paulini86 15.02.05, 13:26 mam 18 lat i jestem dość wysoka-183cm. wzrostu. jeżdzę konno od dłuższego czasu, ale często słyszę,że z moim wzrostem nadaję się do koszykówki, a nie do jazdy konnej.co Wy o tym myslicie>? ile macie wzrostu?papa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mana72 Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 16.02.05, 12:10 ja mam 170 :) ale wydaje mi się ze najlepszym jezdźcami sa wlasnie wysoke osoby w dlugimi nogami oraz wąskimi biodrami Odpowiedz Link
saluti Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 17.02.05, 10:24 Masz b. dobry wzrost, chyba dla niektorych osob jedni maja tylko grac w koszykowke a inni w hokeja. Jedyna rzecz to jezdzic na proporcjonalnie wysokim koniu by Twoje nogi byly na dobrej wysokosci. Odpowiedz Link
olga55 Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 18.02.05, 11:23 Faktycznie,jesteś dość wysoka,ale to żadna przeszkoda.Może jedynie gdybyś chchciała zostać dżokejem.Ale skoki, czy ujeżdżenie,nie mówiąc juz o jeździe rekreacyjnej-nie ma żadnych przeszkód.Wysokich koni nie brakuje,ale też nie musisz aż tak bardzo wybrzydzać.Mój syn ma 186 cm, a nasz koń raptem 160 cm w kłębie. I jakoś sobie radzą. Odpowiedz Link
vanila_sky Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 25.02.05, 14:33 ale głupie teksty:(( przeciez każdy bez wzgledu na wzrost może jeździc konno. To tak jakby zakazać niskim grać w kosza;) Odpowiedz Link
aldix Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 25.02.05, 15:37 własnie... cały "problem" polega na tym, zeby dobrac odpowiedniego wzrostem konia... Odpowiedz Link
myszka05 Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 02.03.05, 12:06 paulini ja tez mam 18 lat i tez 183:) ale zbieg okolicznosci:) mnie tez tak duzo osob mowi teksty typu :a gdzie ty takiego wysokiego konia na siebie znajdziesz itd. czasem jest to troche meczace i przykre ale mysle ze nie o to w tym wszystkim chodzi najwazniejsze jest to zeby poprostu pokochac te zwierzeta kochac te przestrzenie pokonywane galopem nature wspolprace miedzy jezdzcem a koniem ogolnie poczuc prawdziwy smak jezdziectwa:) wzrost to nie jest zadna przeszkoda nooo wiadomo trudno tak wyskoim osoba jezdzic na np huculkach albo konikach polskich :)aaa ja i tak najbardziej kocham huculki:) Odpowiedz Link
lailani Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 24.03.05, 21:58 Wzrost moim zdaniem ma znaczenie tylko i wyłącznie w przypadku dzokei. Dlatego nie słuchaj "życzliwych", którzy twierdzą że nadajesz się do koszykówki. Znam ludzi którzy dobijają do 195 cm i jeżdżą. Problem leży tylko w dobraniu wzrostu konia do wzrostu jeźdźca. Odpowiedz Link
ewa.on Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 28.03.05, 12:13 bardzo dobry wzrost, zwłaszcza dla dresażu :-) Owszem, na niskim koniku pewno wyglądałoby to troszke zabawnie, ale czy zachowanie kamiennej powagi cały czas jest aż takie ważne? Z mojego doświadczenia wynika, że bardzo wysokie osoby niekiedy mają kłopot z zachowaniem wyprostowanej sylwetki, po prostu większa tendencja do garbienia się. Tyle. Żadnych przeciwskazań nie ma. Może tylko jazdy na kucu Ci nie radzę, łatwo zawadzić nogami o cokolwiek :-) Pozdrawiam i życzę wielu wspaniałych chwil w siodle Odpowiedz Link
tiaraa Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 05.11.05, 13:00 całe żcie słyszałam że jestem za niska i dlatego źle jeżdzę mam 156cm i dość dużo mnie jest, ale nie o tym chciałam. Zawsze trzymałam nieprawidłowo łydki albo się pochylałam itd, co wszystko było nieprawdą porostu każdy instruktor inaczej uczy i każdy chce aby było tak jak on sobie wymyśli, więc nie słuchaj tych bzdur, bo ja zmieniłam stajnie i okazało się, że jednak nie jeżdzę tak źle i na huckach i na hanowerach daję sobie świetnie radę, więc nie wiem gdzie przez tyle lat tkwił błąd. Odpowiedz Link
glenkora1 Re: odpowiedni wzrost dla jeźdźca 18.01.06, 16:34 Oczywiście, ze to jakieś głupoty. No chyba że jesteś dżokejką :) Odpowiedz Link