daisy_2810
11.12.11, 19:55
Witam!
Mam pytanie. Mój synek ma 2.5 miesiąca. Dotychczas był na Bebilonie AR gdyż ma refluks i problemy z połykaniem. Okazało się jednak, że bardzo źle go toleruje (ciągle się kurczył i płakał, więc lekarz stwierdził, że może go boleć brzuszek i może ta mączka chleba świętojańskiego mu szkodzi). Bebilonu AR wypijał co ok. 3godziny 90, czasem nawet 120 ml. Na dobę wychodziło mniej więcej ok 600-650ml. Od czwartku zmieniliśmy mu mleko za zleceniem lekarza na Enfamil 1 AR. Mleko rzadsze ale ponoć gęstnieje w brzuszku i tu zaczęły się problemy z jedzeniem. Syn je mniej więcej po 90 ml 5 razy na dobę, przeciętnie co 4 - 4.5 godziny. Gdybym mu w ciągu dnia nie podsunęła mleka sama to nie "upomni" się o nie (np. wczoraj spał w ciągu dnia 5 godzin i po przebudzeniu nawet nie zapłakał o mleko. Wypija przeciętnie 400-500 ml na dobę. Chciałam zapytać czy to nie za mało? Syn był ważony w czwartek na wizycie. Waży 6kg. W ciągu miesiąca przybrał 820g, ale wtedy był jeszcze na Bebilonie i jadał więcej i częściej. Czy to możliwe, że taki maluszek robi sobie tak długie przerwy w jedzeniu i je tak mało? Czy to możliwe, że skoro mleko to pęcznieje w brzuszku to po prostu na tak długo go zasyca?
Chciałam jeszcze zapytać, gdyż kupkę zrobił dopiero po 2 dniach odkąd wprowadziliśmy to mleko i była dość twarda i ciemnozielonego koloru. Czy to normalne? Czy to może byc przez to że zmieniliśmy to mleko? Jak długo może utrzymywać się taka zielona kupka? Bardzo proszę o odpowiedź! Pozdrawiam!