daniella31
26.04.13, 19:30
Witam,synek obecnie ma 3 latka,praktycznie od zawsze miał troche sucha skórę,czasami cos mu wyskoczyło na buzi lub rączce ,pózniej znikało.Smarowałam tylko zwykłymi kremami nawilzającymi.Niestety ostatnio dostał wysypkę na nogach ,pózniej na brzuszku,potem na rekach i plecach...Na poczatku nie swędziała go specjalnie,pózniej troche drapał .Ale nie narzekał ze go mocno swędzi.Do wczoraj:(dostaje strasznych napadów i krzyczy ze go boli albo swędzi.Trzyma sie za głowę lub za plecki.(Na plecach ma mało wysypki a na glowie raczej nic nie widać )Dzisiaj go bacznie obserwowałam ,siedział ogladał bajkę , w pewniej chwili łapał sie za głowę i krzyczał ,innym razem za plecki i BOLI BOLI WSZYSTKO BOLI krzyczał....po chwili sie uspokajał i za 15-20 minut to samo :( Czasami mówi że boli a czasami ze swędzi...
Od tygodnia dostaje leki Zyrtec,Ferrum Lek(wyszło za mało zelaza w badaniu krwi)Calcium,Fenspogal(ma tez kaszel od 2 tygodni,na poczatku był suchy teraz mokrawy)Fenistil w kropelkach,Latopic (dzis pierwszą dawkę podałam)
Do kąpieli uzywam emolientów,które na suchą skóre pomogły,ale na swędzenie ani troche.Dostał tez maść robiona z wit c ,d3,cholestrolem.Dzis dałam nawet Nuroofen bo myslałam ze go tak boli,ale nic nie pomogło,więc to pewnie swędzenie jest problemem.Wykapałam go w ciągu dnia w mączce ziemniaczanej,posmarowała po kąpieli kremem specjalnym Emolium.Na chwile pomogło,potem dalej to samo.
Ta wysypka jest takze na twarzy,w sumie to na twarzy często cos miał.Czasami jest blada ,czasami czerwona.SĄ to drobne krostki ,jutro postaram sie zrobic jakies zdjęcia.
Dziś na noc dałam mu tylko krople Fenistil,bo mysle sobie ,ze może te wszystkie syropy które mu daje wywołuja ten swąd?Wcześniej tak się nie zachowywał.Wczoraj noc przespał całą,dziś tez narazie śpi.Oby DO RANA.
Dostałam skierowanie do alergologa(termin najblizszy pod koniec czerwca)w rozpoznaniu dr napisała AZS.Jednak czytam opisy wysypki AZS i wydaje mi sie że jednak ta u synka jest inna.Jest prawie na całym ciele,w jednym miejscu słabsza w innym mocniejsza.
byłam wczoraj z synkiem u lekarza(prywatnie)dr stwierdziła ze ma infekcje górnych dróg oddechowych(katar spływa do gardła)i przepisała antybiotyk,na te bóle (które moga byc też swędzeniem)paracetamol,który wogóle nie pomaga:(
Synka dalej męczą napady swędzenia ,które czasami wydaje się że to napady bólu,ale mysle ze gdyby to był ból to paracetamol by zadziałał:(
Cała noc nie przespana...w dzień ciagle płacze i krzyczy ,przeważnie trzyma się za plecki albo głowe i drapie,albo chce zebysmy mu pomasowali plecki.
Czy tak wygląda AZS?Te napady swędzenie sa okropne...na plecach i główce wysypki nie widać za to na rączkach jest,ale tak sie specjalnie nie drapie....
Już nie wiem co robić ,skoro pani dr alergolog na prywatnej(150zł) wizycie nie mogła pomóc:(
Przepisała równiez Aurius.Co jeszcze mozna dać na tak uporczywe napady swędzenia?