Dodaj do ulubionych

"pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka

04.01.11, 11:18
witam,

jestem mamą 6 tygodniowego niemowlaka. Od około tygodnia mój syn zaczął dziwnie sie zachowywać wieczorami. Postanowiłam napisać, byc może któraś z mam lub pani doktor bedzie w stanie mi podpowiedziec, co mu dolega i jak moge mu pomóc. Zaobserwowałam u niego dwie dziwne rzeczy:
1. Każdego wieczoru kapiemy małego ok. godz. 20, dostaje mleczko (butelka, Bebilon Comfort 1) i po zjedzeniu i odbiciu odkładam go do wózka. Przez kilka minut maluch śpi, a poxniej zaczyna sie "horror". Mały zaczyna wic się po całym wózku, wymachuje raczkami, zaczyna szybko oddychać, sapie, stęka...ale nie płacze. Jesli dostanie smoczka to chwilowo sie uspokaja i zasypia na kolejne 2-3 minuty i wszystko zaczyna się od nowa. Jak nie dam mu smoczka to tez przysnie, jakby zmeczony i po kolejnych 2-3 minutach wszystko zaczyna sie od nowa. To trwa tak ok. 3 godzin.Wczoraj wieczorem zauwazyłam, że dodatkowo normalnie liże obicie wózka(!!). Mały raczej nie ma kolki,do każdego posiłku dostaje kropelki Delicol (na pocztaku były małe problemy z gazami). Nie wiem juz co sie z nim dzieje i jak mam mu pomóc.

2. I druga sprawa. Mój maluch od kilku dni ma bardzo duzo śliny w ustach, na zewnątrz wydostaja się nawet jej bąbelki. Mały wydaje sie byc tym przerażony, płacze jak próbuje to przełknąc, nawet sie krztusi, a ja jestem juz bliska załamania, bo nie wiem jak mam mu pomoc. Dodatkowo zaczął gryźć piąstki i co najbardziej widoczne, jak położe go sobie na brzuchu to dosłownie próbuje mi zjeść szyje:)Próbuje gryźć wszystko jak tylko jest czegos blisko- najczęsciej gryxie nasze koszulki itp. rzeczy podczas noszenia. Czy to zęby i czy nie jest na to za wczesnie?

Bardzo prosze o pomoc, bo juz nie wiem, co mam robic...
Dziękuję,

Yasti
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 04.01.11, 12:35
      Próbowałaś podnieść go do pionu, jak zaczyna się kręcić? Może potrzebne jest powtórne odbicie.
      • yasti27 Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 04.01.11, 12:53
        tak, wczesniej zauwazylam, ze podczas karmienia maly zaczyna sie wiercic i teraz w trakcie jedzenia, jak zaczyna sie wiercici to podnosze go do odbicia. Czasami odbija mu sie nawet 4 razy, jedno po drugim. Pozniej podaje mleko, ktore zostalo i na koniec znow odbijam (karmie butelka drbrown's).
        • e-kasia27 Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 04.01.11, 19:00
          Karmisz go bebilonem comfort cały dzień, czy tylko na noc dostaje butelkowe mleko?
          • yasti27 Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 04.01.11, 21:13
            tak, karmię go bebilonem comfort 1 cały dzień. pilnuje przerw co 3 godziny. Do każdego posiłku dodaję 6-8 kropelek Delicolu(zalecenie lekarza).

Pomyslałam, że moze on jest głodny, dzisiaj dostał mleczko troszkę wcześniej ( po 2 godz. od poprzedniego, odbeknął kilka razy), zasnął na 2-3 minuty i znów sie zaczeło...:( Jak daje mu smoczka to ciągnie go bardzo mocno, aż słychać takie głośne "ciumkanie".

Własnie teraz przechodzę po raz kolejny ten cowieczorny "rytuał";/
            • e-kasia27 Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 05.01.11, 10:53
              Wygląda na to, że dziecko ma jakiś problem z nadmiarem gazów, stąd ten niepokój i brak snu.
              Ten nadmiar śliny, może być z powodu ciągłego odbijania, może pokarm cofa się do buzi i dlatego się krztusi.
              Bebilon comfort ma obniżona zawartość laktozy, jeśli jeszcze dajesz delicol, to nie powinien powodować dolegliwości z powodu nietolerancji tego cukru, więc to chyba raczej nie jest nietolerancja laktozy.
              Może być alergia na krowie mleko.
              Czy dziecko nie ma suchej skóry, zaczerwienień, odparzeń?

Ja bym spróbowała przez kilka tygodni pokarmić go nutramigenem. To mleko dla alergików i nie zawiera laktozy, więc powinno pomóc, jesli winna jest laktoza, albo alergia na krowie mleko.
    • Gość: Agata Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 12:56
      Powiem Ci, że u mnie jest dosc podobnie. Synek ma również 6 tygodni.
      Synek zwłaszcza nad ranem, ale bywa, ze w środku nocy zaczyna się wiercić, machać rączkami, wyginać główkę, sapać i stękać. Potem zazwyczaj zaczyna płakać.W ciągu dnia jest dużo łagodniej, choć mały męczy się nad kupą. Mi wydaje się (jestem niemal pewna), ze on "pracuje" nad kupką. Często przy tym puszcza bąki, wiec jest to raczej to. Trochę się tym martwię, bo on się nie wysypia (choć bywa, ze robi to przez sen), no i ja się również nie wysypiam. Ja karmie wyłącznie piersią i te "wystękane" kupy są naprawdę jak najbardziej prawidłowe, więc żadne to zatwardzenie.
      Wczorajsza noc była taka od 1:30 do samego rana.
      Dziś od 4:30, ale z przerwami na sen.
      Niestety nie mam na to żadnej rady. Mam nadzieje, że samo przejdzie.
      Pozdrawiam

Mój mały też od kilku dni się ślini. Na zęby chyba faktycznie za wcześnie.
      • agoosek82 Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 08.04.11, 15:40
        moj synek mial tak zawsze nad ranem przez pierwsze 3 mce. Machal lapkami, kopal i stekal a przsy tym spal. No i puszczal baki. Dawalam mu Espumisan i Delicol i nie pomagalo. W koncu samo przeszlo. Teraz tez ma glosne baki ale juz go nie mecza ;)
        ma teraz 6mcy
    • hutaczka Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 08.01.11, 10:53
      w moim przypadku delicol nie zdał egzaminu. mała była po nim niespokojna, płaczliwa, nadal ją męczyło itp.dobrym środkiem okazał sie środek o nazwie iberogast, który siostra przywiozła mi z niemiec i jej pediatra kazał podawać 3 razy dziennie po 2 krople zmieszane z mlekiem na łyżeczce, ja podawałam 2 razy ponieważ miałam małe obawy a ulotki polskiej nie miałam. póżniej spotkałam się z tym że u nas w aptekach też ten środek jest dostępny.
    • k.plata-nazar Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 10.04.11, 00:03
      dzieko (mlode) przezywa w czasie snu rozne stany- byc moze z tym zwiazany jest niepokoj; teraz jest starszy o kolejne 3 miesiace- zapewne sytuacja sie zmienila; s;linienie- moze wyprzedzac o kilka miesiecy zabkowanie
    • grapaula Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 29.09.16, 14:16
      Dla mnie to ewidentne ząbkowanie
    • maly.tygrysek Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u niemowlaka 09.01.19, 16:10
      Jak sobie poradziłaś z tym? Była to alergia na krowie mleko ? Bo mam dokładnie taka samą sytuację nawet wiek niemowlaka się zgadza
      • youcia Re: "pobudzone"niemowle i ślinienie u nie 13.01.21, 08:30
        Hej, jak skończyła się wasza historia, mamy to samo od kilku tygodni z naszą 8tygodniową córką.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka