Dodaj do ulubionych

Jak leczyć hirsutyzm

03.06.04, 16:34
Wszystko zależy właśnie od rodzaju owłosienia i hormonów. Jeśli kobieta ma
więcej włosków na rękach, nogach (całych), twarzy (jasne włoski) i piersiach
(krótkie jasne włoski, a wokół brodawek ciemne pojedyncze) to jest to
normalne i tego się nie leczy, bo i tak nic nie pomoże. Nie ma sensu katować
organizm hormonami, bo wówczas można tylko zaszkodzić, a owłosienie i tak się
nie zmniejszy. Takie włoski po prostu trzeba usuwać. A niestety takie
owłosienie ma coraz więcej kobiet... Ot, wpływ zanieczyszczenia środowiska...
Jeśli włoski są ciemne i występują w nietypowych miejscach np. na brodzie i
górnej wardze (tych drugich dużo), na piersiach (ciemne włoski w rowku między
nimi), na brzuchu (ciemne włoski w dużej ilości), na plecach to wówczas
trzeba zrobić badania hormonalne. I jeśli:
- okaże się, że poziom hormonów jest w normie wówczas leczenie Diane 35 i
innymi hormonami nie ma sensu, bo nie pomoże. A jeśli nawet by pomogła, to
efekt będzie minimalny, a obciążenie orgaznizmu ogromne. Po prostu taka uroda
danej kobiety i pomoże tylko regularna depilacja.
- okaże się, że poziom hormonów wykracza poza normę wówczas stosuje się
leczenie hormonalne np. Diane 35, Valette/Jeanine

Problem nadmiernego owłosienia dotyczy coraz większej ilości kobiet. Ale w
większości wypadków jest to owłosienie dziedziczne lub nabyte dzięki
zanieczyszczeniu środowiska i nie da się go leczyć. Tylko mały procent kobiet
cierpi na nadmiar testosteronu i można je leczyć hormonalnie. Reszcie
pozostaje akceptacja własnego ciała i regularna depilacja :(

Należy pamiętać również o tym, że nie ma sposobu wyleczenia hirsutyzmu. Nawet
kobiety cierpiące na nadmiar testosteronu nie zostaną wyleczone. Hormony
działają tylko objawowo i dopóki się je bierze to widać poprawę. Jednak po
odstawieniu wszystko po woli wraca do normy. A przecież tak silnych hormonów
jak Diane 35 lub Androcur nie można łykać przez całe życie.

Firmy farmaceutyczne mają gdzieś hirsutyzm. Oni wolą wymyślać coraz to nowsze
pigułki antykoncepcyjne (które im nowsze tym bardziej szkodliwe, ale dobra
reklama to tuszuje), leki na niewiadomo co (które zamiast pomóc mogą tylko
zaszkodzić)...
Obserwuj wątek
    • karusia4 Re: Jak leczyć hirsutyzm 03.06.04, 16:46
      nati85 napisała:

> Wszystko zależy właśnie od rodzaju owłosienia i hormonów. Jeśli kobieta ma
      > więcej włosków na rękach, nogach (całych), twarzy (jasne włoski) i piersiach
      > (krótkie jasne włoski, a wokół brodawek ciemne pojedyncze) to jest to
      > normalne i tego się nie leczy

Właśnie, gdzie jest granica pomiędzy "normalnym" owłosieniem a patologicznym.
      Ja mam włosy w takich miejscach np. na rękach i dłoniach gdzie wcześniej był
      mikromeszek. Teraz tem meszek ścimniał, urósł. Nie są to włosy b. grubie i
      ciemne, ale jednak są, kiedyś ich nie było i z moich obserwacji wynika, że
      wiekszosć kobiet ich nie ma. I rosną, jest ich coraz wiecej. Więc co byłoby
      miernikiem tej granicy?
      • nati85 Re: Jak leczyć hirsutyzm 03.06.04, 17:58
        No wlaśnie ta granica jest prawie nie do rozpoznania :( Ale jako hirsutyzm
        uważa się dopiero patologiczne owłosienie (ciemne włosy na twarzy, brzuchu,
        plecach, piersiach) oraz wyniki badań hormonalnych poza normą. To, że więcej
        włosków rośnie na rekach i nogach jest w dzisiejszych czasach normą. Nawet nie
        zdajesz sobie sprawy ile kobiet przychodzi do mojej znajomej kosmetyczki
        woskować ręce i to bynajmniej nie tylko od łokcia do dłoni, ale także ramiona i
        dłonie. I te kobiety hormony mają w porządku. Po prostu od około 17-20 roku ich
        życia rośnie w tych miejscach coraz więcej włoskow i już. Dlatego też nie ma co
        się załamywać widokiem kobiet z gładkimi rękoma - one tych włosów nie mają bo
        je usuwają.

A w jakim jesteś wieku i od kiedy ci tych włosków więcej rośnie? Bo jeśli rosną
        od około 18-20 roku życia, po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych, po
        urodzeniu dziecka to jest to jak najbardziej normalne zjawisko... Niestety :(

Dla pewności zrób sobie badania hormonalne. Jeśli będziesz miała podwyższony
        testosteron i nie masz przeciwskazań do przyjmowania estrogenów lekarz może ci
        zalecić Diane 35 (wcześniej upewnij się, że nie masz przeciwskazań czyli w
        rodzinie nie miałaś chorób zatorowo-zakrzepowych typu wylewy, zatory, częste
        zawały, masz dobre wyniki krzepliwości krwi i zdrową wątrobę). Ale jeśli wyniki
        hormonalne będą w normie to niestety można powiedzieć tylko, że to owłosienie
        to twoja uroda i już. Żadne leczenie nie pomoże (a Diane 35 może jeszcze
        dodatkowo zaszkodzić bo to wielka bomba hormonalna) i będziesz musiała się zdać
        na depilację i akceptację swoich włosków...
        • karusia4 Re: Jak leczyć hirsutyzm 03.06.04, 18:38
          Jestem przed badaniami hormonalnymi. Mam 25 lat, włosy zaczęly mi rosnąć 2-3
          miesiące temu. Nigdy nie byłam gładziutka, ale teraz ręce, bikini (na bikini
          ciemniejsze, grubsze, dłuższe), twarz (jasne, ale dłuższe i gęste) - to
          wszystko jest kosmate. Nie lubię tych włosów, ale to czego się boje, to to, że
          tak szybko nastepuje ich "rozmnażanie".
          Do hormonów mam przeciwskazania (duze żylaki, słabe krązenie), zresztą mam
          niechec do nich (nigdy nie zdecydowalam sie na antykoncepcję hormonalną).
          • nati85 Re: Jak leczyć hirsutyzm 03.06.04, 21:55
            Właśnie takie owłosienie raczej nie zalicza się do hirsutyzmu. Takie owłosienie
            ma wiele kobiet. Wierz mi! Nawet ja mam jasne (ale za to dużo) włoski na twarzy
            (dolna część policzków, broda, górna warga) i trochę ciemniejsze na rękach. I
            jest to niesatety w dzisiejszach czasach normalne, bo na prawde wiele kobiet
            tak ma :( Na wszelki wypadek zrób badania, ale wydaje mi się, że hormony i tak
            by ci nie pomogły :( Zresztą i tak nie możesz ich brać... I z takimi
            schorzeniami układu krążenia szczerze odradzam ci jakiekolwiek preparaty
            zawierające estrogeny!
            • karusia4 Re: Jak leczyć hirsutyzm 03.06.04, 22:12
              Problem polega na tym, że mam włosy, których wcześniej nie było, na dłoniach,
              stopach, mój obszar bikini rozlał się na 20 cm od linii majtek (w ciągu
              ostatnich miesiecy), na łokciach wyrosły mi długie (ze 2 cm) ciemne wlochy.
              Wiem, że nie jest to stadium zaawansowane, ale hirsutyzm jest chorobą
              nasilajacą się stopniowo. I tego sie boję.

Wśród moich wszysttich znajomych tylko jedna osoba ma takie włoskie na twarzy
              jak ja, zresztą ona jest brunetka, ciemne oczy, a ja jestem szatynką, o bardzo
              jasnej cerze.Od dojrzewania mialam meszek na twarzy, ale to tak ruszylo, że
              krępuję sie pokazać na slońcu, i na przykład w czarnej bluzce. Tak nie bylo i
              to nie jest normalne.

• mika261 do Karusi4 23.09.04, 10:46
            Ja też byłam uprzedzona do hormonów i tak trwało moje odwlekanie wizyty u
            lekarza aż w końcu bomba z opóżnionym zapłonem wybuchła i te włosy zaczeły
            pojawiać sie dosłaownie wszędzie gdzie wczesniej miałam tylko kilka na brodzie
            i dekolcie..Wiem że gdybym wczesnie poszła dolekarza tzn kilka lat wcześniej bo
            u mnie pierwsze włoski pojawiły sie w 18 roku życia(teraz mam 26)to nigdy bym
            nie doprowadział sie do takiego stanu w jakim obecnie sie znajduję(testosteron
            7,8, włosy na całej twarzy,na całym ciele.wypadanie włosów.trądzik, tłusta
            skóra)to sa efekty moich uprzedzeń do hormonów..teraz biorę androcur i diane
            czuję sie dobrze zero skutków ubocznych.Gdyby tak móc cofnąc czas...Na razie
            czekam na efekty leczenia diane biore już 4 m-ce i androcur 15 dni(został
            dołożony do diane bo ta nie przyniosła poprawy).Zobaczę jak będzie dalej.
        • turystka86 Re: Jak leczyć hirsutyzm 03.06.04, 20:22
          ja mam lat 18 a wloski zaczely ciemniec na poczatku okresu dojrzewania (tzn ok
          14r. życia). Moja siostra ma ten sam problem, wiec chyba odzieczylysmy ta urode
          po tatusiu...
          Nie wiem jaka metoda usuwania tych wloskow bylaby najlepsza w moim wypadku :(
          • nati85 Re: Jak leczyć hirsutyzm 03.06.04, 21:51
            Fakt... Wygląda na to, że u ciebie to rodzinne... Najlepsze efekty daje
            usuwanie włosów laserem, ale jest drogie. Można też spróbować depilacji woskiem
            w gabinecie kosmetycznym - również dość dobry i dość trwały (w porównaniu z
            depilatorem elektrycznym i domowym woskowaniem) efekt. Na pewno unikaj golenia
            maszynką.
          • mika261 Wyleczę sie!!!! 27.09.04, 14:49
            Boże niech któs wreszcie napisze ze wyleczył sie że mu te hormony pomogły że
            wszystko wróciło do normy!!!A tu tylko ciągłe opisywanie tych włosów gdzie
            rosną jak rosną...płakać sie chce.Najgorsze że niektóre z tych co to piszą i
            narzekaja na swój podły los nawet sie nie odważyły iśc do lekarza na badanie
            poziomu testosteronu, nie podjęły leczenia wogóle nie robia nic tylko narzekają
            na wszystko!!!Przecież to jakis ciemnogród na tym forum panuje!!Ja zaczełam
            leczenie już dawno najpiewrw od badania poziomu testosteronu potem diana przez
            3 miesiące teraz dołączony Androcur.Będę sie tym faszerować dopuki nie zaleczę
            tego cholerstwa jak wątroba pozwoli to nawet całe życie.Wolę odwiedzać forum
            dla ludzi z problemami wątrobowymi:)))
    • bmagda Re: Jak leczyć hirsutyzm 11.06.04, 09:21
      Chciałam bardzo grzecznie zapytać skąd masz takie informacje o <formach>
      hirsutyzmu (do leczenia bądź nie)? Z własnych doświadczeń?, jesteś
      specjalistą?, z obserwacji - to poprostu twoje zdanie?
      Nadmierne owłosienie u mnie pojawiło się najprawdopodobnie po długoletnim
      stosowaniu maści hormonalnych (na inną dolegliwość). Włoski występują u mnie na
      nogach, rękach - duże i widoczne. Natomiast na klatce piersiowej, plecach, czy
      okolicach twarzy występuje meszek (na klatce piersiowej najbardziej widoczny,
      ponieważ ciemny co ogranicza możliwość noszenia dużych dekoldów).
      Pytam, ponieważ od 1,5 roku stosuję Diane 35. Czyżby niepotrzebnie. wspomnę
      jeszcze, że owłosienie pojawiło się kiedy miałam 11 lat! teraz mam 24.
      Po tak długiej kuracji Diane 35 ja osobiście nie zauważam poprawy, może
      dlatego, że po rozmowie z ginekologiem odczułam, że to złoty środek i włoski
      odpadna po 2 latach. Ostatnio, gdy mu przypomniałam jego słowa, zaczął coś sie
      krzywić i stwierdził, że recepta przewiduje nawet 3-letnią kurację. Osobiścnie
      mam dość! Podwoiłam swoją wagę!!! Na nogach pojawiły się żylaki, po co więc mi
      teraz gładkie nogi, jak i tak ich nie odsłonię przez te żyły!
      Już kilkakrotnie chciałam zrezygnować, ale powstrzymuje mnie mąż, twierdzac, że
      on poprawę zauważa...
      Można oszaleć na tym świecie - taki postęp medycyny, a mimo to trzeba samemu
      decydować o tym czy podejmować leczenie, bo każdy mówi inaczej.
      Jeżeli chodzi o hormony, to wynik mieści się w przedziale podanym obok, między
      wartością min i max.
      POMOCY!
      • nati85 Re: Jak leczyć hirsutyzm 11.06.04, 10:16
        Jeśli wyniki hormonalne masz w normie (a z tego co piszesz masz) to Diane 35 ci
        niestety nie pomoże :( A jedynie może zaszkodzić (żyły, tycie - to bardzo silny
        środek hormonalny). Zbadaj prace nadnerczy oraz tarczycę i poziom cukru, bo być
        może w tym tki problem. Jeśli owłosienie masz od 11 roku życia (a tak przy
        okazji kiedy dostałaś 1 miesiączkę?) to raczej nie ma to nic wspólnego z
        hormonami. Tzn. mogło pogorszyć się po maści hormonalnej, ale nie jest związane
        z zaburzeniami hormonalnymi!
        Niestety dzisiejsza medycyna jest ciągle jeszcze za głupia i nie potrafi leczyć
        nadmiernego owłosienia. Co najwyżej leczy się tylko objawy stosując Diane 35 i
        inne hormony (przy podwyższonym testosteronie) lub zaleca regularną depilację
        (gdy owłosienie nie jest związane z hormonami). Niestety są to tylko środki
        chwilowe i po ich odstawieniu problem wraca...

Tak przy okazji Diane 35 - przy zaburzeniach hormonalnych lekka poprawę widać
        już po 3 miesiącach, a po 6 miesiącach poprawa powinna być już znacznie
        zauważalna. Ale uwaga: Diane 35 działa antyandrogennie, czyli pomoże tylko w
        zaburzeniach hormonalnych (wysoki testosteron), przy niehormonalnym hirsutyźmie
        nie pomoże nic! Dlatego też przed przyjęciem Diane róbcie badania hormonalne!
        • bmagda Re: Jak leczyć hirsutyzm 11.06.04, 20:36
          Nie wiem kim jesteś i dlatego nie wiem jak zareagować na to co piszesz. Powiem
          szczerze, że bardzo mało się tym interesowałam. jak poszłam do endokrynologa i
          potem do ginekologa 1,5 roku temu, tak od tamtej pory "grzecznie" łykałam to
          świństwo. A teraz płaczę... po co mi to bylo?
          Napisz jeszcze co może wyjść z badania nadnerczy i tarczycy? Jakaś choroba,
          nadczynność...?Czego mam się spodziewać?

strasznie dziekuję.. za to że odpisałaś
          A co do okresu, to dostałam w wieku 15 lat.
          Może skomentujesz sama moje wyniki: prolaktyna (wynik w surowicy) 5,87 ng/ml.
          DHEA SO4 - 172 ug/dl.
          Testosteron (wynik w surowicy) 44,3 ng/dl.
          kortyzol (wynik w surowicy) 5,34 ug/dl.
          Pytam, bo ginekolog twierdził, że są LEKKO za wysokie.A jak patrzę na te
          zapisane tu normy to się w nich mieszczą...

jeszcze małe pytanie: czy ty też miałaś (masz)z tym kiedyś problem? skąd wiesz
          te rzeczy. Nie musisz odpowiadać, mam tylko taką potrzebę wiedzieć..
      • ikkala Re: Jak leczyć hirsutyzm 11.06.04, 10:24
        Rany, miałam podobne objawy przy braniu Diane, przytyłam, naczynka zaczęły się
        roboć bardziej kruche i pękały. No i celulit, rzecz jasna bardziej się
        uwidocznił. Odstawiłam leki, bo powiedziałam p. lekarz, że nie chcę już
        antykoncepcji, mam 31 lat i kiedyś trzeba w końcu urodzić dziecko. Włoski od
        brania tego leku mi nie znikły, mimo że brałam ok 2-3 lat. Po odstawieniu
        natomiast zaczęły się kłopoty z regularnością okresu, potrafiłam nie mieć 3 m-
        ce, fakt, że nieco zaniedbałam wizyty u ginekolog. Teraz biore Progenowa i
        Dufaston (ale to już nie w związku z owłosieniem), okres ok, włoski jak były
        tak są, ale po prostu zwalczam je woskiem depilatorem, maszynka, czym akurat
        mogę. Meszkiem na brzuchu sie nie przejmuję, jak się pomaluję samooplaczem to
        nie bardzo to widać. Ręce bardzo fajnie depiluje się plastrami z woskiem,
        kłopot z głowy na jakieś 2-3 tygodnie i odrastają rzadsze. Najgorzej mi idzie z
        bikini, udami od wew. strony. Włoski wrastają i robią się nieestetyczne
        czerwone krostki, ale one robią się wielu kobietom, nawet tym, które nie mają
        kłopotu z nadmiernym owłosieniem. No i porażką moją jest broda, to już musze
        golić. Ku przestrodze powiem, że wyrywanie pęsetą to nagoreze co może być,
        odrastają mocniejsze i liczniej. Zbieram się w sobie by z tym pójśc na laser,
        ale cena mnie trochę odstrasza. Pozdrawiam i trzymaj się!
        • bmagda Re: Jak leczyć hirsutyzm 11.06.04, 22:24
          Droga ikkalu, chciałam zapytać, jeśli pozwolisz, czy nic a nic ci nie pomogło
          Diane 35? Np może włoski zrobiły się cieńsze, rzadsze...? oczywiście nie same z
          siebie, ale odrosty po kolejnych depilacjach czy nie były słabsze?
          Czytając twoją wypowiedź, wydaje mi się jednak, że ze mną jest gorzej. 2-3
          tygodnie przerwy w depilacji to ja miałam na początku (jakieś 10 lat temu)
          teraz na 2-3 dzień włoski przebijają mi skórę, bądź nie - i wtedy to boli.

Czy zaszłaś już w ciążę? Nie było problemu po takim środku? Słyszałam, że
          wymagany jest długi okres karencji. Ja mam już synka i powiem ci -w czasie
          ciąży włoski zwolniły swój wzrost. Czułam się świetnie. Po ciąży zreszta też,
          dopóki nie zaczęłam brać Diane, chcąc je wyeliminować zupełnie. Totalny dół.
          Tak jak pisałam:
          otyłość / nadmierny apetyt
          żylaki / pękające naczyńka
          zupełny brak ochoty na sex - ZUPEŁNY
          częste stany załamania, braku koncentracji, zapomnienia...
          istny horror

Piszę więc do ciebie, jako do osoby, która zażywała ten lek bardzo długo.
          Utwierdź mnie w przekonaniu, że to nie ma sensu czy też może ma (i napisz ile
          kosztuje zabieg laserowego usuwania włosków, oraz czy jest to coś innego niż
          elekrtoliza czy usuwanie prądem?)
          napisz to co myślisz, nawet najgorsze rzeczy.
          • heather_morris Re: Jak leczyć hirsutyzm 12.06.04, 12:19
            Ja tez mam troche wiecej wloskow niz powinnam (cale nogu, rece, twarz i
            piersi). I mi Diane nie pomogla... Bralam ja jak mialam 18 lat i musialam
            odstawic po 4 miesiacach (codzienne bardzo silne migreny). Potem dowiedzialam
            sie od lakarzy (bylam w sumie u 3), ze u mnie poziom hormonow jest OK, tylko
            albo moje mieszki wlosowe sa nadwrazliwe na androgeny, albo po prostu taka moja
            uroda (a wloski mam odkad skonczylam jakies 10-11 lat) i Diane nic tu nie
            pomoze. 2 lata temu zaczelam brac inne pigulki (ale tym razem w celu
            antykoncepcyjnym) i stan wloskow tez sie nie zmienil. Teraz pigulek juz brac
            nie moge (okazalo sie, ze mam przeciwskazania w wywiadzie - babcia miala zator
            pluc i popsuly mi sie troche wyniki badan krwi) i z wloskami ciagle jest tak
            samo...
            Tak wiec jesli nie masz po Diane poprawy (czyli prawopodobnie hormony masz OK,
            a wowczas Diane w ogole nie pomaga) to nie ma sensu sie nia katowac... Tym
            bardziej, ze tyjesz i zaczynasz miec problemy zylne...

Pozdrowionka
            • bmagda Re: Jak leczyć hirsutyzm 12.06.04, 17:08
              pytanie do heather_morris:
              Próbowałaś może usuwać włoski laserem lub innym podobnym urządzeniem?
              Po tym co się tu dowiedziałam rozpoczęłam poszukiwania gabinetu, w którym to
              zrobią dobrze i niezbyt drogo. Gdybyś mogła mi coś polecić w okolicach Krakowa -
              będę wdzięczna.
              Strasznie dziękuję za radę dot Diane. Mój lekarz ginekolog to debil - pewnie mu
              płacą za to, że mi przepisuje to świństwo! Przepraszam za brzydkie słowo, ale
              jestem wkurzona.
              Odezwij się, proszę...może kiedyś na GG 789 34 80. Daj mi znać, kiedy byś
              mogła.
              • heather_morris Re: Jak leczyć hirsutyzm 13.06.04, 22:07
                Ja niestety nie probowalam lasera, bo to dosc drogie :( Ale z tego co slyszalam
                od kilku kolezanek efekty sa :) Ale tylko na ciemnych wloskach i konieczne jest
                kilka wizyt. Byc moze na jesien (jak uzbieram kase) zdecyduje sie na
                laserowanie okolic bikini i wewn. czesci uda. Ale na razie mecze sie z
                depilatorem elektrycznym. Lepsze efekty dalby wosk u kosmetyczki, ale na to nie
                za bardzo mam czas... Niestety w Krakowie ci nic nie polece, bo nie jestem
                stad...
                Co do lekarzy to lepiej nawet nic nie mowic... Dla nich najprosciej jest dac
                Diane przy tradziku lub nadmiernym owlosieniu... Ale to nie zawsze pomaga :(
                Podobnie jest zreszta z innymi lekarstwami i pigulkami anty. Pigulki dostaja
                nawet kobiety, ktore ich w ogole nie powinny stosowac (przeciwskazania). W
                ogole z przepisywaniem lekarstw ostatnio jest masakra :( Ale co sie dziwic -
                skoro dostaja za to kase, wycieczki zagraniczne, albo szkolenia w luksusowych
                kurortach... To pozniej przepisuja lekarstwa lub pigulki danej firmy...

Co do GG to rzadko mnie mozna na nim zlapac... Ale jak chcesz mozesz pisac na
                mojego gazetowego maila heather_morris@gazeta.pl

Pozdrowionka
            • mika261 Do Heater Morris 23.09.04, 10:59
              muszę ci powiedzieć że sie grubo mylisz.Diane35 nie pomaga z tego względu że ma
              za mało antyandrogenów ok 2,0 gdzie androcur ma 50mg .Ja mam problem z
              podwyższonym testosteronem(7,8)i dlatego diane na mnie nie działala zresztą tam
              w ulotce jest napisane że działą tylko w lekkich postaciach hirustyzmu.Ja mam
              ciężki.Leczenie hirustyzmu powinno sie zaczynać od określenia poziomu
              testostosteronu.Jesli poziom jest w porządku to mamy do czynienia z hirustyzmem
              idiopatycznym czyli nadwrażliwości mieszków włosowych na testosteron nawet w
              młych ilościach, i z tego co wiem to tego nie da sie leczyć.Jeśli testosteron
              jest podwyższony leczy sie go w zależności od wysokości testosteronu albo samą
              diane albo diane i androcurem.Ale od razu z autopsji wiem ze diane bez
              Androcuru jest mało skutecznym lekiem.Androcur ma tak duże dawki antyandrogenow
              że w większych dawkach stosuje sie go przy zmianie płci z mężczyzny na kobietę.
              • awanturka Re: Do Heater Morris 24.09.04, 18:11
                Z tego co wiem to androkur mozna przyjmowac tylko przez kilka miesięcy (okoła pół roku)za wzgledu na watrobę. A co potem? Problem wraca? Chyba tak, bo mechanizm działania jest taki sam jak w Diane, tylko antyandrogeny sa w nieporównywanlnie wiekszej dawce. Mnie po Diane poprawilo się wyraźnie (włosy na twarzy i ciele stały się ciensze i jasniejsze), no ale coż, po 1,5 roku (maxymalny bezpieczny czas terapii tym lekiem) trzeba było zrobic dłuzsza przerwę i ...problem wrócił, a nawet sie chyba nasilił.

Czy jest na tym forum ktoś, kto trwale poradził sobie z hirsutyzmem? Bo mnie cos sie wydaje, że sprawa jest, niestety. beznadziejna...
                • mika261 Re: Do Awanturki 27.09.04, 14:38
                  Wiesz tego nie da sie wyleczyć...można jedynie zaleczyć apotem po odstawieniu
                  tabletek problem powraca...niestety jakie jest jedyne wyjście?Brać przez całe
                  życie diane i androcur...cóż robić?Wiem że to żle działa na wątrobę...ale
                  cóz..wiem że to uniemozliwi mi zajście w ciążę ale cóż..Cos za coś.Po co mi
                  dzieco jeśli miałabym je straszyc swoją owłosina twarzą może miałoby problemy w
                  rozpoznawaniu czy to tatuś czy mamusia.. wiec wybieram Androcur.
          • mika261 Re: Jak leczyć hirsutyzm do bmagda 30.09.04, 13:16
            Z tego co wiem to diane nie działa na włoski,szkoda brać.Moja koleżanka brała 3
            lata no i nie powiem troszeczkę pomogło ale dosłownie mierne efekty..Jeśli
            chcesz to wyleczyć, poproś lekarza o dołączenie do diane leku Androcur.Zawiera
            50mg antyandrogenów gdzie diane tylko 2mg..Podobno androcur działa cuda jeśli
            ktoś ma podwyższony testosteron.Ja biore je dopiero pierwszy cykl cera mi sie
            troszkę poprawiła ale dziewczyny na forum piszą że wspaniale redukuje
            testosteron a co za tym idzie jego skutki aledopiero po jakimś czasie np po 4-5
            miesiącach brania.
            • mika261 Re: Jak leczyć hirsutyzm 04.10.04, 09:17
              biore diane35 i androcur już drugi cykl ale na razie tylko cera minimalnie sie
              poprawiła:(albo mi sie tak wydaje..jak mi sie to owłosienie nie zmniejszy to
              nie wiem chyba zostanie mi jedno...bo ja nie potrafię z tym żyć!!!dlaczego w
              erze lotów w kosmos,klonowania ludzi i zwierząt, kobiety muszą chodzić
              zarośniete jak małpy?dlaczego wciąz szukają (i prawie znależli)lek na raka,
              szczepionkę na hiv a hirustyzm olali???przecież to także poważna choroba przede
              wszystkim dla psychiki człowieka!!Ja oprucz tego że leczę sie na hirustyzm
              chodze do psychologa ale chyba tylko nazdieja utrzymuje mnie przy życiu, ajeśli
              i i ona okaze sie złudna??ma już dosc takiego zycia!nie wiem czy kiedykolwiek
              doczekamy sie leku skutecznego i dającego trwałe efekty!!!!Na razie pozostaje
              androcur,diane i nadzieja..Może jednak coś sie zmieniło od czasów średniowiecza
              w związku z nasza chorobą-nie pokazują nas w cyrku:((((((((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka