Dodaj do ulubionych

Pomoc w ( Biegunce)

09.01.11, 15:18
Jak można uchronić 3 letnie dziecko przed biegunkami jeśli nie było szczepione na pneumokoki i rotawirusy???? Bo teraz w ostatnim miesiącu miał biegunke aż 2 razy!!! BARDZO PROSZĘ O PORADĘ!!! Dziękuje
Obserwuj wątek
    • magd.a78 Re: Pomoc w ( Biegunce) 09.01.11, 15:19
      I zapomniałam dodać czy można go teraz zaszczepić podczas biegunki czy musi być do końca zdrowy???!!!
      • sabrina_30 Re: Pomoc w ( Biegunce) 09.01.11, 20:24
        na rota wirusy szczepi sie malutkie dzieci do 6 tygodni bodajże:)). Jeśli chodzi o pneumokoki to dziecko musi byc zdrowe. Szczepienie na rota nie eliminuje zachorowania jedynie może pomóc w łagodnieszym przebiegu choroby. Co do biegunek najlepiej zadbać o higienę, nauczyć dziecko myś rączki po skorzystaniu z toalety przed jedzeniem itp.
        • magd.a78 Re: Pomoc w ( Biegunce) 10.01.11, 11:38
          Chciałabym zapytać się jeszcze jeżeli moje dziecko miało biegunke tydzień czasu mineła a po tygodniu wróciła zaznaczając że ja miałam biegunke i mój starszy syn ( 11 ) czy mozliwe było że się od nas zaraził ? I jak długo dziecko jak mu przejdzie ma stosować leki? I jakie te leki!?
          • gonia_23 Re: Pomoc w ( Biegunce) 10.01.11, 13:00
            Mój (4lata) miał pierwszego dnia wysoką gorączkę 39,2st. , zwymiotował ze dwa razy i biegunka jakieś 5 dni. Dawałam dużo picia oczywiście po trochu i pilnowałam żeby się nie odwodnił,jeść dziecko przez jakieś 2 dni nie chciało.Leków nie stosowałam jeśli rotawirus trzeba to przejść i już . Pilnować picia, jeśli dużo wymiotuje i ma biegunkę a nie chce pić to raczej na szpital i płyny dożylnie.
            • sabrina_30 Re: Pomoc w ( Biegunce) 10.01.11, 13:54
              niestety rotawirusy maja to do siebie, że po kilku dniach wydawania się, że przeszło wracaja. W kale bakterie wydalane sa jeszcze 2 tygodnie po ustaniu objawów. Jednynie co możesz zrobić to podawać probiotyk np trilac 3 razy po1. Dużo picia małymi łyczkami a często jeśli dziecko ci wypije to np orsalit, marchwianke. By pozostali członkowie nie zarazili się od osoby chorującej, po skorzystaniu z toalety najlepiej ją przetrzeć, myć ręce nie dawać buziaczków, itp. Dużo zdrówka życzę.
              • magd.a78 Re: Pomoc w ( Biegunce) 11.01.11, 11:59
                Kiedy mój syn (3) miał przed Bożym Narodzeniem 6 dni biegunki bardzo śmierdzącą po podaniu mu leków: Enterol,Lackcid,Smacta był tydzień przerwy po tygodniu wróciła napewno nie jest odwodniony bo bardzo dużo pije ma normalnie apetyt jest żywotny i wesoły ale jak to wszystko może potrwać ? czy teraz jak mu podaje leki powinien tworzyć się normalny Stolec i po jakim czasie ten koszmar powinien się skończyc czy możliwe że może miec jeszcze w czasie podawania leków biegunke??? Co najlepiej podawać mu do jedzenia?
                • mamapoli3 Re: Pomoc w ( Biegunce) 11.01.11, 14:00
                  rota wirus i jemu podobne lubią "powracać" po kilku dniach.Ja córce podawałm przede wszytskim orsalit żeby uniknąc odwodnienia, a później lactoral na odbudowanie flory jelit.Co do jedzenia to powinno się unikać owoców, mleka i przetworów i tego ogólnie co ciężko-strawne.U nas kupa wacał do normy po około tygodniu od ustania biegunki. Gdyby problemy utrzymywały się dłużej zrobiłabym badania kału.
                  • jaga-0 Re: Pomoc w ( Biegunce) 11.01.11, 15:01
                    u nas przy biegunce która trwała ok. 10 dni lekarz nr 1.(diagnoza rotawirus) na początku kazał podawać suchą białą bułkę, marchwiankę i kleik ryżowy i dużo wody do picia i to wszystko a trwało to ok. 6 dni, lekarz nr.2. (zmieniłam lekarza bo żadnej poprawy nie było) zlecił badanie kału (wyszły bakterie) zalecił z leków Biseptol, Lacid, Kreon, Smectę biegunka ustąpiła po drugiej tabletce podanej co 12 godz. a do jedzenia mógł jeść: bułka biała, zupy na skrzydełku z dodatkiem kleiku ryżowego, słoiczkowe jabłka + kleik ryżowy, chałka, wafle suche, ziemniaki gotowane po kilku dniach mogłam mu podać kanapkę z wędlinką. Minęło już 3 tyg. i na razie mamy spokój.Muszę zrobić badanie kontrolne kału.
              • magd.a78 Re: Pomoc w ( Biegunce) 11.01.11, 20:35
                Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć co to są te Rotawirusy??? W jaki sposób atakują organizm i jak bardzo go zniszczają??????!!!
              • magd.a78 Re: Pomoc w ( Biegunce) 12.01.11, 10:34
                Jeżeli 1 biegunka trwała 1 tydzień i po tygodniu ustąpiła ale po 1 tygodniu znowu powróciła cóż to takiego może byc????????
                • sabrina_30 Re: Pomoc w ( Biegunce) 15.01.11, 14:58
                  Jak dochodzi do zakażenia?

Rotawirusy są bardzo zakaźne, ponadto bardzo trudno jest je wyeliminować, ponieważ nie reagują na zwykłe środki dezynfekcyjne. Dlatego niełatwo się przed nimi ustrzec. Do zakażenia może dojść zarówno poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą, jak również przez styczność z zanieczyszczoną powierzchnią czy przedmiotami. Wirusy przenoszą się na drugą osobę drogą pokarmową, poprzez kontakt z wydzielinami i wydalinami osób chorych, możliwe jest także rozprzestrzenianie się drogą kropelkową. Do rozprzestrzeniania się zakażeń rotawirusowych bardzo często dochodzi wśród dzieci leczonych w szpitalu z innego powodu, co wydłuża ich pobyt w szpitalu, potęgując stres dziecka i rodziców.12
                  Jakie są objawy i skutki zakażenia?

Infekcja rotawirusowa rozwija się bardzo szybko – zazwyczaj objawy pojawiają się w ciągu 24-48 godzin od chwili kontaktu z wirusem. Nagle u Maleństwa pojawiają się wymioty, biegunka i gorączka o różnym nasileniu (nawet do 40oC). Tym objawom mogą towarzyszyć bóle brzucha, osłabienie i złe samopoczucie. U dziecka mogą występować drgawki gorączkowe, jadłowstręt, objawy podrażnienia opon mózgowo-rdzeniowych. Biegunka oraz wymioty mogą być tak nasilone, że często prowadzą do gwałtownego i ciężkiego odwodnienia oraz istotnych niedoborów pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Jeśli odwodnienie trwa dłużej, może dojść do zaburzeń świadomości i zatrzymania moczu. W takim przypadku jedyną drogą pomocy jest natychmiastowe umieszczenie dziecka w szpitalu. W warunkach szpitalnych Maleństwo nawadniane jest dożylnie. Pobyt w szpitalu może trwać nawet do 9 dni.5

Z uwagi na dużą zakaźność infekcje rotawirusowe bardzo często przenoszą się na pozostałych domowników. Choroba może w dużym stopniu utrudnić normalne funkcjonowanie rodziny, zmuszając rodziców do nieobecności w pracy.
                  Kto jest najbardziej narażony na zakażenie?

Najbardziej narażone na zakażenie rotawirusami jest oczywiście małe dziecko. Najcięższą postać zakażenie rotawirusowe przybiera u niemowlęcia poniżej 6 miesiąca życia – przebieg choroby jest nieprzewidywalny13. Małe dziecko, łatwiej niż starsze, ulega odwodnieniu w wyniku gwałtownej biegunki i wymiotów. Rodzice często czują się bezradni opiekując się dzieckiem z biegunką i wymiotami, zwłaszcza jeśli jest to niemowlę.

• magd.a78 Re: Pomoc w ( Biegunce) 18.01.11, 07:04
                    Męczymy się już 3 tydzień z tygodniową przerwą bez biegunki zażywał to co napisałam + teraz Friolidal i Diclofor 30 + Bactrim zmieniliśmy lekarza od soboty bo nasz pani pediatra rozłożyła ręce był na diecie nasz pediatra kazała wrócić do normalnego jedzienia i biegunka wróciła.Obecna pani dr. od chorób zakaźnych kazała podawać tamte leki ww. + spowrotem dieta przez 6 tygodni i zmiana mleka z bebika na nutramigen. Już nie wiem co ma jeść może zna ktoś lekkostrawną diete . Boje się bo dr. powiedziała że jeśli nie przejdzie przez te 6 tygodni to będziemy robić Biopsie jestem załamana i rozpaczona. Współczuje każdej matce która była w takiej sytuacji. PRZEJDZIE?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka