Dodaj do ulubionych

11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płaczem.

23.05.11, 10:29
Mój synek od dłuższego już czasu budzi się w nocy i płacze, kiedy biorę go na ręce wierci się wygina w końcu puszcza bąka i się uspokaja. Trwa to różnie czasem 5 minut czasem godzinę. Zastanawiam się czy to normalne, że gazy budzą go, czy nie powinien oddawać ich śpiąc. Próbowałam obserwować czy dzieje się tak po jakimś konkretnym jedzeniu, ale nie zauważyłam zależności. Gorzej było na pewno kiedy brał żelazo, ale i wcześniej i później takie sytuacje się zdarzały. Proszę poradzić czy wymaga to jakieś diagnostyki czy nie ma się czym przejmować.
Dodam że w dzień nie ma takich problemów. Robi normalne kupki.
Obserwuj wątek
    • k.plata-nazar Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 24.05.11, 09:55
      prosze dac spokoj i przeczekac
    • natuuusia94 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 06.06.11, 14:14
      mój synek miał podobny problem gdy mial2 misiace gdy zblizaly sie gazy wyginal sie zwijal placz dopiero po oddaniu gazy sie uspokoil. zaczelam podawac espumisan i po stosowaniu miesiacznym maluszek juz nie cierpial . ten lek mi pomogl . slyszalam takze o bobotic
    • Gość: MamaAnka Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.11, 11:34
      niemowlak 2 miesieczny a 11 miesieczny to róznica i nie ma tu Pani co porownywac majac synka 2 miesiecznego Pani syn ma jeszcze nie wykształcone jelitka dlatego moze Pani mu podawac jakies pobowity czy espumisany czy co tam jeszcze jest.Natomiast dziecko 11 miesieczne ma nowe dietki nowe smaki dlatego tak sie dzieje to przejdzie mój syn ma to samo od paru nocy w dzien jest dobrze natomiast noc jest koszmarem.Prosze uzbroic sie w cierpliwosc.
    • aniaurszula Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 21.11.11, 08:31
      podaj na noc herbatke plantex mojej to pomagalo
    • k.plata-nazar Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 30.11.11, 09:41
      czy sytuacja wrócila do normy?
      • whiteeye83 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 03.01.12, 21:33
        Niestety nie... Coraz bardziej mnie martwi cała ta sytuacja. Zapisałam się do lekarza ale wizyta dopiero za jakiś czas. Już raz byłam i mówiłam o tym problemie a pani doktor to zbagatelizowała. Bywa tak że 2 tyg jest lepiej a później gorzej, ale ogólnie od jakiś 3 miesięcy mały nie przespał całej nocy. Najmniej budzi się raz najwięcej kilkanaście... teraz ma 18 miesięcy
        • k.plata-nazar Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 03.01.12, 22:29
          ale z jakiego powodu sie budzi? karmi pani piersią?
          • whiteeye83 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 09.01.12, 21:52
            Przebudza się i zaczyna popłakiwać, kiedy do niego idę często prosi żeby wziąć go na ręce. Wtedy kręci się popłakuje i po jakimś czasie puszcza bąki. Czasem płacze i kiedy pytam czy mam pomasować brzuszek to kiwa głową. Stąd moje wnioski że budzą go gazy, choć nie wykluczam że chodzi o co innego.
            • k.plata-nazar Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 11.01.12, 09:17
              czy jest to dziecko karmione piersią?
        • Gość: agata85 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: 82.160.134.* 16.11.13, 22:05
          Witam serdecznie!mam ten sam problem co inne dziewczyny,na samym początku były kolki,potem zęby a tak naprawdę o co teraz może chodzić?syn skończył 11listopada 16 miesięcy i dalej się budzi po kilka razy w nocy,popierduje i widać że boli go brzuszek.Jestem wykończona....winne mleko?zmieniałam już 5razy od chwili narodzin,probowałamrównież znależć zalezność między jedzeniem a nocnymi pobudkami ale nadaremnie....
          • agal1910 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 03.02.15, 11:30
            Hej agata85. Możesz napisać czy Twój synek wyrósł z tego nocnego popierdywania i jak mu w tym pomogłas? Moja mała ma 11 mcy i od kiedy zaczęły iść zeby zaczely się nieprzespane noce i nocne wzdecia i baki. Nie mam już siły. Teraz mam zamiar zrobić badania kalu corki na grzyby, pasozyty. Niewiem co jest przyczyną od 3 mca córka jest na nutramigenie lgg. Rozszerzanie diety to u nas tez problem. Wszystko powoli i ostroznie a i tak są te wzdecia u gazy. Wszystkiego jest mylące. Proszę o odpowiedź.
            • zarenka84 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 09.01.17, 01:20
              Hej i jak pomogło? My mamy ten sam problem. ..juz nie wiem co mam robić?
    • Gość: beta Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: 77.237.28.* 17.01.12, 22:36
      moja córka do 18 miesięcy życia takze miała takie problemy, nie miało znaczenia czy karmienie piersią czy picie Bebilonu Pepti. Teraz ma 2 latka i zdarza sie Jej raz w tygodniu, a wcześniej każdej nocy - w dzień żadnych tego typu problemów. pediatra nas zbywał. Nie znamy przyczyny.
    • pani.spiewajaca Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 02.10.12, 11:35
      Dzień dobry,
      Natrafiłam na ten wątek przez wyszukiwarkę, a że mam ten sam problem, to pozwalam sobie go pociągnąć dalej. Pani ekspert pytała czy dziecko autorki jest karmione piersią, autorka nie odpowiedziała, a ja jestem ciekawa dalszych porad Pani ekspert.
      Moje roczne dziecko karmione piersią ma również problem z pobudkami nocnymi od jakiegoś już czasu. Generalnie im starsza, tym gorzej - pierwsze miesiące spała po 4-5 godzin, czasem nawet 6 (ładnie przybierała na wadze, więc nie wybudzaliśmy zgodnie z poradą pediatry), a obecnie 3 godziny snu to jest max i to rzadko. Dzisiaj np. budziła się co godzinę, może nawet częściej, próbowałam ją uspokoić, czasem się dawała, ale co 2 godziny koniecznie domagała się piersi. Tak jest ostatnio często.
      Z tego co widzę, to właśnie - tak jak i u dziecka autorki wątku - męczą ją gazy. Popłakuje, pojęczy, puści bąka i zasypia dalej. Ostatnio na próbę wyeliminowałam kaszki na noc, gdyż wydaje mi się, że są właśnie za ciężkie na wieczór, ale i tak problem nie zniknął.
      Zwykle daję jej w nocy po prostu pierś - widzę, że to jej pomaga, łatwiej wtedy puszcza męczące ją bąki :) ale są nocki, że jestem po prostu tak zmęczona, że ile się da staram się ją uspokoić bez wyjmowania piersi, żeby samemu się nie rozbudzić ;)
      Przeczekać? Taki urok? Czy są może jakieś inne opcje?
      Serdecznie pozdrawiam
      • Gość: organsa Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.118.rev.vline.pl 27.10.12, 01:26
        U mnie jest to samo. Moja córka kończy 13 miesiac od 10 miesiaca budzi sie w nocy po kilkanaście razy musze ja wziąść na ręke lub pobujać w wóżku. Takż zauważyłam ze puszcza bączki po czym się uspokaja.... Niemam supełnie pomysłu co to może byc lekarze to bagatelizują ...
        • bidulka10 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 17.11.13, 01:55
          moja córka męczyła się tak przez dwa lata,przez co do tego czasu wszystkie noce były nieprzespane.podawałam jej espumisan w kropelkach i to pomagało jej zasypiać po przebudzeniu i histerii z tym związanej.nikt nie wiedział co jej jest, aż trafiłam na pediatrę,która stwierdziła,że to refluks.przepisała leki i jak ręką odiął, dziś córka ma 3 lata i śpi dobrze.pozdrawiam.
          • Gość: Kaaaa Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.play-internet.pl 27.07.18, 15:32
            Wiem, że stary wątek ale zaciekawiła mnie kwestia tego refluksu. Pamięta pani jakie leki brało dziecko? Czy stosowało dietę? Będę bardzo wdzięczna za informacje
    • Gość: Ziza Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 22:32
      Drogie forumowiczki, ja również męczyłam się z pobudkami córci ponad pół roku, nie wiedząc co jej dolega. Płakała przez sen, wiła się nieraz,puszczała bączki, w końcu się budziła z płaczem. I tak po kilka razy w nocy. Na palcach policzę przespane noce.
      Pediatra zasugerowała podawanie melisy, ibadanie na pasożyty, nic nie podziałało, robiłam badania szczegółowe i nic nie wykazały, akurat w tym czasie nie ząbkowała, nie chorowała.
      W końcu zaczełam czytać w necie (nie na forach) o lękach nocnych i koszmarach sennych u dzieci oraz ich przyczynach. Kluczowym elementem okazało się wieczorne karmienie. Moja 15 miesięczna córa dostawała na wieczór butlę kaszki, czasem z nią usypiała. I to był wielki bład. Przecież nawet dorosłym odradza się najadanie przed snem, bo są trudności z uśnięciem, niestrawności i koszmary... to dzieci zareagują inaczej? raczej tak samo albo i gorzej. Zrobiłam eksperyment. zaczęłam podawać córci kaszkę łyżeczką, godzinę przed kąpaniem i spaniem. Oczywiście były przejściowe problemy z usypianiem, ale to normalne, brakło tradycyjnego sypiacza-butli. Po pierwszej nocy, nie widziałam wielkiej różnicy, były 2 pobudki ale bez wielkiego płaczu, ale od kolejnej nocy córka śpi prawie do samego rana.
      Czasem warto poświęcić własną wygodę dla dobra dziecka, tylko szkoda że tyle czasu musiało się dziecko męczyć przez niewiedzę i niedomyślność rodzica. Może warto spróbować tego sposobu, a na pewno niewiele kosztuje.
      • Gość: katowiczanin Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 23:35
        To ja tez cos wrzuce od siebien zona spi padnieta kilkom kiepsko przespanymi nocami a ja w necie szukam przyczyny problemow z gazami naszego synka. Powiem szczerze ze Pani wypowiedz odnosnie jedzenia przed snem- czytaj zasypiania z butelka - maja sens i jutro bedziemy musieli to wyprobowac. Tym bardziej ze syn na te problemy w pierwszej czesci nofy, czyli zaraz po karmieniu, nawet butelki antykolkowe nie pomagaja- myslelismy ze to kolki. Jeszcze inna kwestia jest przygotowanie mleka i czesty blad rodzicow. Po wrzuceniu mleka do.wody wiekszosc rodzicow zakreci butelke i zacznie nia potrzasac zeby wymieszac mleko. Blad! Gazujecie mleko! Jesli ktos nie potrafi sobie tego wyobrazic niech wyobrazi sobie zamiast mleka w butelce wode z odrobina plynu do naczyn. Co sie dzieje po potrzasnieciu? I to pije wasze dziecko. Zyczymy wszystkim cierpliwosci i wytrwalosci! Usmiech dziecka czy jego pierwsze kroki rekompensuja wszystkie trudy! Powodzenia!
      • Gość: Nati Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.90.148.46.multiplay.pl 17.05.17, 06:39
        Mieliśmy identyczny przypadek. Syn był po prosto przejedzony, a mnie samej wydawało się że jest głodny.
      • jolala211 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 26.07.17, 21:08
        Mój syn ma 10 miesięcy. Nigdy jeszcze nie przespał nocy. Od początku miał kolki, które trwały do ok 6 miesiąca. Przez 9 m-cy był na piersi. Mleka nie pije z butli - nie chce. Teraz daje mu 2 razy dziennie mleko modyfikowane z kaszka z łyżeczki. Ostatni posiłek je na ok godzine przed spaniem. Każdy bączek jest jak poród przy którym muszę być. Masakra. Nic mu nie podaje nabrał się tego przy kolkach... Nie wiem czy to jelitka są nie rozwinięte czy to jakaś alergia. Wypróżnia się prawidłowo bez problemu.
        • Gość: korwinkot Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.techmedia.com.pl 27.07.17, 15:56
          Pięknie to ujęłaś: "Każdy bączek jest jak poród przy którym muszę być". U nas dokładnie tak samo to wygląda. Synek zaraz skończy rok. Nikt nie potrafi nam pomóc, ponieważ w dzień jest wszystko ok, bardzo dobrze przybiera na wadze, nie ma problemów z jedzeniem, kupami. Jesteśmy załamani, bo on się męczy a my jesteśmy bezradni.
    • jaccaranda Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 07.08.14, 09:08
      U nas to samo. Jeszcze 1,5 miesiąca temu spał niechźle, teraz budzi się nawet 2 razy na godzine. Karmiony mm, rozszerzanie diety, alw pierwsze 3 mies rozszerzania byly ok. Jesteśmy wykonczeni.
    • Gość: Iza i piotrus Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.16, 12:07
      Natrafiłam na ten wątek i aż westchnęłam, nie jesteśmy sami. Moj syn skończył 12 miesięcy. Od zawsze złe spał i od zawsze miał gazy. Ale ostatnie miesiące to koszmar. Budzi sie 4-8 razy w nocy, marudzi, wirci sie, rusza nożkami, popłakuje. Po puszczeniu bąka jest lepiej ale sytuacj powtarza sie kilka razy każdej nocy. Byliśmy u enterogastrologa który stwierdził ze dziecko jest zdrowe. Robiłam rożne badania, wszystko ok. W dzień synek jest wesoły i nie ma żadnego problemu. Przybiera na wadze prawidłowo, jest okazem zdrowia. Lekarz przepisał Debridat 2x3,5ml ale miałam wrażenie ze po nim było gorzej (wzdęcia). Dalej nie wiem co robić. Synek karmiony był 8 miesięcy piersią, teraz pije bebilon - dalej 2. Spróbuje zastosować sie do rad jednej z pan i nie podawać mleka do zaśnięcia i nie wstrząsać nim tak energicznie. Jezeli macie jeszcze jakies sprawdzone metody piszcie proszę. Za miesiąc wracam do pracy i nie wyobrażam sobie jej po takich nocach :-(
      • Gość: kasiat Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.kielce.vectranet.pl 02.12.16, 21:45
        Spróbuj probiotykoterpię przez 2-4 tygodnie. U nas pomaga.
      • adziorka89 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 28.12.16, 21:06
        witam! u nas podobna sytuacja, z tym,że córka nadal jest na piersi i nie zasypia przy piersi. Karmiona jest przed kąpaniem także u nas to nie to... czy jak zastosowałaś te rady to widać poprawe czy problem nadal występuje u Was?
    • zarenka84 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 09.01.17, 01:15
      U nas to samo. ..nie wiem jak mam mu pomóc? :(
      • adziorka89 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 13.01.17, 12:16
        My byliśmy prywatnie u alergologa. Córka miała usg brzuch oraz badanie enzymów trzustki i wątroby. Wszystko ok. Lekarka wykluczyła nietolerancje glutenu i laktozy. Przepisała debridat i ducopeg na zaparcia (b u nas dodatkowo problem zaparc) i po pierwszym użyciu debridatu wczoraj noc byla dużo lepsza. Takze jest nadzieja! Zobaczymy co przyniosą kolejne noce.
    • adziorka89 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 08.03.17, 17:44
      Napisze bo może ktos kiedys tez bedzie szukał pomocy.
      Po wielu konsultacjach lekarskich znaleźliśmy przyczynę tych niespokojnych nocy
      Okazuje się ze winowajcą jest alergia na bmk.
      U córki dodatkowe objawy to zaparcia i slaby przyrost masy ciała.
      Ten placz w nocy mogl byc częściowo również spowodowany refluksem, alergen podrażniał żołądek, a dziecko leżące na płasko odczuwało objawy tylko w nocy.
      Nam pomogła zmiana mleka na nutramigen i wyeliminowanie bmk z diety. To nietypowy rodzaj alergii igg zależnej. Z tego dzieci wyrastają a w badaniach na ige specyficzne mleka krowiego jest pewne ze alergia nie wyjdzie.
      • Gość: Kamila Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac IP: *.play-internet.pl 22.01.18, 21:21
        Mam ten sam problem. Moja corka budzi sie w nocy po kilka razy (najwiecej naliczylam 11 razy). PIJE NUTRAMIGEN od 2 msc życia wiec ani zmiana mleka ani espumisan 100 nie pomaga.. Zastanawiam sie czy zaczac dawac zamiast mleka to kaszke na noc godzine przed snem. Bo moze oprocz gazow (przez ktore sie budzi bo od urodzenia strasznie łapczywie je) ma tez te koszmary nocne? Dzieki za rady :) mam nadzieje ze kiedys przyjdzie dzien gdzie od 20-21 pospie do rana bez pobudki.
        • karolinaa09 Re: 11 miesięcy. Gazy w nocy. Budzenie się z płac 07.08.18, 13:32
          super, że napisałaś - myślę, że będzie to pomocne dla innych mam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka