Dodaj do ulubionych

Potrzebuję przepis na chlebek bez nabiału

13.09.12, 16:35
czyli bez serka, jogurtu dużej ilości mleka. Macie taki? Bo mi przy pierwszym podejściu do Dukana przejadł sie chlebek na jogurcie i patrzeć na takie nie mogę. A bez chlebka to ja nie umiem, dzisiaj się tęsknie na bułkę gapiłam.
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: Potrzebuję przepis na chlebek bez nabiału 13.09.12, 17:52
      może takie coś? co prawda jest z serkiem ale niewielka ilość:
      Składniki na jedną foremkę (u mnie szklana 19cmx11cm):
      4 łyżki otrąb owsianych (ja daję dosyć kopiaste ;))
      2 łyżki otrąb pszennych
      2 łyżki płaskie maizeny lub skrobi ziemniaczanej (od jakiegoś czasu dopuszczona przez Dukana ;))
      1 jajko
      3-4 białka (mi zawsze zalegają, gdy przygotowuję tatara z łososia czy wołowego)
      2-3 łyżki zwartego serka twarożkowego
      łyżeczka czarnuszki (niezmielonej u mnie, ale można zmielić)
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub drożdży instant)
      przyprawy: sól, pieprz
      Wszystko wsypać do miski i ubić trzepaczką do porządnego połączenia i uzyskania lekkiej piany. Przelać do formy zabezpieczonej pergaminem i "piec" w mikrofali. I tu każda z Was musi sama wyczuć swoją mikrofalę. W mojej 700W piekę 11 minut na maksymalnym power, potem wrzucam na 4 minuty kombi, czyli grzałka+ mikrofale). Po upieczeniu chlebek wyciągnąć z formy i odstawić na kratkę do odparowania.
      Pyszny!
      Oczywiście z tradycyjnego piekarnika powinien wyjść równie pyszny, ale trochę dłużej na niego trzeba będzie poczekać.
      UWAGA! Ilość na dwa dni lub na śniadanko we dwoje...

przepis z blogu mojej koleżanki:
      mojenewlife.blogspot.com/2012/04/chlebus-z-czarnuszka-z-mikrofali.html
      • premeda Re: Potrzebuję przepis na chlebek bez nabiału 18.09.12, 17:48
        No i właśnie nauczyłam się robić węgiel, za długo go trzymałam i za mocna temperatura była. Zaczadziłam całą chałupę, dym z tego był gryzący, drapiący i wyjątkowo smrodzący. Jutro spróbuję jeszcze raz ale muszę przydybać mamę, żeby mi za anioła stróża robiła. Bo jej dziecko to się nadaje... nie powiem do czego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka