Dodaj do ulubionych

gorączka i bóle nóżek u 3 latka...

12.06.12, 13:28
Witam
Proszę o jakąś radę, bo trochę się przestraszyłam jak mój synek wczoraj popołudniu zaczął narzekać a potem wręcz krzyczał że bolą go nóżki. do tego temperatura 37,5-38,00. dziś rano zostawiłam go w domu (nie poszedł do przedszkola), ale nie miał temp. jednak ok. 12.00 mąż mi dzwoni że temp. skoczyła na 37,00... nóżki narazie nie bolą i nie wiem czy iść do lekarza.. co to może być, czy od bóli wzrostowych może być gorączka??? Synek w styczniu miał złamaną kość piszczelową, ale wczoraj narzekał na dwie nóżki; nie było żadnego urazu. w listopadzie 2011 miał szkarlatynę.
Proszę o jakiś komentarz.
Obserwuj wątek
    • Gość: mamagabijulka Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.13, 22:50
      Witaj, znalazłam Twój wątek, czy wyjaśniło się dlaczego synek miał ból nóżek i gorączkę, u nas również tak jest i nikt nie wie dlaczego, dziękuję za odpowiedź
      • Gość: Beata Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... IP: 91.202.192.* 04.07.13, 16:50
        Witam u nas od tygodnia jest tak samo zaczęło sie od zapalenia gardła wysoka temperatura a teraz doszło ze mały nie może stanąć na lewa nozke bo mówi ze boli i pokazuje na kolano
    • ag_now Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 19.07.13, 01:16
      Hej! Moja córka ma 2 latka i 10 miesięcy. Od zeszłego roku często skarży się że ją bolą kolana. Mówiłam o tym lekarce ale zaczęła wymyślać głupoty. Inna sprawa, że kiedyś miała antybiotyk (przepraszam ale zapomniałam nazwy a jestem na wczasach) i jak go brała przez tydzeń to co noc mieliśmy płacz i krzyk że ją bolą kolanka. Jak antybiotyk się skończył to i krzyki się skończyły. Wiem,że jak w dzień się nie prześpi i dużo chodzi, biega, bawi się to potem też płacze że ją bolą kolanka. Dlatego uważam że dzieci powinny w ciągu dnia choć przez chwilę odpocząć.
      Zrobiłam jej wyniki z rozmazem sama (wiecie białaczka i te sprawy) prywatnie zapłaciłam 13 zł. Nic nie wyszło.
      Sama jestem ciekawa co to jest.
      • Gość: GośC Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... IP: *.154.149.46.ip.sptelek.com.pl 28.01.15, 08:44
        hejka widzę że dawno to było pisane ale powiem paniom co to jest. to się nazywa bóle wzrostowe u dzieci, czyli rozszerzanie się kości. w dzień jest ok a w nocy płacz marudzenie itd gorączka. trwa to niby do 3 miesięcy a nawet i dłużej. należy podawać przeciwbólowe syropy do tego maści rozgrzewające i masaż. mam nadzieje że pomogłam.
        • wiola21 Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 20.04.15, 16:14
          Nasze bóle wzrostowe trwają już z 1,5 roku, ale raz boli dwa razy w miesiącu raz ze dwa miesiące spokoju. Tak skokowo. A lekarze wymyślają głupoty każą robić milion badań kierują do reumatologa. zwariować można bo strasza
          • agniecha_26 Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 23.04.15, 09:47
            u mojego syna bole nozek w nocy zaczely sie ok 3 roku zycia i skonczyly po 5, teraz juz rzadko sie zdarza. wczesniej skarzyl sie kilka razy w miesiacu. Bylismy u lekarza naszego i dostalismy skierowanie do ortopedy, neurologa i robilismy badanie krwi zeby wykluczyc reumatyzm. Nikt nic nie stwierdzil wiec byly to bole wzrostowe:)przejdzie po jakims czasie:)
            • malgosia867 Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 30.04.15, 11:38
              Witam ja również boryka sie z tym problemem i jest to mega meczące całe dnie siedze i szukam w necie i sie denerwuje. Moj synek 4 lata i 4 miesiace tez od pewnego czasu uskazra sie na bole i przewaznie jedna nozka prawa jak nie budzenie w srodku nocy z placzem i pokazuje ze stopa boli, to dzis rano obudzil sie i nie mogl stanac na noge i pokazywal ze go lydka boli , odrazu zaczełam mu masowac i troche pociwczylismy stopa i do przedszkola szedl ok , wszelkie badania morfologia ob aso witamina d zelazo w porzadku oststnio nawet bylam u chirurga dzieciecego ale zadnych zmian w kosciach po zrobieniu przeswietlenia no nic do czego mozna sie przyczepic , a pomomo tego jestem nerwowa , moze az nad to ale teraz tak strasza ci lekarze i takie sa choroby ze od samego czytania człowiem przestraszony.
              • malgosia867 Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 30.04.15, 11:39
                tylko u nas zadna goraczka nie wystepuje
    • karolina198134 Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 20.12.15, 00:24
      Witam! Czy bólom wzrostowym może towarzyszyć nawracajaca goraczka do 40 stopni?
      • ag_now Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 20.12.15, 09:43
        Witam
        pisałam tu jak córka miała 2 lata i 10 miesięcy. Teraz ma 5 lat i 2 miesiące. I dużo się wydarzyło. Bóle były częste, za częste jak dla mnie - matki. Takim spostrzeżeniem było to że jak chodzi w butach po chodniku to strasznie szurała. Nie podnosiła nóg. Zrobiliśmy zdjęcie kręgosłupa. Poszliśmy na początku tego roku do ortopedy. Obejrzał. Asymetria łopatek. Skrzywiony kręgosłup. Kolana koślawe. Stopy płasko koślawe. Rozpoczęliśmy rehabilitację (niestety prywatnie, ponieważ na NFZ musieliśmy czekać do listopada). I cały czas rehabilitujemy. Są efekty to widać. Przede wszystkim nie boli tak często. I chodzi lepiej i postawa się poprawiła. Powinna chodzić na basen, ale ... zaraz by było przeziębienie. Inna sprawa, że moja córka nie usiedzi w spokoju kilku minut: skacze, biega, tańczy wariuje. I wtedy ma prawo być zmęczona.
        U nas nie było gorączki przy bólach wzrostowych. Tylko ból i płacz że boli boli bardzo.
        Na twoim miejscu pochodziłabym po lekarzach. Gorączka nie dzieje się bez przyczyny.
        • ag_now Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 20.12.15, 09:45
          A o badaniu: reumatyczne ASO słyszałaś?
    • grazynkaa2 Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 23.02.16, 13:51
      Ja bym zadziałała pelavo multi. Wzmocni organizm i chorobę przepędzi, a kontrola nie zaszkodzi.
      • go-jab Re: gorączka i bóle nóżek u 3 latka... 03.03.16, 05:09
        Spaaaaaaaam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka