Dodaj do ulubionych

Jakie menu na Thanksgiving planujecie?

19.11.08, 00:46
Temat byl, ale w zeszlym roku, a od tego czasu Wasze preferencje
mogly sie zmienic.
Nadal planuje upiec tylko piers indyka. Wiecej miesa nie potrzebuje,
sama piers piecze sie zreszta latwiej.
Oczywiscie cranberry sauce robie from scratch.
Co do warzyw, to planuje brokuly i green beans pieczone w piekarniku.
Od jakiegos czasu zaczelam lubic yams. Sa super zdrowe, maja o wiele
nizszy glycemic index od zoltych ziemniakow. Te drugie przestaly mi
smakowac. Musze znalezc jakis pyszny przepis na ich przyrzadzenie.
Jest wiele przepisow na dressing. Robie go osobno, nie wkladam do
indyka, lubie taki z dodatkiem grzybow, cebuli i sausage.
Do tego oczywiscie pumpkin pie, z crust'em Marii Callender, bo
smakuje tak samo jak domowej roboty, do tego filling z pumpkina z
puszki (paradoksajnie lepszy od swiezego) polaczony z przyprawami i
innymi rzeczami, na ktore przepis jest na puszce pumpkina.
Moze zrobie jeszcze inny deser.
A jak bedzie wygladalo Wasze Thanksgiving? Jesli nie obchodzicie, to
nie piszcie, bo po co? Szkoda nie obchodzic tego swieta, w koncu
jest najwazniejszym w naszej przybranej ojczyznie.
Pyszne sa nastepnego dnia kanapki z leftover turkey z cranberry
sauce. Nie kupujcie gotowego, jest tak latwo go zrobic, jest pyszny,
ze naprawde nie warto kupowac. Uzyjcie organic sweet marmalade (ze
wzgledu na to, ze w marmalade jest skora i jesli jest organic, to
nie ma na sobie pestycydow) i raw albo turbinado sugar, nie uzywam
od dawna white sugar. Pycha!
Internet jest kopalnia przepisow. Pozostaje trudne zadanie dokonania
wyboru.
Obserwuj wątek
    • monie_pl Dosc tradycyjne... 20.11.08, 02:02
      ... bo lubie takie jedzenie.

      1. Caly indyk - lubie go robic w calosci, bo ja mam "nozke" a
      maz "piersiatko", a pozniej to reszta idzie na stew, ktore moj M
      uwielbia, a ja tez lubie to stew raz do roku robic.
      2. sos zurawinowy juz jest zrobiony i zawekowany tylko sloik
      otworzyc i podgrzac, to takze moj pomysl na symboliczny prezent.
      3. yams - tylko dla mojego M, wiec w ilosci 1 yams i tyle, bo ja ich
      nie lubie. Przepis od tesciowej.
      4. Staffing - musi byc tradycyjne i takie jak babcia robila, bo jest
      oczywiscie najlepsze dla mojego M
      5. ziemniaki zczosnkiem i posiekana pietruszka - mniam
      6. sos do miesa z indyczym tluszczykiem co to wykapie pieknie
      7. fasolka z grzybami i cebula - robilam z zupa grzybowa Campbella,
      ale mam zamiar sprobowac inczej
      8. ciasto - czekoladowe lub jablkowe zazwyczaj robione z rana
      9. wino - w gestii pana meza, uff chociaz to robi :-)

      No i to juz chyba wszystko... bo pozniej to tylko spacerek ratuje!
      Monia
      --
      oksiazkachgadanie.blogspot.com/
      • foxie777 Re: Dosc tradycyjne... 21.11.08, 02:37
        Monie, ja robie podobnie jak Ty.Uwielbiam to Swieto.
        Co do kartoszkow to tym razem zrobie mashed, ale potem wsadze do
        piekarnika i posypie serem.Zobaczylam ten przepis na Food
        Network i wydal mi sie bardzo apetyczny.
        Nadzionko zrobie z duza iloscia pietruszki tradycyjne.
        pozdr
    • doris-ek przepisy 27.11.08, 02:38
      Yams:

      tluszcz (np spod kaczki), sol, bialy pieprz i syrop klonowy.

      Sos do fasolki to nasza dobra zupa prawdziwkowa. NAmoczyc prawdziwki
      suszone, usmazyc, zalac woda po prawdziwkach, dodac kremowki
      zredukowac i przyprawic.

      Pumpkin pie i pecan pie bezglutenowe z Whole Foods.

      Sos do indyka;

      mirapoix (cebula, seler, marchew)udusic na masle
      dodac bouquet garni (listek laurowy, tymianek i pietruszka) i rosolu
      z indyka
      zredukowac i odcedzic
      dodac kremowki, przyprawic sola bretonska i czarnym pieprzem.
      --
      Don't take life too seriously; No one gets out alive.
    • aniutek Re: Jakie menu na Thanksgiving planujecie? 27.11.08, 05:50
      Bardzo lubie Thanxgiving, chociaz z wiekiem coraz mniej
      ogolnie lubie Swieta, nie wiem czemu, lubie miec gosci,
      gotowac ale jakos nie swiatecznie mi jest.
      Ale o gotowaniu mialo byc.
      w tym roku spedzamy nad jeziorem w lesie, siostra
      przywiezie indyka i nadzienie ( tradycyjne jak z "kury
      po polsku" watrobka, masa natki, bulka czerstwa, jajko,
      kostka masla wsyztsko razem usiekane na mase- galka
      muszkatalowa, sol, pieprz- nie nadziewam tym indyka a
      pieke osobno moi chca wszysko well done co w srodku
      ptaka nie byloby takie pewne) wlasne zurawiny zebrane w
      PL, ja gotuje dodatki, zdecydowalysmy, ze ziemniory w
      tym roku beda mashed, cranberry z gruszkami ( rok temu
      bylo z szalotkami ale jakos sie nam znudzilo) string
      beans na dwa sposoby - po polsku z bulka- dzieci lubia
      :) i z octem basamicznym i cozsnkiem dla starych, sos z
      redukcji pod indyczej, troche kremowki, przesmazona
      wloszczyzna,grzyb suchy, ziolko, pol zmiksuje aby byl
      zawiesisty a bez maki, pol zostanie z farfoclami co by
      bylo naturalnie )
      pieke szarlotke i banana walnut bread, na nastepne dni
      pieke szynke - moje specialite de la meson. Bedzie nas
      troche w ten weekend wiec gotowania co nie miara,
      pewnie skrzynka wina tez sie przyda :)
      --
      "When people show you who they are, believe them the
      first time." -Maya Angelou
      www.serce-malwiny.pl/index.php
      Zuza i Lukasz
      • mjermak Re: Jakie menu na Thanksgiving planujecie? 27.11.08, 19:09
        A jak robisz swoja szynke , mozez zdradzic?

        Ja wlasnie mam indora w piekarniku, najpierw sie dobe moczyl w
        zalewie z Rieslingiem i przyprawami, stuffing w srodku, selerowo-
        ziolowy (seler korzenny i naciowy), upieklma wczoraj szynke z
        pomaranczowa glaze oblozona plastrami pomaranczy, cranberry sos tez
        sama robilam, jeden zwykly ale dalam pol na pol brazowy cukier a
        drugi z jablkami i kandyzowana skorka pomaranczy robiona rok temu.
        Moj tesc robi swoje nieziemskie mashed potatoes(ja nie cierpie
        obierac ziemniakow), do tego gotwane na parze fasolka z maslem
        czosnkowym, i brukselka z bulka tarta z przyprawa meksykanska i
        galka muszkatolowa. Bardzo lubi slodkei ziemniaki i mam je w 3
        postaciach: glazed z jablkami, rodzynkami, miodem, syropem klonowym
        pomaranczami, zwykle mashed zapiekane tylkoz dodatkiem masla z
        mozliwoscia posypania orzechami wloskimi sprazonymi z brazowym
        cukrem (powinny byc normlanie zapieczone ale szwagier jest uczulony
        na orzechy) i trzecie sweet potato pie bo wolimy je bardziej niz
        dyniowe. Zrezygnowalam z robienia sernika, bo i tak nikt juz nie ma
        na niego sily i zrobilam w salaterkach banana pudding parfaits z
        bita smietana. Jeszcze tylko salatka z baby greens z pomidorami i
        oliwki, gherkins i marynowane cukinie, ktore smakuja jak gruszki i
        armenskie buleczki sezamowe z maki pelnoziarnistej, ktore upieklam
        juz wczoraj. @ wieczory soedzialm na przygotowaniach a teraz, na pol
        godziny przed przyjazdem gosci moge sie zrelaksowac. Pierwszy chyba
        raz nie mam stresa tylko sie ciesze.
        --
        Don't look for problems look for solutions!

        mjermak.posadzdrzewo.pl
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka