Dodaj do ulubionych

Jak zostać tłumaczem.

11.09.15, 12:49
Hej. :-) Powiedzcie mi, czy żeby zostać tłumaczem trzeba kończyć studia filologiczne, czy też można się nauczyć tego zawodu na kursach lub przez samodzielną praktykę? Czy wydawnictwa patrzą na tak zwany "papierek"? I jak to wyglądało u was? Bo mam taką sytuację - z różnych przyczyn jestem uziemniona w domu, a że dość dobrze znam angielski rodzina doradza mi zrobić sobie dyplom tłumacza, a jeszcze lepiej tłumacza przysięgłego, i pracować w domku... Tyle że studia na które mam najbliżej (WSJO Przasnysz) kosztują ok. 4500 zł na rok. Od biedy bym zapłaciła ale może nauczyłabym się tego taniej?
Obserwuj wątek
    • mim_maior Re: Jak zostać tłumaczem. 12.09.15, 22:20
      Żeby zostać tłumaczem trzeba znać dobrze język obcy i perfekcyjnie język ojczysty. Do tego mieć wszechstronną wiedzę i szerokie horyzonty, dużo czytać i najlepiej regularnie pisać. A potem kilka lat wyrabiać sobie nazwisko szukając zleceń i własnej niszy na trudnym rynku. Jeśli więc jesteś uziemiona w domu na krócej niż kilka-kilkanaście lat, to nie warto zawracać sobie głowy.
      • monika-hossain-27 Re: Jak zostać tłumaczem. 13.09.15, 13:54
        Tak też pomyślałam że kolejne studia (3 w moim przypadku) po których nie ma pewności zatrudnienia to przesada. Pójdę na kurs, i zobaczę jak mi to będzie szło.
    • katmoso Re: Jak zostać tłumaczem. 21.09.15, 13:54
      Jeśli chodzi Ci o tłumaczenia literackie (tymi zajmujemy się na tym forum), to zajrzyj tu:
      stl.org.pl/baza-wiedzy/poradnik/
      W tej chwili wejście na rynek jest dość trudne, wymaga dużego nakładu pracy i wielkiej cierpliwości, najlepiej też jest mieć znajomości. Warto brać udział w konkursach i czasami pójść na jakiś warsztat czy szkolenie, żeby w ogóle zobaczyć, z czym się to je. O ile wiem, w tej chwili studia podyplomowe z przekładu literackiego oferuje na pewno UJ, a IBL PAN i uczelnia Vistula w Warszawie prowadzą takie kursy o dość solidnej renomie. Być może niektóre filologie oferują taką specjalizację na studiach magisterskich.

Tłumacz przysięgły to po prostu tłumacz, który ma uprawnienia do poświadczenia zgodności tłumaczonych tekstów z oryginałem (głównie dokumenty). Zwróć uwagę, że tłumacz przysięgły może być zobowiązany do stawiennictwa przez organy państwowe - jeśli jesteś niemobilna (piszesz, że będziesz jakiś czas w domu), może Ci to utrudnić praktykę. Żeby zostać tłumaczem przysięgłym, trzeba zdać egzamin. Raczej nie przystępują do niego osoby bez pewnej praktyki zawodowej.

Jeśli naprawdę dobrze znasz angielski i chcesz to robić, rozejrzyj się za praktyką w jakimś biurze tłumaczeń. Może to dać Ci więcej niż studia.
    • annapavlovna Re: Jak zostać tłumaczem. 02.12.15, 14:13
      Jeśli myślisz o zawodzie tłumacza przysięgłego, to zastanów się, czy poza językiem interesuje Cię również prawo, bo to bardzo specyficzne tłumaczenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka