galgo
24.04.17, 11:30
Korci, korci i czym wiecej biegam tym blizsza jestem decyzji, zeby sie zapisac. Przebieglam juz na zawodach 5km, 10km, polmaraton, wiec jest ochota, zeby w tym sezonie zmierzyc sie po raz pierwszy z krolewskim dystansem.
Maraton, o ktorym mysle, bedzie na poczatku pazdziernika, wiec mam ponad piec pelnych miesiecy na przygotowanie. Moje tegoroczna baza to juz blisko 3 m-ce regularnego biegania, 3x, czesciej 4x w tygodniu. Obecnie ustabilizowalam sie na jakichs 40 km tygodniowo. Z wszelkich kalkulatorow wynika, ze moglabym mierzyc w cel maraton w 4 godziny = 5'40 na km. Nie zebym chciala sie zarznac, moim celem jest przebiegniecie dystansu, no ale cos trzeba obrac za tempo docelowe, zeby ustalic treningi.
Czytalam juz sporo rozbieznych informacji w necie, najbardziej przemawia do mnie podejscie p. Ksiazkiewicza, z ktorym przygotowywalam swoj polmaraton (www.szmajchel.naszebieganie.pl/plany-startowe/maraton-12-tygodni/). No ale on np. zaklada dla treningu na 4:00:00 biegi OWB1 w tempie 06:30 – 06:40. A ja nawet jak sie bardzo staram biec wolno, to nie potrafie biec az tak wolno, srednio jestem blizej 5:50.
Podzielcie sie prosze Waszym doswiadczeniem z treningu na maraton: jak czesto biegaliscie, ile sam trening maratonski trwal, jakie mial jednostki treningowe, no i jak dopasowac to tempo na treningach, zeby sie nie spalic i biegac z wlasciwa intensywnoscia.
No i jak z dlugim wybieganiem: ograniczyc sie do kilku biegow miedzy 20 a 30 km, czy jednak przekroczyc 30 km?
Bardzo dziekuje za porady!