Dodaj do ulubionych

Czy takie mięsko można? Domowa szynka Faza I

14.07.10, 12:26
Witam właśnie zaczęlam dietkę i zastanawiam się czy taką gotowaną szynkę można
podciągnąć pod ta dietę:

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja użyłam schab
2 litry wody
1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w
przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)
1 łyżka cukru (słodzik dodałam)
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku (dużych)
2 łyżki majonezu (ja dodałam jogurtu i też wyszło pyszne)

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według
swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem.
Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroić w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z
mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso
i ...... gotowe.


To mój ulubiony przepis na domową szynkę, ale martwi mnie ta sól w przepisie.
Strasznie dużo jej, a szyneczka jest naprawdę smaczna i moim zdaniem dużo
chudsza niż taka kupna w sklepie. Jak myślicie czy mogę ją jadać przy tej diecie?
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka