Dodaj do ulubionych

Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko?

11.12.11, 19:55
Witam!
Mam pytanie. Mój synek ma 2.5 miesiąca. Dotychczas był na Bebilonie AR gdyż ma refluks i problemy z połykaniem. Okazało się jednak, że bardzo źle go toleruje (ciągle się kurczył i płakał, więc lekarz stwierdził, że może go boleć brzuszek i może ta mączka chleba świętojańskiego mu szkodzi). Bebilonu AR wypijał co ok. 3godziny 90, czasem nawet 120 ml. Na dobę wychodziło mniej więcej ok 600-650ml. Od czwartku zmieniliśmy mu mleko za zleceniem lekarza na Enfamil 1 AR. Mleko rzadsze ale ponoć gęstnieje w brzuszku i tu zaczęły się problemy z jedzeniem. Syn je mniej więcej po 90 ml 5 razy na dobę, przeciętnie co 4 - 4.5 godziny. Gdybym mu w ciągu dnia nie podsunęła mleka sama to nie "upomni" się o nie (np. wczoraj spał w ciągu dnia 5 godzin i po przebudzeniu nawet nie zapłakał o mleko. Wypija przeciętnie 400-500 ml na dobę. Chciałam zapytać czy to nie za mało? Syn był ważony w czwartek na wizycie. Waży 6kg. W ciągu miesiąca przybrał 820g, ale wtedy był jeszcze na Bebilonie i jadał więcej i częściej. Czy to możliwe, że taki maluszek robi sobie tak długie przerwy w jedzeniu i je tak mało? Czy to możliwe, że skoro mleko to pęcznieje w brzuszku to po prostu na tak długo go zasyca?
Chciałam jeszcze zapytać, gdyż kupkę zrobił dopiero po 2 dniach odkąd wprowadziliśmy to mleko i była dość twarda i ciemnozielonego koloru. Czy to normalne? Czy to może byc przez to że zmieniliśmy to mleko? Jak długo może utrzymywać się taka zielona kupka? Bardzo proszę o odpowiedź! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • vjann Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 11.12.11, 22:01
      moim zdaniem dużo je. Moja córka w tym wieku jednorazowo wciągała max 60 ml
      • daisy_2810 Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 12.12.11, 10:01
        No tak, jednorazowo 60ml, ale pozostaje jeszcze pytanie ile karmień było w ciągu doby. Ile wypijała na dobę? Bo mój np. jak jadł wczoraj o 20:00 80ml, tak o 3:40 nad ranem musiałam go wyjąć z łóżeczka i dokarmić bo by mi nie jadł przez całą noc wcale :/ I wypił ledwo 110 :/ Nie wiem co robić, robi sobie tak długie przerwy że szok :/ Wczoraj za całą dobę wypił 440ml :/
        • vjann Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 12.12.11, 23:16
          110 na noc wypił, to bardzo dużo!! dlatego przespal całą noc
          • vjann Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 12.12.11, 23:18
            jeżeli nie traci na wadze i normalnie waży teraz to się nie martw. w suie moja mała jadła podobnie ilościowo do twojego szkraba ciągu doby żyje i ma się świetnia ma 3 lata
            • daisy_2810 Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 13.12.11, 13:37
              Na noc wypił 80ml, a w nocy, a raczej nad ranem przed 4 zjadł 110ml, ale go wybudziłam, tzn. na śpiąco mu dałam. Nie wiem co on ma z tym jedzeniem, bo np. dziś w nocy było tak, że zjadł o 20.30 - 90ml, potem obudził się o północy i zjadł 90ml, potem o 5.20 - 100ml, a potem o 9 - 70ml i o 10:00 dopił 50ml co w sumie dało 120. Tyle tylko, że nie wiem czy przybiera na wadze, bo to co dotychczas było to przybrał na Bebilonie AR i wtredy jadł regularnie co 3h po 90ml, a cyrki z jedzeniem zaczęły się dopiero jak przeszłam na Enfamil. A z drugiej strony to problem jest tego typu, że on w ogóle nie upomina się o jedzenie, nie mówiąc o tym, że nie wiem kiedy tak naprawdę ma jeść :/ Próbowałam mu podsuwać co 3.5 - 4h ale nic z tego nie wyszło, bo wypijał 30ml i bunt :/ Za to bardzo dużo śpi ostatnio a nie spał mi tak dużo, nigdy nie było tak żeby w dzień przespał 5h :/ Zastanawiam się, czy np. nie ma stanu zapalnego układu moczowego :/ Może wymyślam nie wiem sama. Nie wiem nawet jakie byłyby tego objawy :/ Na pewno utrata apetytu, ale czy senność?
              • vjann Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 13.12.11, 16:57
                pewnie nic mu nie jest i mały sobie śpi, bo nic mu nie dolega. A jak tylko się obudzi to mama biegnie z butelką, to i się o nią nie zdąży upomnieć :). A jak się martiwsz to poproś lekarza o skierowanie na morfologię. I będzie wszystko jasne. Głowa do góry, pewnie to zdrowe dziecko tyko mama się przewrażliwiła, czego życzę!
                • daisy_2810 Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 14.12.11, 09:41
                  Pewnie masz rację :) ale dziś np. nie spał i też się po 4.5h nie upomniał o mleczko :) więc mama mu podsunęła w końcu no bo ileż można czekać :P A mocz pobrałam i zobaczymy co będzie :) A martwię się bo on zwykle taki żarłoczek był jak był na Bebilonie AR to wręcz się śmialiśmy że ma w brzuszku zegarek, bo co do minuty upominał się o mleko. Zaraz był krzyk i było wiadomo, że jest głodny, a teraz chyba mu się ten zegarek popsuł :)
                  • vjann Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 14.12.11, 16:32
                    nie popsuł mu się. Dałaś mu i zjadł? Jak zjadł to ma apetyt. Grzeczny jest po prostu. Aż zazdroszczę ;), pozdrawiam
    • k.plata-nazar Re: Pani Doktor-ile wypija 2,5mies dziecko? 03.01.12, 08:26
      zmiana jakości mleka moze wpływac na zmiane wielkości porcji oraz zmiane stolca; mam nadziejeże juz macie Panstwo ustawiony nowy rytm
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka