Dodaj do ulubionych

nawracające zapalenie dróg moczowych

IP: 82.160.118.* 21.07.10, 21:56
Witam. Mam córkę, która ma 16 miesięcy i już 3 raz ma zwiększoną liczbę
leukocytów oraz bakterię coli. Leukocyty w polu widzenia 10-15 bakteria coli
10 do 7. Pierwszy raz zaraz po urodzeniu jeszcze w szpitalu potem w wieku 3
miesięcy i teraz. Jak ją moge ustrzec przed zakażeniem ?? Ewentualnie z jakim
lekarzem się skonsultować. W naszym ośrodku pediatra bagatelizuje sprawę, a ja
się martwię.
Obserwuj wątek
    • mama_martynki2 Re: nawracające zapalenie dróg moczowych 21.07.10, 22:49
      witaj,wydaje mi sie,ze powinnas udac sie do nefrologa,a nawet napisze Ci,ze na
      pewno powinnas sie do niego udac. my tez walczymy. sa badania,ktore moga wykryc
      przyczyne takich zakazen. moze winna jest higiena,sposob podmywania, zakazenia w
      obrebie sromu, niewystarczajace wybicie bakterii,ktore wiele namieszaly w
      organizmie Twojego dziecka(skoro noworodek mial ZUM, to moze zakazenie
      wewnatrzmaciczne?).w ostatecznosci moze byc to refluks, i to nefrolog oceni,czy
      potrzebne jest takie badanie w jego kierunku.popros o skierowanie do
      specjalisty,albo idz prywatnie,jesli masz taka mozliwosc. uwazam ,ze 3
      zakazenia,to stanowczo za duzo!gdybys choc raz wyladowala z mala w
      szpitalu,dostalabys skierowanie od reki.widocznie jestes czujna,i nie dopuscilas
      do rozwoju,chwala Ci za to!pilnuj tego bardzo, i rob kontrolne badania moczu co
      6 tytygodni, wystarczy ogolny,i posiew jak cos Cie zaniepokoi.
      pozdrawiam,i zycze zdrowka!
    • nglka Re: nawracające zapalenie dróg moczowych 22.07.10, 00:55
      Urolog na dzień dobry. Nefrolog ewentualnie - ale o tym już koleżanka wyżej pisała.
      Lekarze bagatelizują a Ty szukaj specjalisty, bo masz rację, że cię to niepokoi.
      Przy okazji poproś lekarza, by ocenił wygląd ujścia cewki i wykluczył wadę
      budowy na start. Wbrew pozorom zbyt odsłonięta cewka moczowa to częsta
      przypadłość i równie często nie sprawdzana, w zamian czego szpikuje się chorego
      stale lekami i wykonuje badania, których można przez prostą sprawę uniknąć.
      Jeśli Urolog nie zechce zbadać dziecka pod wspomnianym kątem, proszę udać się do
      ginekologa. Mnie właśnie ginekolog "wyleczył" z chronicznego zapalenia pęcherza
      oglądając wszystko dokładnie i dając instrukcję czego unikać. Za sobą miałam już
      wtedy ponad rok stałych nawrotów. Minęły 2 lata i zap. pęcherza miałam raz,
      niedawno, przy okazji innej infekcji (osłabienie organizmu).
      Istnieje możliwość, że po odpieluchowaniu przejdzie, szczególnie, jeśli to wada
      w budowie która powoduje łatwiejsze przedostawanie się bakterii do cewki i z
      cewki do pęcherza.
      Po pierwszym nawrocie lekarz pediatra powinien wystawić skierowanie do
      specjalisty. Jeśli tego nie zrobił mimo 3 zapaleń, to ja bym też zmieniła
      pediatrę...
      • Gość: sabina Re: nawracające zapalenie dróg moczowych IP: 82.160.118.* 22.07.10, 13:16
        No własnie mieszkam w małej miejscowości i tu jest jeden lekarza. Co do
        odpieluchowania to mała już chodzi bez pieluszki zgłasza w 90 % potrzebe sikania
        w 100% inne sprawy. Chodzi teraz w samych majciach i po zabawie w piachu to pod
        prysznicem ja myje. Własnie w szpitalu zaraz po urdzeniu dostał 1 raz potem 2
        raz po 6 tygodniach od wyleczenia no i teraz. Dzięki za rade jak nie dostane
        skierowania to szama poszukam prywatnie lekarza.
        • Gość: sabina Re: nawracające zapalenie dróg moczowych IP: 82.160.118.* 22.07.10, 13:19
          a co do badań to własnie sam jej oddaje kontronie mocz do badania raz na 6-8
          tygodni i przedostatnie miała robione własnie 6 tygodni temu i było ok, a
          chciałm jej przed wakacjami sprawdzic i teraz znowu:((((
          • nglka Re: nawracające zapalenie dróg moczowych 22.07.10, 17:21
            badanie ogólne w tym wypadku nie wystarczy, trzeba zrobić posiew i sprawdzić co
            to za ustrojstwo

zapytam kontrolnie, choć mamy dziewczynek z reguły robią prawidłowo: nie ma
            możliwości przedostawania się kału do cewki, np przy podcieraniu?
            • Gość: sabina Re: nawracające zapalenie dróg moczowych IP: 82.160.118.* 22.07.10, 20:49
              no posiew był robiony i coli 10 do 6 wychodzi, co do kupki to nie bo robi już na
              nocnik i jest podcierana w prawidłowa stronę;)))
              • mama_martynki2 Re: nawracające zapalenie dróg moczowych 22.07.10, 21:23
                w takim razie idz z mala do nefrologa lub urologa dzieciecego. na pewno bedzie
                pod stala opieka, byc moze dostanie na stale leki po wyleczeniu zakazenia. i
                bedzie okej. skoro w posiewie wychodza bakterie,musi dostac antybiotyk zgodnie z
                antybiogramem,ale to pewnie juz masz od lekarza pierwszego kontaktu. teraz
                koniecznie jak najszybciej specjalista, bedziecie do niego zapwne chodzic co
                jakies 6 tygodni, tak jak my, i dostaniecie skierowania na dodatkowe badania,jak
                tylko zajdzie taka potzreba. niektorzy lekarze tylko pierwsza wizyte maja
                prywatnie,podpytaj,czy na nastepna nie da rady juz w poradni,na fundusz, mam
                nadzieje ze wiesz co mam na mysli;) moja juz tez jest odpieluchowana, tzn tylko
                na noc ma pampersa, ma niecale 1,5 roku.miala jedno udokumentowane zakazenie,
                reszta to infekcje narzadow plciowych(m. inn po piaskownicy), wiec moze i u
                Twojej corci tak sie zaczynaja infekcje. z drugiej strony e-coli sa jelitowe,
                wiec cos sie jednak z kupki przedostaje,byc moze cewka jest blisko,tak jak
                pisano powyzej. zreszta,spoecjalista oceni. na to sie nie umera,ale nie wolno
                tego zaniedbac,bo u tak malego dziecka nietrudnoo sepse. pozdrawiam,i zdrowka
                raz jeszcze!!
    • k.plata-nazar Re: nawracające zapalenie dróg moczowych 22.07.10, 23:35
      wskazane jest leczenie zgodnie z antybiogramem przez 10-14 dni, potem po trzech
      dniach od zakonczenia leczenia kontrolny posiew moczu i w przyszłosci CUM
      (cystoureterografia mikcyjna)
      • Gość: sabina Re: nawracające zapalenie dróg moczowych IP: 82.160.118.* 23.07.10, 11:54
        dziękuje za odpowiedzi.
        • verdana Re: nawracające zapalenie dróg moczowych 26.07.10, 18:40
          Warto jeszcze zajrzeć do ginekologa dzieciecego. Walczylam pare lat
          z nawracjącymi zapaleniami ukladu moczowego, wszystko przebadano,
          łącznie z diagnostyka w szpitalu.
          Okazało sie,z ę bakterie byly takze w pochwie - dopiero po
          wyleczeniu ich zapalenia skonczyły się raz na zawsze.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka