vobo7
24.05.10, 18:16
... zwanych dla niepoznaki teoriami spiskowymi. Których ciemny ludek nie kupił. A fakty im zaprzeczyły.
Mam prośbę do forumowiczów. Chciałbym zgromadzić historyczną listę tych wspaniałych tworów ludzkiego umysłu. Zupełnie mi przy tym zwisa i powiewa każda możliwa interwencja znanych powszechnie trolli o znanych powszechnie politycznych preferencjach oraz mocodawcach.
Tak więc niech Ci, którzy myślą się dopiszą (o co proszę), a Ci, którzy muszą służbowo siać propagandę - niechaj sieją, bo to i tak na nic nie wpłynie. Proszę o krótkie wpisy. Chodzi o listę, a nie o dyskusję. Na początek, mój wkład:
1) wybuch na pokładzie (=> stan szczątków. brak faktów, MAK wyklucza)
2) broń magnetyczna (j.w.)
3) jodek srebra i mgła (ciekawe, że w niej lądował Ił, fakty - jw.)
4) zamykanie lotniska (nie ma przepisów nakazujących nawet u nas)
5) wieża podała złe ciśnienie, QFE/QNH, hektopaskale... (E.Klich - było dobre)
6) załogę opuszczono meteorologicznie (to od Rzepy - oczywiście bzdura)
7) załoga nie znała warunków (znała: podawała wieża i JAK też)
8) wieża podała złe ciśnienie (E.Klich: było dobre (JAK - podobnie))
9) dobijano pasażerów (po przeciążeniu rzędu 100g)
10) nie było żadnej presji (2 osoby w kokpicie, jedna do końca; drzwi otwarte)
11) nie było presji czasowej (brak marginesu, przełożenie startu, opóźnienie o pół godziny, spóźnienie o kwadrans)
12) elita lotnictwa (spośród 2,5 załogi, tak? o marnych nalotach)
13) załoga to nie samobójcy, żeby przekraczali minima (E.Klich - wiedzieli, że przekraczają)
14) zamach przy użyciu meaconingu (nie chce mi się komentować)
15) nieprzejęcie śledztwa/dochodzenia przez Polskę (j.w.)
16) Klich, Bogdan, minister, winien wszystkiemu (E.Klich - wieloletnie zaniedbania, Czaban: z symulatora zrezygnowano za Szczygły)
17) Kancelaria Premiera jest odpowiedzialna (dysponentem była Kancelaria Prezydenta)
18) podwozie nie było wypuszczone (pilot sądził, że jest powyżej MDA(H) <- absurd)
19) BOR strzelał tuda
20) "Fakt" znalazł naistotniejsze urządzenie nawigacyjne - czyli kawałek intekomu
21) stosowanie konwencji chicagowskiej zamiast umowy z roku 1993 (która nic nie dawała)
22) brak drugiej sekcji zwłok (pasażerów - ciekawe po co? a, byli dobijani tuda)