Dodaj do ulubionych

celiakia - co jeść?

16.12.02, 12:08
Dieta bezglutenowa - czego nie można jeść oprócz pszenicy? Czym zastąpić
mąkę? Co wogóle można jeść gdy oprócz celiaki ma się wrzody i helikobakter?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • anakon Re: celiakia - co jeść? 06.01.03, 13:19
      jesli jeszcze nie trafilas, wszystko dostepne na str. i forum celiakia
      users.nethit.pl/forum/forum/celiakia
    • aleksandra.cichocka Re: celiakia - co jeść? 10.01.03, 10:42
      W celiakii należy wykluczyć z diety gluten, a więc pszenicę, żyto, jęczmień,
      owies oraz produkty, które je zawierają. Wolne od glutenu są produkty
      oznakowane „Przekreślonym kłosem” lub napisem „Produkt bezglutenowy”.
      Produkty z natury bezglutenowe mogą być oznakowane napisem „Z natury wolny od
      glutenu”. Gdy nie ma takich napisów, należy zachować ostrożność i dokładnie
      czytać etykiety, gdyż gluten może być dodawany do niektórych produktów, jako
      substancja dodatkowa lub wchodzić w skład dodatków do żywności będących
      mieszaninami. Jeśli nie ma pewności, że dany produkt nie zawiera glutenu,
      bezpieczniej jest z niego zrezygnować.
      Ostrożność należy zachować w podawaniu konserw, koncentratów, półproduktów,
      potraw wieloskładnikowych gotowych do spożycia.
      Dietę chorego na celiakię należy dokładnie ustalić z lekarzem. Również lekarz
      prowadzi leczenie Helicobacter.
      Podaję ogólnie produkty dozwolone i niedozwolone w diecie osoby z celiakią, ale
      trzeba to skonsultować z prowadzącym lekarzem. Pozdrawiam

      NIEDOZWOLONE są:
      Wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień, owies – pieczywo
      (bułki, chleb zwykły, razowy, pieczywo chrupkie, pumpernikiel, maca), płatki
      (owsiane, pszenne, jęczmienne, musli), kasze (manna, kuskus, jęczmienna,
      pęczak), mąki, makarony, otręby, kiełki, zarodki - z tych produktów
      Opłatek komunijny – 1 opłatek waży 0,5g i zawiera 25mg gliadyny
      Niektóre koncentraty napojów czekoladowych, niektóre zabielacze w proszku do
      kawy 2 ,
      sery żółte, jogurty i inne produkty mleczne zawierające dodatek mąki3/
      Jaja w sosach, do których dodano produkty zawierające gluten np. mąkę
      Produkty mięsne i wędliny, mogące zawierać dodatek produktów zawierających
      pszenicę, żyto, owies, jęczmień np. parówki, frankfurterki, mielonka, kaszanka,
      pasztety, pasztetowa, salceson, wędliny rozdrobnione, metka. Potrawy mięsne i
      rybne z dodatkiem bułki – pulpety, klopsiki, krokiety, budynie mięsne, pieczeń
      rzymska, rolada z ryby. Ryby w puszkach poza rybami w oleju, produkty z
      dodatkiem hydrolizowanego białka roślinnego.
      Niektóre gotowe dressingi do sałatek 2 , niektóre majonezy 2

      Warzywa w puszce w sosach 2 , warzywa z sosami o nieznanym składzie,
      Niektóre gotowe dania z owocami 2 ,

      Niektóre rodzaje curry 2 , mieszanek przyprawowych 2 , sosów w proszku 2 ,
      gotowych dipów 2 , sosów sojowych 2 , sosów pomidorowych2, ketchupów 2 ,
      Większość zup z puszek, z proszku i innych gotowych; kostki bulionowe

      Ciasta i ciastka gotowe i domowe przygotowane z dodatkiem niedozwolonych zbóż
      lub z tradycyjnym proszkiem do pieczenia; budynie gotowe (mogą zawierać mąkę
      pszenną), batony czekoladowe, cukierki nadziewane,

      Kawa zbożowa, kakao owsiane, herbaty ziołowe i inne napoje zawierające słód z
      jęczmienia lub z innych zbóż zawierających gluten;

      2 po sprawdzeniu składników
      DOZWOLONE produkty
      Zboża i produkty ze zbóż naturalnie nie zawierających glutenu, czyli z ryżu,
      kukurydzy, gryki, prosa i szarłatu (amarantus).
      Pieczywo i produkty mączne, makarony przygotowane z mąki ryżowej,
      kukurydzianej, ziemniaczanej lub sojowej;
      ryż biały i brązowy, płatki ryżowe, ryż preparowany, kaszki ryżowe
      błyskawiczne, otręby ryżowe;
      kasza kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane, kukurydza prażona
      (popcorn); tapioka, sago.;
      Kasza gryczana, kaszki gryczane błyskawiczne, płatki gryczane, kasza jaglana;
      Skrobia pszenna
      Produkty oznaczone symbolem „Przekreślony kłos” lub napisem „Produkt
      bezglutenowy”;
      Specjalne gotowe pieczywo bezglutenowe, makaron bezglutenowy.
      Mleko świeże, w proszku, skondensowane, śmietanka, jogurt 1, kefir, maślanka,
      Wszystkie sery żółte, ser biały, inne sery 1, 2, 3,

      Wszystkie gatunki świeżego mięsa, ryb, drobiu, ryby w puszkach w oleju i w
      sosie własnym, szynka, polędwica; niektóre inne wędliny 2
      Masło, margaryna, oleje, masło orzechowe, niektóre gotowe dressingi do sałatek
      2 , niektóre majonezy 2
      Ziemniaki, mąka ziemniaczana
      Wszystkie warzywa świeże, mrożone i konserwowe, suchy groch, fasola, soczewica,
      orzechy
      Wszystkie owoce świeże, mrożone, suszone i w puszkach, wszystkie soki owocowe,
      Cukier, miód, dżem,
      Sól, pieprz, zioła, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, koncentrat
      pomidorowy, oliwki, pikle, ocet winny, drożdże,
      Domowe zupy i buliony przygotowane z warzyw świeżych i mrożonych i z
      dozwolonych produktów
      Wafle ryżowe, chrupki kukurydziane, pop corn,
      Czekolada twarda mleczna i gorzka, ciasta, ciastka przygotowane z dozwolonych
      produktów – z mąki kukurydzianej, tapioki; desery ryżowe; galaretki, desery z
      żelatyną, kisiele i budynie domowe, wiórki kokosowe,
      Landrynki, lizaki, dropsy,
      Ciastka i słodycze bezglutenowe
      Do wypieku ciast używać drożdży lub sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
      Herbata, herbata instant, kawa naturalna mielona i instant, kakao prawdziwe,
      soki owocowe i warzywne, wody mineralne,

      1 po sprawdzeniu, że produkt nie zawiera gum roślinnych lub substancji
      zapachowych zawierających gluten
      2 po sprawdzeniu składników
      3 niektóre produkty mogą zawierać dodatek mąki, przed podaniem powinny być
      sprawdzone na obecność mąki pszennej płynem Lugola. Zmiana barwy jednej kropli
      płynu Lugola umieszczonej na badanym produkcie z wiśniowopomarańczowej na
      granatową wskazuje na obecność mąki i produkt taki powinien być wykluczony z
      diety

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka