Dodaj do ulubionych

przepisy na zupe-chlodnik

02.06.06, 04:21
znacie jakies
dzis gotowalam zwyczajnie, 'na goraco' i powiem szczerze, ze nie wiem, kiedy
sie odwaze nastepny raz
w kuchni zrobilo sie, jak w piekle, goraco nie do wytrzymania
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: przepisy na zupe-chlodnik 02.06.06, 05:38
      czy masz dostep do polskich sklepow? jesli tak to kup barszcz czerwony hortexu w kartonie jesli nie
      butelke barszczu- znajdziesz w koszernej czesci supermarketu
      no i robisz chodnik :)
      dodaj pojemnik smietany lub jogurtu lub buttermilk, pokrojone: ogorek, zodkiewka, jajka na twardo,
      koperku mase, buraczki w paski, niektorzy dodaja cielecine - pieczona, my nie lubimy i pyszny jest
      bez. dosmaczasz czosnkiem, cukrem, sola, octem lub cytryna no i masz chlodnik litewski :)
      pyszne jest gazpacho z pomidorow - 6-8 dobrych pachnacych pomidorow sparzyc obrac ze skory,
      namoczyc bulke w oliwie, posztakowac 3-4 zabki czosnku wszystko razem zmiksowac, mozna dodac
      wody jesli za geste, dosmaczyc, podawac z posiekana papryka, ogorkiem, cebula czerwona, natka.
      chyba nic nie zapomnialam, pisze z glowy a gazpacho robilam rok temu, dzieki z a przypomnienie
      uwarze swoim moze jutro :)
    • nanuk24 chlodnik serowy 02.06.06, 05:45
      cottage cheese, kefir, ogorek, peczek rzodkiewek, cebula dymka, posiekany
      koperek, zabek czosnku, sol, bialy pieprz.

      Ogorek i rzodkiweki zetrzec na tarce z duzymi otworami, przelozyc na sito,
      odsaczyc. Czosnek wraz z cebula posiekac. Kefir polaczyc z serem, czosnkiem
      cebula, ogorkiem i rzodkiewka i koperkiem + przyprawy.
      Podawac z ziemniakami pozypanymi zielenina
    • nanuk24 chlodnik pomidorowy 02.06.06, 05:48
      2 szklanki swiezo wycisnietego soku z pomidorow, 2 szkl niskoprocentowej
      smietany, 2 jajak ugotowane na twardo, 2 kopiaste lyzki koperku, lyzeczka
      tymianku(moze byc swiezy lub suszony), sol, cukier, bialy pieprz

      Smietane rozrzepac z sokiem pomidorowym, dodac drobno posiekane jajka i
      zielenine,. przyprawic do smaku. Podawac z grzankami z tostowego chleba
    • nanuk24 chlodnik pomidorowy II 02.06.06, 05:54
      smietana, sok ze swizo wycisnietych pomidorow, jedrne pomidory, swiezy ogorek,
      ok 2 zabkow czosnku, mala cebula, posiekany koperek, kilka listkow tymianku,
      sol, cukier, bialy pieprz

      Obrana i psiekana cebule przelac na sicie wrzatkiem, odstawic do
      wychlodzenia.Ogorek i pomidory obrane i pozbawione pestek pokroic w drobna
      kostke, czosnek posiekac. Do naczynia wlac smietanei sok z pomidorow, lekko
      ubic. Gdy sie spieni dodac pozostale skladniki. calosc mieszac, doprawic wedlug
      wlasnych upodoban(lagodny lub pikantny). Umiescic na godzine w chlodnym miejscu.

      podac mozna z ziemniakami posypanymi zielenina lub jajkami ugotowanymi na twrdo
    • nanuk24 chlodnik ze swiezego ogorka 02.06.06, 06:29
      na 4 porcje

      2 srednie ogorki, 1 l maslanki lub kefiru, lyzeczka cukru pudru, szczypta soli,
      4 listki swiezego czabru, czosnek, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku,
      szklanka jogurtu naturalnego

      Ogorki po usunieciu pestek zetrzec na tarce lub drobno posiekac. odsaczyc.
      kefir z przyprawami ubic trzepaczka, dodac ogorki i posiekana zielenine. Podac
      zaraz po przygotowaniu. Podawac z tostami
      • nanuk24 Re: chlodnik z pieczona piersia z kurczaka 02.06.06, 08:13
        ooops.

        dla 4 osob

        szklanka maslanki, szklanka kwasnej smietany, 2 duze dojrzale pomidory, ogorek,
        pieczona piers z kurczaka, 2 jajka ugot na twardo, szklanka posiekanej zieleniny
        (pietruszka, szczypior, koperek), sol, bialy pieprz


        Mieso z kurczaka posiekac, jajak pokroic w polplasterki. Do naczynia wlozyc
        mieso, jajka, pokrojone w drobna kostke pomidory, opruszyc przyprawami, zalac
        maslanka spieniona ze smietana i wymieszana z utartym ogorkiem.
        Skladniki wyymieszac i posypac zielenina.

        ogorek nalezy dodac w ostatniej chwili, zeby nie puscil sokow i nie rozrzedzil
        zupy
          • nanuk24 Re: chlodnik z pieczona piersia z kurczaka 03.06.06, 18:32

            Składniki:
            - 150g mąki,
            - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
            - 100g masła,
            - 80g cukru,
            - szczypta soli,
            - opakowanie cukru waniliowego,
            - 3 jaja,
            - 1 żółtko,
            - 250g śmietany kremówki,
            - 1 laska wanilii,
            - 1 kg truskawek,
            - 2 łyżeczki żelatyny,
            - 200 ml soku truskawkowego,
            - 10 g mąki ziemniaczanej,
            - 20 g migdałów,
            - tłuszcz do formy i pergamin.


            1. Mąke, proszek do pieczenia, masło, 30 g cukru, sól, 1 jajko oraz cukier
            waniliowy zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w lodówce na 30
            minut.

            2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o średnicy 32 cm i
            wyłozyc nim formę o srednicy 28 cm. Wystające brzego odciąć. Spód w kilku
            miejscach nakłuć widelcem i schłodzic 20 minut. Piec ok. 30 minut w
            temperaturze 175 stopni.

            3. Utrzeć 2 jaja, żółtka, miąższ z wanilii i 50g cukru. Dodać smietanę, a
            następnie krótko ubijać. Nałożyć masę na tarte i piec w temperaturze 150 stopni
            przez 40 minut. Lekko wystudzić, wyjąc z formy i pozostawić do ostygnięcia.

            4. Truskawki pokroić na kawałki. Namoczyć żelatynę, zagotowac sok truskawkowy.
            Mąkę ziemniaczaną wymieszac z 2 łyzkami zimnej wody i połączyc z sokiem.
            Następnie żelatynę rozpuścic w soku. Dodac truskawki i łyżkę cukru. Schłodzić.
            Kiedy sok zacznie tężeć, nałożyć go na tartę i poczekac, aż zastygnie. Migdały
            pokroić, sprażyć na patelni i udekorować nimi tartę.


            Podawac schłodzoną.
    • ladybug Re: przepisy na zupe-chlodnik 06.06.06, 16:46
      Chlodnik litewski:
      jogurt, kefir, zsiadle mleko- cokolwiek jest dostepne na rynku. Osobiscie
      staram sie zawsze zmieszac nieco jogurtu i kefiru.
      Wrzucam do tego posiekany koperek, scieram na grubej tarce rzodkiewki i ogorek.
      Dorzucam ugotowane na twardo jajka.
      W osobnym garnuszku gotuje pokrojona botwinke i buraczki. Dodaje nieco octu,
      cukru soli i pieprzu i odstawiam do ostygniecia.
      Na samym koncu lacze ugotowana botwinke z jogurtem i wstawiam wszystko do
      lodowki. Chlodnik jest przeeee-pyszny i znika blyskawicznie.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka