Dodaj do ulubionych

co oznaczają te ruchy u rocznej córki

02.11.11, 12:47
mam problem. od ponad 3 miesięcy córcia (obecnie skończyła roczek) gdy jest w wózku, foteliku samochodowym, w łóżeczku, czasem na rękach - wykonuje ruchy nóżkami jakby się odpychała, jakby się onanizowała. nie umiem tego inaczej nazwać. myślałam że to onanizm ale naczytałam się tyle że onanizm niemowlęcy nie istnieje, że maluszek nie odczuwa z tego przyjemności. może to robaki?
czy ktoś mógłby mi pomóc co robić, pozwalać córce na takie zachowanie czy zwracać jej uwagę. gdy jej zabraniam, przytrzymam nóżkę to jest płacz straszny i zaraz dalej tak robi. także w nocy gdy słabo śpi. czy to weszło jej już w nałóg? pytałam pediatre co robić, odpowiedziała że odwracać jej uwagę, ale jak? gdy siedzi w wózku czy foteliku nic nie pomaga, jakby "wyłącza się" i tak skacze. tylko wyjęcie z wózka pomaga, ale ona jeszcze nie chodzi sama, jak więc zabierać ją na spacery?
pomózcie
Obserwuj wątek
    • aniaurszula Re: co oznaczają te ruchy u rocznej córki 04.12.11, 22:06
      wg mnie to normalne, widzialam sporo dzieci ktore tak robily ja mam dwojke i starsza tak robila i mlodsza obecnie 13 mcy tez tak robi, wg mnie to dziecko raczej sie denerwuje pozycja w ktorek jest w wozku, w foteliku a w lozeczku tez lubi sie pokrecic, zobaczysz jak starsze potrafia sie wiercic przez sen
    • k.plata-nazar Re: co oznaczają te ruchy u rocznej córki 04.12.11, 23:44
      onanizm niemowlecy istnieje- ma inne uwarunkowania niz u dzieci starszych- i trzeba go przeczekac;
      cierpliwosc ze strony panstwa; prosze zapytac psychologa- jak postepowac
    • maggy30 Re: co oznaczają te ruchy u rocznej córki 19.12.11, 17:56
      Nie zwracać uwagi, by nie prowokować dalszych zachowań i przeczekać. To radzi psycholog. Moja mała też tak robiła. Cierpliwości, udawaj, że nie widzisz. Samo minie.
    • k.plata-nazar Re: co oznaczają te ruchy u rocznej córki 03.01.12, 00:23
      Onanizm niemowlecy jest zaburzeniem nawykowym przypominajacym napady
      zgieciowe, spotykany jest zwłaszcza u niemowlat płci zenskiej.
      Polega na krzyzowaniu i zginaniu konczyn dolnych czesto z zaczerwieniem twarzy,
      przyspieszonym oddechem.
      Obserwacja niemowlecia, ustepowanie niepokojacych objawów po zainteresowaniu sie dzieckiem, wziecie go na recepozwala na zorientowanie sie co do ich charakteru. Poniewaz onanizm zazwyczaj wystepuje w sytuacjach bezczynnosci, zmeczenia, nalezy odwracac uwage dziecka przez
      zainteresowanie go zabawa oraz unikanie zakładania ciasnych pieluszek.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka