Dodaj do ulubionych

narobiłam sobie ,,słodkości''

13.01.11, 19:38
i czuje sie bezpiecznie hehe,wiem ze w razie chęci na słodkie mam zapasy:) zrobiłam ,,batony musli'', ,,kinder kanapkę'' w wiekszych ilościach na zaś.ostatnio zrobiłam sobie WZ-ke z porcji otrębów na jeden dzień i ...jadłam ją aż 3 dni.nie do pomyślenia,bo jak pierwszy raz na dukanie byłam to sernik,taka tortownice potrafiłam zjeśc w mgnieniu oka.a teraz potrafię sobie słodycz dawkowac.wiem kiedy dopadnie mnie głód na słodkie i mam przygotowane:)
Obserwuj wątek
    • delphine_delphine Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 13.01.11, 19:47
      Eeej, nie drażnij mnie tu, bo dziś zjadłam ostatni kawałek murzynka :)
      Właśnie muszę coś wykombinować, żeby mieć coś na weekend.
      Nie ma to jak dukanowskie słodkości i ta bezkarność jedzenia.... bezcenne! :)

Zapodaj jakiś link czy przepis na te swoje słodkości, może skorzystam :)
      • bryanowa-1 Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 13.01.11, 20:15
        KINDER KANAPKA

ciasto skład:
        1 jajko
        2 łyzki otrębów owsianych
        1 łyzka otrębów pszennych
        0,5 łyzeczki pr.do pieczenia
        1 łyżka kakao(ja nie dałam bo na mnie kakao działa zatykajaco:P )
        słodzik do smaku ( ja dałam 5 rozgniecionych tabletek bo mi sie proszek skończył)
        1/4 szkl.mleka płynnego(no ,ze nie w proszku mleko)

składniki pomieszac ze sobą(wyjdzie rzadkie ciasto),podzielić na dwie równe porcje,przelać do małej keksówki silikonowej i na 4 minuty do mikrofali(nie dłuzej bo sie spali)

masa:
        200 g sera białego chudego(ale moze byc tez chudy homo naturalny)
        kilka rozgniecionych tabletek słodziku
        aromat jaki chcemy(ja dałam cynamon,bo mam chęć na cynamon)
        1/4 szklanka wrzatku w której rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny

ser zmixowac ze słodzikiem i aromatem,przestudzona żelatyne zmiksowac z masą.

jeden biszkopt/placek(no to co nam sie piekło w mikrofali)smarujemy masą,przykładamy drugim plackiem.zawijamy w folie aluminiowa i do lodówki na około 2 godziny.

BATONIK MUSLI

4 łyzki mleka w proszku
        1 łyzka kakao(ja dałam 1 łyzeczke)
        2 łyzki otrębów owsianych
        1 łyzka otrębów pszennych
        5 rokruszonych tabletek słodzika
        6-8 łyzek mleka płynnego

wszystkie suche składniki wymieszac ze soba,dodac do tego mleko w płynie i energicznie wymieszac.jesli składniki sie ze soba nie połacza dodac jeszcze ze 3 łyzki mleka płynnego.uformowac kule,podzielic ja na 2 czesci,kazda czesc uformowac w walec i do zamrazalnika na folii aluminiowej włozyć.po 15 minutach przekroic nozem walce ,bedziemy miec 4 batoniki musli.mozna przechowywac w zamrazalniku jak zrobimy wieksza ilosc.przed konsumpcja wyjac z zamrazalnika na chwile.

CZEKOLADKI

masa kakaowa
        4 łyzki mleka w proszku
        1 łyzka kakao(u mnie 1 łyzeczka)
        4-6 łyzek płynnego mleka
        aromat(ja dałam rumowy)
        5 rozgniecionych tabletek słodzika

wszystko razem wymieszac do uzyskania jednolitej masy.masa powinna byc lekko lejaca ale nie za mocno.

masa mleczna(kolor mleczny)
        4 łyzki mleka w proszku
        4-6 łyzek płynnego mleka
        5 rozkruszonych tabletek słodziku aromat(u mnie migdałowy)

wymieszac tak jak pierwsza mase.
        papierki do muffinek(chyba ,ze ktos ma takie malutkie do bombonierek lub silikonowa tackę do lodu)napełnic łyzeczka ciemnej masy i łyzeczka jasnej(ma byc efekt al'a sernik łaciaty )schłodzic w lodówce kilka godzin.proponuje zrobic je wieczorem i zostawic na noc w lodówce i zrobic wieksza ilosc bo nastepnego dnia nadal bedziecie mieli(bo tu chyba pana tez mamy)ochote:)

dziękuje za uwage:)
        • delphine_delphine Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 13.01.11, 22:06
          Bryanowa, szczena mi do ziemi opadła..... niezłe cuda te Twoje przepisy. Jutro lece do sklepu po pracy, dokupie co trzeba - wracam i czaruje :)))

Dzizzuuuu, już mi ślinka leci!

DZIĘKUJĘ, uratowałaś mój tyłek, w przenośni i dosłownie! ;)
        • yassa Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 13.01.11, 22:14
          Daj te przepisy na górę do działu Desery, plisssss - z opisu wyglądają suuuuper, a jak ich potem szukać po postach:-) jak mnie najdzie ochota na zrobienie tych wspaniałości, to mur beton nie będę mogła znaleźć:-)
          pozdrawiam
          • delphine_delphine Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 13.01.11, 22:19
            Yassa, już tam som ;) Looknij :)
            • bryanowa-1 Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 13.01.11, 23:52
              laski ale to nie moje przepisy,ja sie ,,szlajam'' po necie i zbieram,zbieram co ciekawsze.u sliweczki na blogu jest kilka osób z blogami dukanowymi i tam takie cuda:)
              • elrosa Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 14.01.11, 12:17
                Zrobiłam właśnie batoniki "musli", niebo w gębie :-) jeszcze się mrożą, ale ja już wylizałam całą miskę :D
                Tylko czy tego mleka płynnego nie jest jednak za dużo? U mnie wystarczyły 3 łyżki, a i tak dopóki otręby nie naciągnęły, masa była trochę rzadka.
                • nathani Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 14.01.11, 21:08
                  ryba zaskoczyłaś mnie....ja dziś zjadłam paróweczki male 3 cielece i mam wyrzut sumienia
                  • bryanowa-1 Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 14.01.11, 21:41
                    nathani rybko ,naucz sie jesc do syta a bedziesz chudła jak laseczki tu na forum:)

co do mleka w płynie,powinno sie na 4 łyzki suchego dac 4 łyzki płynnego mleka ale mnie sie nie chciały składniki skleić:/ wiec dałam żdziebko więcej.trza metodą prób i błedów:) jak bedzie za rzadkie to ja na przykład i łyzeczka moge jesc batoniki musli a co,przecież nie wyrzuce:P
                    • 51pdeta Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 14.01.11, 21:54
                      Kurcze ! a ja jutro idę na urodziny.... trzymajcie za mnie co mnie nie skusi bo jestem okropny łasuch na słodycze. Na niedzielę upiekę sernik.
                    • nathani Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 14.01.11, 21:55
                      no tak tylko nie zawsze mam czas jeść i potem jem więcej i mało urozmaicone niestety:-(
                      1/1 jest tak samo skuteczna jak 5/5 itp?
                      • bryanowa-1 Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 14.01.11, 22:49
                        tak nathani 1/1 jest tak samo skuteczne jak 5/5 i wydaje mnie sie ,ze nawet lepiej bo nie trzeba na PW czekac 5 dni :) dukan pisze,ze oba są tak samo skuteczne
                        • lilka208 Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 15.01.11, 09:21
                          dziewczyny! zapiszcie sobie ten watek w zakladkach i bedziecie miec przepisy pod reka ; ja tak zrobilam , dzieki bryanowa :) tez tak zrobie :)
                          • skinny_florida_bebe Re: narobiłam sobie ,,słodkości'' 17.01.11, 10:21
                            Ten baton Musli to istna rewelacja. robie codziennie jeden (bo otręby) i kurde wczoraj wziełam sobie pokroilam ladnie na talerzyku, zasiadłam i chce go wszamac a tu widze jednego kawalka brakuje. patrze a moj tata stoi i trzyma go w reku w bliskiej odleglosci od ust. jak zobaczyl moje uczy i moja wine to sie zapytal czy moze? a ja na to... teraz to juz chyba musisz.... sama nie moglam uwierzyc jaka ja mine zrobilam, jakby mi ktos najwiekszy skarb zabral:) bardzo nieszczesliwa bylam z powodu tego jednego kawalka, ktorego nie zjadlam... chyba zwariowalam :P
                            No ale dziekuje bardzo za przepis:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka