Dodaj do ulubionych

Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku

IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 16:07
Mamy po 35 lat. Moja żona każdego dnia podaje pierś naszemu 3 letniemu dziecku. Niemal zawsze gdy córka o to poprosi (a prosi kilka razy w ciągu dnia) i zawsze przed snem. Oczywiście nie ma w piersiach już żadnego pokarmu, ale rytuał pozostał i żona twierdzi, że to nic złego. Żona nie daje się przekonać aby z tym skończyć, a mi brakuje argumentów.

Nie znam się na tym, ale wydaje mi się jednak, że chyba to ja mam rację. Ktoś może mi to wyjaśnić? Czy żona nie robi nic złego? Mogą być jakieś negatywne skutki dla rozwoju i psychiki naszego dziecka z tego powodu?

Nie znalazłem żadnych wiadomości na temat podobnego przypadku.
Obserwuj wątek
    • ewa.zeromska Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 16.09.11, 16:11
      Zdecydowanie powinna z tym skończyć, choćby dla dobra dziecko, które przywyka do szczególnych relacji z matką.
      Łatwiej jest dać pierś, niż odzwyczaić dziecko, ale przecież trzeba to zrobić. Proszę porozmawiać o tym z pediatrą, na pewno pomoże.
      • Gość: Tomasz Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.11, 16:17
        Dziękuję Pani za tak szybką odpowiedź. Ja wiem że powinna z tym skończyć i to jej właśnie mówię. Ale ona uważa że nic złego się nie dzieje i będzie córce dawac pierś tak długo jak ona tego będzie chciała.

Jakich konkretnie argumentów mam użyć oprócz tego, że w tym wieku nie jest to dobre dla dwóch stron i zaburza relacje, bo to zdaniem mojej żony nie jest argument???
        • Gość: mirabela Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.11, 17:09
          Gdybyś zajrzał na forum o karmieniu piersią powyżej roku wyczytałbyś, że jest sporo mam karmiących swoje tak duże już dzieci.
          I to nieprawda, że nie ma pokarmu- jeżeli stale przystawia dziecko pokarm jest i będzie.
          A mała odstawi się sama, kiedy przyjdzie na to czas bez ŻADNEJ szkody dla niej samej.
          Pozdrawiam
        • mama_myszkina Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 16.09.11, 18:12
          Powiedz jej, że wychowa lesbijkę :P

To oczywiście nie jest prawda, ale może podziała, skoro racjonalne argumenty nie działają :P :P
          • Gość: Tomasz Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: 82.146.248.* 16.09.11, 20:29
            Właśnie o to chodzi, że moim jedynym racjonalnym argumentem jest to, że dzieci w wieku lat trzech nie trzyma się przy piersi. Nie jestem psychologiem więc nie wiem jakie to może mieć skutki gdy ten stan bedzie trwał dalej, a na to się zanosi niestety (żonie i córce to odpowiada).

Właśnie panią ekspert i Państwa proszę o podanie konkretnych argumentów które mogę użyć w rozmowie z żoną, bo przypadek jest raczej rzadki, chyba że naprawdę nie ma w tym nic złego i nie ma negatywnego wpływu na rozwój dziecka, poza już obserwowanym przeze brakiem "oderwania od spódnicy".
            • Gość: mirabela Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.11, 20:57
              Tutaj dostaniesz naprawdę solidną dawkę wiedzy i doświadczenia w temacie

forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
            • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 16.09.11, 22:14
              Znam i 4-ro latka, ktory domaga sie piersi i jest normalnie rozwijajacym sie dzieckiem.
              Chcesz wychowywac corke, a sam zachowujesz sie jak rozdarty bachor, ktoremu ktos odbiera zabawke. Osobiscie uwazam, ze mojemu mezowi g... do tego w jaki sposob i jak dlugo karmie nasze dzieci !
              • Gość: Tomasz Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.11, 23:04
                Nie chodzi mi o to jak wyglądają piersi mojej żony, gdyż kocham ją taką jaka jest, ani nie jestem "bachorem" i niczego mi z tego tytułu wbrew Twoim sugestią nie brakuje, a pytałem i pytam jedynie o skutki tego rodzaju działań.
                • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 10:06
                  > ie brakuje, a pytałem i pytam jedynie o skutki tego rodzaju działań.
                  Pytasz o skutki karmienia piersia? A wiec skutki to: szczesliwe i zdrowe dziecko oraz spelniona mama. Innych skutkow nie znam, a karmilam dwoje dzieci.
                  • Gość: Tomasz Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.11, 12:04
                    Tylko tutaj nie mówimy o karmieniu, bo pokarmu brak, a o sytuacji w której 3 letnie dziecko jest dostawiane do piersi po to aby ją ssać. Dziecko jest z tego powodu zadowolone. Moja żona także. Tylko jakoś mi to nie wydaje się właściwe. Dosadniej już tego napisać nie umiem.
                    • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 18:06
                      Jesli dziecko jest dostawiane do piersi i ja ssie, to pokarm jest !!!
                      • Gość: takajatysia Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.play-internet.pl 28.09.11, 15:55
                        ale bzdury, ja moją córkę przystawiałam a pokarm i tak traciłam już po jakimś czasie (miała mniej niż rok).
                        Trzyletnie dziecko NIE potrzebuje piersi do szczęścia, zresztą żadnemu to nie jest aż tak nieodzowne (owszem to dobre i ważne, ale nie przesadzajmy).
                        Jeśli żona nie przyjmuje racjonalnych argumentów, to spróbuj ją zaszokować (np. pytaniem czy ma skłonności pedofilskie). Może jej to uświadomi, że takie praktyki mogą mieć złe skutki. Ktoś tu zażartował z lesbijstwa. Mi to nie wydaje się tak zupełnie nieuzasadnione. Skoro piersi będą się jej kojarzyły z zabawą i przyjemnością (bo jedzenia już w nich dawno nie ma)?
                  • lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 14:34
                    oczywiscie ze tak... ale bez przesady nie do 3 czy 4tego roku zycia . Jakie ma wartosci odzywcze takie mleko matki dla dziecka w tym wieku???????? dawaj mi tu argumenty
                    • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 18:08
                      > wartosci odzywcze takie mleko matki dla dziecka w tym wieku???????? dawaj mi tu
                      > argumenty
                      Jakie? Takie same jak dla niemowlaka !
                      Myslisz, ze dziecko w okolicach, no powiedzmy, 2-giego roku zycia staje sie podobne do cielaka i bardziej odpowiada mu mleko krowie?
                      • lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 18:21
                        widac ze nic nie wiesz .. do 6 mca zycia gora mleko matki ma wartosci odzywcze potem to juz to "pieszczoty". Poczytaj sobie o zywieniu niemowlat ,a potem sie tu rozpisuj o tym do kiedy kp jest wskazane , a kiedy to juz jest zboczenie i obrzydlistwo.
                        • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 18.09.11, 14:50
                          Poczytaj sobie o zywieniu niemowlat ,a potem sie
                          > tu rozpisuj o tym do kiedy kp jest wskazane , a kiedy to juz jest zboczenie i o
                          > brzydlistwo.
                          Prosze o link, potwierdzajacy Twoja chora TEZE !
                        • Gość: ... Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: 89.68.137.* 21.09.11, 21:52
                          > widac ze nic nie wiesz .. do 6 mca zycia gora mleko matki ma wartosci odzywcze
                          > potem to juz to "pieszczoty". Poczytaj sobie o zywieniu niemowlat

Sama sobie poczytaj...

"Rezolucja z 1994 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO 47,5) stwierdza: "Zważając na unikalną wartość pokarmu kobiecego oraz naturalne procesy związane z żywieniem człowieka, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie mlekiem matki do szóstego miesiąca życia. Wyłącznie oznacza w tym wypadku bez dopajania, dokarmiania czym innym niż matczyny pokarm. Jako najbardziej odpowiednie dla prawidłowego rozwoju dziecka uznano karmienie piersią kontynuowane do drugiego roku życia i uzupełniane przez miejscowe produkty żywnościowe". Ponadto, rezolucja World Health Assembly 55.25 - 2002 zaleca karmienie piersią powyżej drugiego roku życia i dłużej."

www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,7088867,Jak_dlugo_warto_karmic_piersia_.html
                          • Gość: ktoś tak, w krajach 3 świata ... IP: *.internettv.atman.pl 26.09.11, 12:15
                            gdzie brakuje odpowiedniej żywności dla małych dzieci i gdzie pierś z pewnością jest mniejszym złem niż pożywienie zanieczyszczone, mało odżywcze czy ciężko strawne ...
                      • Gość: ulalala Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 17.09.11, 19:55
                        hhahah padam i kwiczę. po co my w ogolę jemy coś powinniśmy do śmierci przy cycku matki siedzieć wszak z wiekiem nie stajemy się cielakami :D Pff co się będziemy ograniczać do dwulatków...choć przypominam ze w tekście jest mowa o 3 latku.
                      • Gość: sandra Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: 195.158.247.* 20.09.11, 10:33
                        czyli rozumiem, ze w wieku 190, 20, 30 lat jestesmy juz krowamiw pełnym tego słowa znaczeniu, bo jemy budyn, ser, jogurt itd. bynajmneij nei zrobiony z mleka kobiety...ja mimo wszystko nei czuje sie krowa. Swiatowa Organizacja Zdrowia mówiac o korzysciach płynacych z długiego karmienia piersia odnosi siedo krajów 3 swiata, gdzie o niebo lepiej podac dziecku kilkuletniemu piers niz brudna wode z kaluży o ile takowa jest. Optimum karmienia piersią to 6 miesiecy. A tak swoja droga skoro mozemy jesc wieprzowine, wołowine, cielecine (bo zapewne podajesz ja swojemu dziecku), jagniecine nei oznacza, ze jestes któryms z tych zwierzat. Przynajmniej ja nie jestem. ale moze dla niektórych zupełna norma jest zajadac szyneczke od swinki a potem popijac mlekiem z piersi.
                    • wip123 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 18.09.11, 17:44
                      lexie007 napisała:

> oczywiscie ze tak... ale bez przesady nie do 3 czy 4tego roku zycia . Jakie ma
                      > wartosci odzywcze takie mleko matki dla dziecka w tym wieku???????? dawaj mi tu
                      > argumenty
                      Wartością jest więź jaka łączy matkę z dzieckiem.
                      • Gość: nvhh Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 18.09.11, 20:51
                        dziecko jest już duże i tą wieź pasuje zmodyfikować z więzi : matka - noworodek, na więź : matka - dziecko 3 letnie.
                        • Gość: sara Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.elblag.vectranet.pl 18.09.11, 21:32
                          Gość portalu: nvhh napisał(a):

> dziecko jest już duże i tą wieź pasuje zmodyfikować z więzi : matka - noworode
                          > k, na więź : matka - dziecko 3 letnie.
                          Czy twoim zdaniem pierś=noworodek?
                          noworodek to dziecko do 1miesiaca , czy tylko taki powinien być okres karmienia?
                          3latki tez czasem ssają, baa nawet 6 latki.
                          Poczytaj:Ann Sinnott breastfeeding
                          www.mybabyradio.com/pregnancy-birth/0-to-1-years/breastfeeding-older-children/
              • Gość: i tyle Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 17.09.11, 19:51
                a niby dlaczego gó..o mu do tego? Przecież to jest tez jego dziecko.

osobiście nie uważam żeby był sens karmienia dziecka tak długo.
                • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 18.09.11, 14:51
                  > a niby dlaczego gó..o mu do tego? Przecież to jest tez jego dziecko.
                  Ale piersi sa moje.
                  • Gość: i tyle Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 18.09.11, 15:42
                    i to ma być ten argument?
                  • Gość: galwaygirl Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: 109.255.148.* 18.09.11, 23:01
                    macica tez jest Twoja, a jakos decyzje o posiadaniu dziecka podejmuje sie we 2.
                    rola ojca nie ogranicza sie tylko do splodzenia potomstwa.
                    • Gość: Marysia Nie można przeginać IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.09.11, 08:53
                      Dziecko nasze, ale facetowi nic do tego, jak będę je wychowywać. Kwokowate gadanie.

Chyba, że nie kochasz swojego faceta i wziełaś go sobie tylko po to, żeby ci zrobił dziecko i przynosił pieniądze na dziecko. Brr...
                      • yoggi87 Re: Nie można przeginać 19.09.11, 10:22
                        > Dziecko nasze, ale facetowi nic do tego, jak będę je wychowywać. Kwokowate gada
                        > nie.
                        >
                        > Chyba, że nie kochasz swojego faceta i wziełaś go sobie tylko po to, żeby ci zr
                        > obił dziecko i przynosił pieniądze na dziecko. Brr...

Nie pisalam o wychowaniu. Pisalam o karmieniu.
                        Reszty Twojej wypowiedzi udam, ze nie czytalam, bez komentarza.
                        • Gość: Marysia Re: Nie można przeginać IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.09.11, 20:59
                          Macica też jest twoja, a chyba razem z partnerem decydowałaś o dziecku, nie? Niektórzy wolą parterstwo, inni - wyrażny podział. Kwokowate królestwo matki-polki i królestwo pracy, pieniędzy faceta.

Innym razem facet ci powie, że nie pojedziecie na wakacje do X, bo to jego pieniądze, on na nie zapracował używając swojego ciała, więc tobie nic do tego, gdzie on weźmie wasze dziecko.
                          • yoggi87 Re: Nie można przeginać 22.09.11, 00:08
                            Daj Mi Boze, niech zabiera :D Chetne zostane w domu i poslucham ciszy :P
                    • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 10:20
                      Tu decydujemy oboje, bo to on bedzie musial sie dwoic i troic zeby nas utrzymac, wiec nie wyszlo Ci to porownanie...
                      A co do karmienia, to jesli karmic piersia bym nie chciala, uwazam, ze nikt nie ma prawa mnie do tego zmuszac, ani mnie umoralniac, a szczegolnie maz powinien trzymac ze mna wspolny front, to samo w druga strone, gdybym chciala karmic, to o momencie zakonczenia karmienia decyduje ja i dziecko, a nie maz, ktoremu jakby nie patrzac nic do tego !
                      • zawsze-soffie Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 15:06
                        równie dobrze można powiedzieć że dziecko samo powinno przestać lać w majtki i może nosić pampersa nawet do 6 roku życia - wszak zdarza się ulać takiemu dziecku a jak się zdarza to czemu ma nie lać cały czas? Dzieci robią to do czego są przyzwyczajone. Jeśli dziecko doi cyca to nie zawsze dlatego, że chce - po prostu często działa z przyzwyczajenia - nie wie że może być inaczej bo i skąd? Robił tak od zawsze więc czemu ma przestać? Jak nie będziesz egzekwować sikania do nocnika czy kibelka to on nie będzie tam sikał tylko będzie lał w majtki albo w pampersa - tak samo jest z karmieniem piersią - dziecko może tak do usranej śmierci lub dopóki ktoś bądź coś nie uświadomi mu, że jest już za duży. Moim zdaniem powinna to robić matka - odzwyczajać dziecko od czegoś na co jest już za duży a nie przedłużać ten moment bezsensownie w imię własnego egoizmu - bo wieź z dzieckiem. Wieź z dzieckiem 3 letnim powinno się zawiązywać w inny sposób.
                        • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 17:20
                          O ile sie nie mysle, to zalecenia pediatrow glosza, ze karmienie w drugim roku zycia dziecka jest jaknajbardziej wskazane. Wiec jesli juz ktos decyduje sie karmic dlugo, jaka roznica jest miedzy 2 a 3 latkiem? Mysle, ze to indywodualna sprawa kazdej kobiety.
                          Natomiast 3 latek w pamersie to jest zazwyczaj po prostu lenistwo rodzicow !!!
                      • zawsze-soffie Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 15:08

Swoją droga czemu mu nic do tego? To jest jego dziecko TEZ i ma prawo wyrazić swoje zdanie co do wychowywania WASZEGO dziecka a ty masz psi obowiązek wziąć pod uwagę to zdanie. Masz jakieś chore podejście do związku.
                        • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 17:25
                          Oczywiscie, ze ma prawo wyrazic opinie, gdzie ja napisalam, ze nie ma?
                          Oczywiscie, ze mam obowiazek wziac pod uwage jego zdanie. Ale nie mam obowiazku podejmowania radykalnych decyzji, tylko dlatego, ze ON TAK CHCE :p
                          Bo podejrzewam, ze owemu Panu karmienie nie przeszkadzalo przez pierwszy rok, czy dwa zycia dziecka, bo to nie on musial wstawac w nocy, teraz, kiedy dziecko stalo sie 3 latkiem przesypiajacym noc, nagle sie mu odwidzialo. Bo cos mi sie wydaje, ze nie o wiek dziecka tu chodzi :)
                          Wczesniej tamatu nie podjal bo pewnie musialby na co drugie karmienie do dziecka z butla zaiwaniac, a tak to zona z cyckami latala. No cos za cos kolego !
                          • Gość: markos Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.11, 20:43
                            Jest zwichrowana , masz zboczony przerost instynktu macieżyńskiego , nie zazdroszczę twojemu mężowi , naprawdę ma z tobą przerąbane . Nie tylko on , ale i dziecko ma i będzie miało zniszczone życie przeż ciebie. Nie pozdrawiam
                            • Gość: markos Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.11, 20:47
                              Powinno być Jesteś zwichrowana
    • Gość: evenjo Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 21:43
      Przedłużające się karmienie piersią jest zwiazane z zaspokajaniem różnych, na ogól nieświadomych potrzeb matki. Przedłużając tę formę karmienia matka utrzymuje dziecko w pozycji niemowlęcia, oseska utrudniając mu/jej separację,której sama -w jakiś sposób się obawia. To nie jest wiedza pediatryczna, niestety, ale ściśle psychoanalityczna. Na Zachodzie szeroko i od dawna znana, dzięki takim pediatrom-psychoanalitykom jak Donald Winnicott, Francois Dolto czy Bertrand Cramer. Racjonalne argumenty nie działają w sytuacji, gdy źródłem zachowań są nieświadome potrzeby, afekty czy popędy.
      • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 16.09.11, 22:16
        Zaraz zrobicie z kobiety zboczenca !!!!
        3 latek to wciaz male dziecko, ma prawo pic mleko z butelki i/lub piersi !
        • lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 16.09.11, 22:47
          fuuuuu..... co ty mu bredzisz kobieto !!!!! jezeli Ty tez tak dlugo karmisz ..... to wyobrazam sobie jak wygladaja Twoje piersi!! bleeeeeeeeeeee
          • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 10:07
            :) Pierwsze slysze, zeby dlugosc karmienia mial wplyw na wyglad piersi.
            • lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 14:35
              no nie mow mi ze kobiera ktora karmi piersi tyle lat ma jedrne ladne piersi !!!suty ma juz tak wymiete , zdeformowane,a piers obwisla ze heja..... prosze cie!!! zastanow sie czasem co piszesz ok??
              • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 18:10
                > no nie mow mi ze kobiera ktora karmi piersi tyle lat ma jedrne ladne piersi !!!
                > suty ma juz tak wymiete , zdeformowane,a piers obwisla ze heja..... prosze cie!
                > !! zastanow sie czasem co piszesz ok??

Ja wiem, zatanawiam sie kogo Ty opisujesz... Czy aby napewno czlowieka?
                Nie ma znaczenia czy kobieta karmi miesiac, czy 5 lat ! Kwestia dbania o siebie po prostu.
                • lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 21:48
                  ty naparwde jestes tak g.. czy tak naiwna.. pokaz mi choc JEDNO zdjecie jakiejkolwiek kobiety ktora karmila (karmi) swoje dziecko 4 lata i ma jedrne piersi? o jakiem dbaniu ty mowisz?? o dbaniu co sie nazywa chirurg plastyczny?????

• yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 18.09.11, 14:54
                    > o jakiem dbaniu ty mowisz?? o dbaniu co sie nazywa chirurg plastyczny?????
                    Ale powiedz mi jaki, no jaki jest zwiazek ssacego dziecka do obwislych piersi?
                    Dziecka nie ssie piersi, tylko brodawke. I nie ssie jej 4 lata non stop, tylko kilka-kilkanascie minut dziennie.
                    • Gość: och Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 18.09.11, 15:41
                      a po co on ssie w wieku 4 lat pierś czy tez brodawkę kilka minut dziennie? Chcesz z 4 latkiem zatrzymać więź jaka miałaś z niemowlakiem zamiast budować nową z 4 letnim już dzieckiem.
                    • Gość: lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.ntlworld.ie 18.09.11, 22:55
                      cos mi sie wydaje ze tego 4 latka ktorego znalas to wlasnie twoje dziecko.. i teraz probujesz sie tlumaczyc ze nie masz obwislych piesi... podziwam twojego meze ( partnera) ktory ma raz ze g.. do tego jak dlugo bedziesz kp , a dwa ze ma tak wykrztalcona kobiete ,"ktora wie tyle o kp ".
                      gratuluje!
                      • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 10:30
                        Nie, mi nie udalo karmic sie nawet do roku.
                        I ja nie wyobrazam sobie mojego 4-ro letniego dziecka przy piersi. Niewet dwuletniego chyba nie.
                        Ale rozumiem, ze inne kobiety maja inne zdanie, ze kazde dziecko inne potrzeby. Ale nie rozumiem po co facet namawia kobiete za wszelka cene do zakonczenia karmienia, skoro jej i dziecku to odpowiada? Moze dla niej wazniejsza jest psychika dziecka i wiez z nim, niz to, ze maz obawia sie jej obwislych piersi...
                        Jesli teraz ma z tym problem, co bedzie za 20, 40, 60 lat?
                        Karze jej isc do chirurga, bo ma obwisle piersi?
                        I czy to jest milosc? Jesli mezczyzna tak bardzo obawia sie o wyglad piersi?
                        https://suwaczki.maluchy.pl/li-48518.png
                        https://suwaczki.maluchy.pl/li-48519.png
                        • Gość: MalaMi Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.11, 23:19
                          no ale powyzej napisalas, ze czas karmienia nie ma wplywu na ich wyglad?

jestes bardzo napastliwa i nieprzyjemna, bardzo.
        • Gość: jj Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 17.09.11, 19:58
          poczytaj sobie o tym zachowaniu a potem bredź. Tu nie chodzi o żadne zboczenie.
    • kaja5 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 16.09.11, 23:17
      Nie panikuj, moj syn pociągnał cycka jak miał 4 latka...od tak przed snem...
      Potem sam nie chciał bo mówił ze "koledzy będą się śmiać"....I tak się oddzwyczail.
      Zadnych drastycznych metod nie stosowalam.Mojemu dziecku na psychice negatywnie to sie nie odbiło. :)
      • lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 00:01
        normalnie zzygac sie idzie!!!! bleeeeeeeeee
        ludzie to maa jednak nasr.....
        • wip123 exie007 18.09.11, 17:42
          lexie007 napisała:

> normalnie zzygac sie idzie!!!! bleeeeeeeeee
          > ludzie to maa jednak nasr.....
          Teraz to ci się zygać chce a sam pewnie i do 5 lat byś doił mamusię.
          • Gość: ? Re: exie007 IP: *.cheeloo.pl 18.09.11, 20:48
            a skad wiesz?
          • Gość: lexie007 l nie umiesz pisac?:) IP: *.ntlworld.ie 18.09.11, 22:50
            5 to za malo..... do 18stego roku zyciai dalej bym robil(a) gdyby mama mi nie zmarla:)... a jaka masz pewnosc albo ze doilem a nie doilam........
            • Gość: Ana Re: Do lexie007 IP: *.145.246.94.ip4.artcom.pl 18.09.11, 23:22
              Ależ Ty jesteś głupi(a) aż się rzygać chce.
              • lexie007 Re: Do lexie007 19.09.11, 14:39
                a ty cos sie kur.. zerwala ?tylko tyle umiesz sie wypowiedziec?
    • Gość: almostunreal Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 00:56
      To nie może być normalne... :/
      Tekst linka Nie mogłam się powstrzymać...
      • zza_sciany Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 16:03
        próchnica - to jeden z namacalnych skutków ssania sutków:-) u dziecka naturalnie.
        Pewnie dla żony jest to także "bezpieczny" bodziec erotyczny, a wtedy trudno sobie powiedzieć pass.
        .
        • yoggi87 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 18:12
          > próchnica - to jeden z namacalnych skutków ssania sutków:-) u dziecka naturalni
          > e.
          Wystarczy zabki umyc.
          > Pewnie dla żony jest to także "bezpieczny" bodziec erotyczny, a wtedy trudno so
          > bie powiedzieć pass.
          A to wiesz z wlasnego doswiaczenia?
          • lexie007 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 18:22
            nie tyle prochnica to wada zgryzu.
        • daga_1 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 18.09.11, 23:23
          Mój syn też ssał do trzech lat i próchnicy nie ma. Bzdura totalna.
    • gazeta_mi_placi Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 18:26
      Daj swojej żonie raz a dobrze to przestanie się zaspakajać przy pomocy niewinnego dziecka.
    • chili26 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 19:45
      Nie popieram karmienia piersią ale karmienie takiego dużego dziecka to patologia ;/ powiedz żonie że ma obwisły biust i to na własne życzenie, a jak odstawi dziecko to będą tylko dwa placki jak mleko zaniknie
      • wip123 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 18.09.11, 17:46
        chili26 napisała:

> Nie popieram karmienia piersią ale karmienie takiego dużego dziecka to patologi
        > a

Nie używaj słów których znaczenia nie znasz.
        • Gość: ? Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 18.09.11, 20:49
          patologia -np "nieprawidłowe zjawiska występujące w życiu społecznym"

Jeśli dla kogoś coś jest zjawiskiem nieprawidłowym występującym w zyciu społecznym to a prawo nazwać to patologią.
          • Gość: zofia katoliczka do ? IP: *.elblag.vectranet.pl 24.09.11, 19:36
            Gość portalu: ? napisał(a):

> patologia -np "nieprawidłowe zjawiska występujące w życiu społecznym"
            >
            > Jeśli dla kogoś coś jest zjawiskiem nieprawidłowym występującym w zyciu społecz
            > nym to a prawo nazwać to patologią.
            • violon-czela Re: do ? 24.09.11, 20:04
              a ze się spytam co ty chcesz nazywać zjawiskiem nieprawidłowym? Sformułuj prawidłowo pytanie.

dziecko nie może ciągnąc cyca całe życie, (ty możesz być dziewica całe życie) po co wiec 3 letnie dziecko przyzwyczajać do ssania piersi? Po co uczyć dziecko 3 letnie zasypiania przy cycku? Przyzwyczajać żeby potem brutalnie "mocno świadome już " siebie dziecko odciągać od czegoś co było zawsze...
              • Gość: ... Re: do ? IP: *.elblag.vectranet.pl 24.09.11, 22:32
                Bez przsady mój syn ssał do 3 lat, potem sam zrezygnował, nie było brutalnego odciągania, przestał ssać, bo uznał SAM że jest już duży i cyca nie chce!
                Teraz ma lat 7 jest zdrowy, rozwija sie prawidłowo i o cycku juz nie pamięta.
                Nie wiem w czym problem widzi autor wątku.Myśli że dziecko będzie na cycu do 18-nastki?
    • potwor_z_piccadilly Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 17.09.11, 20:43
      Pani ekspert dała ci do zrozumienia jasno i przejrzyście, a pewna matka nauczona doświadczeniem ostrzegała.
      Wychowujecie nałogowca ze wszystkimi tego konsekwencjami.
      Ze swej strony muszę cię gościu zmartwić orzeczeniem z innej gruchy.
      Nic nie wskórasz.
      Twoje rozmowy z ukochaną na ten niepokojący cię temat będą wyglądały tak
      www.youtube.com/watch?v=aED8-AtNp8o

• Gość: heh Zrobi ci z dziecka lesbijkę. IP: 89.191.147.* 18.09.11, 23:01
      Ale nie martw się lesbijki będą się rozmnażać in vitro zatem twoje geny przetrwają.
      • blackglass Re: Zrobi ci z dziecka lesbijkę. 19.09.11, 15:20
        O! poziom rozmowy w tym wątku jest zatrważający...
        Ech nasze babcie karmiły dzieci do 3 lat i było to normalne teraz to patologia ;)

• freqq5 Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 19:20
      Moim zdaniem 3 letnie dziecko powinno już jeść samo lub jeszcze z pomocą matki. Od czasu do czasu można jeszcze mleko z butelki. A żona może podaje jeszcze pierś bo się przyzwyczaiła ?
      • violon-czela Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 19.09.11, 20:50
        oczywiście, że się przyzwyczaiła i brnie w to nie wiadomo po co. Zboczeniem, patologią bym tego nie nazwała ale dla mnie jest to mocno naciągane i niewłaściwe. miałam okazje z dzieckiem 3 letnim ostatnio się opiekować i aż sobie nie wyobrażam sytuacji żeby taki dzieciak ssał pierś kilka razy dziennie.
    • Gość: edek Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.ntlworld.ie 19.09.11, 23:31
      normalnie masakra i zboczenie jakies

www.youtube.com/watch?v=kX_3UuS2pSY
    • Gość: psycholog zaspakaja jakąś patologiczną potrzebę więzi IP: *.internettv.atman.pl 20.09.11, 07:56
      albo czerpie z tego przyjemność seksualną - to wcale nie jest rzadkie i dobrze zbadane zjawisko, niektórym kobietom (zwłaszcza nierozbudzonym seksualnie) długie karmienie sprawia erotyczną przyjemność, dlaczego wbrew wszelkim argumentom, przedłużają je do granic patologii ... często zdarza się też macierzyńska fiksacja na punkcie małego, zależnego od matki całkowicie dziecka i chęć przedłużania w nieskończoność tego stanu - dotyczy zwłaszcza matek, które długo czekały na dziecko i nie chcą pozwolić mu się dorastać i usamodzielniać. w takich sytuacjach długie karmienie piersią jest pierwszym symptomem chorej relacji, która potem objawia się nadmierną kontrolą dziecka, nadmiernym skupieniem na dziecku i niechęcią do innych osób wchodzących w jakiekolwiek relacje z dzieckiem.
      niestety, dla niektórych kobiet macierzyństwo za bardzo uderza do głowy i lubią gloryfikować swoją rolę niezastąpionej matki - najlepszy przykład - mleko matki jako panaceum na wszystko i jedynie słuszny pokarm - nie przyjmują do wiadomości, że całe pokolenia ludzi wychowanych na mleku sztucznym też ma się dobrze! oczywiście nikt nie zaprzecza walorom naturalnego karmienia, ale dla wielu matek karmienie urasta do niesamowitej rangi i są święcie przekonane, że dziecko zginie pozbawione ich mleka, co jest oczywiście absurdem. myślę, że żonie przydałaby się terapia aby uświadomiła sobie co tak naprawdę leczy dając dziecku pierś w wieku, w którym jest to tylko obrzydliwe. widać też, że nie zależy jej na wyglądzie biustu, a więc pytanie o relacje z tobą jako mężczyzną i sposób postrzegania siebie samej chyba już tylko jako matki.
      • Gość: INKA Re: zaspakaja jakąś patologiczną potrzebę więzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.11, 11:00
        masakra to jest tu:
        www.youtube.com/watch?v=fxv6R9fUO74
        karmienie 8-letniego dziecka
      • n.wataha Re: zaspakaja jakąś patologiczną potrzebę więzi 27.09.11, 11:11
        Odpowiadasz na:
        Gość portalu: psycholog napisał(a):

> albo czerpie z tego przyjemność seksualną - to wcale nie jest rzadkie i dobrze
        > zbadane zjawisko, niektórym kobietom (zwłaszcza nierozbudzonym seksualnie) dług
        > ie karmienie sprawia erotyczną przyjemność, dlaczego wbrew wszelkim argumentom,
        > przedłużają je do granic patologii ...

Tak to prawda.
        Może powinieneś zająć się jej piersiami? A przy okazji zdecydowanie powiedzieć "NIE" jej karmieniu piersią tak dużego dziecka. Powiedz, że teraz Ty "wykupiłeś abonament" na jej piersi.
    • Gość: tfu Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 29.09.11, 19:06
      Przypomniał mi się taki program o e- nowoczesnych rodzicach.

Matka klęczała na podwórku, podwinęła koszulkę do góry jedno dziecko ciągnęło jednego, drugie dziecko drugiego cyca ( dziecko nr 1 na wygląd miało minimum 5 lat, drugie było młodsze i miało tak około 3 lat )

dzieci się bawiły wiec co będzie je wołać na jedzonko do domu.

Sytuacja druga była o wiele bardziej dla mnie obrzydliwa - zabawa w ogrodzie a ta starsza 5 latka podchodziła do matki podwijała koszulkę chwytała sutka - puściła, odeszła i znowu zrobiła to samo i tak parokrotnie - zabawa taka chyba to dla niej jest.

Coś okropnego.
    • brak.slow Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 01.10.11, 21:57
      3 letniemu dziecku nie jest to już potrzebne. wyżej padł argument o zaspokojeniu seksualnym,, o tym czytalam artykuł dawno temu, niestety linka ani nazwy nie pamiętam. dziecko potrafi tak ssać, że może dać kobiecie orgazm sutkowy, nie każdą karmienie boli. to raz.
      dwa. wyzej ktoś Ci dał link do forum na którym udzielają się takie panie jak twoja żona
      forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
      to co tam mozna przeczytać to jakiś cyrk. niektóre z tych kobiet płaczą, bo muszą iśc do pracy i odstawić kilkuletnie dziecko od piersi !!!!! dostają nawet "depresji" jak to nazywają... paranoja jakaś.
      mają potem śmieszne problemy w stylu 3-5 letnie dziecko przychodzi w towarzystwie obcych osób i dobiera się matce do biustu, nie może usnąć bez mamlania matce sutka, wręcz wpada w histerię. przy kazdym zlym dniu, zdenerwowaniu domaga się piersi, tylko to je uspokaja. tak tak, mój drogi, twoja żona robi sobie ogromny problem.
      no i to slownictwo na forum... CYC cyca, cyce
      forum.gazeta.pl/forum/w,21000,128932082,128932082,Skonczylam_karmic_po_3_latach_i_zaczynam_zalowac_.html
      • brak.slow Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku 01.10.11, 22:01
        aha, zapomnialam dodać. forum poczytaj sobie sam, żonie nie podawaj linka, bo jak się nakręci to jeszcze z 5 lat tak pociągnie, choc kto wie czy się juz na tym forum nie udziela...hhehe
    • Gość: linka Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.11, 00:05
      Karmiłam piersią czworo dzieci, łącznie 9 lat. Dwoje z nich do 3-go roku życia. Są zdrowe dobrze się rozwijały a ja nigdy nie byłam matką nadopiekuńczą. Natomiast wiem jakie ważne było dla nich , że po powrocie z pracy przez chwilę miały mamę tylko dla siebie. Nigdy nie wiązałabym karmienia piersią z przyjemnością seksualną. To dla mnie dwie różne rzeczy. A piersi może mi pozazdrościc niejedna trzydzestolatka.
      • Gość: ... Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.cheeloo.pl 07.10.11, 14:32
        hmm dziecku w wieku 3 lat tylko tyle byłaś w stanie dać od siebie - cycka bez potrzeby?
        • Gość: ... Re: Żona podaje pierś 3 letniemu dziecku IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.11, 15:34
          a gdzie ona pisze, że tylko...?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka