, ot takie małe kotleciki, przyprawić według własnego uznania, może być tez przyprawą do grilla. Następnie bez tłuszczu oczywiscie upiec na grillu. W miedzy czasie, pokrojoną w paseczki cebulkę, paprykę i pieczarki podsmażyc ( bez tłuszczu) na patelni, tak zeby warzywka byly miekkie, doprawić wedle uznania, ja vegetą i pieprzem. Ugrillowane kawałki kurczaka układać najlepiej w żaroodpornym naczyniu, przekładać ciepłą papką paprykowo- pieczarkową i kolejna warstwa kurczaka, na wierz znów warzywka. Odstawić najlepiej na pare godzin, zeby kotleciki przeszły zapachem i smakiem warzywek. Najlepiej smakuje lekko podgrzane w piekarniku. Zycze smacznego!! p.s. danie zostało zmodyfikowane z pierwotnej przed Dukanowskiej wersji, tj panierowane kotleciki smazone na oleju bleeee :) Link Zgłoś
mikra11 pyszne kieszonki z cycków;) 02.11.10, 12:45 Podwójna pierś dzielimy na 2 części, obcinamy poledwiczki i robimy z nimi co chcemy;). Piersi kroimy wzdłuż tak żeby powstała kieszonka. Posypujemy piersi solą,pieprzem i czym kto lubi. Na patelni "podsmażamy" cebule, papryke i pieczarki pokrojone w plastry - wszytsko ma wyraźnie zmniejszyc swoja objetość - lekko solimy i dajemy dużo pieprzu. Gotujemy jaja na twardo a jak juz ostygną kroimy w dużą kostkę (ja kroje jak popadnie). Jajka mieszamy z farszem z patelni (musi być zimny) ewentualnie doprawiamy do smaku (jeżeli zajdzie taka potrzeba). pakujemy wszystko w kieszonki z cycków - niczym nie spinamy nawet jak farsz bedzie odrobine wystawał za mięso. układamy na folii aluminiowej i zawijamy w "cukierka". Pieczemy w piekarniku w 180 st aż sie upiecze. ja pieke na oko bo mój piekarnik przypala. Po ok 30 min odwijam jedna kieszonke i sprawdzam stan mięsa - czasem trzeba zawinąc i dalej wpakowac do pieca, a czasem są juz gotowe. normalnie niebo w gebie;) Link Zgłoś
gusia210 Re: Kurczak słodko-kwaśny 07.12.10, 16:54 dziś to zrobiłam.Pyszne.Tylko nie dałam marchewki i selera.Kurczak w sosie sojowym i pędami bambusa.No i cebula i czerwona papryka. Link Zgłoś