Dodaj do ulubionych

Jaki sos do wedzonego jesiotra?

14.05.06, 03:39
Mam kawior do tego:o)
I napitek sie chlodzi. Na jutro na Dzien Matki:o)
A wyszukiwarka znalazla tylko jeden przepis:o(

Kto mnie poratuje? Aniutek?
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: Jaki sos do wedzonego jesiotra? 14.05.06, 05:18
      :)
      a jak bedziecie go jedli?
      salata? canapes? czy lorneta i seta? ;)

      Kinga, jesli nie bedzie za bardzo kalorycznie u mnie ludziska lubia placki z gotowanych kartofli ( moga
      tez byc tradycyjne ziemniaczane lub bliny ) na to wedzona ryba ( najczesciej dajemy lososia a jak jakies
      exclusiv przyjecie + kawior i wlasnie jesiotr= fish zakuski) do tego posiekane czerowna cebula i jajko
      na twardo, kapary i dobra kwasna smietana, koperek + cytryna.
      Mozesz sprobowac z rozowym sosem - patent Gesslerowej- w sumie nic specjalnego polaczenie majo
      + ketchup+ cytryna, pieprz, dosmaczyc winem i odrobina cukru ( koperek?).
      Ja ryby wedzone najbardziej lubie z bagietka ( lub chlebem baltonowskim z mokotowskiej piekarni) i
      maslem, popite bialym winem..... najlepiej w lozku jedzone :P

      chyba niewiele pomoglam

      znalazlam cos takiego, smakowicie choc ja wolalabym nie mieszac z jesiotrem, salate podac obok

      Ingredients needed:
      2 pounds fresh beets, washed, and tops and stems trimmed
      2 tablespoons olive oil
      3 tablespoons minced shallots
      3 tablespoons red wine vinegar
      6 tablespoons vodka
      3 tablespoons extra virgin olive oil
      2 tablespoons honey
      1/2 teaspoon salt
      1/4 teaspoon freshly ground black pepper
      2 tablespoons chopped fresh dill
      1/2 pound boneless smoked sturgeon, flaked into bite-sized pieces
      1 Granny Smith apple, cored and julienned

      Preheat oven to 400?F.

      In a bowl toss the beets with the oil. Place on a roasting pan and bake until cooked through but still
      firm, about 1 hour. Remove from the oven and cool. When cool enough to handle, peel and cut into
      1/4-inch thick slices.

      In a bowl whisk together the shallots, red wine vinegar, vodka, olive oil, honey, salt, black pepper and
      fresh dill. Add smoked sturgeon, apple and beets and toss briefly just to combine. Serve on top of field
      greens.

      Yield: 4 to 6 servings
      • doris-ek Re: Jaki sos do wedzonego jesiotra? 14.05.06, 06:08
        Aniutku, dzieki! Dobra kwasna smietane, jajka i koperek/szczypiorek juz nabylam do kawioru wiec
        chyba to razem skomponuje. Sprobuje i ten rozowy sosik (mmm...dziekuje za dostep do trade secret:o)
        bo mam do picia babelki:o) Peter zrobil mi niespodzianke tym jesiotrem. Zatrzymal sie w rosyjskim
        sklepie i przyniosl mi piekna rybke prosto z Njujorku:o)

        Pomoglas bardzo.
        Wszystkeigo najlepszego z okazji Dnia Matki!

    • maruda78 Aniutek 15.05.06, 19:21
      A te placki z gotowanych ziemniakow to cos a la kotlety ziemniaczane czy wersja plackow ziemn. tyle, ze
      z ugotowanych? Mozna prosic o przepis?
      Ja uwielbiam placki ziemniaczane na chrupko (ziemniaki starte na duzych oczkach) z gravlaxem i creme
      fraiche.
      Kawior - obowiazkowo na mini toast tylko z creme fraiche! Popijane babelkami z cassis'em. mmm....
      • jotka70 Re: Aniutek 15.05.06, 19:28
        Nieeeeee - zadnego sosu! Wedzony jesotr jest sam w sobie znakomity. Sosem tylko
        go zepsujesz! A jesli chodzi o wina to myslie, ze do wedzonego jesiotra
        najlepsze Chablis Grand Cru, albo choc Premier Cru. A jesli nie to w kazdym
        razie cos mocno wytrawnego, zadne charnonnay nie bedzie pasowalo. Moze tez byc
        odrobina mocno zmrozonej wodki (choc ja nie przepadam)
        Z uczuciem zazdrosci :) zycze smacznego
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka