Dodaj do ulubionych

Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowo jogurtowym

21.08.10, 17:37
Metodą eksperymentalną zrobiłam sobie to to dziś na obiad i wyszło tak pyszne
że wtrąbiłam wszystko na raz (choć w planach miałam zostawić połowę na kolację
:P

Przepis:

1 bakłażan
pół główki sporego czosnku
pierś kurczaka
2 średnie pomidory
jogurt naturalny
sól, pieprz, papryka

Bakłażana pokroić w plastry 0,5 cm. posolić, popieprzyć i posypać papryką z
obu stron, ułożyć na
ruszcie, czosnek rozgnieść i położyć po trochu na każdy z plasterków
bakłażana. Następnie wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 -
180 aż będzie upieczony i mięciutki. Kurczaka pokroić w paski, posolić,
popieprzyć, popruszyć papryką i piec na patelni teflonowej pod przykryciem tak
by się
zrumienił. Upieczonego kurczaka położyć na dno żaroodpornego naczynia, na
niego ułożyć gotowe plastry bakłażana, wszystko przykryć grubszymi plasterkami
pomidora. Pomidor posolić, popieprzyć, polać jogurtem naturalnym i do
piekarnika. Zapiekać w temp 170 - 180 aż pomidor na wierzchu będzie lekko
,,zsuszony". Można przed podaniem wymieszać wszystko (będzie wyglądało kiepsko
ale smakowo... niebo w gębie :D ) Albo ułożyć wszystko po kolei ładnie na
talerzykach i dopiero polać sosem który zrobi się na dnie naczynia. Amen.

P.S. Przepraszam za wszelki chaos w opisie ale właśnie wymyśliłam to danie,
robiłam je pierwszy raz i sama jeszcze go do końca nie ogarniam ;)
A że
praktyka czyni mistrza, to mam w planach w najbliższym czasie opanować to
danie do perfekcji :P
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka