Dodaj do ulubionych

ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘPNĄ?.

03.06.04, 11:11
Witam Dziewczyny

Mam do Was ważne pytanie, właśnie po 4 m-cach od urodzenia martwej córeczki w
24-tym tygodniu znalazłam przyczynę - ZAKRZEPICA wyszło z badań przeciwciał
antyfosfolipidowych. Oczywiście czytałam już opracowania medyczne, pytałam
lekarzy specjalistów i wiem wiele ze strony teoretycznej ale moje pytnie :
CZY KTÓRAŚ Z WAS NA WŁASNEJ SKÓRZE PRZECHODZIŁA CIĄŻE LECZĄC SIĘ
PROFILAKTYCZNIE PRZECIWKO ZAKRZEPICY???
Wiem że przed, w czasie i po ciąży muszę brać wit E, polopirynę, heparynę i
jeszcze jakieś zioła. Wiem że napewno 2 ostatnie m-ce ciąży ( jak donoszę )
przeleżę na patologii i ciąża będzie zakończona cesarką na 4-6 tygodni przed
terminem. Wiem jednak również że mam maksymalnie 80% na powodzenie ciąży i że
grozi mi zator płucny i odwapnienie kości....To wszystko w połączeniu z obawą
czy te wszystkie leki nie zaszkodzą dziecku doprowadza mnie do postradania
zmysłów - myślę cały czas o ryzyku i o tym że drugiej martwej ciąży nie
przeżyję. PROSZĘ O WASZE DOŚWIADCZENIA Z ZAKRZEPICĄ I PRZECIWCIAŁAMI
ANTYFOSFOLIPIDOWYMI ( u mnie wynik 36)
Dziękuję i pozdrawiam Was wszystkie życząc Wam udanych starań i tylko
pomyślnych rozwiązań smile))
Anka
Obserwuj wątek
    • anuteczek Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 03.06.04, 20:29
      Ja miałam ciążę w pełnej profilaktyce przeciwzakrzepowej. Niestety nie
      zdążyliśmy włączyć wszystkich leków - toksoplazmoza była szybsza i w 20
      tygodniu Tosia odeszła.
      Moja przyjacióka z czynną zakrzepicą donosiła ciążę. Urodziła ślicznego,
      zdrowego chłopczyka.
      Obie byłyśmy pod opieką hematologów. Przez cały czas brałyśmy clexanne
      (heparyna drobnocząsteczkowa), od 16 tygodnia albo acard albo acekumarol.
      Oprócz tego oczywiście kontrola diety i wagi i pończochy profilaktyczne
      Sigvaris. Do smarowania albo maść z wyciągiem z kasztanowca, albo z heparyną.
      Od początku ciąży dekstran.
      Jeśli chodzi o cesarkę itd - ja nie zdążyłam urodzić, ale koleżanka rodziła
      naturalnie - wszystko oki.
      Pamiętaj, o kontroli hematologicznej.
      Zator płucny przeszłam w wieku 14 lat i żyję.
      Leki przeciwzakrzepowe nie szkodzą dziecku, tylko trzeba je wdrażać pod
      odpowiednią kontrolą hematologa i ginekologa.

pozdrawiam
      andzia
      • anuteczek Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 04.06.04, 09:27
        Zapomniałamdodać, że ostatnie tygodnie - dekstran we wlewie ciągłym co trzeci
        dzień
        andzia
        • annjan Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 04.06.04, 12:28
          Strasznie Ci dziękuję za informację i współczuję utraty ciąży - wiem co to
          znaczy. Pocieszyłaś mnie bo ja zmagam się z decyzją " robienia " dzidziusia ze
          względu na to co przeszłam ( sama rozumiesz to najlepiej)

Na razie przed ciążą otrzymałam witaminy prenatal, wit.E, acard, polopirynę (
          1/2 tabl.dziennie).

Ściskam gorąco i życzę udanej ciąży - może razem spotkamy się na forum "
          Ciąża"smile))
    • anita53 Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 05.06.04, 22:06
      Moje wyniki
      przeciwciala antykardiolipiodowe wynik 3,7 GPL/mL (zakres ponizej 10,0)
      wynik 8,1 MPL/mL (zakres ponizej 20,0)

Koaguologia
      wsk. protromb. 100% N.80-120
      czas protromb. PT 12,3 sek N.10,4-15,6
      INR 0,93 N.0,9-1,3
      APTT 27,5 sek N.23,5-35,3
      Index APTT 0,94 N.0,8-1,2
      czas relalcynacji 251,30 sek min 110 max 240
      prolaktyna 4,7 ng/ml zakres 3,4-24,1

Bardzo prosze o interpretacje czy to moze byc zakrzepica? Lekarz wspominal mi
      ze bede musiala brac acard w nastepnej ciazy (pierwsza poronilam- nie
      znaleziono przyczyny).
      • maretina Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 06.06.04, 11:34
        nie rozumiem tylko jednego: po co lekarz dal acard i polopiryne razem? przeciez
        oba leki to aspiryna!
        upewnij sie czy lekarz nie powiedzial, ze albo jeden albo drugi lek.
        pozdrawiam
        • annjan Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 08.06.04, 15:39
          wiesz co, nawet nie sprawdziłam tego acardu ale pewnie masz rację . Zastanawia
          mnie jedno, czy polopiryna nie ma wpływu negatywnego na dziecko. Wiem że
          heparyna nie przenika przez łożysko a co z tym kwasem acetyl...jakimś tam???
          NIE WIECIE???
      • anuteczek Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 06.06.04, 11:41
        Anito
        wyniki masz póki co bardzo dobre. W ciąży może się troszkę pozmieniać.
        Kontroluj na bieżąco.
        andzia
    • olab1 Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 09.06.04, 20:58
      Ja mam zespół antyfosfolipidowy. Dwie ciąże nieudane, trzecia udana. Poziom IgG
      i IgM wahała się cały czas. Można podawać leki np. accard, oczywiście wg wskazań
      lekarza. Byli tacy lekarze, który nie dawali mi szans na dziecko, znalazłam
      takiego, który doprowadził mnie do szczęśliwego macieżyństwa. Nie poddawaj się i
      walcz o swoje. Wszystkiego dobrego!
      • annjan Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 14.06.04, 11:55
        Dzięki za pocieszenie, mam tylko pytanie jeżeli można - jaki to lekarz. Mnie
        prowadzi w Warszawie dr.Dmoch.

I jeszcze jedno jak wyglądało prowadzenie Ciebie przed ciążą i w pierwszych jej
        dniach ( chodzi mi o leki), jak przebiegała ciąża i poród? czy lezałaś w
        szpitalu?
        • judyta10 Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 18.06.04, 14:01
          Dziewczyny od wczoraj biorę CLEXSANE i ztego co wyczytałam to jest przeciw
          zakrzepicy powiedzcie czy są jekies objawy tej choroby nie będac jeszcze w
          ciaży dodam że jestem w 4 tyg.
        • olab1 Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 18.06.04, 20:58
          Mieszkam na Śląsku. Prowadził mnie lekarz z Kliniki Ginekologii w Zabrzu Pl.
          Trauguta. Już tam nie pracuje. Po zdiagnozowaniu zespołu antyfosfolip. brałam
          miesiąc Encorton w min. dawce. Potem, już w ciązy Duphaston min. 3 x dziennie,
          do 5-go miesiąca czyli do czasu wykształcenia się łożyska. Od tego czasu już
          tylko czekałam. Acha, po dwóch zabiegach zaistniała konieczność założenia
          pessara położniczego - do końca ciąży (zdjęto go na dwa tyg. przez rozwiązaniem).
          Bądź dobrej mysli - życzę Ci fajnego porodu i dużo radości z nowej roli.
          Wszystkiego dobrego, trzymam kciuki.
          Pozdrawiam Ola.
    • reszka2 Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 19.06.04, 21:14
      tutaj też rozmawiaja o zesp. antyfosfolipidowym
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=12210698
      • anita53 na zakrzepicę - heparyna ? 25.06.04, 21:35
        Dziewczyny, moj wynik przeciwcial antyfosfolipidowych byl dobry, za duzo jednak
        bylo przeciwcial antyjadrowych i sporo wydluzony czas krzepniecia krwi. Moj
        lekarz zalecil mi branie codziennie po tabletce acardu (dalej bromergon i
        duphaston) oraz kazal jak tylko zobacze 2 krechy zglosic sie po zastrzyki w
        brzuch -heparyne. Uswiadomcie mnie prosze- czy mam zakrzepice? O co w tym
        wszystkim chodzi?
        • moniao1 Re: na zakrzepicę - heparyna ? 26.06.04, 01:58
          Zakrzepicy to napewno nie masz..nie mialabys watpliwosci, gdyby Cie dopadla..
          Zakrzepica powoduje bardzo silny bol, w zasadzie uniemozliwiajacy chodzenie,
          szczegolnie, kiedy noge(lub nogi) trzymasz skierowane do dolu.....
          Zastrzyki heparyny stosuje sie, aby jej zapobiec...
          Jesli chodzi o przeciwciala przeciwjadrowe (bo takie chyba mialas na mysli) to
          mi je badali, zeby wyjasnic czy mam tocznia (chorobe ukladowa tkanki
          lacznej).Moj wynik byl ujemny , ale mam podwyzszone poziomy innych przeciwcial.
          Na tej podstawie zdiagnozowano zespol antyfosfolipidowy.
          Zapytaj lekarza czy chodzi o tocznia...
          I nie martw sie....
          Sluze pomoca jesli bedzie potrzebna

Zapytaj sie lekarza czy chodzi o tocznia...
          • marta19771 Re: na zakrzepicę - heparyna ? 02.07.04, 09:19
            To o czym piszesz to najczęstsza postać zakrzepicy, ale to zakrzep żył
            głębokich kończyny. Natomiast w zespole antyfosfolipidowym dochodzi do
            zakrzepicy naczyn łożyska i dlatego podaje się heparyne drobnocząsteczkową albo
            inne leki przeciwkrzepliwe np. aspirynę w małej dawce.
          • porzeczka5 Re: na zakrzepicę - heparyna ? 12.03.22, 20:09
            Jesteś jeszcze na forum, proszę o kontakt
    • marta19771 Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 01.07.04, 21:53
      Chciałabym Ci dodać sił i otuchy. Sma dwa razy poroniłam, w 6 i 8 tygodniu.
      Przy trzeciej ciąży miałam zastosowaną profilaktykę przeciwzakrzepową. Lekarz
      zlecił mi jeszcze przed zajściem w ciążę Acard 75mg, a po zajściu w ciążę
      przeszłam na Clexane 20mg. Brałam tez Duphaston na początku ciąży. Pozatym
      magnez z wit. B6 i żelazo, no i witaminy. W czasie całej ciąży nie leżałam w
      szpitalu, ale dużo odpoczywałam w domu (zwolnienie lekarskie na całą ciążę).
      Też przewidywano cięcie cesarskie, ale urodziłam naturalnie i to dość szybko.
      Dzidziuś jest zdrowy. Teraz tylko biorę wapno, bo faktycznie Clexane odwapnia,
      ale to jest odwracalne, no i może mieć wpływ na gojenie po szyciu krocza.
      Trzeba się dobrze nastawić, znaleźć odpowiedzialnego lekarza i życzę powodzenia.
      • anita53 Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 02.07.04, 19:21
        Dzis poszlam na badania i zrobilam na :toxoplazmoze, cytomegalie i chlamydie.
        Wyniki za ok 1,5 tyg.Ciekawa jestem czy cos wyjdzie. Trzymajcie kciuki, bo
        zaczelam juz starania...
      • annjan Re: ZAKRZEPICA - POWÓD OBUMARCIA CIĄŻY CO Z NASTĘ 05.07.04, 11:58
        Dzięki za inforamcję, takie opowieści zawsze dodają mi optymizmu, mam nadzieję
        że u mnie też się tak szczęśliwie skończy..
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka