Dodaj do ulubionych

Duze owlosienie a hormony prawie w normie

12.10.05, 21:08
No wlasnie jak to jest moje hormony sa prawie ok zwlaszcza testosteron jest w
normie a ja mam potworny wlos wszedzie :broda ,baczki ,troche nad ustami,nogi
cale ,piersi ,brzuch....zaburzenia miesiaczki ,mam dwoje dzieci a po porodach
sie pogorszylo.Leczenie Diane 35 nic nie dalo -mialam tylko szereg okropnych
objawow-np.ogromny bol piersi i guzowate krosty na twarzy i brodzie.
Mam pytanie czy u mnie moze pomoc laser-przy braku stwierdzonych zaburzen
horm.i nie stosujac lekow.Lekarz powiedzial ze skoro Diane 35 nie pomoglo to
zaden lek nie pomoze.Moje owlosienie jest grube ,ciemne jak u faceta a ja
jestem jasnej karnacji.Żyje z tym kupe lat,moj maz mnie akceptuje ale ja mam
dosc pesety-co drugi dzien godzina skubania penseta moze wykonczyc i jeszcze
robia sie od tego krosty ale one troche maskuja te wlochy i grubiej nalozony
puder.Prosze o porade o ten laser i jaki?
Dzieki!
Obserwuj wątek
    • mmeeggaann Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 12.10.05, 21:21
      czesc! Ja mam ten sam problem co ty.Robilam kilka dni temu badania i mam
      hormony w normie a hirsutyzm jest!!!Przestałam zażywać już leki (również
      zażywałam Diane i nic kompletnie mi nie pomogło) ,postanowiłam że jedynym
      rozwiązaniem będzie laser.W przyszłym tygodniu ide na pierwszy zabieg laserem
      diodowym,będę depilować uda i okolice bikini.Jest to droga sprawa ale
      postanowiłam że tak dalej być nie może. Pozdrawiam !
      • betka-b Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 10:18
        Czesc!Jak mozesz to napisz o swoich "wizytach laserowych"ja tez sie do nich
        przymierzam.Tyle ze mnie interesuje przede wszystkim twarz i z tego co czytalam
        to dobor lasera jest tez indywidualny.....Ja jestem z WA-wy a ty ?(chodzi mi o
        ewent.adres gabinetu).Życze powodzenia!
    • wertepka Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 09:08
      witaj,
      ja myslę, że tu chodzi własnie o to "prawie" w normie. testosteron to tylko
      jeden z hormonów. Badałaś androstendion, prolaktyne, DHEA-S, DHEA? Miałaś
      robione usg janików i nadnerczy?
      Te objawy które masz świadczą o zaburzeniach hormonalnych, myślę po prostu, że
      miałaś robionych zbyt mało badań a Twój lekarz chyba też nie wykazuje się
      zbytnim zaangażowaniem, skoro mówi, że tylko ew. diane może Ci pomóc.
      pozdrawiam ciepło
      • betka-b Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 10:08
        USG nadnerczy i jajnikow(badanie dopochwowe)mialam robione ,hormony powtarzane
        wielokrotnie-to mialam robione,fakt ze jakies 4 lata temu.Diane leczylam sie
        ponad 2 lata i nic mi nie dalo a lekarz stwierdzil ze w moim wypadku leki nie
        zlikwiduja owlosienia skoro po 2 latach nie ma efektu i do tego hormony sa
        prawie w normie-po moim owlosieniu sadzil ze to wlasnie testosteron jest w
        nadmiarze a tu on w normie.Tylko jeden hormon(ale nie pamietam,ktory)jest
        leciutko ponad norme(co wg lekarza nie jest istotne).
        Mialam konsultacje u endykronologa-ginekologa ktora wprost powiedziala ze moge
        sie faszerowac chemia ale ona nie widzi szansy -jedynie wyreguluje miesiaczki
        (ale to tego wystarczy lagodniejszych lekow).
        Nie wiem co o tym sadzic a przede wszystkim trudno mi uwierzyc ze takie
        owlosienie moze istniec skoro hormony sa ok.
        Czy taki problem moze powstac z jakis innych zaburzen ,gdzie szukac przyczyny?
      • betka-b Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 10:14
        Jeszcze dodam ,ze to odwrotnie jak pisala wertepka wlasnie Diane mi nie pomogl -
        tak jak innym paniom!A prolaktyne mam ok,a tych DHEA-s,DHEA nie mialam,no
        wlasnie...tak to jest z lekarzami pacjent musi wiedziec czego zadac od lekarza?
        Skad ja mam o tym wiedziec(chwala ze jest internet!)czy lekarz nie powinien
        powiedziec o wszystkim.?

• gonia45 Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 11:07
          Jeśli nie miałaś oznaczonego poziomu DHEA-S to polecam. U mnie tez testosterom
          jest w porządku, ale mam podwyższone dHEA-S i z tego powodu nadmierne
          owłosienie. Dzięki dziewczyny, ze dowiedzialm się od Was, ze robi się uSG
          nadnerczy, bo szukam włąsnie powodu pozdyższonego DHEA-S a jajniki mam chyba w
          porządku, oczywiście samemu trzeba zlecać sobie badania ;)
          • betka-b Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 12:16
            Musze w takim razie zrobic te DHEA i DHEA-s ale nawet nie wiem co to i o co
            chodzi a tobie Gonia 45 polecam badanie nadnerczy i dokladne badanie
            dopochwowe i mam pytanie czy jakos walczysz z owlosieniem czy jakies leki w
            zwiazku z twoimi wynikamiDHEA-s?
            • gonia45 Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 22:17
              Beatko badanie dopochwowe miałam dwa razy, obraz jajników prawidlowy, jeszcze
              sprawdzam czy cykle owolucyjne są, ale podobno nie da sie tego sprawdzić na
              100%, tylko ciąża da pewność. Dlatego chce sprawdzić jeszcze nadnercza, bo
              podobno większość tego hormonu one wytwarzają. Ale dokładnie nei wiedzialm
              jakie badania nadnerczy się robi, a już bankrutuję na wizytach u endo, ktory na
              każdej wizycie zleca tylko jedno badanie i tak mnoży się ilość wizyt i
              przeciąga czas diagnozowania, więc coś na własną rękę próbuję.
              Mój wynik DHEA-S jest niewiele powiększony i jeśli cykle są owolucyjne, a
              miesiączkuję prawidlowo i wartość DHEA-S nie bedzie rosła to mogę sie nie
              leczyć, tak to zostawić. Wiesz owłosienia nie da się chyba całkkiem likwidować,
              moze podczas brania tabletek bedą wolniej rosły po depilacji ale jak odłozę to
              problem wróci. Aekiem podstawowym jest znana przez Ciebie DIANE 35
              Oprócz owłosnienia bardzo mi wlsoy z głowy wypadają, ale dermatolog przepisał
              mi LOXON, więc mam nadzieję /choć słyszałam , ze po nim włosy na ciele mogą sie
              pojawiać, ale lekarz dementuje te plotki, jednak sie trochę boję.
              A z włosami na ciele walczę jak z wiatrakami, depiluje a potem lecze blizny i
              chrosty, dermatolog przepisalm maść z antybiotykiem i po każdej depilacji kazał
              się smarować spiritusem... Ale nie oczekuję cudu
              pozdrawiam
              • malinka115 Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 22.10.05, 19:44
                Goniu,
                napisze do ciebie na priv.

malinka
    • wertepka Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 13:50
      no właśnie, niestety jest tak, że trzeba samemu sie dowiedziec kupę rzeczy,
      żeby potem w ogóle umieć pogadać z lekarzem :( Bez sensu, wiem. Ja się po
      prostu przekonałam, że nie ma tak, że włosy pojawiają się z niczego, ZAWSZE coś
      jest nie tak. widzisz, miałaś robione hormony 4 lata temu - w tym czasie mogło
      się bardzo dużo zmienić... szczególnie, że jak mówisz masz czarne, grube włosy.
      kobiety bez zaburzeń hormonalnych takich nie mają, dlatego podejrzewam, że
      któryś z męskich hormonów masz podwyższony. jeśli nie testosteron, to może
      androstednion? Miałaś robiony? No i to, co mówiła gonia45 - DHEA i DHEA-S.
      powodzenia, i pisz, jak walka. bo tak naprawdę my wszystkie większość
      infromacji czerpiemy z forum :) ja się np baardzo dużo tutaj nauczyłam.
      pozdrawiam ciepło!
      • betka-b Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 16:37
        Dzieki!Jestem na etapie czytania inf.w necie
    • on661 Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 18:43
      sorry zę wchodędzy kobiety ..ale powiem tak ..jestem facet 39 letni i dla
      mnie kobieta moze byc owłsiona....w sumie lubue brunetki z większym i
      rozleglejszym zarostem na ciele....i akceptuje tajkie kobiety i lubie co więcej
      pozdrawaim Jaro
      • betka-b Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.10.05, 18:47
        No to milo ze sa tacy faceci -moj maz tez mnie akceptuje,taka mnie poznal.
        Dla wlasnego komfortu chcialabym sie tego pozbyc.Pozdrawiam!
        • justysia25 Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 14.10.05, 10:52
          Witaj
          Ja również jestem w podobnej sytuacji. Hormony w normie, jajniki też i inne
          sprawy, natomiast mam nie regularne cykle, czasem wyskakują mi jakieś krosty na
          twarzy, no i oczywiście nadmirne owłosienie które nie wiadomo skąd się bierze
          (tzn. co jest przyczyną) Endo stwierdził patrząc na wyniki że "taka moja
          uroda" - dziękuję bardzo! Gin ostatnio też tak powiedziała, tłumaczyła coś o
          receptorach w skórze itp. Pytała kilkakrotnie czy nie miałam problemów z
          zajściem w ciążę (mam 2 dzieci).
          Stwierdziłam że nie będę faszerować się lekami które i tak nic mi nie pomagają
          i jedyne rozwiązanie widzę w laserze. Przedwczoraj robiłam zabieg drugi raz.
          Jestem zadowolona choć zdaję sobie sprawę że jeszcze kilka zabiegów mnie czeka.
          Za pierwszym razem robiłam twarz - no i żałuję że nie więcej części ciała (a
          dostałam wtedy 50% rabatu) Drugi raz robiłam twarz, piersi i brzuch. Mam czarne
          włoski - do tego najlepszy jest laser diodowy - byłam w StudioLaser w Poznaniu -
          ceny są standardowe raczej ale można się dogadać i jak owłosienie nie jest
          duże na pewnej części ciała to można dostać rabat.
          Liczę się z tym że pewnie za kilka lat znowu mogę mieć włoski w tych miejscach -
          bo może nowe włosy wyrosną ale choć na jakiś czas mogę odłożyć pęsetę.
          Pozdrawiam
          Justyna
          • betka-b Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 14.10.05, 22:22
            Witaj Justysia 25
            Czy zauwazylas po tych dwoch zabiegach na twarzy mniej wlosow? w jakich
            odstepach je wykonalas a jak efekt na piersiach czy brzuchu,ile jeszcze
            przewidujesz tych zabiegow?a i jak dlugo trwa jeden zabieg i czy boli?Troche
            duzo tych pytan ale jestem tym mocno zainteresowana.Dzieki !
    • landm Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 05.11.05, 23:15
      laser diodowz light shher. polecam WAm forum przwatne depilacja laserowa - duzo
      ciekawych porad i informacji. zajrzyjcie, nie ma sensu zdobywac informacji od
      nowa. pozdrawiam
    • samotna203 Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 13.06.06, 18:43
      tacy faceci co akceptuja h. to wogule istnieją? gdzie ty go znalzlas?
      • zuzka_wuwua Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 20.06.06, 21:26
        oj tak. przydaliby się tacy, którzy akceptują. wszechobecny kult ciała gładkiego
        jak u niemowlaczka...smutna sprawa
    • migotunia Re: Duze owlosienie a hormony prawie w normie 20.06.06, 12:09
      Zeby prawidlowo ustalic poziom hormonow to trzeba zrobic wiele badan - nie
      wystarczy sam testosteron. Poza tym w roznych okresach cyklu poziom hormonow
      sie zmienia i jest bardzo wazne aby te badania robic w odpowiednim terminie.
      Ponadto robienie badan jesli sie przedtem przyjmowalo diane lub inne tablety, w
      tym antykoncepcyjne, jest bez sensu. Przeciez wtedy przez kilka miesiecy
      organizm "sztucznie" funkcjonowal wiec aby zrobic badania trzeba troche
      poczekac po odstawieniu tabletek gdyz inaczej wyniki nie beda prawdziwe. Poza
      tym z tego co wiem co Diane bynajmniej nie jest lekiem ostatniego ratunku na
      wloski tylko lekiem na nieduze owlosienie i na duze wlosy raczej nie pomoze.
      Niestety lekarze nie bardzo sa tego swiadomi (moze nie chce im sie czytac
      fachowej literatury i jezdzic na szkolenia) i praktycznie wiekszosc z nich
      przepisuje Diane z marszu, czesto bez robienia zadnych badan lub tylko kilku
      podstawowych ktore tak naprawde niczego nie wyjasnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka