Dodaj do ulubionych

Wady biegania schodzący paznokieć

15.09.16, 09:13
Czy ktos z was doświadczył tego problemu. Mi po zaledwie dwóch miesiącach biegania schodzi paznokieć na dużym palcu. Po bieganiu z górki odczułam bóle palców i tak to sie skończyło ze paznokieć schodzi zastanawiam sie tylko ile czasu minie zanim pojawi sie nowy.
Obserwuj wątek
    • jatojagodnik Re: Wady biegania schodzący paznokieć 15.09.16, 14:15
      Masz za małe buty - powinny być 1-2 numery większe niż te w jakich normalnie chodzisz. Albo za słabo zasznurowane. Niestety po bieganiu po górkach bardzo wielu osobom schodzą paznokcie. Nic nadzwyczajnego, przyzwyczaisz się :-)
    • bidaazpiszczy Re: Wady biegania schodzący paznokieć 15.09.16, 16:12
      Powodem jest niewłaściwy rozmiar buta i/lub za długie paznokcie.
      W zależności jak szybko rosną Ci paznokcie nowy powinien wyglądać ok za jakieś 5-7 tyg.
      • mala2800 Re: Wady biegania schodzący paznokieć 15.09.16, 16:23
        Buty sa ok paznokcie mogły byc ciut za długie ale coz uczymy sie na błędach. Jak myślicie moge dalej biegać czy poczekać az paznokieć urośnie.
        • doral2 Re: Wady biegania schodzący paznokieć 15.09.16, 18:52
          i tak odpadnie, a nowy odrośnie, ale to czasu trzeba.
          koniecznie zmień buty na większe, paznokieć obetnij i biegaj dalej.
          • mala2800 Re: Wady biegania schodzący paznokieć 15.09.16, 22:31
            Juz prawie odpadł Hihi trzyma sie na na jednym włosku ale juz jest kawałek nowego także damy rade
            • doral2 Re: Wady biegania schodzący paznokieć 16.09.16, 19:48
              to lepiej go odetnij z tego "włoska", bo takie wiszenie na włosku niczemu nie służy.
              mnie po każdym maratonie odpada jeden, dwa paznokcie.
              ostatnio po półmaratonie straciłam paznokieć.
              odrastają i tyle.
              biegaj dalej :)
              • bidaazpiszczy Re: Wady biegania schodzący paznokieć 17.09.16, 09:08
                Poważnie!? To aż tak!?
                Mi zdarzyło się stracić paznokieć tylko raz,w tamtym roku. ...nie przysięgam ich przed długim biegiem.....
                Bardzo bolesne doświadczenie.
                • doral2 Re: Wady biegania schodzący paznokieć 18.09.16, 18:47
                  no może to kwestia moich stóp - mam bardzo wrażliwe, nie umiem chodzić boso na przykład. aż mi stopy na lewą stronę wykręca. więc i paznokcie tez mi odpadają.
    • nchyb Re: Wady biegania schodzący paznokieć 15.09.16, 20:09
      to nie tylko kwestia długości butów, w za dużych o 1-2 numery też tak potrafi się zdarzyć
      to może mieć również związek ze sposobem stawiania stopy przy biegu, ułożenie stopy w butach...
      • bidaazpiszczy Re: Wady biegania schodzący paznokieć 16.09.16, 11:23
        Masz rację, mi doradzono swego czasu nieco ciasnej ściągać sznurówki......
    • ekonomiaglupcze Re: Wady biegania schodzący paznokieć 17.09.16, 20:11
      mi już odpadło w ciągu 25 lat kilkadziesiąt paznokci i teraz już kompletnie mnie to ani nie boli (organizm nie traktuje już tego jako powód do bólu - serio!) ani się tym wogóle nie przejmuję ale teraz schodzi mi średnio 1-2 po tylko po maratonie.
      a co można robić aby schodziło mniej:
      1. buty o 1 rozmiar za duże (zupełnie nie wpływa to na wyniki),
      2. skarpety dopasowane i nie ślizgające się podczas biegu (najlepiej z pogrubione na pięcie i palcach)
      3. dobrze zasznurowane obuwie (ale bez przesady :)
      4. regularnie obcięte paznokcie
      tylko czasem nie rezygnuj z biegania z tak błahego powodu !
    • makecka Re: Wady biegania schodzący paznokieć 22.09.16, 10:46
      mnie nigdy nie schodziły paznokcie, ale buty dobierała mi osoba, która zna się na bieganiu i przygotowuje sie do pko poznam maratonu. dla mnie to jszcze nie ten czas, ale moze za rok
      • doral2 Re: Wady biegania schodzący paznokieć 22.09.16, 18:50
        więc jak przebiegniesz maraton, to dopisz się do tego wątku w kwestii odpadających paznokci.
        po 5 czy 10 kilometrach nie odpadają.
    • esportowysklep.pl Re: Wady biegania schodzący paznokieć 23.11.16, 16:40
      Typowe objawy źle dobranych butów. W jakich butach biegasz? Buty do biegania powinny być większe od tych w których chodzisz na co dzień, ze względu właśnie na puchniecie stopy w czasie takiego wysiłku.

Nowe buty możesz sobie kupić tutaj, zadzwoń do nas a pomożemy dopasować. :) esportowysklep.pl/pol_m_Dla-kobiet_Buty_Do-biegania-4257.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka