malapatrycja
19.09.14, 17:27
Witam!
Zastanawiam się nad założeniem w Polsce firmy, której usługi będą skierowane do Polaków na emigracji. Mój pomysł opiera się na tym, że wiele osób zostawiło w Polsce puste mieszkania, które tylko stoją i generują koszty lub są oddane pod opiekę rodzinie lub też są wynajmowane znajomym za symboliczną kwotę wynoszącą tyle co opłaty i za darmo się zużywają.
Rozwiązaniem dla tego typu sytuacji mogłaby być moja firma, która wynajmowała by takie mieszkanie od osoby będącej za granicą, zadbała o jego niewielkie odświeżenie, ubezpieczenie OC i w takiej formie wynajęła dalej. Właściciel mieszkania miałby zagwarantowany stały dopływ gotówki (przez czas trwania umowy, np. 2-3lata), jego jedyny wkład czasowy to byłby czas na podpisanie umowy z moją firmą na wynajem mieszkania a następnie comiesięczne sprawdzanie konta,na którym byłby przelew.
Co myślicie Pańswto o takim rozwiązaniu?
Na początku chciałabym rozwinąć działalność na terenie województwa mazowieckiego (głównie Warszawa), w następnej kolejności na województwa ościenne a w rezultacie na całą Polskę. O ile oczywiście byłoby zainteresowanie tematem.
Stąd też kilka moich pytań do Państwa:
- czego właściciel mieszkania by potrzebował, aby czuć się bezpiecznie przy takiej formie współpracy?
- czy emigranci posiadający w Polsce chociażby garaże(lub lokale usługo, powierzchnie magazynowe) byliby zainteresowani taką formą współpracy?
- większe zainteresowanie wywoływałby wynajem długookresowy mieszkań czy raczej wynajem krótkoterminowy, np. dla zagranicznych turystów?
Z góry będę wdzięczna za udzielone podpowiedzi i ewentualne zainteresowanie.
Pozdrawiam,
Marta Bąk