Dodaj do ulubionych

Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA

19.09.14, 17:27
Witam!
Zastanawiam się nad założeniem w Polsce firmy, której usługi będą skierowane do Polaków na emigracji. Mój pomysł opiera się na tym, że wiele osób zostawiło w Polsce puste mieszkania, które tylko stoją i generują koszty lub są oddane pod opiekę rodzinie lub też są wynajmowane znajomym za symboliczną kwotę wynoszącą tyle co opłaty i za darmo się zużywają.
Rozwiązaniem dla tego typu sytuacji mogłaby być moja firma, która wynajmowała by takie mieszkanie od osoby będącej za granicą, zadbała o jego niewielkie odświeżenie, ubezpieczenie OC i w takiej formie wynajęła dalej. Właściciel mieszkania miałby zagwarantowany stały dopływ gotówki (przez czas trwania umowy, np. 2-3lata), jego jedyny wkład czasowy to byłby czas na podpisanie umowy z moją firmą na wynajem mieszkania a następnie comiesięczne sprawdzanie konta,na którym byłby przelew.
Co myślicie Pańswto o takim rozwiązaniu?
Na początku chciałabym rozwinąć działalność na terenie województwa mazowieckiego (głównie Warszawa), w następnej kolejności na województwa ościenne a w rezultacie na całą Polskę. O ile oczywiście byłoby zainteresowanie tematem.
Stąd też kilka moich pytań do Państwa:
- czego właściciel mieszkania by potrzebował, aby czuć się bezpiecznie przy takiej formie współpracy?
- czy emigranci posiadający w Polsce chociażby garaże(lub lokale usługo, powierzchnie magazynowe) byliby zainteresowani taką formą współpracy?
- większe zainteresowanie wywoływałby wynajem długookresowy mieszkań czy raczej wynajem krótkoterminowy, np. dla zagranicznych turystów?
Z góry będę wdzięczna za udzielone podpowiedzi i ewentualne zainteresowanie.
Pozdrawiam,
Marta Bąk
Obserwuj wątek
    • mazurka313 Re: Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA 20.09.14, 02:19
      napisze z mojego doswiadczenia,mieszkam w usa mam mieszkanie w Polsce, wynajelam je w ciagu tygodnia bez pomocy agencji,zajelo mi to moze kilka godzin ( dzisiaj w dobie internetu mozna zrobic wszystko) i jak bym miala to robic jeszcze raz zrobila bym tak samo lub poprosila o pomoc kogos z rodziny lub znajomych, raczej nie wiazalabym sie z agencja,ale to tylko moj punkt widzenia
      • malapatrycja Re: Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA 21.09.14, 19:54
        Witaj mazurka313,
        dziękuję za Twój głos doradczy.
        Napisałaś o "wiązaniu się z agencją" a ja miałam na myśli inne rozwiązanie. Masz mieszkanie w PL, które chcesz wynająć i taka firma jak moja wynajmie od Ciebie to mieszkanie. Oczywiście z kaucją i protokołem zdawczo-odbiorczym np. na 3 lata. Ty wynajęłabyś to mieszkanie ze świadomością, że jest ono do dalszego wynajęcia, ale na tym etapie Twoje zadanie by się kończyło. Bez względu na to czy mieszkanie faktycznie byłoby wynajmowane przez te 3 lata czy nie co miesiąc dostawałabyś pieniądze na konto z gwarancją, że po czasie wynajmu mieszkanie będzie w tak samo dobrym stanie. Chciałabym zwrócić jeszcze Twoją uwagę na to, że Ty masz kogoś do pomoc, kto zajmuje się np.pokazywaniem Twojego mieszkania tutaj na miejscu. A jak ktoś nie ma takiej osoby?
        Pozdrawiam
        • mazurka313 Re: Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA 27.09.14, 07:26
          zazwyczaj w umowie cywilno prawnej o wyjanem mieszkania jest klauzula ze mieszkania nie mozna odnajmowac osobom trzecim...
          czyli ja mam umowe z toba a dalej?....
          anyway good luck
          • malapatrycja Re: Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA 28.09.14, 19:10
            Umowa z moją firmą będzie posiadała informację o wynajęciu na cel podnajmu.
            Pozdrawiam
        • szpil1 Re: Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA 28.09.14, 11:53
          Dokladnie, ja takiej osoby nie mialam i zle to sie skonczylo. Bo lokatora bez problemu sie znajdzie, tylko jeszcze chodzi o dopilnowanie wszystkiego. Teraz podpisalam umowe z firma zarzadzajaca, mam nadzieje ze bedzie lepiej.
          P.S. przepraszam za brak polskich znakow, ale uzywam cudzego laptopa i nie chce nic tu instalowac :-)
          • malapatrycja Re: Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA 28.09.14, 19:11
            Witaj szpil1,
            już myślałam, że na żadnym forum nie znajdę osoby doceniającej mój projekt :)
            Powodzenia w dalszym wynajmowaniu.
    • monie_pl Re: Wynajęcie mieszkania w PL mieszkając w USA 31.10.14, 18:55
      firmy zarzadzajace nieruchomosciami istnieja juz w Polsce. do tego policz ile bedziesz musiala wziac od takiej osoby, bo podatki sa znacznie wyzsze. ja takze mam mieszkanie, ktorym zarzadzaja rodzice I przynjamniej maja zajecie na emeryturze I czuja sie ptorzebni. Takich jak ja bedziesz miala wiecej.
      Powodzenia w kazdym razie!
      Monia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka