30.05.07, 04:52
cd moich eksperymentow w kuchni..jak jest z tymi drozdzami.Zawzielam sie ,ze
zrobie makowiec (ostatnio wszystko robie pierwszy raz ;-), potrzeba mi 15 dkg
drozdzy.Mam w domu takie w proszku.Moze ktos moze mi cos poradzic lub ma
przepis na makowiec(nie robie zawijanego) z tymi tutejszymi "dziwnymi"
drozdzami.dzieki
Obserwuj wątek
    • kisiulak Re: drozdze 30.05.07, 05:11
      He he, mialam ten sam problem, ale jeszcze nic od tamtej pory nie upieklam.
      Patrz tu :)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11918&w=57424455&a=57424455
    • ellenai Re: drozdze 30.05.07, 05:54
      zrob normalnie ciasto drozdzowe jak pisze na opakowaniu na tych suchych
      drozdzach i rozwalkuj,przewin masa makowa ,upiec !
      wyjdzie ci naprawde super makowiec!to ciasto szybko mi nie wyrastalo wiec
      trzeba uzbroic sie w cierpliwosc!
      makowce wyszly mi bardzo dobre!
    • magda.recruit Re: drozdze 30.05.07, 17:15
      A_dassuj,

      nie poddawaj sie jeszcze z tymi drozdzami.

      I tutaj mozesz bez problemu dostac swieze drozdze. Trzeba tylko poszperac, bo
      malo kto wie, ze cos takiego istnieje.

      Kazdy wiekszy sklep typu Jewel czy Dominick's ma swieze drozdze. Znajdziesz je
      zwykle w dziale z egg-substitues (czemu tam to nie mam zielonego pojecia).
      Sprzedawane sa w malutkich kawalkach (jakies 1/3 wielkosci butter stick) i
      czesto sa upchane na boku, wiec latwo jest je przegapic.

      Jak ich szukalam pierwszy raz, to zapytalam pani w sklepie, gdzie je maja. Pani
      chyba nie wiedziala, o czym mowie, bo odpowiedziala, ze ich nie maja. A ja i
      tak je znalazlam.

      Powodzenia :)
    • mjermak Re: drozdze 30.05.07, 18:25
      www.pinezka.pl/content/view/1321/202/
      tu jest przepis na drozdze suche nie wiem czemu jest blad, powinno byc 2 i 1/4
      tsp-taka mala paczuszka. ja odkad przyjechalam do USA uzywam tylko suchych i
      wszystkie ciasta tradycyjne polskie mi wychodza-w Polsce pieklam maniakalnie
      drozdzowe i tu tez. MNakowiec zazwyczaj robie zawijany jak strucla, czasami
      uzywam maki chlebowej, zcasami all purpose i wychodzi super, dodaje jeszcze
      cukeir waniliowy do ciasta.
        • mjermak Re: mjermak 31.05.07, 19:56
          kisiulak napisała:

          > Czy dajesz klasy w pieczeniu??? :)
          >
          Nie, i sie z toba tez nie ozenie. Tzn chetnie bym dawala ale nie mam czasu. Ale
          mozecie przyjechac do mnie na halloween carving party (wysle ci zaproszenie-
          koniecznie z mala) to skosztujesz czy warto sie ode mnie uczyc.
    • eve77 Wyprobowany super przepis na zawijanego makowca 30.05.07, 21:09
      Polecam zrobilam na Swieta Bozego Narodzenia wyszl super wg tego przepisu
      zmodyfikowanego do warunkow amerykanskich czyli zamiast
      maku - uzylam gotowej masy makowej ktora mozna kupiw chyba w kazdym grocery
      store masa makowa w puszce i zamiast "zywych drozdzy" uzylam instant wg
      miary z tej tabeli
      www.theartisan.net/convert_yeast_two.htm
      a maowiec rewelacja
    • a_dassuj Re: drozdze 11.06.07, 17:09
      Wczoraj upieklam w koncu ten makowiec -rewelacja Troszke pozno zaczelam bo po 9
      wieczorem....nie zdawalam sobie sprawy ,ze ciasto drozdzowe odstawia sie 2 razy
      do wyrosniecia.Efekt taki ,ze polozylam sie spac baaaardzo pozno;-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka