GoĹÄ: bluberd
IP: *.mtk-tv.pl
25.09.11, 12:54
Moglibyście być trochę bardziej dokładni jak już piszecie jak coś przyrządzać. BROŃ BOŻE OCET do ryżu!! Dodaje się ryżowego miksu octu z ryżu i alkoholu szukajcie nazwy "mirin", miesza się go z cukrem i solą ale na Boga nie z wodą. Ważne żeby gotować ryż nienormalnie długo na małym ogniu na specjalnych podkładkach a po ugotowaniu PRZEŁOŻYĆ koniecznie do miski drewnianej i przykryć. RYBA - jest prosta metoda na ocenę świeżości - musi być cała i z głową (wychodzi drożej niż filety). Koniecznie obejrzyj oczy - mętne ryba do niczego, odchyl skrzela, jeśli są różowe OK, fiolet lub brąz do kosza. Naciśnij skórę ryby z boku - jeśli wróci do poprzedniego kształtu ryba jest świeża. Na matę bambusową położyć nori - czyli glony sprasowane najlepiej silver albo gold wyłóż chłodny ryż na 3/4 arkusza od strony gdzie jest ryż ułóż paski warzyw i ryby posmaruj trochę rozrobionym wasabi i zwiń w rulon aż do zamknięcia rolki. Pokrój na 8 plasterków ostrym nożem. Polecam dodawanie ogórka zielonego ze skórką bez miąższu, sałaty, rzodkwi białej, kasztanów wodnych, papryki, avocado (jak kto lubi). Jeśli nie masz dostępu do świeżej ryby wędzona lub podsmażana np w teriyaki jest równie dobra. Smacznego