wywrotowa
31.03.11, 01:10
publikowanych w poczytnych czasopismach adresowanych głównie do kobiet - macie jakieś doświadczenia? Przez wiele lat z różną regularnością dostarczałam tym gazetkom (z których jedna niedawno chwaliła się milionowym nakładem...) tekstów - honoraria są moim zdaniem po prostu żałosne, i nie ma żadnej tendencji wzrostowej już od chyba dziesięciu lat. Tzn. jedno wydawnictwo płaci trochę więcej, ale to i tak nie jest moim zdaniem godna płaca za wykonaną pracę, zwłaszcza, że sprzedaje się im teksty z wszystkimi prawami. Od daaaawna nie wysyłają już nawet egzemplarza autorskiego; nie informują (w przypadku jednego z tych dużych wydawnictw) kiedy tekst się ukaże... W przeszłości przyszedł mi parę razy do głowy strajk i żądanie podwyższenia stawek :) Problem polega na tym, że jak przypuszczam pozostali autorzy podobnie jak ja nie należą do żadnego zorganizowanego stowarzyszenia, które mogłoby taki strajk/protest przeprowadzić, a osobiście żadnego z nich nie znam by agitować za taką akcją. Dwa razy w ciągu wielu lat zdarzyło się, że redaktorka hurtem wysłała do autorów pewne informacje, nie zastrzegając że kopie mają być tajne, i w ten sposób "podarowano mi" adresy "towarzyszy niewoli" ;) Nie jestem jednak pewna, czy wszyscy, bądź też większość, zdecydowaliby się na wstrzymanie się produkcji tekstów do czasu uzyskania podwyżki - mnie samej zależy na każdym groszu, niestety :\
Czy bywają na tym forum osoby, które mają podobne doświadczenia? I są podobnie sfrustrowani?