Dodaj do ulubionych

wypowiadam im wojne!!!

18.03.05, 15:00
jestem tu nowa, ale problem mam ten sam. podwyzszony poziom testosteronu i do
tego ciagle jeszcze rosnie:( wynik... wlosy, wlosy i jeszcze raz wlosy!
leczylam sie dlugo hormonami, pomoglo, ale oczywiscie jak odstawilam wszystko
wrocilo. do tego pojawily sie problemy z watroba i ogolna deprecha! ale nie
poddam sie i bede z nimi walczyc! a hormonow juz nigdy wiecej do ust nie
wezme! przeciez musi byc inny sposob,zaburzenia hormonalne sa wynikiem
ogolnie ze funkconujacego organizmu, wiec jak by go naprowadzic na dobry
tor... mysle ze warto chociaz sprobowac!!!
zalozylam ten temat zeby napisac jak sie do tego zabieram, i proponuje zeby
kazda ktora zna jakikolwiek naturalny sposob (niekoniecznie sprawdzony)
dopisywala go do listy.... no wiec moje propozycje:

1. codziennie uprawiac jakis sport, zeby sie przynajmniej dobrze spocic (to
dla rozladowania stresu;))
2. nigdy wiecej nie jesc slodyczy ani "pustych" weglowodanow
3. zalecane produkty: wszystkie bogate w selen, jod, wapn i globuline (sa to
skladniki ktore regeluja prace gruczolow dokrewnych... czyli reguluja hormony!
4. w ogole schudnac jakies 10 kilo (jestem przy gornej granicy wagi
prawidlowej a najlepiej jest byc przy dolnej)
5. codziennie pic rano sok z calej cytryny (to podobno zbija testosteron...)
6. rozladowywac najgorsza rzecz jaka istnieje dla hormonow, czyli STRES!!!
sama nie wiem jak... joga, medytacja, jakies hobby, komedie, moze dobry
sex;).... macie jakies sposoby na rozladowanie napiecia to piszczie:) czekam
na kazdy odzew i pozdrawiam wszystkie forumowiczki.
Obserwuj wątek
    • morando Re: wypowiadam im wojne!!! 18.03.05, 20:59
      ad4 - ja mam niedowage od zawsze i mam problem z wloskami :(
      • malina1414 Re: wypowiadam im wojne!!!do morando 19.03.05, 09:26
        tak sie składa że równiez mam niedowage i takze włoski od zawsze prawie.kiedyś
        słyszałam opinie o tym iz chudzi ludzie maja wieksze problemy z włoskami na
        ciele... czy jakis lekarz tez ci tak powiedział? nie chce przytyc ale jesli ma
        to pomoc w walce z owłosieniem...pozdrawiam!
        • morando Re: wypowiadam im wojne!!!do morando 19.03.05, 21:25
          HEJ malina1414
          Nie zaden lekarz mi tego nie powiedzial, ale z wloskami to tez chyba od zawsze
          mialam cos nie tak, jednak dopiero teraz gdy zaczynaja mi sie pojawiac na
          twarzy, zaczynam miec tego dosc!!! A ja chce przytyc. Bralam pol roku Diane i
          ani cera lepsza ani kilo wiecej a watroba zanieczyszczona toksycznie, ech.. PA

• medzi1 Re: wypowiadam im wojne!!! 18.03.05, 22:23
      Ja również faszeruje sie hormonami boje sie bardzo o moja watrobe biore rozne
      witaminy na watrobe ale nie wiem czy to pomoze juz raz odstawilam leki i
      wlosiska wrocily boje sie dnia w ktorym bede musiala znowu odstawic leki. czy
      ty pluszaczko podczas brania hormonow bralas jakies leki na watrobe(witaminki)
      moze o nia nie dbalas i dlatego8(( codzien sie zastanawiam kiedy znajdzie ie
      jakis naukowca i wynajdzie lek na hirsutyzm.
    • roksaa14 Re: wypowiadam im wojne!!! 18.03.05, 23:47
      JEZU POMOCY!!MAM 14 LAT I MAM DUZY PROBLEM Z OWŁOSIENIEM PROSZE O RADE JAK SIE
      MOGE POZBYĆ WŁSOÓW...nA BRZUCHU WKÓŁ SUTKÓW...NA KLTC EPIERSIOWEJ.NA
      REKACH...NAD GÓRNĄ WARGĄ CZYLI WĄSIKA...I NA PLECACH...owsienie jest widoczne
      gdyz jestem brunetka.i mam czarne włsoy na cielele.......Czytają clisty
      czytałam o metodzie wybielania prosze o jakas nazwe farby bo cos cyztałam o
      joannie do pasemek..albo jaka wode utleniona mam kupic..Pomocy zbliza sie lato
      ja chce jakoś wyglądac Wszyscy sie ze mnie smieja ze mam wąsa....!prosze o
      pomoc ztym rozjasnianiem a dokladniej prosze napsiac co mam kupic.....Z góry
      dziekuje czekam na syzbką odpowiedz
      • mika261 Re: wypowiadam im wojne!!!Dp Pluszczaczki 19.03.05, 10:36
        musze cie zmartwic odnośnie tych podpunktów które sobie zapisałas i które wg ciebie mają jakos ci pomóc w hirsutyzmie-po pierwsze sport(nadmierny wysiłek podnosi poziom testosteronu)poza tym te wszystkie seleny itp nie przywróca ci gospodarki hormonalnej do równowagi-to mozna brac profilaktycznie zeby zapobiec ewentualnie chorobie a nie ją leczyć.Co do jogi to sie zgadzam-wyciszenie da jakies efekty ale tylko twojej psychice.Zrozum że raz rozwalony układ hormonalny juz zawsze pozostanie rozwalony i jedynie biorąc hormony możesz go leczyc objawowo-bo po zaprzestaniu leczenia problem powraca.mozesz najwyzej iśc na laser skoro nie chcesz brac hormonów bo to co napisałas na pewno nie pomoze ci w walce z hirsutyzmem.
        • zyrafa80 Re: wypowiadam im wojne!!!Dp Pluszczaczki 19.03.05, 13:21
          Mika nie mozna powiedziec,ze nie pomoze... pozbyc sie wloskow dzieki temu
          raczej nie ma szans ale dla psychiki to balsam i tak trzymac!!!!!
          jedena uwaga co do tych witaminek, chodzi o jod-nie pakuj go w siebie w
          nadmiarze bo mozesz miec probemy z tarczyca, jesli chcesz zazywac go w wiekszej
          dawce niz normalnie zmierz pozom TSH, FT3 i FT4 bo zrobisz sobie nastepna
          krzywde no i po co?;)
          poza tym kazda witamina dawkowana bez konsultacji z lekarzem grozi
          hiperwitaminoza!!!to nie sa cukierki...

po waszych wypowiedzach na forum bylam zdecydowana na laser ale...3 dni temu
          okazalo sie, ze znow mam nawrot nowotworu-(moj watek"czy moze byc jescze
          gorzej")
          i wlosy znow wypadna, niestety moja endokrynoaptia w postaci choroby Hashimoto
          tarczycy i PCO przyciaga niedobory autoimmunologiczne i stad ten syf nie chce
          mnie opuscic:/podobno jestem bardzo rzadkim medycznym przypadkiem:/jakos mnie
          to specjalnie nie cieszy....
          wiem, ze te wstretne wlochy wypadna znow po chemii ale za pol roku walka
          zacznie sie od nowa-bo sterydy ktore dostane znow wywroca hormonalny do gory
          nogami..
          prosze Was dziewczynki nie zalamujcie sie, nie dajcie wygrac tym wlosiskom, ja
          tez juz walcze z nimi ponad 6 lat i teraz spotyka mnie jeszcze gorsze
          gowno...ze wszytkiego mozna sie podniesc, nie zamykajcie sie w domu!!!!!zycie
          jest zbyt piekne by marnowac je na uzalanie sie nad soba..kazdego dnia trzeba
          sobie pwoiedziec to ja tu rzadze a nie moje owlosienie!!!
          pozdrawiam
          • medzi1 Re: wypowiadam im wojne!!! 19.03.05, 15:46
            zaryfa podziwiam cie ze mimo tego ze jestes taka chora masz nawroty nowotwora
            mowisz ze zycie jest piekne mam nadzieje ze wyzdrowiejesz na prawde zycze ci
            jak najlepiej ty chyba najwiecej z nas przeszlas na tym forum chemioterapia i
            wogole powodzenia trzymaj sie i nie daj sie. pozdrawiam.
          • novinkaa re 19.03.05, 22:47
            Chciałabym tyle powiedzieć i napisać coś sensownego, ale czasami sił już brak.:
            ( Życzę Ci dużo tych sił, nie daj się, dziewczyno.
            • pluszaczka Re: re 20.03.05, 12:13
              nie podcinjcie mi skrzydel, plisss! to moja ostatnia nadzieja, hormonow brac
              nie moge bo mam skopana watrobe, to wszystko co pisalam nie wyssalam z palca
              tylko czytalam wiele "opracowan" na ten temat i doszlam do takich wnioskow. po
              pierwsze mam bardzo niskie hormony tarczycy, prawie niedoczynnosc wiec jod nie
              zaszkodzi. a te wszystkie seleny i spolke to bede zjadac w postaci naturalnej,
              zadnych kapsulek! zbyt wysoka waga NA PRAWDE powodoje nasilenie hirsutyzmu, a
              sport rozladowuje napiecie i stres ktore ktore sa jego przyczyna. a poza tym
              jak ktos tu juz kiedys pisal jestesmy tym czym jemy a organizm jest w stanie
              sam sie regenerowac i jest idealnie pracujaca maszyna pod warunkiem ze dostaje
              to czego potrzebuje... i tak sprobuje bo nie mam innego wyjscia... i tak mi sie
              uda bo W TO WIERZE!
              • mika261 Re: re 20.03.05, 14:40
                Pluszaczka-nie wierz w cuda, prosze...Zdrowym odżywianiem, joga , selenami, jodem, zdrowym odzywianiem mogłaś sie faszerowac przed chorobą zanim twój system hormonalny nie został rozwalony.Teraz to juz musztarda po obiedzie -tym nie wyleczysz hirsutyzmu ani nie powstrzymasz jego wzrostu(o ile nastąpi).Nie mam zamiaru podcinac ci skrzydeł tylko pozbawic złudzen zebys potem nie czuła sie zawiedziona.
                Spróbuj lasera.nic wiecej ci doradzic nie moge.
                Ja tez sie zdrowo odzywiam, selen, pigułki na steres, androcur, diane..i hirsutyzm jak był tak jest...
      • malutka_81 Re: wypowiadam im wojne!!! 22.03.05, 12:05
        www.perfumy.pl/x_C_I__P_7013000-7010001.html -->> to jest dobry kremik
        powinien Ci pomóc!!!!
        nie załamuj się - walcz z tym świńtwem!!!
    • pluszaczka Re: wypowiadam im wojne!!! 21.03.05, 12:45
      studiuje zywienie, i tam uslyszalam o wiekszosci tych rzeczy... poza tym
      podobno organizm ludzki z zalozenia jest niesmiertelny, gdyby tylko nie byl
      nastawiony na wszystkie trucizny z powietrza,wody i jedzenia. nie slyszalyscie
      nigdy o makrobiotyce albo diecie optymalnej?? podobno ludzie z tysiaca
      ciezszych chorob sie przez nie wyleczyli! ja nie moge stosowac makrobiotyki bo
      mam przy okazji zespol jelita drazliwego i po kazdej fasolce i wiekszosci zboz
      mnie "wydyma":( z optymalna moze sprobuje... czy ktoras z was kiedykolwiek ja
      stosowala? bo wiem ze autor OBIECUJE uregulowanie hormonow... tylko na ile to
      jest prawda...
      • mika261 Re: wypowiadam im wojne!!! 21.03.05, 13:05
        Mi jakos trudno w to uwierzyć bo hirsutyzm jest choroba NIEULECZALNA,NAWET RAK JEST ULECZLNY A TO NIESTETY NIE..WYDAJE MI SIE ZE TO MOZLIWE ZEBY PRZEZ WŁASCIWE ODZYWIANIE ITD ITP ULECZYC JAKIES CHOROBY-ALE CHOROBY ULECZALNE-TAK SAMO JAK NIE WYLECZYSZ HiV TYLKO POWSTRZYMASZ TABLETKAMI PRZED DALSZYM ROZWOJEM..TAK SAMO JEST Z HIRSUTYZMEM.jESLI NAWET SILNE HORMONY ZABIJAJACE TESTOSTERON DZIAŁĄJA TYLKO NA ZASADZIŻE DOPUKI JE BIERZESZ POTEM TESTOSTERON WRACA DO NORMY TO JAKIM CUDEM ŻYWIENIE MOŻE MIEC LEPSZE DZIAŁANIE NIZ NP ANDROCUR CZY DIANE?
        ALE CO DO JOGI TO ZAMIERZAM SIE ZAPISAC BO U MNIE WŁASNIE SILNY STRES BYŁ POWODEM HIRSUTYZMU...TYLE ZE TERAZ NAWET JAK WYLECZĘ NERWICE TO I TAK TE WŁOSKI ZOSTANA..BOŻE GDYBYM MOGŁA COFNĄC CZAS O 2 LATA...
        • morando Re: wypowiadam im wojne!!! 21.03.05, 13:21
          Mika nie pisz Caps Lock (duze litery) bo sie zle czyta, poza tym w necie
          odbierane jest jako krzyk. Pewnie to robisz zeby podkreslic waznosc tego co
          piszesz, ale naprawde zle sie czyta.
          Pozdrawiam i milego dnia
      • morando Re: wypowiadam im wojne!!! 21.03.05, 13:27
        Hej
        ja przez rok probowalam byc na tej diecie, ale tak w 100% jej nie
        przestrzegalam, nie jadlam maki (bo jestem uczulona na gluten), troche
        ograniczylam weglowodany. Nie jem tego czego moj organizm nie chce, wiec
        naturanie mnie do grochu nie ciagnie a tez mam zespol jelita drazliwego. Nie
        wiem na ile moj organizm korzystal z pokarmow optymalnych (malo urozmaicone
        mialam jedzonko)- bo na badaniu komputerowym (ktorego inaczej nie potwierdzalam)
        wyszlo mi ze nie przyswajam tluszczu - nie spotkalam lekarza ktory wiedzialby
        jak to ugrysc. Ech...
        Pozdrawiam
    • tatiana8 Re: wypowiadam im wojne!!! 21.03.05, 15:54
      Ja stosuję dietę Montignaca już od roku, więc prawie w ogóle nie jem słodyczy i
      pustych węglowodanów. Unikam też konserwantów, wybieram tylko te produkty, w
      których ich nie ma. Ważę 46 kg przy wzroście 158 cm, czyli nadwagi nie mam.
      Niestety nie pomaga to na włoski. Aczkolwiek zdrowe odżywianie i tak polecam.

Przyznam się Wam, dziewczyny, że ja boję się ćwiczyć. Boję się nawet ćwiczeń
      ujędrniających, a przydałyby mi się ;) Taki lęk mam, bo naczytałam się, że
      ćwiczenia fizyczne podnoszą poziom testosteronu.

Pluszaczka, życzę Ci powodzenia. Może dorzuć do tego jeszcze Prosterol, czy
      jakiś tam inny lek ziołowy na prostatę działający antyandrogennie.

Tutaj jest trochę o naturalnych metodach:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11944&w=13412968&v=2&s=0
      • medzi1 Re: wypowiadam im wojne!!! 22.03.05, 11:03
        Nieoklamujmy sie naturalne(ziolowe) leki i zdrowe odzywianie nie pomoze
        niestety!!Branie lekow na hirsutyzm nam pomoze w czasie jak je bierzemy a gdu
        przestaniemyu wszystko wroci do normy taka jest prawda ja juz nigdy nie bede
        szczesliwa. zycie sie dla mnie skonczylo gdy zachorowalam na hirsutyzm.
        • tatiana8 Re: wypowiadam im wojne!!! 22.03.05, 11:14
          Nie chcę się oszukiwać, zdaję sobie sprawę z sytuacji. Ale uważam, że warto
          jednak szukać, próbować. Może akurat coś którejś z nas pomoże. Muszę mieć w
          sobie choć tą cieniutką nitkę nadzieji, inaczej chyba już dawno skończyłabym z
          tym moim durnym życiem, albo popadłabym w straszliwą depresję.
          Ja już nawet nie oczekuję cudu, ale gdyby te włosy w niektórych miejscach
          choćby wolniej odrastały, to już byłoby coś i bym się cieszyła.
    • pluszaczka Re: wypowiadam im wojne!!! 22.03.05, 15:17
      nie ludze sie ze bede gladziutka jak... no wiecie:) ale przeciez musi byc jakas
      przyczyna tych wstretnych wlosiskow... wiec tak na zdrowy rozum to jakby ja
      usunac, z wlosami tez powinno byc lepiej!!! zauwazylam ze wiekszosc z nas ma
      nerwice, depresje i inne tego typu stresocholie, zreszta jak tu nie miec jak
      sie ma TAKI PROBLEM. moze wlasnie dlatego nikt sie jeszcze z hir... nie
      wyleczyl no bo jak tu sie nie zalamywac i jak to sie mowi "wrzucic na luz"... w
      kazdym razie pierwsza ksiazke jaka na ten temat przeczytalam to bylo cos "stres
      zycia" nie pamietam teraz autora, ale jak kogos interesuje moge sprawdzic. no i
      tam czarno na bialym pisze ze stres dziala na wydzielanie hormonow przez kore
      nadnerczy, ktora to pod wplywem stresu wydziela wiecej dhea (a z niego
      produkuje sie testosteron...)jakos tak... szkoda ze nie studiuje medycyny, eh:(
      no w kazdym razie w permanentnym stresie nasze nadnercza ciagle wydzielaja to
      czego nie powinny... czy ktoras z was zna sie na tym lepiej? moze potwierdzi
      albo wyprowadzi mnie z bledu:)
      ja w kazdym razie sprobuje cos z tym zrobic... moze bede pierwsza ktorej sie
      udalo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka