Dodaj do ulubionych

beta rośnie, progesteron spada...?

26.09.07, 15:21
Hej, dziewczyny,
właśnie odebrałam wyniki. Beta 7606 (tydzień wcześniej 580),
progesteron 19,8 (tydzień temu 24).
Znacie może normy przyrostu bety - czy taki wzrost w ciągu 7 dni
jest prawidłowy? No i co z tym progesteronem, może sobie tak
bezkarnie spadać? Teraz to byłby... 6 tc chyba.
Ech, wizyta u lekarza dopiero pojutrze...
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agulka1001 Re: beta rośnie, progesteron spada...? 26.09.07, 16:39
      powinnas szybko isc do lekarza po kaprogest!i brać luteinę,bo raczej
      niedobrze,ze progesteron spada.....
      wynik bety powinien się podwajać co 2dni(albo rosnąc o co najmniej
      66proc),musisz napisac dokladnie kiedy robilas te badania (podaj
      daty)!ale najwazniejsze jest USG...trzymam kciuki...
      • zawsze_kulka Re: beta rośnie, progesteron spada...? 26.09.07, 16:44
        Tydzień temu we wtorek (32 dc) 580, wczoraj we wtorek 7606 (po 7
        dniach).
        Przez telefon dr powiedział, by się tym progesteronem na razie nie
        przejmować, że pojutrze po usg zdecyduje, czy włączać leki.
        Powiedziałam, że mam jeszcze jakiś Duphaston w domu, ale stwierdził,
        że na razie mam nie brać, bo nie wiadomo, czy jest potrzeba.
        • zaisa Re: beta rośnie, progesteron spada...? 27.09.07, 01:15
          Bardzo ładna ta betasmile
          Jest wersja, że progesteron we krwi nie obrazuje tego, co dostaje dziecko. Jak
          masz możliwość to zrób badanie cytohormonalne w ciąży - określa poziom hormonów
          z próbki pobranej w pochwie, oddolnie w każdym bądź razie. Podobno bardziej
          wiarygodne badanie.
          Powodzenia
          • maretina Re: beta rośnie, progesteron spada...? 27.09.07, 08:30
            progesreron jest wydzielany pulsacyjnie. taka niewielka roznica
            miedzy jednym badaniem a drugim jest mozliwa. jesli musisz dla
            spokoju zrobic ponowne badanie-zrob. lekarz ma racje, ze na razie
            nie potrzeba dodatkowego progesteronu. nie plamisz, nie krwawisz, a
            poza tym dobra ciaza produkuje progesteron w wystarczajacej ilosci,
            zlej suplementacja nie pomoze.
            sadze, ze wszystko bedzie ok.
            • zawsze_kulka Re: beta rośnie, progesteron spada...? 27.09.07, 08:36
              Maretina, dziękuję bardzo smile
              Jeśli chodzi o badania to zdaję się na lekarza, jeśli każe
              powtórzyć, powtórzę.
              Nie plamię, nie krwawię... w zasadzie to podejrzanie dobrze się
              czuję (w porównaniu z pierwszą ciążą). Achh, gdyby mnie choć raz
              potężnie zemdliło, to pewnie bym się ucieszyła i wreszcie trochę
              poczuła jak w ciążywink
              Pozdrawiam.
          • zawsze_kulka Re: beta rośnie, progesteron spada...? 27.09.07, 08:32
            Dziękuję za podtrzymanie na duchu wink
            Jutro się dowiem wszystkiego, najgorsze jest to czekanie.
            Dowiem się, jakie mój dr ma zdanie na ten temat i jak rokuje.
            Trzymam się tej bety, nie jestem specem, ale przyrost chyba jest ok.
            Byle do jutra...
            • maretina Re: beta rośnie, progesteron spada...? 27.09.07, 08:42
              jestem przekonana, ze jest ok.
              mam za soba 4 poronienia , jesli moge Ci cos doradzic w zwiazku z
              moimi doswiadczeniami.... to:
              1) nie rob na wlasna reke bedan, po potem nie umiesz ich
              zinterpretowac a to powoduje chaos, strach, panike itd.... wszystko
              to SZKODZI ciazy
              2) nie robi sie beta hcg w sytuacji, kiedy ciaza jest juz widoczna
              na usg ( chyba, ze lekarz zleci cos innego)
              3)ciesz sie ciAZA, ZADNA CIEZAROWKA NIE WIE CO BEDZIE ZA DZIEN,
              TYDZIEN, MIESIAC...ALE ( OJ CAPS, SORRY!)jest czas na szczescie i na
              lzy, bo takie jest zycie. nie gon za lzami w sytuacji, kiedy
              powinnas byc szczesliwa! lap kazda chwile szczescia i sie nia
              upajaj.
              • zawsze_kulka Re: beta rośnie, progesteron spada...? 27.09.07, 08:45
                Dziękuję bardzo.
                • maretina Re: beta rośnie, progesteron spada...? 27.09.07, 08:46
                  bardzo proszesmile
                  spokojnej ciazy!
                  • zawsze_kulka Re: beta rośnie, progesteron spada...? 28.09.07, 20:32
                    I po badaniu.
                    Trofoblast (czy jak to zwałwink ładny, pęcherzyk jest, a w środku
                    zarodek z bijącym serduszkiemsmile))
                    I jeszcze kontrola progesteronu, jeśli nadal spada, to
                    suplementacja, jeśli nie, to suplementacji brak. Bo po usg nie
                    widać, by było go za mało.
                    Zaczynam wierzyć, że może być ok...
                    • maretina Re: beta rośnie, progesteron spada...? 28.09.07, 20:43
                      bedzie ok. goraco w to wierzesmile
                    • asik_24 Re: beta rośnie, progesteron spada...? 28.09.07, 21:15
                      Będzie ok.Mocno trzymam za Was kciuki>
                      • agulka1001 Re: beta rośnie, progesteron spada...? 29.09.07, 22:54
                        ufff....odetchnęłam i bardzo się cieszę,ze jest ok!
                        powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!
                        • zawsze_kulka Re: beta rośnie, progesteron spada...? 30.09.07, 10:00
                          Dzięki, dziewczyny smile
                          • maretina Re: beta rośnie, progesteron spada...? 01.10.07, 20:45
                            dzis odkrylam, ze jesstem w ciazy. mam ndzieje, ze obie sszczesliwie
                            dobrniemy do finalusmile
                            • agulka1001 MARETINA!!!!!!!!!!!! 01.10.07, 20:50
                              super nowina!!!!!! gratuluję!!!!!!!!
                              • maretina Re: MARETINA!!!!!!!!!!!! 03.10.07, 09:06
                                smile
                            • zawsze_kulka Re: beta rośnie, progesteron spada...? 01.10.07, 20:53
                              AAAAA! Super!
                              Gratulacje!
                              Pamiętam Cię z CiPu z czasów ciąży z Kajtkiem (urodziłaś trochę
                              wcześniej). Heh, parę historii mi utkwiło w pamięci, między innymi
                              to, jak nieczuła byłaś na oxytocynę i ni cholerki Cię nie chciało
                              zacząć boleć, a na zoo byłaś umówiona. Chyba że mi się coś
                              pomerdało? smile
                              Powodzenia życzę smile
                              Ty, zdaje się, z Kajtkiem jakiś specjalny zestaw leków brałaś? Teraz
                              podobny plan?
                              • zawsze_kulka znów wyniki 02.10.07, 11:54
                                Znów odebrałam wyniki, nie mogę się dodzwonić do dr i oczywiście się
                                denerwuję.
                                Dzieczyny, czy przyrost bety w ciągu 6 dni z 7606 do 27416 jest
                                prawidłowy?
                                Progesteron z 19,8 spadł do 17,4 (wyjściowa wartość sprzed 2 tygodni
                                to 24) i to chyba nie najlepiej...
                                Jak myślicie?
                                • agulka1001 Re: znów wyniki 02.10.07, 21:17
                                  kulka,na cholere Ty robisz bete w takim odstępie czasu????
                                  (sorki,ale kurde trudno trafic teraz)! bete robi się co 48godz,wtedy
                                  cos widac,a tak????? no ale bedziemy czekac...moim zdaniem
                                  progeteron niepokojąco spada....u mnie przy takiej wartości...
                                  nie,nie bede konczyc,bo czekam z niecierpliwościa na to,co powiem u
                                  Ciebie lekarz i trzymam kciuki!
                                  • zawsze_kulka Re: znów wyniki 02.10.07, 21:31
                                    Agulka, robię betę w takich odstępach, jak mi każe lekarz, a nie
                                    wedle swojego widzimisię.
                                    A tak w ogóle dodzwoniłam się do niego w końcu. Powiedział, że
                                    przyrost bety ok, no i mam zacząć brać duphaston w związku z tym
                                    spadkiem progesteronu. Stwierdził, że nie wie, z czego wynika, beta
                                    przyrasta dobrze, usg w porządku i nie wiadać na nim niedoboru
                                    progesteronu, ale ponieważ tendencja jest z lekka spadkowa, mam brać
                                    duphaston. Hm.
                                  • maretina Re: znów wyniki 03.10.07, 09:05
                                    kuleczko! w duzym tempie beta przyrasta tylko na poczatku!potem
                                    zwalnia, rosnie nieregularnie.
                                    poza tym nie ma najmniejszego sensu robienia bety w sytuacji, kiedy
                                    ciaze juz widac na usg.
                                    • zawsze_kulka Re: znów wyniki 03.10.07, 10:14
                                      maretina napisała:

> kuleczko! w duzym tempie beta przyrasta tylko na poczatku!potem
                                      > zwalnia, rosnie nieregularnie.
                                      > poza tym nie ma najmniejszego sensu robienia bety w sytuacji,
                                      kiedy
                                      > ciaze juz widac na usg.

Ale to nie był mój pomysł, dr kazał. Powiedział, że mam zrobić i
                                      progesteron, i betę. Martwi mnie ten progesteron - cały czas jest w
                                      normie, ale czemu kolejne badania pokazują coraz mniejsze wartości
                                      (24 - 19,8 - 17,4). Czy to się jeszcze mieści w ramach tych
                                      wachnięć, o których pisałaś wcześniej, czy to już może być stała
                                      tendencja spadkowa?
                                      Dr uspokaja, że zaczęłam od wysokich wartości, a na usg nie widać,
                                      by brakowało progesteronu, na wszelki wypadek jednak mam brać
                                      duphaston.
                                      Ech smile
                                      To który tydzień u Ciebie? smile
                                      • maretina Re: znów wyniki 03.10.07, 11:31
                                        dziwny ten lekarz. progestron ok...ale beta hcg? po co? na usg widzi
                                        lepiej!
                                        ten lekarz to ktos sprawdzony? jestes go pewna? ufasz mu?
                                        zamiast beta hcg powinien byl zlecic Ci badanie tarczycy!
                                        • zawsze_kulka Re: znów wyniki 03.10.07, 14:06
                                          maretina napisała:

> dziwny ten lekarz. progestron ok...ale beta hcg? po co? na usg
                                          widzi
                                          > lepiej!
                                          > ten lekarz to ktos sprawdzony? jestes go pewna? ufasz mu?
                                          > zamiast beta hcg powinien byl zlecic Ci badanie tarczycy!

Lekarz polecony, podobno bardzo dobry, w necie są o nim dość
                                          pozytywne opinie, a i ilość pacjentek spora. Dla mnie to nowy
                                          lekarz, pierwszą ciążę prowadził mi świetny dr, ale on niestety
                                          został w Łodzi, a ja się wyprowadziłam na Śląsk. Drugą ciążę
                                          poroniłam już tutaj i ta doktorka, która mnie wtedy prowadziła, to
                                          było totalne nieporozumienie...
                                          Badania tarczycy (tsh i ft3, ft4) miałam robione już 2 tyg temu
                                          (zaraz jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży), bo mam
                                          niedoczynność tarczycy i biorę eltroxin 50. Tsh w dolnych granicach
                                          normy, ft3 i ft4 w górnych, więc wygląda, że ok. W poniedziałek
                                          miałam iść do mojego endokrynologa, niestety pani wybyła na urlop...
                                          A jest jakiś związek między hormonami taczycy a progesteronem?
                                          • maretina Re: znów wyniki 03.10.07, 14:09
                                            jest zwiazek miedzy tarczyca a wysokoscia progesteronu. czesto
                                            kobiety z nieunormowana hormonalnie tarczyca maja zaburzenia
                                            wydzielania progesteronu i prolaktyny.
                                            • zawsze_kulka Re: znów wyniki 03.10.07, 14:18
                                              Może w takim razie mi coś mądrego ta endokrynolog powie (ale ona
                                              będzie dopiero 15.10...), choć co do niej to nie byłabym przekonana,
                                              czy jest takim super specem...? Może jest związek między tarczycą a
                                              tym spadkiem progesteronu?...
                                              A clexane to w formie zastrzyków w brzuch czy mi się coś źle
                                              kojarzy?
                                              • maretina Re: znów wyniki 03.10.07, 14:43
                                                tak w brzuchsmile
                                                pierwsze dwa za mna. dzis trzeci. nie lubie, ale powoli sie
                                                przyzwyczajam. kluje mnie maz, ktory mowi, ze nie dlaby sobie nigdy
                                                czegos takiego zrobicbig_grin
                                                • zawsze_kulka Re: znów wyniki 03.10.07, 14:50
                                                  A robi to fachowo czy masz już brzuch jak dalmatyńczyk? wink
                                                  Jak pomyślę o czymś takim, to mi się słabo robi... Brr. Chociaż
                                                  przegrywa w konkurencji z kanałowym leczeniem zęba (chyba???)
                                                  A właśnie, Maretina, zapytam Cię jeszcze, bo pewnie wiesz? smile Czy
                                                  Duphaston wpływa na wynik badania na poziom progesteronu? Gdzies
                                                  (chyba na forumginekologicznym.pl?) czytałam kiedyś, że nie, bo choć
                                                  działa tak samo, to przecież to samo nie jest. Ale właśnie nie
                                                  jestem pewna, a z ciekawości chciałabym wiedziećsmile
                                                  • maretina Re: znów wyniki 03.10.07, 14:51
                                                    duphaston nie falszuje wyniku, luteina tak. duphaston jest
                                                    syntetycznym produktem, luteina to progesteron naturalny.
                                                    na razie brzuch wyglada ok, za kilka tygodni bedzie jedna wielka
                                                    sina plamasmile
                                                    czy robi fachowow? normalnie, tak sadzesmile
                                                  • zawsze_kulka wyniki, wyniki, wyniki... 03.10.07, 15:28
                                                    Masz szczęście do takiego męża. Mój co prawda nie musiał się tak
                                                    wykazywać, choć nie mogę narzekać. Był przy cc, a później mi sporo
                                                    pomagał, np. wymył pod prysznicem (dojść doszłam, ale umyć się już
                                                    nie miałam siływink. Na koniec mówię mu, by wyszedł, bo muszę sobie
                                                    czopek zainstalować (miałam zespół popunkcyjny), na co on: "I ty
                                                    myślisz, że czopek by na mnie jeszcze zrobił wrażenie po tym
                                                    wszystkim??"
                                                    Ta pierwsza ciąża wydaje mi się jakaś taka nierealna zupełnie -
                                                    żadnej bety, żadnych progesteronów czy Bóg wie czego, standardowe
                                                    badania, z sensacji tylko nadciśnienie ciążowe, ale łagodne i
                                                    poddające się leczeniu.
                                                    Jak teraz o tym myślę, to aż mi się w głowie kręci...
                              • maretina Re: beta rośnie, progesteron spada...? 03.10.07, 08:47
                                dobrze pamietaszsmile
                                teraz biore clexane. acardu niesmile
    • mlecznadroga co nowego? 08.10.07, 15:26
      Kulko, a co tam u Ciebie?
      Jak się czujesz? Jak wyniki?
      Trzymam kciuki za Twojego kropka

(i cichutko za mojego wink)
      • zawsze_kulka Re: co nowego? 08.10.07, 16:38
        Nowych wyników nie mam, ponowne badanie progesteronu w przyszłym
        tygodniu, podobnie jak wizyta u endokrynologa...
        Jutro mam jechać na bonusowy wymaz, bo nie wiem, czy mi się jakaś
        infekcja nie przyplątała.
        Ech. Fajnie byłoby mieć takie domowe usg smile Co by w chwilach
        zwątpienia zajrzeć do kropka i upewnić się, że jest.
        Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!
        • zawsze_kulka ... 17.10.07, 14:28
          Ech, no i znowu progesteron spadł... Teraz już do 13,5 (miesiąc temu
          było 24). Beta urosła do 105 934 (2 tygodnie temu ponad 27 tysięcy),
          ale oczywiście nie wiem, czy to dobry przyrost. Nie wiem, po co dr
          każe mi powtarzać tę betę, widocznie jemu to coś mówi?
          Zmęczona już jestem tymi badaniami - im ich więcej, tym więcej
          nerwów...
          • anuteczek Re: ... 17.10.07, 15:56
            Beta wyglada ok, martwi mnie progesteron. Czy bierzesz jakies
            suplementy typu duphaston, kaprogest, luteina? Bo na moje skromne
            oko, prsy takich spadkach trzeba sie wspomagac, mnie tak 'poleciala'
            Emma - belgijscy lekarze, fani natury za pozno wlaczyli mi
            wspomaganie... sad (nie znam przyczyny dokladniej - bo w Belgii badan
            sie nie robi)
            • zawsze_kulka Re: ... 17.10.07, 16:22
              Biorę duphaston 2x1 tabl, własnie rozmawiałam z dr, kazał zwiększyć
              dawkę do 3 tabl na dobę.
