bjkor 20.03.07, 08:55 kto z tym ma doświadcznie, gdzie wysłać córę. Może zrobimy ranking Bialskich szkół?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniolek125 Re: Platerka;) 20.03.07, 21:57 oczywiście, że Plater;p a tak naprawdę nie jest wazne do jakiego gim sie chodzi, tylko chec do nauki;)wszystkie te szkoły są mniej wiecej na tym samym poziomie, nie ma jakiś wielkich roznic. Wazniejszy jest wybor dobrego liceum;) Odpowiedz Link Zgłoś
slodziudka27 Platerka złazi na psy. 10.07.09, 14:21 Platerka jest beznadziejna.Ja tam ide do 6 bo już kilka razy była pierasza(pod względem testów)a teraz zajmuje miejsce 2 w rankingu szkół zara po prywatnym katoliku. Odpowiedz Link Zgłoś
ciepan Re: gimnazjum w Białej 21.03.07, 12:41 ranking? mhm? ciekawe jakie będą kryteria :),a poza tym to teraz nie wiadomo jak która szkoła się nazywa, przedtem to np. "kraszak" to bylo LO nr 1, a teraz to jakis tam zespół czegoś tam, może lepsze byłyby szkoły wyższe w Białej. Odpowiedz Link Zgłoś
parafianka2 Re: gimnazjum w Białej 24.03.07, 22:26 To nie do konca prawda, że najważniejsza jest chęć do nauki. Z doświadczenia wiem ,że w gimnazjum nr 1 (przy ekonomiku) nie można normalnie prowadzić lekcji ani uczyć się bo kilku uczniów w kilku klasach skutecznie to uniemożliwia. A nauczyciele nie są w stanie zapanować nad klasą. W dodatku wszyscy wiedzą, że gimazjum to kula u nogi dla zespołu i chętnie pozbyliby się tego balastu. W dodatku uczniowie tuż po szkole podstawowej mają styczność z uczniami ze szkoły zawodowej lub średniej co wcale nie jest takie dobre, bo różni się tam trafiają. A państwo "profesorowie" nie wiedzą jak z taką młodzieżą postępować. Najczęściej wolą nie wiedzieć. Dlatego jak moja córka szła do gimnazjum to mimo, że rejon byl w G.nr 1 zrobilam wszystko aby tam nie poszła. Skończyła gimnazjum przy Plater i naprawdę była zadoawolona. Dostała się do I LO bez żadnych problemów. Tutaj za to narzeka na n-la j. polskiego, który co prawda ma doktorat ale do pracy z uczniami w liceum nie nadaje się- nie potrafi ich porwać, mmimo, że to klasa humanistyczna. Ale trudno zmobilizować młodzież, polecając im pracę odtwórczą lub komentując na forum klasy wypracowanie, że jest beznadziejne bez merytorycznej oceny. To już nie jest ten dawny kraszak- sami sobie organizowalismy dodatkowe zajęcia, żeby zaimponować ciału profesorskiemu. I sa wśród nas naprawde wybitne, znane w regionie i w kraju osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: gimnazjum w Białej 25.03.07, 17:26 niestety ale to na pewno nie ten Kraszak a przynajmniej nie ten zprzed 30 lat. Och....!! Ale i my byliśmy młodzi i inni jak teraz Odpowiedz Link Zgłoś
crazybp Re: gimnazjum w Białej 02.07.07, 01:36 Też odraczam Gimnazjum nr.1(ekonom)Zawsze znajdzie sie kilka uczniów w klasie którzy uniemożliwiają prowadzinie lekcje a potem sął tego efekty jak rankingi wyników z testów gimnazjalnych Ekonomik był przed ostatni tylko w Cechy napisali gorzej.Ale są też nauczyciel z której nie da się dogadać.Niepolecam tego gimnazjum platera słuszny wybód.Ekonomki jak coś to w ostateczności jako szkoła średnia. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: gimnazjum w Białej 02.07.07, 08:35 Hej:) właśnie nie długo sama będę miała ten problem,gdzie posłać syna.Piszecie o Platerce a w rankingu Słowa to była ona raczej tak niżej.Najlepszy wynik osiągnęło Gimnazjum Katolickie,z tym,że mój syn nawet słyszeć niechce o tym gimnazjum.Na drugim miejscu było gimnazjum nr.6 to chyba będzie koło szkoły podst.nr.9. Aneta mama Rafała i Bartka Odpowiedz Link Zgłoś
crazybp Re: gimnazjum w Białej 02.07.07, 15:39 Cześć alexa30 Z katolkiem twój syn ma racje jest to szkoła dla dzieci które niedały by sie rady w zwykłej szkole(byliby prześladowani,bici itp.)ale jestem chyba angol podzielony na grupy po 8 osób i podbno jestem tam porządek na lekcjach i przerwach.Gim nr. 6 podobno dobrzy sął tam uczniowie a dla tego byli dobrzy z testów bo sporo osób napisałe test powyżej 90pkt sął też tak i uczniowie gorsi Jak coś radzie platerke albo 6 a jaki jest twój rejon do gim.W youtube był kiedyś filmi co uczniowie Gim nr.6 robiął na przerwie. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: gimnazjum w Białej 02.07.07, 16:30 Mój rejon to jest własnie platerka,chodzi tam dużo kolegów syna ,dlatego on taki uparty na tę szkołę:)))W tej chwili chodzi do SP 5(z rejonu powinien do 3) i tak myślę jeszcze nad tym gimnazjum przy 5. Hmmm,filmu nie widziałam musze poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
crazybp Re: gimnazjum w Białej 02.07.07, 17:47 Jak masz region plate to masz szczeście tylko ze z tego co pamietam w platerca nie ma chyba sali gimnastycznej(chyba niewiem czy na pewno na pewno podstawówka nie ma swoje) a koło SP 5 jest gim nr.4 tak zwana sportówka majał dobre osigagniecie sportowe wiesz niewiem czy tego filmu juz nieusuniętko jak syn dobrze sie uczy to wszedzie bedzie mu dobrze zajrzyj do poczty jesli lubi sport to rodze gim 4 a jak lubi sie uczyc gim 3 ale to juz twój i syna wybór Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: gimnazjum w Białej 05.03.08, 20:44 Podbijam temat , bo czas wyboru gimnazjum zbliża się wielkimi krokami , a dzieci mają mało wiedzy na ten temat . Swoją drogą powinni przedstawicieli poszczególnych gimnazjów zachęcać młodzież poprzez pogadanki , dni otwarte itp . Już w podstawówkach /jak widać na stronie UM / są dni otwarte , czemu gimnazja tego nie robią? Jak ci kończący 6 klasę mają się zapoznać z gimnazjum ? Na pewno nie pójdą w te tłumy w czasie kiedy są lekcje , bo najwyraźniej sie boją tam wejść i poruszać po szkole. Co o tym sądzicie ? A drodzy forumowicze , ci którzy mieliście dylemat w tamtym roku - jakie gimnazja w końcu wybrały wasze dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: gimnazjum w Białej 06.03.08, 08:11 Mój syn zdecydował sie na gimnazjum 4.Raczej tylko dlatego,ze teraz chodzi do 5 i nie chce zmieniać srodowiska,no i zna te szkołę i ludzi .Ale zeby nie było tak prosto to wcale nie wiadomo czy zostanie tam przyjęty ,bo jest z poza rejonu.Dlatego tez zdecydował ,że złoży paiery równocześnie do platerki. Odpowiedz Link Zgłoś
mair1 Re: gimnazjum w Białej 13.03.08, 22:45 Dni otwarte PG 5 na Leszczynowej 17.03.08 godzina 9.30, 11.50 i 12.55 sala multimedialna. Zapraszamy! Gimnazjum osiąga dobry wynik egzaminu (dwa lata temu najlepszy w mieście, rok temu trzecie miejsce) Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: gimnazjum w Białej 14.03.08, 06:04 może ktoś więcej coś powiedzieć o gimnazjum przy Platerce ? Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: gimnazjum w Białej 15.03.08, 19:46 Podobno dzieciaki uczą się nawet w piwnicy / jakieś sale tam chyba porobiono/. Od matki jednego ucznia wiem , że np. w I klasie dzieciak miał angielski z przydziału godzin normalnie , ale już w drugiej klasie szkoła kazała płacić za angielski - jakim prawem ? pewnie trzeba się popytać co i jak - o której godz. kończą się np. lekcje , bo że zaczynają się ok.13-tej to też chyba trochę chore...nie uważacie? Ludzie jeśli macie jakieś doświadczenie to piszcie,bo teraz jest czas wyboru gimnazjum i nie chcę, aby moje dziecko wpakowało się w coś nieodpowiedniego . W grę wchodzi jeszcze gimn. nr 4 - jak to jest z tymi klasami integracyjnymi w gim. ? Warto do takiej zapisać ? Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: gimnazjum w Białej 15.03.08, 21:26 bingo36 napisała: jak to jest z tymi > klasami integracyjnymi w gim. ? Warto do takiej zapisać ? nie mogę uwierzyć, że taki tekst został napisany, niewiarygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: gimnazjum w Białej 16.03.08, 14:30 Nie rozumiem Twojego zdziwienia negev56. Zapytałam czy warto , bo np. dzieci jest mniej w takiej klasie , jest 2 nauczycieli prowadzących , jest kontakt z osobami np. niepełnosprawnymi a więc dziecko uczy się obcowania z nimi , pomocy , itp. W tym sensie to rozumiem - a Ty chyba opacznie to odebrałaś . Prosiłam o wypowiedzi osoby , które może mają dzieci w takich klasach i mogą sie wypowiedzieć czy to pozytywnie czy też negatywnie . Czy do tych klas integracyjnych przyjmowane są też dzieci bez orzeczeń o niepełnosprawności ? Odpowiedz Link Zgłoś
negev56 Re: gimnazjum w Białej 16.03.08, 15:47 Teraz zrozumiałam Twój post, poprzedni był bardzo niejasny i naprawdę różnie można by pomyśleć co autor miał na myśli pisząc go. I dlatego na wszelki wypadek moje można by rzec oburzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: gimnazjum w Białej 17.03.08, 11:58 bingo,czy ty masz dziecko ,które idzie do gimnazjum w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: gimnazjum w Białej 17.03.08, 17:48 Tak i ciągle nie mam czasu , żeby pójść do szkół czegoś się dowiedzieć , bo pracuję przeważnie do 15:30 i często, gęsto w domu jestem ok.16. A sekretariaty pracują do 15 lub 15:30 ..Chyba trzeba dzień wolny brać na wędrówkę po szkołach ....:) Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: gimnazjum w Białej 18.03.08, 09:02 Bingo,bo nie wiem czy wiesz,ale juz od wczoraj można składać papiery do gimnazjum.Mój mąż był wczoraj w PG 4 i np.do klasy angielsko- niemieckiej nie ma juz miejsc.Ja sama byłam w szoku jak mi powiedział ile ludzi było jak zajechał ok.8 rano.Na szczęscie jeszcze udało nam sie zapisać syna do tej klasy co chciał.A twoje dziecko(przepraszam,nie wiem czy syn czy córka)ma jakieś życzenia odnośnie klasy w jakiej chciałoby być? Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: gimnazjum w Białej 18.03.08, 20:40 Moja córka chyba zdecydowała sie już na Platerkę - nawet dzisiaj tam byłam , wzięłam podanie do wypełnienia . Co mnie zdziwiło trochę , że będzie tylko 1 język obcy - angielski . Nie wiem czy jest obowiązkowy drugi w gimnazjach ? w podstawówce uczyła sie 2 , a teraz jeden musiałaby "porzucić"? :)Waham się ja ,za to jej w to graj......jutro przejdę się do gimn. nr 4 - tam piszą na stronie, że w każdej klasie będą po 2 języki - jeden jako kontynuacja , drugi od podstaw. I tu to gimn. ma przewagę nad rozreklamowana Platerką - nikomu nic nie ujmując...Bo tylko te 2 wchodzą w grę . Odpowiedz Link Zgłoś
alexa30 Re: gimnazjum w Białej 19.03.08, 09:07 Tak,to prawda.W GP 4 każda klasa jest dwujęzykowa.Mój syn zapisany jest do angielsko-niemieckiej,tak sobie wybrał:) Odpowiedz Link Zgłoś
guzdz Re: gimnazjum w Białej 17.06.08, 13:14 Jak ja szedłem do PG 4 4 lata temu to już o 7.00 rano nie było wolnych miejsc do klasy niemiecko - angielskiej. Na szczęście stworzyli drugą klasę angielsko niemiecką no i ..... poszedłem do niej (zapisałem się) Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: gimnazjum w Białej 26.06.08, 08:36 no i gdzie poszły Wasze dzieci ? moja do Platerki Odpowiedz Link Zgłoś
bingo36 Re: gimnazjum w Białej 26.06.08, 20:21 Moja córka też poszła do Platerki , kto wie może się spotkają w jednej klasie ? Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: gimnazjum w Białej 10.07.08, 17:16 ciekawe ze jest takie małe zainteresowanie tematem a z drugiej strony to jest nas b. mało osób na forum. Ja też mało piszę choć staram się wszystko czytać. Są tylko jakieś zastępcze tematy a nie Biała. Odpowiedz Link Zgłoś