misia1245 13.11.16, 18:51 Hej, Czy ci z Was, którzy złożyli listę przekładów w Copyright Polska, doczekali się od nich jakiejś odpowiedzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donatta Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 13.11.16, 21:41 Otrzymałam informację, że mój wniosek spełnia wymogi i został zaakceptowany - przysłali mi ją mailem, jakiś miesiąc po złożeniu. Odpowiedz Link
misia1245 Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 14.11.16, 07:59 Tak, ja też, ale chodziło mi o reakcję poza listem akceptacyjnym. Według regulaminu, powinni nas informować o "statusie rozpatrywanego oświadczenia". Odpowiedz Link
nobullshit Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 15.12.16, 12:35 Wniosek złożyłam w ostatniej chwili, pod koniec sierpnia. Dziś dostałam mail z informacją, ile mi się należy za 2015 r. Nie napisali, kiedy wypłacą. Odpowiedz Link
szpikota Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 15.12.16, 16:42 Też dzisiaj dostałam mail. Dzwoniłam tam - mają wypłacić do końca grudnia. Odpowiedz Link
skajstop Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 16.12.16, 14:11 Też dostałem powiadomienie. A jedna ze znajomych autorek raportuje, że pieniądze przyszły na konto. Odpowiedz Link
misia1245 Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 15.12.16, 18:25 Tak, znajomy tłumacz dostał maksa, ja niestety mniej :) Odpowiedz Link
misia1245 Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 16.12.16, 10:50 Nasunęło mi się jedno: nie dostałam - przynajmniej ja - żadnego rozliczenia wskazującego na to, ile tych wypożyczeń było, jak to wszystko kalkulowano. Wynika z tego, że trzeba przyjąć to na wiarę, a z wiarą u mnie kiepsko :) Odpowiedz Link
nobullshit Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 16.12.16, 13:01 Może informacja, jak to kalkują, jest na stronie? Ile to jest "maks"? Odpowiedz Link
isa1001 Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 16.12.16, 13:30 Maks to 20 tysięcy. Minimum to 20 zł. Odpowiedz Link
misia1245 Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 16.12.16, 13:30 Nie, na ich stronie nic takiego nie znalazłam. A "max" to ponad dwadzieścia jeden tysięcy, ileś tam średnich krajowych w jakichś tam branżach. Oczywiście brutto, bo odliczą jeszcze podatek, tylko nie wiem, z jakimi kosztami uzysku. Odpowiedz Link
misia1245 Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 16.12.16, 13:31 Tu jest wstępne podsumowanie wypłat. wyborcza.pl/7,75517,21124021,sa-pieniadze-dla-autorow-wypozyczanych-ksiazek-tylko-1484.html Odpowiedz Link
szpikota Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 16.12.16, 14:34 Na ich stronie za jakiś czas ma działać wyszukiwarka, gdzie chyba po numerze użytkownika, ewentualnie też po ISBN, będzie można sprawdzić kwotę. Z tego artykuły w Wyborczej wynika, że im więcej będzie osób do podziału, tym mniejsze kwoty przypadną na osobę. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 18.12.16, 17:49 Owszem. W przyszłym roku, kiedy zgłosi się więcej osób, zarobi tylko Copyright, dostając swoje 10% od trzech milionów (czy ile to będzie). Od początku mówiłam, że to poroniony pomysł i przelewanie z pustego w próżne, ale zobowiązały nas do tego przepisy unijne. A z innej beczki, to trochę scary, że jedna trzecia (!) zgłaszających się twórców nie potrafiła prawidłowo wypełnić papierów. Owszem, strona nie była zbyt przejrzysta, sama miałam kłopot z wydrukowaniem "dorobku", ale co trzeba wysłać wyłożono jak krowie na rowie. I jeśli ktoś coś zrobił nie tak, byle przed 31 sierpnia, pracownicy Copyright dzwonili po ludziach i pomagali. Odpowiedz Link
misia1245 Re: Wynagrodzenia za wypożyczenia biblioteczne 19.12.16, 20:05 Ja już pieniądze dostałam - na konto, z 50% kosztami uzysku. Tak, to prawda, kiedy zaczynałam wypełniać te wszystkie rubryczki na uch stronie, zrobiłam kilka błędów i natychmiast do mnie pisali, żeby poprawić. Ale żeby się w tym pogubić? Troszkę wstyd. Odpowiedz Link