              Cała Europa Zachodnia ma chyba taki boom na naturę... Koleżanka
              mieszka w Holandii, urodziła 1 dziecko, a 3 kolejne ciąże straciła -
              żadnych badań, żadnego wspomagania, żadnych prób podtrzymania
              kolejnej. No i ostatnią, piątą, udało jej się donosić szczęśliwie,
              czy jednak te 3 straty były nie do uniknięcia - nie sposób ocenić.
              Ja już chyba wolę naszych "nadgorliwych".
              Pozdrawiamsmile
              • agulka1001 Re: ... 17.10.07, 19:14
                zawsze_kulka

Twój opis bardzo pasuje do mojego...niestety,u mnie źle się
                skonczyło...chcialabym Cie jakos pocieszyc,ale uwazam,że powinnaś
                zrobil przede wszystkim usg!!!!!!!!!
                • id.kulka Re: ... 17.10.07, 19:44
                  Robiłam 2,5 tyg temu. Był pęcherzyk w macicy z widocznym zarodkiem
                  (i bijącym serduszkiem), wszystko wyglądało ok. W poniedziałek znów
                  idę do dr. Staram się nie poddawać panice i nie robić miliona
                  niepotrzebnych badań, które tak naprawdę wprowadzają dodatkowy
                  stres...
                  • zawsze_kulka o ranyyyy 23.10.07, 10:20
                    Byłam wczoraj u dr.
                    I widziałam Pchłę smile Ma prawie 4 cm i wyglądała jak mały chomik wink
                    Serduszko bije, rączki, nóżki - wszystko na miejscu.
                    Spadającym progesteronem mam się nie martwić, bo przy tej dawce
                    duphastonu mogłabym go już w ogóle nie mieć (wg dr).
                    Dziewczyny, tak się cieszęwink
                    • agulka1001 Re: o ranyyyy 23.10.07, 17:38
                      wow ale super!!!! gratuluję!!! niech rośnie zdrowo!!!!!!!
                      • id.kulka :-) 16.07.08, 20:48
                        Tu autorka wątku, tylko pod innym nickiem.
                        Chciałam tylko napisać, że 15 maja 2008, w 39 tc przyszedł na świat
                        Szymciosmile
                        Nie obyło się bez problemów, ale jesteśmy dobrej myśli i mamy
                        nadzieję, że wszystko będzie ok.
                        Czego i Wam wszystkim serdecznie życzęsmile
                        • kosmosik Re: :-) 17.07.08, 15:38
                          Serdecznie gratuluję. Poryczałam się z tego cudnego finału!!! Sama
                          jestem po poronieniu, teraz progesteron mam 14 i suplementuję. Mam
                          nadzieję, że i u mnie dobrze się skończy! STraszne dzięki za
                          wieści!!!
                          • id.kulka Re: :-) 18.07.08, 12:54
                            Kosmosik, dużo zdrowia i spokoju Ci życzę. I szczęśliwego finału za
                            kilka miesięcy! Pozdrawiam serdeczniesmile
                        • zaisa Re: :-) 20.07.08, 04:56
                          Serdecznie się cieszęsmile Gratuluję synka Szymkasmile
                          Trudne początki nie oznaczają kłopotów w przyszłości. Pisze to mama synka
                          urodzonego 36 tc z 5/7/8 pkt smile Wszelkie wizyty typu neurolog, okulista/audiolog
                          służyły potwierdzeniu, że jest ok.
                          • id.kulka Re: :-) 20.07.08, 14:25
                            Dziękuję, Zaisa. Tak, jak kiedyś szukałam wątków o ciążach,
                            zakończonych szczęśliwie mimo wcześniejszych problemów, tak teraz
                            potrzeba mi historii takich jak Twoja.
                            Mój synek dostał 4/6/8. Pediatra mówi, że będzie dobrze, już jest
                            dobrzesmile Neurolog też raczej optymistycznie. I tej wersji
                            postanowiłam się trzymać, choć jakieś głupie myśli, niepokoje z tyłu
                            głowy wciąż są.
                            Pozdrawiam i jeszcze raz dziękujęsmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka