Dodaj do ulubionych

Kurczak na 1001 sposobów

14.06.10, 18:29
Dziewczyny!
A może tak byśmy spisały patenty na smacznie i po Dukanowemu przygotowany drób?
Obserwuj wątek
    • mama-ola mielone w cukiniach 14.06.10, 21:53
      Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć.
      Mięso mielone przyprawić, napchać do cukiń.
      Poskładać połówki z powrotem w rury i do rękawa foliowego.
      Piekarnik, godzinka, koło 180 stopni.

      Proste w przygotowaniu, jak nie wiem co, i bardzo smaczne.
      Je się ze skórką. Jak na razie, to jest mój HIT!
      Pozdrawiam :-)
    • madzioreck Re: Kurczak na 1001 sposobów 15.06.10, 12:23
      Ja uwielbiam klasycznego, pieczonego kurczaczka z prodiża. Obedrzeć ze skóry,
      posypać solą, pieprzem i wybraną przyprawą (uwaga na sól, niektóre przyprawy ją
      zawierają, żeby nie było niespodzianki;)): majerankiem, "kurczakiem po
      diabelsku", mieszanką papryki słodkiej i ostrej albo tylko ostrą, w ostrym
      curry, chilli albo w czosnku i cebuli. Piekę w prodiżu około godziny, czasem
      podlewam troszkę wodą, jak się trafi wyjątkowo chude ptaszysko.
    • madziowy1 Re: Kurczak na 1001 sposobów 15.06.10, 12:26
      mama ola -a t oco wydrążysz z cukinii to dodajesz to tego mięsa czy
      wywalasz? a może coś innego z tego robisz?
      • mama-ola Re: Kurczak na 1001 sposobów 15.06.10, 12:50
        Raz wywaliłam, a raz nie - zmieliłam w blenderze z kilkoma łyżkami
        jogurtu naturalnego na gładki sos i dodałam do innej porcji mięsa
        mielonego. Plus były tam jeszcze przyprawy, żółtka i ubite jajka.
        Taką masę włożyłam do foremki keksówki i upiekłam. Wychodzi
        taki "chlebek-mielonka", który może być na obiad lub do chleba.
        dobry z chrzanem.

        Ja w ogóle gotuję hurtowo, bo mi prądu szkoda. Jak robię
        mielone, to od razu 3 kilogramy. Jeden kilogram trafia do 6 cukiń
        (tu mielone tylko z przyprawami), drugi kilogram trafia do foremki
        (z jajami i przyprawami, na dzień proteinowy) i trzeci kilogram
        trafia do foremki z pieczarkami, zmielonymi środkami cukiń, papryką,
        pomidorami z puszki itp. (ten będzie na dzień warzywny).
    • ven.to w tymianku 16.06.10, 20:56
      zbity na cienkie małe steki, posypany grubo tymiankiem i odrobiną soli, smażony
      na patelni beztłuszczowej, podlewany po odrobince wodą.
      Pycha - cała rodzina się zajada :)
    • ven.to curry 16.06.10, 20:58
      kurczaka pokrojonego na małe kawałki marynujemy mieszanką soli, papryki
      słodkiej, curry i pokrojoną cebulą. Niech postoi, sok puści. A potem do garnka i
      dusimy. Dodac trochę wody, szczyptę czosnku.
      W czasach warzywnych dorzucic pomidory obrane ze skórki
    • ven.to paprykowe roladki 16.06.10, 21:02
      sparzyc czerwoną paprykę, ściągnąc z niej skórkę. Pokroic w plastry
      twarożek wymieszac z posiekanym gotowanym kurczakiem i sporą ilością natki
      pietruszki. Sól, pieprz.
      posmarowac tak przygotowaną pastą plaster papryki, zwinąc w rulonik, przekłuc
      wykałaczką.
      podgrzac na patelni beztłuszczowej, obrzucając poduszonym wcześniej selerem
      naciowym. Zjeśc
    • elrosa Chiński z papryką 16.06.10, 21:11
      - 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
      - papryka zielona i czerwona
      - sos: 150ml bulionu (może być z kostki), 1 łyżka sosu sojowego, 2-3
      ząbki czosnku, korzeń imbiru, 1 łyżeczka octu ryżowego, 2 tabletki
      słodzika
      - jogurtowy sos czosnkowy

      Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonie, podlewamy
      niewielką ilością wody, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i dusimy
      pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy sos: do ciepłego
      bulionu dodajemy sos sojowy, ocet i słodzik, wyciskamy czosnek, imbir
      ścieramy na tarce i dajemy ok. łyżeczki. Wlewamy sos do kurczaka,
      mieszamy przez chwilę i przykrywamy z powrotem. Jeśli jeszcze nie
      mamy, można przygotować sos czosnkowy (5 łyżek jogurtu naturalnego,
      ew. 1 łyżka serka homogenizowanego, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, sól).
      Kurczaka prosto z patelni przekładamy na talerz, polewamy zimnym
      sosem czosnkowym i pożeramy :-)
    • lou_lou_72 rozpustny biust kurzy ;) 17.06.10, 09:50
      Składniki:
      duża pierś z kurczaka
      bakłażan
      musztarda
      sól, pieprz, bazylia suszona lub zioła prowansalskie
      serek wiejski lekki (granulki)
      świeże liście bazylii i kilka pomidorków koktajlowych

      piersi pokroić na porcje trochę utłuc, posypać przyprawami, bakłażan pokroić na
      grubsze plastry i ułożyć albo na blaszcze albo w naczyniu żaroodpornym
      każdy plaster smarujemy troszkę musztardą
      na to układamy pierś kurczaka
      i do piekarnika na 35 min. w 180 st.
      pod koniec pieczenia (ok. 8 min.) wykładamy na kurczaka granulki serka
      wiejskiego i zapiekamy
      danie dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi
      • madzioreck No i się zaśliniłam ;P 17.06.10, 14:35
        A tu jeszcze 3 dni do warzyw...
    • ven.to na zimno w sałatce z serkiem wiejskim 19.06.10, 10:03
      kawałki grillowanego kurczaka
      serek wiejski light
      cebula
      pomidor

      składniki drobno pokroic, wymieszac z serkiem wiejskim, doprawic solą i
      pieprzem. Podawac na liściu sałaty.
      Rewelacja
    • anja_maciejka Re: Kurczak na 1001 sposobów 19.06.10, 12:05
      Piersi rozkroić na połowę, rozbić-tak jak na kotlety. Posolić,popieprzyć, na
      blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Posmarować jogurtem naturalnym. Na to
      "podsmażone" pieczarki z cebulką. Na to żółty ser light. Dla niedukanowców
      normalny ser. Zapiec w piekarniku-około 30 minut. Pychota. Robiłam przed
      dukanem, wersja ze zwykłym serem i majonezem-prawiemężowi brakowało,więc
      wymyśliłam wersję dukanowską. Nie zauważył różnicy. Acha, ten ser light trzeba
      dołożyć pod sam koniec pieczenia, tak po 20 minutach-inaczej za bardzo się zjara;)
    • ven.to nadziewany pieczarkami 19.06.10, 12:54
      całego kurczaka obedrzec ze skóry, natrzec solą, pieprzem, słodką papryką,
      skropic sokiem z cytryny (ja to robię również od środka). Odstawic do lodówki na
      noc (można i na dzień ;):))
      wypchac kurczaka małymi pieczarkami, wrzucic ze dwa całe ząbki czosnku,
      pokrojony w kawałki seler korzenny, trochę kopru. Włożyc do naczynia
      żaroodpornego i piec aż będzie upieczony (:)). W wersji nie Dukanowej polewa się
      go sosem śmietanowym z koperkiem, najlepiej pasuje do michy sałaty ze śmietaną.
      W wersji dukanowej ja jem bez sosu. Próbowałam z jogurtowym ale to nie to.
    • madzioreck Gyros 19.06.10, 13:28
      Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki i obtoczyć w przyprawie... nie chcę robić
      kryptoreklamy, ale... kamisowym Gyros-Kebab. Smażyć na patelni na dużym ogniu,
      ale krótko, można odrobinkę podlać wodą na początku, jak woda odparuje, mocno
      przypiec. Rewelacja, znów zrobiłam więcej i mąż mi zeżarł, a resztkę, która
      zachomikowałam w lodówce, wydębił ode mnie, robiąc oczy kotka ze Shreka, kiedy
      zabierałam się do jedzenia...
      • madzioreck Korekta 19.06.10, 16:25
        Nie kamis, tylko prymat, właśnie spojrzałam.
      • madzioreck I sos czosnkowy, oczywiście... 19.06.10, 16:45
        Pół dużego kubka jogurtu naturalnego, sól, 3 duże ząbki czosnku, suszona natka
        pietruszki... o matuchno :) Najlepsze, jak się gotowe mięsko wymiesza z tym
        sosem na talerzu. A mnie jak na złość skończyły się piersi, w sobotę po
        południu, cholerka. Jak nie potrzeba to pół zamrazalnika cycków :/
        • ven.to Re: I sos czosnkowy, oczywiście... 19.06.10, 20:40
          no to już wiem co jutro będzie na obiad :)
    • ven.to roladka dla dietetycznych szaleńców 25.06.10, 20:36
      kumpela mi dzisiaj zrobiła. Hasło "co ci zrobic na obiad?". Odzew: "jestem na
      diecie. kurczak bez tłuszczu najlepiej". Więc wyczarowała mi cudo co najpierw
      myślałam że padnę (bo cudo wygląda tak na maxa dietetycznie jakbym była
      niemowlęciem), a potem się zajadałam z dokładkami i moje dzieci też :)

      Pomysł prosty: pierś kurczaka ugotowac z zestawem rosołowym (marchewką, porem,
      selerem, cebulą, pietruszką, listkiem laurowym, solą). Dużo tych warzyw, wody
      ledwo do zakrycia. Gotowac aż kurczak będzie miękki. Włożyc na wierzch liście
      kapusty włoskiej i pogotowac jeszcze chwilę żeby się zblanszowała. Kurczak musi
      się wręcz rozpadac. Wyjąc (wiecie o co chodzi :) nie ryczec tylko wyjąc z
      garnka)(mój komputer nie ma "ci"), lekko ostudzic. Kurczaka pokroic w takie
      długie, w miarę grube kawałki, marchewkę przekroic w poprzek. W lisc kapuściany
      zawinąc kawałek kurczaka, kawałek marchewki, kawałek cebulki. Jesc na ciepło.
      Rewelacja
      • pszczolaasia Re: roladka dla dietetycznych szaleńców 25.06.10, 21:41
        przepis jak przepis ale z tego wycia to sie poplakalam...wisisz mi szklanke koli
        ktora wyplulam na mnitor mojego lapka. lapek chodzi wiec masz farta...:)
    • mess8385 mielone:) 26.06.10, 18:00
      zmielić np blenderem piers z kuraczka, przyprawic w/g uznania, dodac
      otrąb owsianych by zagęścic i voila, na suchej rozgrzanej patelni
      a'la plasciutkie mielone poukladac, super konsystencja i calkiem
      inny smak niz po prostu piers, w piekarniku tez mozna. smak
      • ven.to Re: mielone:) - rewelacja 27.06.10, 12:45
        dzięki mess za ten przepis :) wyszły rewelacja.
        Mam trochę problemu z przywieraniem ale to wina kiepskiej patelni - smażę
        podlewając wodą. Pyszka
      • redlimonka Re: mielone:) 28.07.10, 14:33
        :)Jutro zrobię te mielone skoro polecasz:), mam a planie gołąbki też zrobić
        • redlimonka Re: mielone:) 28.07.10, 14:47
          :)Może mi wróci chęć na kuraka :) zrobię tez z wołowego :)
    • ven.to a la spagetti 28.07.10, 14:23
      zmielone piersi kurczaka na patelnię; dużo zmielonej cebuli i czosnku w to
      cinąc. Soli i pieprzu nie żałowac. Niech się razem dusi do pełnej gotowości.
      Podlewamy wodą, dodajemy pomidory bez skóry albo koncentrat pomidorowy. Sowicie
      oprószamy ziołami rodem z Prowansji. I już.
      To najlepsze co jadłam z kurczaka.
      W dniach PW wrzucamy w końcowej fazie, podłużny "makaron" cięty z żóltego
      kabaczka. Nie ma lepszego spagetti na świecie.
      Można też dorzucic trochę ugotowanej zielonej fasolki drobno pociętej. O matulu
      - pychota.
      W dodatku proste i szybkie danie.
      Smacznego
      • lili-2008 Re: a la spagetti 28.07.10, 14:58
        sama często robię a la spaghetti, ale z mielonej wołowiny, drobiu mielonego nie
        znoszę:/
        • ven.to Re: a la spagetti 28.07.10, 15:07
          ja za to nie tknę innego mięsa niż kurczakowe i niektóre rybie. To co ma więcej
          nóg niż dwie jest dla mnie niejadalne ;) Ale ja w zasadzie do niedawna mięsa nie
          jadłam w ogóle więc dobre i to :)
          • lili-2008 Re: a la spagetti 28.07.10, 15:19
            Oj, to chyba nie jest Ci zbyt łatwo na tej diecie, co?
            Ja na kurczaki już nie mogę praktycznie patrzeć:/ Ale zawsze pozostaje wołowina,
            cielęcina;)
            No i jajka! One są zawsze ratunkiem:)
            • ven.to Re: a la spagetti 28.07.10, 15:30
              dla mnie mielone i spagetti jest nie do znudzenia :) Mięcho jem raz dziennie
              porcję obiadową i raz w postaci domowej wędliny drobiowej w sałatce z serkiem
              wiejskim. To lubię. Po za tym nabiał, budyń, owsianka... warzyw całe talerze w
              co drugi dzień... tak, myślę że ta dieta jest dla mnie stworzona i bardzo mi na
              niej smacznie :)
              • lili-2008 Re: a la spagetti 28.07.10, 15:34
                No to fajnie:) Nie ma chyba nic gorszego, niż być na diecie, która nie smakuje:)
                Trzymam kciuki za dalsze postępy w odchudzaniu i czekam na kolejne propozycje na
                kurczaka - może mi się wreszcie odmieni i zacznę go znowu jeść:)
      • niedzwiedzica_sousie Re: a la spagetti 12.04.11, 18:53
        a co to za makaron z kabaczka? jak to to przygotowujesz??
        • ven.to Re: a la spagetti 12.04.11, 19:28
          obieraczką do ziemniaków :) po prostu go "obieram" w cienkie strużki. Tylko lekko to to poddusic i już - pycha.
          hmmm
          do lata i wysypu kabaczków jeszcze daleko
          • niedzwiedzica_sousie Re: a la spagetti 12.04.11, 19:48
            czyli nie jakieś wielkie gotowanie, tylko chwila moment i do jedzenia?
            a teraz nie ma w ogóle kabaczków? makaron to coś, czego mi brakuje na Dukanie najbardziej, oprócz piwa oczywiście :)
    • ven.to przepis na domową wędlinę 28.07.10, 15:34
      może ktoś wstawic? Wyszukiwarka mi nie działa, próbuję znaleźc na piechotę ale
      coś mi nie po drodze, niestety.
      Szukam przepisu, który był już tu na forum, o kawałku kurczaka którego się
      zagotowywało chyba ze dwa razy w wodzie i potem stawał się dobrą wędliną.
      • knati Re: przepis na domową wędlinę 28.07.10, 16:25
        Oto przepis:

        2 kg mięsa - filet z indyka (w III fazie można użyć schabu)
        2 litry wody
        3 łyżki soli
        1 łyżka słodziku
        1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
        1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
        5 ząbków czosnku (dużych)
        2 łyżki jogurtu

        Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, musztarda, zioła
        prowansalskie, chili lub inne według
        swojego uznania


        WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i jogurtem.
        czosnek pokroić w kawałki lub przecisnąć. Całość zagotować i ostudzić.

        Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

        Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z
        mięsem pozostawić na całą noc.

        RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

        Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso
        i ...... gotowe.


        Smacznego
        • ven.to Re: przepis na domową wędlinę 28.07.10, 17:17
          dzięki Knati! :*
          Właśnie o to mi chodziło :)
          Chyba niedługo wypróbuję chociaż zamiast indyka użyję jednak kurczaka.
          Indyk mi, kurka wodna, jakoś dziwnie pachnie. Poza pieczonym i ociekającym
          tłuszczem, rzecz jasna ;)
          • knati Re: przepis na domową wędlinę 28.07.10, 17:37
            Nie ma za co ven.to ważne, żeby smakowało. Niestety mi najlepiej smakuje ze
            schabu lub szynki, niestety muszę poczekać do III fazy.
    • 66doris Re: Kurczak na 1001 sposobów 28.07.10, 22:08
      Pierś z kurczaka z grzybami

      Grzyby mrożone gotuję z pokrojoną cebulą i piersią z kurczaka, doprawiam
      pieprzem, warzywkiem, listkiem laurowym, dodaję natkę i duszę ok 40 min. Pyszne!
      Zamiast grzybków można chyba dać pieczarki, ale nie próbowałam.

      A kurczaka pieczonego piekę na butelce z wodą. Wtedy nie jest suchy.
      • ven.to pieczenie na butelce z wodą? 29.07.10, 09:20
        zaciekawiłaś mnie 66doris :) przepisem grzybowym (na pewno wypróbuję) i tym
        sposobem pieczenia. Na butelce z wodą - na czym to polega?
        Kiedyś piekliśmy kurczaki na dwóch kg soli :) To mój były robił takie
        niesamowite potrawy. Dobre to było, ale sama bym się nie odważyła.
        • lou_lou_72 pałeczki z kurczaka z cebulką, papryką i pomidoram 29.07.10, 09:36
          -kilka sztuk pałeczek z kurczaka obciągnąć ze skóry
          -posypać przyprawą złocistą do kurczaka lub kurczakiem po staropolsku
          -rozbić jajo lub dwa, maczać pałki w jaju
          -potem maczać w otrębach pszennych - ja to robiłam dwa razy
          -i na patelni podsmażyć z każdej strony
          -jak się podsmażą to podlać trochę wodą
          -wrzucić na patelnię pokrojoną cebulkę albo talarki albo w kostkę- jak kto lubi,
          pokrojoną w paseczki paprykę (ok.2-3)
          -na koniec dodać pół dużej puszki pomidorów bez skórki
          -wrzucić jakieś zioła do sosu, które się ma pod ręką ;)
          jak ma być ostrzejsze to dodać też czosnku :)
          smacznego
          • lou_lou_72 wędlinka z piersi z kurczaka 29.07.10, 09:44
            -dużą pierś rozbijamy dość płasko i stronę spodnią nacieramy ziołami
            prowansalskimi lub samą suszoną bazylią
            -smażymy omlet (ja robię na oko z jaja i skrobii, uważam, że może być też nasz
            tradycyjny placuszek otrębuszek) do którego dodajemy 2 łyżki rozdrobnionego i
            podduszonego szpinaku (szpinak doprawiamy gałką i czosnkiem)
            -gotowy omlet kładziemy na rozpłaszczoną pierś
            -to wszystko razem rolujemy dość ścisło - można spiąć wykałaczkami
            -zawijamy to w folię aluminiową i wrzucamy do gara z wrzątkiem (wody tak ze 2 cm
            w garnku) i gotujemy jakieś 40 min., przekręcając po połowie czasu nasze
            zawiniątko :)
            Ważne: pilnować, żeby woda nie wyparowała, bo nasza "ala pieczeń" nie ujdzie z
            tego z życiem ;)
        • 66doris Re: pieczenie na butelce z wodą? 29.07.10, 21:55
          Całego kurczaka obsypujesz przyprawami i nadziewasz (od strony kupra) na butelkę
          z wodą. Najlepsza jest po piwie, bo się mieści w piekarniku.
          Stawiasz na blasze i pieczesz, co jakiś czas polewasz wodą. Piecze się ok. 45
          min do 1 godz w 200 C. Smacznego!
          Cieszę się, że kogoś zainteresowała moja grzybowa potrawa, bo sama ją
          wymyśliłam, wracając, głodna jak wilk, z pracy. Jest pyszna.
          • ven.to Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 09:05
            grzyby już się moczą i czekają na potrawkę :)

            rozumiem że tą butelkę jakoś kapsluję? Żeby się woda nie wylała?
            • donnaanna Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 11:22
              nie, nie kapslujesz, chodzi o to zeby ona parowala do srodka do
              kurczaka - super nawilza, jest mieciutki i super soczysty. ja
              nabijam kurczaka na puszke guinessa - rewelacja!
            • 66doris Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 20:36
              Absolutnie nie!
              Chodzi o to, żeby woda parowała na kurczaka ( w oryginalnym przepisie jest piwo
              w butelce),. Butelkę stawiasz pionowo z nadzianym kurczakiem, więc nic się nie
              wyleje.
            • 66doris Re: pieczenie na butelce z wodą? 30.07.10, 20:42
              A propos grzybków, to nie wiem czy z suszonych będzie dobre, bo one są takie
              trochę kapciowate, a mrożone są jak świeże - chyba mogą też być pieczarki.
    • donnaanna Re: Kurczak na 1001 sposobów 30.07.10, 11:20
      2 piersi z kury
      pol kubka jogurtu
      czosnek 2 zabki
      bazylia
      przyprawki prowansalskie, sol, pieprz, papryka
      folia spozywcza

      surowe piersi rozbijamy na bardzo plasko, nie przejmujcie sie jak
      sie porobia dziury.
      posypac sola, pieprzem, papryka, przyprawami ale bez przesady.
      poukladac plasko na sporym kawalku folii spozywczej latajac dziury.
      posmarowac cala powierzchnie jogurtem, oblozyc swierza bazylia,
      posypac pociapanym czosnkiem, zwinac w rolade, zawinac ciasno
      folia "w cukierek" i do zamrazalnika - na jakies 2-3 godziny.
      chodzi o to zeby zewnetrzna warstwa zamarzla i trzymala ksztalt.
      odwinac z folii i bum do piekarnika, na poczatek 15min na co
      najmniej 200C, zeby wierzch sie szybko rozmrozil i zapiekl nie
      tracac formy. potem przykrecamy do jakich 175C i dopiekamy ok 45
      min, dziubiemy widelcem i sprawdzamy czy juz.

      mozna tez robic ze szpinakiem.

      mozna na cieplo obiadowo, mozna na zimno w cienkie plasterki do
      chlebka albo otrebuszkow.
    • ven.to pasztet a la Kate302 05.08.10, 13:40
      przepis
      na pasztet jest tu
      • emi.la kurczak w cieście 05.08.10, 17:59
        Pycha, dziś jadłam: dukan.blox.pl/2010/06/Kurczak-w-ciescie.html
    • ven.to boski kurczak z Olimpu; w sosie cebulowym 12.08.10, 21:04
      wyszedł mi przypadkiem. Słowo daję - najlepszy na świecie jaki jadłam.
      Mąż kupił w promocji dużo takich kawałków "udowych". Góra udek po prostu.
      Nie miałam czasu na marynowanie. Obdarłam ze skóry, natarłam każdy solą (sporo),
      pieprzem, sypnęłam curry, tymianku, majeranku i papryki. "Obsmażyłam" na
      patelni. Długo, aż się zezłocił. Dużo cebuli poszatkowałam blenderem, bardzo
      dokładnie i kiedy kurczak już był prawie zezłocony - wsypałam na niego cebule.
      Co i rusz podlewałam wodą.
      Przeniosłam kurczaka do garnka (cebulę zostawiłam w tej wodzie z wytopionym
      tłuszczem żeby sie trochę poddusiła), nalałam trochę wody, dorzuciłam listek
      laurowy, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Za chwilę dodałam tam całą
      cebulę z patelni, razem z wodą i dosypałam jeszcze soli. Dolałam wody tak żeby
      prawie zakrywała kurczaki. Zakryłam pokrywką, nastawiłam najmniejszy ogień, tak
      żeby kurczak tylko "pyrkolił" i uciekłam z kuchni. (mam taki system że w ogóle
      nie próbuję potraw dopóki nie są gotowe - moze lubię niespodzianki ale z reguły
      jakoś udaje mi się nie spieprzyc i nie przesolic (:D).
      Wróciłam po godzinie - kurczak roztaczał wspaniałe zapachy, z cebuli zrobił się
      najprawdziwszy sos cebulowy. Dosypałam trochę granulowanego czosnku. Mięso
      pyszne, rozpływające się w ustach, odchodzące od kości a jednocześnie przyjemnie
      zrumienione.
      Najlepsze co jadłam z kurczaka.
      Tłuste! (chociaż uważnie obdarłam całą skórę i tłuszcz) Można zchłodzic i zebrac
      tłuszcz z wierzchu.
      Słowo daję - pycha!
      Niech ktoś zrobi i okrzyknie mnie cudotwórcą ;) a jak mu nie wyjdzie to sama
      zrobię i wyślę kurierem :)
    • ven.to kapucha z kurakiem; szybko, łatwo, tanio, smacznie 12.08.10, 21:15
      dziwne ale też dobra.
      Składniki:
      - jedna kapusta biała
      - jedna pierś z kurczaka
      - jedna cebula
      - jeden mały koncentrat pom.
      - jeden bleder
      - jedna patelnia
      - jedna kucharka
      - sól, pieprz, listek laurowy (jeden ale duży), ziele angielskie (sztuk 3)

      kurczaka i cebulę zmielic w blenderze i do garnka wrzucic. Mieszac. Podlac
      odrobinę wodą (ale jak się przypali to kapusta będzie miała fajny kolor :))
      Posolic i popiepszyc. Kiedy kurczak będzie cały biały wrzucic pokrojoną kapustę
      (w kawałki jakie lubimy) i listek z zielem. Trochę posolic. Gotowac aż będzie
      miękka; zapachem się nie przejmowac - będzie dobry. Mieszac od czasu do czasu.
      Doprawic koncentratem jak kto lubi i jesc. Na gorąco dobra ale na zimno do
      chlebka klary też pyszna
      • ven.to pulpety 12.08.10, 21:20
        zmielic kurczaka z odrobiną cebuli.
        Przygotowac ciasto z: 500 gram twarogu 0%, dwóch jajek, 3 łyżek otrąb, 1 łyżki
        skrobi.
        Dodac sól, pieprz i zioła jakie lubimy.
        Wymieszac z zmielonym kurczakiem.
        Uformowac małe pulpety
        Przygotowac trochę bulionu warzywnego. Wrzucac ostrożnie pulpety do wrzącego
        bulionu. Lekko przemieszac po jakims czasie. Wypłyną i trzeba je jeszcze
        pogotowac. Nie wiem ile - sprawdzałam na bieżąco :)
        dobre; szczególnie na zimno po wyjęciu z lodówki.
    • ven.to potrawka z kabaczkiem w roli głównej 13.08.10, 12:26
      zmieszać razem zmieloną pierś z kurczaka i drobno posiekaną cebulę z czosnkiem
      na patelni; sól, pieprz do smaku. Smażyć podlewając wodą aż kurczak cały
      zbieleje. Mieszać żeby się nie posklejał. Dorzucic pokrojonego w małe kawałki
      kabaczka (jak mam żółty to całego jak leci; zielonego obieram ze skóry). Chwilę
      się poddusi i koniec. Pyszka że nie wiem
      Wersje alternatywne:
      - z curry
      - z odrobiną koncentratu pomidorowego i pokrojoną zieloną fasolą
      • betinka1978 Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowo jogurtowym 22.08.10, 10:39
        specjalnie dla ven.to kopiuję :)

        Przepis:

        1 bakłażan
        pół główki sporego czosnku
        pierś kurczaka
        2 średnie pomidory
        jogurt naturalny
        sól, pieprz, papryka

        Bakłażana pokroić w plastry 0,5 cm. posolić, popieprzyć i posypać papryką z
        obu stron, ułożyć na
        ruszcie, czosnek rozgnieść i położyć po trochu na każdy z plasterków
        bakłażana. Następnie wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 -
        180 aż będzie upieczony i mięciutki. Kurczaka pokroić w paski, posolić,
        popieprzyć, popruszyć papryką i piec na patelni teflonowej pod przykryciem tak
        by się
        zrumienił. Upieczonego kurczaka położyć na dno żaroodpornego naczynia, na
        niego ułożyć gotowe plastry bakłażana, wszystko przykryć grubszymi plasterkami
        pomidora. Pomidor posolić, popieprzyć, polać jogurtem naturalnym i do
        piekarnika. Zapiekać w temp 170 - 180 aż pomidor na wierzchu będzie lekko
        ,,zsuszony". Można przed podaniem wymieszać wszystko (będzie wyglądało kiepsko
        ale smakowo... niebo w gębie big_grin ) Albo ułożyć wszystko po kolei ładnie na
        talerzykach i dopiero polać sosem który zrobi się na dnie naczynia. Amen.

        P.S. Przepraszam za wszelki chaos w opisie ale właśnie wymyśliłam to danie,
        robiłam je pierwszy raz i sama jeszcze go do końca nie ogarniam wink
        A że
        praktyka czyni mistrza, to mam w planach w najbliższym czasie opanować to
        danie do perfekcji tongue_out


        może by tak przyszpilić gdzieś wyżej ten temat żeby nie trzeba było szukać go tyle?
        • ciaglenadiecie Kotlety z piersi 23.08.10, 23:14
          pierś z kuraka
          3jajka
          3 cebule
          1 łyżka mąki kuku
          2 łyżki maizeny
          przyprawa do kur.
          sól, pieprz.
          Mięso i cebulę pokroić w kostkę dośc drobno+sól,pieprz,przyprawy i
          zółtka wymieszać i zostawić na 10-15 min.w lodówce.Ubić białka.
          Do mięsa + mąke i mazeinę oraz pianę z białek i lekko
          wymieszać.Kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię.Ja psikam cudownym
          sprejem bez tłuszczu.Pod przykryciem na wolnym ogniu.Pycha!Można
          jeśc na gorąco i na zimno.Smacznego!
    • ven.to gulasz 24.08.10, 11:47
      składniki:
      papryka czerwona
      pomidor
      pieczarki
      czosnek
      cebula
      pierś kurczaka
      przyprawy:sól, tymianek, majeranek, papryka ostra i słodka, pieprz

      paprykę i pomidory obrać ze skóry; co do papryki technika dowolna - mnie już
      szlag trafił nie raz z jej sparzaniem i w końcu obieram po prostu obieraczką.
      Pokroić drobno i wrzucić do garnka z ząbkami dwoma czosnku i drobno posiekaną
      cebulą. Doprawić przyprawami na ostro. I gotować z 30 minut aż się zrobi z tego
      sos. Wrzucić pokrojoną w kawałki pierś kurczaka, jeszcze trochę cebuli i papryki
      (żeby w sosie pływały też i warzywa) i pieczarki. Gotować pod przykryciem na
      małym ogniu. Na koniec doprawić ziołami.
      Najlepsze jest na drugi dzień po zrobieniu - stojące w lodówce przez noc
      przenika się sobą i jest tak dobre że ni jak opisać.
      W wersji błyskawicznej miast kurczaka polecam użyć soi. Również pycha a i nocy
      odstawać nie musi :)
    • ven.to Kurczak słodko-kwaśny 29.08.10, 22:40
      Pierś kurczaka pokroic na średnie kawałki, małą cebulę w piórka.
      Wrzucic do garnka i poddusic na małym ogniu. Doprawic solą, słodką papryką,
      curry i tymiankiem. Gdy kurczak będzie już cały biały - podlac wodą na 2 cm.
      Dusic pod przykryciem w ostatnim etapie dodac ze dwie łychy koncentratu
      pomidorowego. W dni PW a la "pędy bambusa" wrzucic razem z mięsem pocięte w
      cienkie słupki marchewkę i seler.

      Miast ryżu można dorzucic ugotowaną wcześniej w wodzie i pokrojoną na drobne
      paski soję.
      • kasandra1012 grillowana pierś z papryką pieczarkami i cebulka 02.11.10, 12:26
        Hej,
        Wczoraj wyczarowałam takie oto cudo, jak dla mnie pyszności :)

        Piersi z kurczaka pokroic na około 3-4 części, ot takie małe kotleciki, przyprawić według własnego uznania, może być tez przyprawą do grilla. Następnie bez tłuszczu oczywiscie upiec na grillu.
        W miedzy czasie, pokrojoną w paseczki cebulkę, paprykę i pieczarki podsmażyc ( bez tłuszczu) na patelni, tak zeby warzywka byly miekkie, doprawić wedle uznania, ja vegetą i pieprzem.
        Ugrillowane kawałki kurczaka układać najlepiej w żaroodpornym naczyniu, przekładać ciepłą papką paprykowo- pieczarkową i kolejna warstwa kurczaka, na wierz znów warzywka. Odstawić najlepiej na pare godzin, zeby kotleciki przeszły zapachem i smakiem warzywek. Najlepiej smakuje lekko podgrzane w piekarniku.

        Zycze smacznego!!

        p.s. danie zostało zmodyfikowane z pierwotnej przed Dukanowskiej wersji, tj panierowane kotleciki smazone na oleju bleeee :)

        • mikra11 pyszne kieszonki z cycków;) 02.11.10, 12:45
          Podwójna pierś dzielimy na 2 części, obcinamy poledwiczki i robimy z nimi co chcemy;). Piersi kroimy wzdłuż tak żeby powstała kieszonka. Posypujemy piersi solą,pieprzem i czym kto lubi. Na patelni "podsmażamy" cebule, papryke i pieczarki pokrojone w plastry - wszytsko ma wyraźnie zmniejszyc swoja objetość - lekko solimy i dajemy dużo pieprzu. Gotujemy jaja na twardo a jak juz ostygną kroimy w dużą kostkę (ja kroje jak popadnie). Jajka mieszamy z farszem z patelni (musi być zimny) ewentualnie doprawiamy do smaku (jeżeli zajdzie taka potrzeba). pakujemy wszystko w kieszonki z cycków - niczym nie spinamy nawet jak farsz bedzie odrobine wystawał za mięso. układamy na folii aluminiowej i zawijamy w "cukierka". Pieczemy w piekarniku w 180 st aż sie upiecze. ja pieke na oko bo mój piekarnik przypala. Po ok 30 min odwijam jedna kieszonke i sprawdzam stan mięsa - czasem trzeba zawinąc i dalej wpakowac do pieca, a czasem są juz gotowe.
          normalnie niebo w gebie;)
      • gusia210 Re: Kurczak słodko-kwaśny 07.12.10, 16:54
        dziś to zrobiłam.Pyszne.Tylko nie dałam marchewki i selera.Kurczak w sosie sojowym i pędami bambusa.No i cebula i czerwona papryka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka