Dodaj do ulubionych

Anemia u biegacza :-(

11.06.15, 12:57
Witam. Wczoraj odebrałam wyniki morfologii(kontroluje się raz na pół roku) i niestety mam anemię.
Jutro idę do lekarza ale chciałam też i Was podpytać, czy ktoś coś bierze w podobnej sytuacji?
Za tydzień czeka mnie drugi mój półmaraton, jak się do tego czasu wzmocnić tak by nie mieć niemiłych niespodzianek na samym biegu?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 13:47
      w tydzień czasu wiele nie zrobisz

jaką masz tę tę anemię? ile hemoglobiny? jak z czerwonymi ciałkami krwi? żelazo też badałaś, czy tylko podstawowa morfologia?

polecam codziennie pić herbatę z pokrzywy, soki z buraków
      dodatkowo preparat typu actiglobin

z diety - jeżeli jesz mięso, a szczególnie podroby - to wątróbka, dodatkowo rybki, szczególnie dość tłuste morskie, żółtka jaj, koniecznie łącz to z zielonymi warzywami, możesz popijać naturalnym (samodzielnie wyciśniętym, nie z kartonu) sokiem z cytrusów, witamina C pomaga przyswajać żelazo z produktów...

ALE
      nie możesz teraz znacząco zmienić diety, bo tydzień przed półmaratonem, a właściwie pewnie za 9/10 dni powinnaś już dowęglowodanować się zdrowo sprawdzonymi produktami :)
      czyli np. makaronik z rybką i warzywkami z soczkiem będzie ok jeżeli tak Twój żołądek lubi :)
      Ale sok z buraczków możesz pić i pokrzywę też, tyle, że ona lekko odwadnia, więc musis się dowadniać :)
      • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 16:25
        nchyb napisała:

" w tydzień czasu wiele nie zrobisz
        >
        > jaką masz tę tę anemię? ile hemoglobiny? jak z czerwonymi ciałkami krwi? żelazo
        > też badałaś, czy tylko podstawowa morfologia?"

Robiłam tylko podstawową morfologie i hemoglobina wynosi 10,80 gdzie norma to 11,20.
        Niestety poziomu żelaza nie robiłam:-(
        • doral2 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 19:28
          hanka20074 napisała:

"...
          > Robiłam tylko podstawową morfologie i hemoglobina wynosi 10,80 gdzie norma to 11,20.
          > Niestety poziomu żelaza nie robiłam.."

no bez jaj! 0,4 to prawie żadne odchylenie. to żadna anemia, kto ci takich głupot nawciskał?
          jeżeli do tego inne parametry badan krwi nie wykazują odchyleń, to w ogóle nie zawracaj sobie gitary i nie panikuj.
    • spector1 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 15:38
      Nie wiem czy jestes biegaczem.
      Jezeli na 10km masz powyzej 40min a maraton konczysz z czasem 3h 45min to nie jestes biegaczem. Jakie jest twoje VO2max? Ile wytrzymujaesz nurkujac pod woda. Ponad 3min?

Gdybys byla biegaczem to nawet po 3 dniach suplementacji (Hemofer 105mg drazetka )
      moc i wytrzymalosc wzrasta min o 30%.
      Nie mozna brac takich tabletek bez konsultacji lekarza.

W literaturze medycznej dot suplementacji zelaza u biegaczy jest chaos. SA rozne opinie,
      ktore wynikaja z tego, ze badania prowadzone sa na niedzielnych biegaczach a wyniki odnoszone sa do calej populacji biegajacych.

Spector
      • nchyb Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 16:15
        > Jezeli na 10km masz powyzej 40min a maraton konczysz z czasem 3h 45min to nie j
        > estes biegaczem.

dowartościowałeś się?
      • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 16:23
        spector1 napisał:

"Nie wiem czy jestes biegaczem.
        > Jezeli na 10km masz powyzej 40min a maraton konczysz z czasem 3h 45min to nie j
        > estes biegaczem. Jakie jest twoje VO2max? Ile wytrzymujaesz nurkujac pod woda.
        > Ponad 3min?"

Bez przesady. Jestem amatorką choć trenuję pod okiem fachowca:-)

" Gdybys byla biegaczem to nawet po 3 dniach suplementacji (Hemofer 105mg drazetk
        > a )
        > moc i wytrzymalosc wzrasta min o 30%.
        > Nie mozna brac takich tabletek bez konsultacji lekarza. "

Nie mogę przyjmować Hemoferu, po nim bardzo źle się czuję .
        • doral2 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 19:23
          hanka20074 napisała:

> spector1 napisał:
          >
          > "Nie wiem czy jestes biegaczem.
          > > Jezeli na 10km masz powyzej 40min a maraton konczysz z czasem 3h 45min to
          > nie j
          > > estes biegaczem. Jakie jest twoje VO2max? Ile wytrzymujaesz nurkujac pod
          > woda.
          > > Ponad 3min?"
          >
          > Bez przesady. Jestem amatorką choć trenuję pod okiem fachowca:-)
          >
          > " Gdybys byla biegaczem to nawet po 3 dniach suplementacji (Hemofer 105mg draze
          > tk
          > > a )
          > > moc i wytrzymalosc wzrasta min o 30%.
          > > Nie mozna brac takich tabletek bez konsultacji lekarza. "
          >
          > Nie mogę przyjmować Hemoferu, po nim bardzo źle się czuję ..."

nie czytaj tego szurniętego, niedowartościowanego świra.

gdybyś nie zrobiła badań, to byś nawet nie wiedziała że masz anemię i biegała tak, jak do tej pory.
          więc biegaj tak jak do tej pory, tylko zrewiduj swoje odżywianie, widać czegoś tam brakuje.
          a dla pewności powtórz badania, bo czasem wychodzą od czapy.
      • bidaazpiszczy Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 17:48
        "Jezeli na 10km masz powyzej 40min a maraton konczysz z czasem 3h 45min to nie jestes biegaczem. Jakie jest twoje VO2max? Ile wytrzymujaesz nurkujac pod woda. Ponad 3min?" - przepraszam za bezposredniosc, ale skad sa te wskazniki?
      • budzik11 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 19:44
        spector1 napisał:

> estes biegaczem.

nie, kurfa, nurkiem głębinowym...
        Skąd się tacy ludzie biorą?
        • nchyb Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 09:34
          > nie, kurfa, nurkiem głębinowym...

:D
    • budzik11 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 19:42
      Biegam od dwóch lat, regularnie, półmaraton mam za sobą, średnio w miesiącu 2 biegi na 10km (w sensie zawody ;-)). Jestem też honorowym dawcą krwi, krew oddaję regularnie i regularnie ją też mam badaną. U dawców min. hemoglobina to dla kobiet 12,5 a ja ostatnio miałam 15,11 :) Śmiem więc twierdzić, że bieganie nie ma nic wspólnego z anemią, chyba, że jesteś niedożywiona albo masz jakieś ewidentne braki w diecie. Ze swojej strony moge polecić tabletki "Burak forte z zelazem i witaminą c" Herbapolu. Oczywiście można wcinać buraki w formie jadalnej/pijalnej, ale to dużo brudnej roboty, prościej więc łyknąć tabletki. Sprawdzone, skuteczne :) Do prawidłowego wchłaniania żelaza niezbędne są witaminy krwiotwórcze - C, B6 i B9 (kwas foliowy). Możesz więc jeść kilogramy mięsa, wątróbki itp ale jak zabraknie witamin, to najwyżej cholesterol ci podskoczy :) I nie łap się na reklamowane suplementy. Już lepiej kupić lek na receptę (są różne, jak nie możesz Hemoferu, to jest np. Ferrum Lek). Ale u ciebie jest tylko odrobinę niższy poziom hgb, chyba nie jest to jeszcze anemia.
      • nchyb Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 20:30
        Budzik11, ja też HDK, witam koleżankę :)
        hemo zawsze powyżej 13, głównie 14,5

buraki są też w gotowych sokach, także tych marwitu, więc brudzenie łap i okolic odpada, :)

actiglobin polecił mi lekarz właśnie z RCKiK, twierdzi że jest dużo mniej obciążający żołądek niż Hemofer, ja po A czułam się dobrze, jakbym nic nie wzięła, plus że tam i m.in kwas foliowy :)
        oprócz wspomnianych przez Ciebie wit z grupy B, mój lekarz jeszcze zwraca uwagę na B12, o żelazie odzwierzęcym pisałam - koniecznie z wit C

I w pełni się z Tobą zgadzam, u autorki wątku to raczej nie anemia, a tylko minimalnie obniżony poziom Hg, może być również związany z okresem?

Ja bym za jakiś czas powtórzyła morfo, z uwzględnieniem m.in. właśnie Fe...

I powodzenia Hanka20074 na najbliższym półmaratonie, daj potem znać jak poszło :)
        • budzik11 Re: Anemia u biegacza :-( 11.06.15, 21:17
          nchyb napisała:

> buraki są też w gotowych sokach, także tych marwitu, więc brudzenie łap i okoli
          > c odpada, :)

Są, owszem. Barszcz, ale taki prawdziwy, nie z torebki, a szczególnie zakwas barszczowy (kiszone buraki) też jest rewelacyjny, bo i mnóstwo w nim żelaza, i witaminy C i witamin z grupy B, jak to we wszystkich kiszonkach! Ale - ja uwielbiam buraki, tylko nie mogłabymich jeść długo kilka razy dziennie. No nie da się. A tak - tableteczka i z głowy. A nie jest to sztuczna suplementacja, tylko naturalny wyciąg z buraka.
          Poza tym - wspomniana wyżej herbatka z pokrzyw, mozna suszoną, apteczną, można i świeżą, a jeszcze lepiej sok ze świezych pokrzyw. Herbatkę słodziłam kiedyś dziecku syropem z dzikiej róży - to jest bomba witaminowa (sok też jest, ale za cierpki dla dzieciaka, chociaż zdrowszy - polecam szczerze Polską Różę).
          • nchyb Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 09:09
            > i świeżą, a jeszcze lepiej sok ze świezych pokrzyw. Herbatkę słodziłam kiedyś d
            > ziecku syropem z dzikiej róży - to jest bomba witaminowa (sok też jest, ale za
            > cierpki dla dzieciaka, chociaż zdrowszy - polecam szczerze Polską Różę).

soku z pokrzyw nie znam, kupujesz czy robisz?
            • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 09:54
              Bardzo Wam wszystkim dziękuje za cenne porady.

Niestety przy mojej budowie ciała (wzrost 173cm waga niecałe 52 kg) takie wyniki mogą niepokoić.
              Jem b.dużo, dietę zmieniłam po konsultacji ale u mnie jest ten problem ze mój organizm nie pobiera wystarczającej ilości żelaza z jedzenia tylko muszę co jakiś czas "dokaramiać" go farmakologicznie.
              Byłam pewna ze zmiana diety ureguluje ten niedobór.
              Naprawdę dbam o siebie dlatego tym bardziej ten wynik mnie zaskoczył.
              • budzik11 Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 14:03
                hanka20074 napisała:

u mnie jest ten problem ze mój o
                > rganizm nie pobiera wystarczającej ilości żelaza z jedzenia tylko muszę co jak
                > iś czas "dokaramiać" go farmakologicznie.

Różne choroby, jak celiakia, zespół złego wchłaniania czy pasożyty mogą powodować właśnie niedostateczne wchłanianie skłądników odżywczych. Moje dziecko tak miało, mimo roku leczenia farmakologicznego i jedzenia prawie samego żelaza oraz wszelkich soków, naparów itp. bogatych w żelazo, hospitalizacji na oddziale gastrologicznym itp. okazało się, że syn miał lamblie. Te cholery oblepiają wnętrze jelita jak folia i utrudniają/uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie. Po odrobaczeniu (2 tabletki w odstępie 3-tygodniowym) poziom żelaza i hgb wrócił do normy BEZ żadnych leków, suplementów ani specjalnej diety. Jeśli więc jesteś pewna, że odżywaisz się prawidłowo, a mimo to nadal jest ten problem, to polecam zbadanie się pod kątem pasożytów,ale nie byle gdzie i byle jak (mojemu dziecku w szpitalu klinicznym w W-wie ich nie znaleźli) tylko w sprawdzonym laboratorium parazytologicznym. I nie mozna z góry zakładać, że "to niemożliwe, na pewno nie mam robaków" - mój syn miał rok, nie mamy żadnych zwierząt, w naszej miejscowości nie ma nawet piaskownicy, gdzie mógłby je złapać, a złapał.
                • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 14:22
                  Dzisiejsze wyniki zobaczy mój lekarz.
                  Mam nadzieje że nie powiąże tego ze sportem, choć ostatnio mocno trenuję, i nie będzie tak źle i jakoś mi pomoże.

Dziękuję raz jeszcze za cenne porady.
                  • doral2 Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 20:53
                    napisz, co tam dochtór wykombinował...
                    • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 15.06.15, 14:34
                      Witam.
                      Dziękuje za pamięć. Lekarka spojrzała na mnie,na wyniki i cyt " będzie Pani żyć i biegać też Pani może". Nie jest aż tak źle. Narazie.
                      Loma Vital mam pić aż do końca butelki ,odstawić,odczekać z miesiąc, dwa i znów wyniki i zobaczymy.
                      I jeść czerwone mięso, wątróbkę, pić soki z buraków czerwonych itd.
                      Już taki ze mnie typ, tak stwierdziła, bo jak zerknęła rok wstecz to wyniki miałam tylko ciut lepsze. :-)
                      Pożyjemy, zobaczymy :-)
                      • nchyb Re: Anemia u biegacza :-( 15.06.15, 14:43
                        no to super :)

a gdzie teraz biegniesz w półmaratonie?
                        i przy okazji - co to jest LomaVita?

i oczywiścei powodzenia na biegu, daj znać jak poszło, trzymamy kciuki :)
                        • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 15.06.15, 15:03
                          Loma Vital jest płynnym suplementem diety sporządzonym, aby zapewnić przyjmowanie dziennej dawki żelaza i cynku. Zawiera substancje słodzące oraz jest wzbogacony w witaminy, wyciąg z czarnego bzu i rokitnika zwyczajnego.

Skład

Woda, syrop sorbitowy i gliceryna, ekstrakt bzu czarnego, wyciąg z rokitnika zwyczajnego, żelaza glukonian, cynku siarczan, witamina C, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina B12, biotyna, substancja zakwaszająca: kwasek cytrynowy, substancje słodzące: cyklaminian sodu i sacharyna sodowa, konserwanty: potasu sorbinian i sodu benzoesan, aromaty.

W tą niedzielę zaliczam półmaraton w Radomiu, jeśli dam radę :-)
                          • nchyb Re: Anemia u biegacza :-( 15.06.15, 19:48
                            dziękuję za wyjaśnienia i trzymam mocno kciuki za bieg :)
                      • doral2 Re: Anemia u biegacza :-( 15.06.15, 20:42
                        hanka20074 napisała:

> Witam.
                        > Dziękuje za pamięć. Lekarka spojrzała na mnie,na wyniki i cyt " będzie Pani żyć
                        > i biegać też Pani może"..."

ooo, i to jest mądry dochtór :)
                        trzymaj się jej!

a tak przy okazji - mogłabyś troszkę przytyć, niedużo, może by się też i wyniki żelazowe poprawiły?
                        bo trochę słabo u ciebie z tym mięsem na kościach...
                        • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 16.06.15, 11:43
                          Próbowałam przytyć, miałam niejedną dietę, po prostu nie da się. Ten typ tak ma. Nawet zajście w ciąże nic nie dało, przytyło tylko dziecko :-)
                          Takie mam geny :-)
                          • doral2 Re: Anemia u biegacza :-( 16.06.15, 20:24
                            nie lubię cię, wiesz? ;)
                            • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 17.06.15, 09:21
                              Nie Ty jedna :-)
                              Pozdrawiam serdecznie .
            • budzik11 Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 13:57
              nchyb napisała:

> soku z pokrzyw nie znam, kupujesz czy robisz?

Ani jedno, ani drugie, ale czytałam (po roku walki z anemią u dziecka mogłabym sama książkę napisać), że mieli się/sieka drobniutko pokrzywy, odciska przez gazę i już. Mozna rozcieńczyć sokiem owocowym. Kupić też podobno można gotowy, butelkowany.
    • nena20 Re: Anemia u biegacza :-( 12.06.15, 12:08
      masz niską hemoglobinę
      zbadaj zapasy żelaza ferytynę, samo żelazo sobie daruj (jego wyniki są zależne bezpośrednio od tego co jadłaś przed badaniem).
      Jeśli ferytyna jest poniżej normy, a pewnie jest to uzupełnienie żelaza jest niezbędne. U mnie hemoglobina była jeszcze w normie ale ferytyna już poniżej. Czułam sie bardzo źle.
      Szukaj przyczyny niskiej ferytyny, o ile tak będzie. W moim przypadku była to tarczyca.
    • majkox Re: Anemia u biegacza :-( 17.06.15, 09:51
      moja koleżanka ma taki problem, mogę podać ci do niej kontakt, jeśli to nadal problem
      • hanka20074 Re: Anemia u biegacza :-( 17.06.15, 10:36
        Jeśli tylko mogę jakoś pomóc, proszę bardzo :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka