Dodaj do ulubionych

niedrożny kanalik łzowy

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.11, 18:13
ile można czekać z zabiegiem udrażniania kanalika łzowego? synek ma 9 m-cy
Obserwuj wątek
    • mojafasolinka Re: niedrożny kanalik łzowy 24.05.11, 21:41
      mam ten sam problem i cały zcas zwlekam...my juz mieliśmy 2 zabiegi teraz czeka nas narkoza i włąśnie zwlekam:/choc oczko ciagle ropieje a mały ma juz 8 miesiecy:/
      • momago Re: niedrożny kanalik łzowy 25.05.11, 09:07
        Jesteście pewne, że przyczyną ropienia oka jest zatkany kanalik? U nas też diagnozowano kanalik a okazało się że to objaw alergii.
        • Gość: gonia23 Re: niedrożny kanalik łzowy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.06.11, 18:46
          alergia na jedno oko?
        • Gość: anitek Re: niedrożny kanalik łzowy IP: 212.180.168.* 27.08.11, 17:57
          Witam. Mój Synek marcu tego roku miał udrażniany kanalik. Dodam ,ze w lipcu skończył dwa latka. Od dwóch tygodni oczko zaczęło znowu łzawic i pojawia się ropka. Jestem załamana. Pielęgniarka po zabiegu stwierdziła ,że kanalik się odetkał a wychodzi na to ,ze jednak nie. Nie chcę aby znowu przechodził przez to piekło..
    • k.plata-nazar Re: niedrożny kanalik łzowy 25.05.11, 13:04
      to chyba pora; prosze zapytac okuliste
    • Gość: maltry Re: niedrożny kanalik łzowy IP: *.play-internet.pl 25.05.11, 18:02
      Nasz okulista twierdził, że do ok. 18 m-ca ż. kanalik powinien się udrożnić. U nas cale szczęście po 6 m-cu udrożnił się samoczynnie bo już zaczynałam się martwić - ten 18 m-c to jakoś wydawało mi się strasznie późno :/
      • Gość: hermes19783 Re: niedrożny kanalik łzowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 22:43
        jak dziecko mialo rok tez dostalismy skierowanie na odtykanie kanalu lzowego ale nasza pediatra wpadla na pomysl zeby zrobic posiew z tej wydzieliny z oka i wyszedl gronkowiec. antybiotyk zalatwil sprawe na zawsze bez odtykania kanaly lzowego. powodzenia
        • magicdiune Re: niedrożny kanalik łzowy 01.06.11, 20:58
          U nas pomogło masowanie wg wskazania okulisty - zakrapianie oka solą fizjologiczną i rytmiczny ruch wyciskania od dołu kanalika wzdłuż skrzydełka nosa aż do samego ujścia - musi to być stanowczy ruch a nie głaskanie najlepiej jak ktoś fachowy zademonstruje to na lajfie. Oka nie paćkać rumiankiem ani innymi świetlikami a już tym bardziej herbatą co powoduje jedynie wtórne nadkażenia, częste uczulenia i problemy z ropieniem oka.
    • kaetchen Re: niedrożny kanalik łzowy 20.06.11, 17:35
      Posiew to b. dobry pomysł.
      U nas z kolei było tak, że Małej ropiało oczko od początku, jeden kanalik się udrożnił ok miesiąca po porodzie, a drugi długo nie, do tego po 3cim miesiącu oczko non stop ropiało. Po kilka razy dziennie mnóstwo ropki wychodziło w ramach masażu. I krople różne stosowałam i sól fizjologiczną i nic nie pomagało, a chyba wręcz pogarszało sytuację. Zapisałam więc na zabieg udrażniania/sondowania, i zabieg wypadał jakoś krótko po skończeniu 5 mca. Na 2 tyg przed zabiegiem zamiast soli fizjologicznej zaczęłam przemywać oczko najzwyklejszą wodą przegotowaną-ale ciepłą (taki okład ciepły robiłam przed masażem). I z dnia na dzień oczko mniej ropiało, aż po tygodniu - całkiem skończyło się ropienie. Poszliśmy jednak na zabieg, żeby lekarz sprawdził czy jest ok - i okazało się, że kanalik się odetkał. Zauważyłam, że w naszym przypadku po soli fizjologicznej wiecej ropki było niż nawet bez niej... Może i u Twojego Malucha pomoże zwykła woda? (ale ciepła, taka zaraz z gotowania tylko trzeba chwilę ostudzić gazik po namoczeniu).
      • k.plata-nazar Re: niedrożny kanalik łzowy 24.06.11, 10:15
        trzeba sprawe kanalików uporzadkowac- jest to dosc powszechny problem- ale bardzo przykry i dziecko musi byc wyleczone
        • k.plata-nazar Re: niedrożny kanalik łzowy 29.08.11, 16:37
          prosze udac sie do okulisty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka