Dodaj do ulubionych

A może by tak wątek kulinarny?

14.11.09, 13:23
KOTLETY DROBIOWE


Składniki:

Kotlety drobiowe:

* 3 piersi z kurczaka
* 15 dkg pieczarek
* 2 łyżki maki ziemniaczanej
* 0,5 szklanki oleju
* 1 cebula
* 3 jajka
* 20 dkg grubo tartego sera
* sól
* pieprz


Surówka wielowarzywna:

* 0,25 główki kapusty białej
* 1 cebula
* 1 żółta papryka
* 0,5 czerwonej papryki
* 1 ogórek zielony
* 1 łyżka soli
* 3 łyżki octu
* 3 łyżki cukru
* 2 szklanki wody


Opis przygotowania:

Kotlety drobiowe
Mięso, pieczarki i cebule kroimy. Łączymy ze startym serem, olejem, mieszamy i
odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do
mięsa krótko przed pieczeniem. Masę nabieramy łyżką kładziemy na gorący
tłuszcz i smażymy na złoty kolor.
Surówka wielowarzywna
Kapustę szatkujemy i solimy, dodajemy resztę warzyw. Odstawiamy na 1 godzinę
po czym odciskamy słoną wodę. Przed podaniem mieszamy z przygotowaną zalewą
(woda, ocet, cukier).
Kotlety i surówkę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

--
Madohora
--
Nikiszowiec
Obserwuj wątek
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 14.11.09, 13:30
      KROKIETY Z FARSZEM CEBULOWYM

      Składniki:

      * 4 cebule
      * 2 łyżki bułki tartej
      * 2 łyżki masła
      * 4 łyżki tartego żółtego sera
      * sól
      * pieprz


      Naleśniki:

      * 1 szklanka mleka
      * 1 szklanka wody
      * 1 jajko
      * 1 łyżka oleju
      * 1,5 szklanki mąki


      Opis przygotowania

      Cebulę kroimy w krążki. Smażymy na maśle do momentu zeszklenia. Dodajemy bułkę
      tartą, starty żółty ser i smażymy do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy
      solą i pieprzem.
      Naleśniki
      Przygotowujemy w tradycyjny sposób. Gdy są gotowe nakładamy łyżkę farszu i
      składamy w kwadraty. Gotowy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce
      tartej. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na uprzednio nagrzanej patelni z
      olejem.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 14.11.09, 13:34
      KRÓLIK PO ŚLĄSKU

      Składniki:

      * 1,5 kg królika (tuszka)
      * 12 dkg cebuli
      * 40 dkg ziemniaków
      * 20 dkg słoniny
      * 12 dkg śmietany
      * mielona papryka,sól, pieprz do smaku


      Opis przygotowania:

      Królika dzielimy na porcje. Obrane ziemniaki, cebulę i słoninę drobno kroimy i
      wykładamy warstwowo do rondla na przemian z królikiem. Całość doprawiamy solą,
      pieprzem i mieloną papryką. Dusimy na słabym ogniu, jednocześnie podlewając
      śmietaną lub wywarem.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 14.11.09, 13:42
      KRÓLIK W ŚMIETANIE

      Składniki:

      * 1,5 kg królika
      * suszone zioła po łyżeczce (seler, pietruszka, tymianek, rozmaryn)
      * pieprz
      * sól
      * ocet
      * 2 ząbki czosnku
      * masło 20 dag
      * śmietana


      Opis przygotowania:

      Ugotować wywar z suszonych ziół, dodać pieprz, sól, ocet. Po czym podzielić
      królika na kawałki i zapeklować w zaprawie. Po 24 godzinach wyciągnąć królika,
      odsączyć, natrzeć czosnkiem, dusić na maśle podlewając wodą około 1,5 godziny do
      miękkości. Na koniec wywar zabielić słodką, swojską śmietaną. Podawać z
      pieczonymi ziemniakami.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 14.11.09, 13:49
      KURA W ŚNIEGU

      Kura w śniegu:

      * 6 szt. udka
      * 4 jajka
      * 50 dag smalcu
      * 3 łyżeczki mąki pszennej
      * pęczek włoszczyzny
      * sól


      Mizeria ze śmietaną:

      * 6 sztuk ogórków zielonych
      * 1 szklanka śmietany
      * sól
      * cukier


      Opis przygotowania:

      Kura w śniegu
      Udka umyć, oczyścić, opłukać i ugotować w wywarze z jarzyn prawie do miękkości.
      Po ugotowaniu wyjąć i przestudzić. Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka
      ubić na sztywną pianę, dodać do nich żółtka, wymieszać, dodać przesianą mąkę,
      sól do smaku. Udka obtaczać w "śniegu" i wkładać do emaliowanego rondla o
      stalunkowo wysokich bokach na mocno rozgrzany tłuszcz. Na wierzch poszczególnych
      kawałków nakładać pozostałe ubite białko i smażyć obracając delikatnie z obu stron.

      Mizeria ze śmietaną
      Ogórki zielone umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Starte ogórki
      posolić, dodać cukru do smaku, wymieszać, a następnie wlać do nich śmietanę.
      Całość ponownie wymieszać i przyprawić.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 14.11.09, 13:55
      LANGOSZE

      Składniki:

      Placki:

      * 25 dag mąki
      * 2,5 dag drożdży
      * szczypta soli
      * łyżeczka cukru
      * letnia woda
      * olej


      Farsz:

      * 15 dag kiełbasy
      * 2 jajka ugotowane i pokrojone
      * 4 ogórki konserwowe
      * 2 łyżeczki majonezu
      * żółty ser
      * keczup do dekoracji


      Opis przygotowania:

      Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić ciasto i podzielić
      na 7 części, zrobić kulki i zostawić je do wyrośnięcia. W między czasie
      przygotować patelnię z olejem. Kulki rozciągnąć na okrągły placek i smażyć na
      oleju z dwóch stron. Na upieczone langosze nakładać łyżką farsz przygotowany z
      wymieszanych składników. Posypać utartym żółtym serem i polać keczupem.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świątecznie 20.12.09, 20:45
      [b][color=green]BARSZCZ Z USZKAMI[/color][/b]


      Składniki ½ kg buraków, włoszczyzna, cebula, 2 ząbki czosnku, liść
      laurowy, ziarenka pieprzu, 2 łyżki koncentratu buraczanego.
      Uszka: Szklanka mąki, sól, pieprz, 3 dag ugotowanych szuszonych grzybów,
      cebula, łyżka posiekanej natki, jajko, łyżka oleju

      Włoszczyznę oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa i
      przyprawy zalać 1,5 litra wody, ugotować wywar. Dodać starte buraki, gotować 30
      minut. Przecedzić, dodać koncentrat buraczany, przyprawić.
      Uszka: Mąkę zagnieść ze szczyptą soli i taką ilością wody by powstało gładkie,
      elastyczne ciasto. Grzyby posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju,
      wymieszać z grzybami, natką i jajkiem, wymieszać, przyprawić. Ciasto
      rozwałkować, wyciąć kwadraciki. Na każdym ułożyć nadzienie, uformować uszka,
      zlepić. Ugotować. Podać do barszczu.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 20.12.09, 20:46
      [b][color=green]CIASTO BANANOWE[/color][/b]

      Składniki: 1 i ½ szklanki cukru, 6 jajek, po szklance mąki
      pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 6
      łyżek oleju, Krem: 6 jajek, 5 bananów, sok bananowy, ½ torebki budyniu
      bananowego, 2 opakowania kremu śmietankowego

      Ciasta: Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować z cukrem aż się rozpuści.
      Miksując, dodawać po jednym żółtka, po łyżce przesianej mąki pszennej i
      ziemniaczanej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie
      zmiksować. Dno i boki blachy posmarować olejem, posypać tartą bułką. Wlać
      ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 40 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić.
      Kremy śmietankowe przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać proszek
      budyniowy, zmiksować. Jeden banan obrać, pokroić w małą kostkę, wymieszać z
      kremem śmietankowym, schłodzić w lodówce. Pozostałe banany pokroić na plasterki.
      Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć sokiem bananowym. Na spodzie ułożyć
      plasterki bananów, posmarować kremem bananowym, przykryć ciastem, wyłożyć resztę
      bananów i krem. Ozdobić
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 20.12.09, 20:48
      [b][color=green]FASZEROWANE DAKTYLE [/color][/b]

      Składniki: 40 dag daktyli (be pestek), 10 dag wyłuskanych
      orzechów pistacji, 35 dag masy marcepanowej, 80 ml likieru wiśniowego, 2
      tabliczki czekolady deserowej, 5 dag białej czekolady, kilka pistacji i cukier
      puder do dekoracji

      Pistacje bardzo drobno posiekać lub zemleć. Dodać masę marcepanową i likier,
      dokładnie zagnieść. Masę podzielić na połowę, jedną część odłożyć do dekoracji.
      Pozostałą napełnić daktyle, lekko ścisnąć, by nadzienie nie wypadło. Czekoladę
      deserową stopić na małym ogniu, zdjąć. Połowę daktyli nabić na długie
      wykałaczki, zanurzyć w stopionej czekoladzie. Udekorować posiekanymi pistacjami,
      odłożyć do wystygnięcia. Resztę masy marcepanowej włożyć do woreczka, odciąć
      róg, wycisnąć paski wokół pozostałych daktyli. Białą czekoladę stopić, dodatkowo
      udekorować daktyle. Ewentualnie oprószyć je cukrem pudrem.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 20.12.09, 20:50
      [b][color=green]FASOLA Z INDYKIEM [/color][/b]

      Składniki: 40 dag filetu z piersi indyka, po 30 dag czerwonej i
      białej fasoli z puszki, w czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mielona
      chilii, 4 łyżki oleju, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 40 dag pomidorów z
      puszki, 4oo ml bulionu, 2 dymki. 25 dag gęstej śmietany 22%

      Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Filet
      z indyka umyć, pokroić w małą kostkę. Wymieszać z cebulą, czosnkiem, oprószyć
      chili, solą i pieprzem, wlać 2 łyżki oleju, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
      Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Resztę oleju rozgrzać w
      rondlu, przesmażyć mięso. Dodać paprykę, razem podsmażyć. Wlać bulion i pomidory
      z puszki razem z zalewą, gotować 10 minut. Obie fasole osączyć z zalewy,
      opłukać. Wsypać do zupy, gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku. Dymkę
      umyć, pokroić razem ze szczypiorkiem. Zupę wlać do talerzy, posypać posiekaną
      dymką, podać ze śmietaną.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:00
      PALUSZKI FATIMY

      12-16 płatków ciasta "ouarka", 150 ml oliwy do smażenia, cukier puder i mielony
      cynamon do przybrania
      Farsz: 4 jaja, 350 g mielonej tłustej baraniny, 2 małe drobno posiekane cebule,
      2 pęczki drobno posiekanej zielonej pietruszki, 1/2 pęczka drobno posiekanej
      świeżej mięty, 1/2 pęczka świeżo posiekanej kolendry, 1 łyżeczka do kawy
      mielonego kminku, 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki, 1 łyżeczka mielonego
      cynamonu, sól, 100 g masła do smażenia

      Mięso połączyć z kolendrą, miętą, mielonym kminkiem, papryką i cebulami. Osolić
      po czym wyrabiać przez 10 minut. odstawić na 1 godzinę a następnie zasmażyć
      przez 10 minut na rozgrzanym maśle. W trakcie smażenia mieszać. Wbić jaja, dodać
      cynamon i ciągle mieszając trzymać na ogniu przez 3 minuty. Na każdy z płatków
      ciasta nakładać po łyżce farszu, po czym zwijać je w ruloniki tak jak krokiety.
      Smażyć ze wszystkich stron na wrzącej oliwie na złoty kolor. Podawać gorące.
      Osobno w miseczce podać harissę- rodzaj przyprawy
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:01
      CIASTO OUARKA

      Zamiennik

      Z 500 g mąki i 220 ml wody oraz soli wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno mieć
      konsystencję ciasta chlebowego. Następnie dzielimy je na niewielkie porcje i
      rozwałkowujemy najcieniej jak tylko można na okrągłe niezbyt wielkie placuszki.
      Na które nakładamy farsz, zwijamy i smażymy krótko w rozgrzanej oliwie.

      Robiłam takie ciasto, wyszło mi za drugim razem.Bez farszu smakuje niczym.
      Myślę, że dzisiaj można je też zastąpić tortillą
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:01
      HARISSA

      Harissa jest to rodzaj przyprawy. By ją otrzymać należy utłuc starannie w
      moździerzu 10 małych czerwonych papryczek, obranych ze skórek i wypestkowanych
      wraz z 3-4 obranymi ząbkami czosnku, doprawić jedną łyżeczką do kawy białego
      pieprzu, osolić po czym zalać 5 łyżkami oliwy i wymieszawszy starannie odstawić
      na 12 godzin. Przyprawa jest bardzo ostra.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:03
      BRIK Z JAJAMI

      4 listki ciasta ouarka, 4 jaja, 2 cebule, 1/2 pęczka pietruszki, 100 ml oliwy do
      smażenia, 1 pokrojona cytryna do przybrania

      Zieloną pietruszkę przebrać, opłukać, osuszyć. Cebulę obrać i drobno posiekać
      wraz z pietruszką. Siekaninę zalać niewielką ilością wody i gotować 20 minut.
      Odcedzić, odcisnąć, po czym doprawić farsz solą i pieprzem. Na każdy z listków
      ciasta nałożyć cienką warstwę farszu, na którą wbić surowe jajko. Brzegi ciasta
      założyć delikatnie na siebie. "Brki" przenosić bardzo ostrożnie na patelnię z
      wrzącą oliwą i smażyć kolejno z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać bardzo
      gorące przybrane plasterkami cytryny.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:04
      AIDŻA Z KULKAMI MIĘSNYMI

      200 g baraniny lub cielęciny, 4 jaja, 100 ml oliwy, 2 łyżki przecieru
      pomidorowego, 1 łyżka harrisy, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka
      mielonej kolendry, 4 obrane ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1
      łyżeczka ostrej, mielonej papryki, garść suszonych i startych na proszek liści mięty

      Mięso umyć, osuszyć pokroić w niewielkie kawałki a następnie drobno posiekać.
      Osolić, dodać mieloną kolendrę, pieprz i miętę. Wymieszać starannie i odstawić
      na 10 minut. Z przygotowanego mięsa formować kulki rozmiarów orzecha włoskiego.
      Na patelni rozgrzać silnie połowę oliwy. Obsmażyć na niej kulki ze wszystkich
      stron, na złoty kolor. Zdjąć z patelni i osączyć. W płaskim rondlu rozgrzać
      resztę oliwy. Dodać przecier pomidorowy, mieloną paprykę, kminek, czosnek i
      harrisę. Zalać 200 ml wody i gotować na średnim ogniu przez 5-6 minut, Dodać
      obsmażone kulki mięsne. Wbić na to kolejno jaja i osolić je. Trzymać na bardzo
      małym ogniu przez o. 10 minut dopóki białka się nie zetną(jak jajka sadzone).
      Podawać bardzo gorące.

      Przyznaję uczciwie, ze względu na to że nie znoszę kminku nie wypróbowałam tego
      przepisu
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:04
      MARQUEZY P0 TUNEZYJSKU

      4 surowe kiełbaski baranie(marquezy)można zastąpić taką kiełbaską do grilla lub
      białą kiełbasą,500 g pomidorów, 250 g świeżej papryki, 4 ząbki czosnku, 75 ml
      oliwy, 1 łyżka harrisy, 1/2 łyżki mielonego kminku, 1/2 łyżki mielonej słodkiej
      papryki, sól

      Papryki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Czosnek obrać,
      zmiażdżyć, zaparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wypestkować i pokroić na małe
      kawałki. Kiełbaski podsmażyć z obydwu stron na silnie rozgrzanej oliwie na
      ciemnozłoty kolor. Dodać pomidory, czosnek, harrisę, kminek i mieloną paprykę.
      Zalać 150 ml wody zagotować po czym dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać
      pokrojoną świeżą paprykę i wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze przez 10-15
      minut. Podawać gorące.


      Kiełbasa marquez - jest to rodzaj kiełbasy przypominający naszą białą kiełbasą a
      czerwony kolor dodaje jej domieszka harrisy
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:04
      PASZTECIKI Z TUŃCZYKIEM

      12-15 płatków ciasta ouarka, 400 g tuńczyka z puszki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
      1 pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki do kawy
      mielonego białego pieprzu, sól, 250 ml oliwy do smażenia, 2 cytryna podzielona
      na cząstki do przybrania

      Mięso tuńczyka osączyć i starannie rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i posiekać.
      Czosnek obrać i zmiażdżyć lub utrzeć w porcelanowym moździerzu. Zieloną
      pietruszkę przebrać, opłukać i drobno posiekać. Cebulę przesmażyć na sklarowanym
      maśle na jasnozłoty kolor. Dodać czosnek, osolić, doprawić białym i czarnym
      pieprzem, po czym przesmażyć dalej na małym ogniu mieszając przez 3-4 minuty.
      Zdjąć z patelni, połączyć z tuńczykiem, po czym farsz starannie wymieszać. Na
      każdy z płatków ciasta nałożyć porcję farszu i rozpłaszczyć ją lekko. Składać w
      trójkąt (podobnie jak naleśniki). Smażyć z obydwu stron na wrzącej oliwie na
      złoty kolor. Podawać od razu przybrane cząstkami cytryny.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:05
      ZUPA RYBNA

      400 g ryby morskiej (dorsz, karmazyn, dorada), 1 cebula obrana i naszpikowana 4
      goździkami, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka
      mąki, bouquet gani(kolendra, tymianek, koper włoski i liść laurowy), 2 małe
      czerwone ostre papryczki, 1/2 łyżeczki harrisy, szczypta szafranu, sól

      Ryby sprawić, wyfiletować, umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki
      W rondlu zagotować 1 i 1/2 l wody, dodać oliwę, naszpikowaną goździkami cebulę,
      bouguet garni, papryczki, szafran i harrisę. Gotować 20 minut, po czym dodać
      pokrojoną w kawałki rybę, Gotować dalsze 15 minut, Z garnka usunąć cebulę,
      bouquet garni, po czym ostrożnie wyjąć kawałki ryby. Obrać je z resztek ości i
      wrzucić ponownie do wywaru, który przez pewien czas powinien stać na ogniu. Mąkę
      rozprowadzić niewielką ilością wody a następnie ciągle mieszając połączyć z
      zupą. Dodać zmiażdżony czosnek oraz sok z cytryny, ewentualnie dosolić. Podawać
      bardzo gorącą z grzankami.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:05
      HARIRA Z GROCHEM WŁOSKIM

      150 g baraniny lub cielęciny pokrojonej w kostkę, 250 g grochu włoskiego
      wymoczonego przez 12 godzin i ugotowanego w osolonej wodzie, 250 g małych,
      obranych cebulek, 1/2 łyżeczki do kawy szafranu, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1
      łyżka masła, sól
      WYWAR Z POMIDORÓW(TEDUIRA)

      750 g pomidorów, 1 mały pęczek świeżej kolendry 1 mały pęczek zielonej
      pietruszki, sok z 1 cytrny 1 łyżka masła, 50 g mąki, sól

      W pojemnym rondku ułożyć pokrojone w kawałki mięso. Zalać 1 l wody, osolić i
      doprawić szafranem i pieprzem, dodać masło, zagotować a następnie gotować przez
      około godzinę na małym ogniu. W połowie gotowania dodać cebulki. Pomidory
      zmiksować i przetrzeć przez sito. W osobnym naczyniu zagotować 2 l wody. Dodać
      przetarte pomidory i łyżkę masła, gotować przez 15 minut, po czym ciągle
      mieszając dodawać stopniowo rozdrobnioną mąkę rozrobioną w 150 ml wody. Wywar
      zagotować po czym przelać do rondla z bulionem. Dodać ugotowany groch, posiekaną
      zieloną pietruszkę i świeżą kolendrę. Doprawić ostatecznie solą i sokiem
      cytrynowym i zagotować raz jeszcze. Zupę podawać bardzo gorącą. Osobno podać
      suszone daktyle.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:06
      CZORBA JARZYNOWA

      1 kg dojrzałych pomidorów, 1 cebula, 1 kartofel, 1 cukinia, 1 marchew, 75 g
      wyłuskanego zielonego groszku, 100 g świeżego bobu, 1 łyżka koncentratu
      pomidorowego, 4 łyżki oliwy, 1 pęczek siekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczka
      mielonej papryki, szczypta harrisy, szczypta mielonego cynamonu, sól, pieprz, 1
      pęczek świeżej kolendry do przybrania

      Kartofel, marchew oraz cukinię umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę
      obrać i drobno posiekać, po czym podsmażyć wraz z mieloną ostrą papryką, harissą
      i cynamonem na rozgrzanej w głębokim rondlu oliwie przez 15 minut. Osolić,
      doprawić pieprzem, zalać 250 ml wody, dodać marchew, kartofel, cukinię, bób,
      zielony groszek, drobno posiekaną kolendrę oraz koncentrat pomidorowy. Gotować
      na małym ogniu przez 30 minut. Pomidory zalać wrzątkiem, gotować 15 minut a
      następnie przetrzeć przez sito i dodać do zupy. Dolać 2 l wody, zagotować po
      czym gotować jeszcze przez 15 minut, Podać bardzo gorącą, posypaną listkami
      świeżej kolendry.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:06
      SAŁATKA ORZEŹWIAJĄCA

      3 duże dojrzałe pomidory, 1 mała ostra papryczka, 2 niewielkie cebule, 1 kiszona
      cytryna, 1 pęczek zielonej pietruszki, kilka kiszonych oliwek, sok z 1 cytryny,
      w łyżki oliwy, pieprz

      Cebule obrać i grubo posiekać. Zieloną pietruszkę przebrać, opłukać i bardzo
      drobno posiekać. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w plasterki. Kiszoną
      cytrynę pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Dwa z nich
      pokroić w ćwiartki a z trzeciego wycisnąć sok, który odcedzić przez gęste sito.
      Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym oraz przecedzonym sokiem z pomidora. Sos
      dokładnie wymieszać. Ćwiartki pomidora ułożyć w salaterce. Dodać pokrojoną ostrą
      paprykę, posiekane cebulki. Przybrać ćwiartkami kiszonej cytryny i oliwkami,
      posypać zieloną pietruszką i polać sosem. Oprószyć pieprzem, schłodzić w lodówce.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:07
      KISZONE CYTRYNY

      Umyte, dojrzałe cytryny należy rozciąć na czworo ale tak aby nie przeciąć ich do
      końca, natrzeć solą i ułożyć dość ciasno w kamionkowym lub szklanym naczyniu,
      zalać przegotowaną wodą i odstawić na miesiąc

      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:07
      SAŁATKA Z PAPRYK PIECZONYCH NA RUSZCIE

      *Wypróbowane, dla tych co lubią paprykę, ja dodałam mniej ostrej papryki i mniej
      czosnku ale co tam jak szaleć to szaleć

      4 papryki zielone, 3 papryki czerwone, 200 g ostrej papryki,
      SOS: 10 obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku, 3 łyżki oliwy, sok z 2 cytryn,
      sól, pieprz, oliwki do przybrania

      Wszystkie gatunki papryki umyć, osuszyć i wypestkować, odciąwszy uprzednio ich
      grubsze końce wraz z ogonkami. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i opiekać ze
      wszystkich stron dopóki skórka nie sczernieje. Upieczone papryki zanurzyć w
      zimnej wodzie, po czym delikatnie usunąć z nich zwęgloną skórkę tak aby nie
      uszkodzić miąższu. Usmażyć resztki gniazd nasiennych, ostudzić. Obrane papryki
      podzielić wzdłuż widelcem na niewielkie kawałki.
      SOS: Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym i zmiażdżonym czosnkiem. Osolić,
      doprawić pieprzem, po czym sos starannie wymieszać. Papryki ułożyć w kamionkowej
      lub glinianej salaterce. Przybrać oliwkami, zalać sosem i podawać.
      Dekoracyjnie wglądają różnokolorowe papryki
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.07.10, 19:08
      SAŁATKA Z ZIELONEJ SAŁATY Z POMARAŃCZAMI

      *Wypróbowane przeze mnie, proste i inne

      3 główki zielonej sałaty, 2 pomarańcze, sok z 1/2 pomarańczy, 3 łyżki soku
      cytrynowego, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody pomarańczowej, 2 łyżki oliwy, sól

      ************

      Sałatę umyć, obrać z wierzchnich liści, zachowując jedynie najbardziej kruche
      listki środkowe. Opłukać jeszcze raz pod bieżącą wodą i osączyć. Ostrym nożem
      obrać ze skórki pomarańcze tak jak obiera się jabłka, po czym wyciąć z nich
      cząstki miąższu. Liście sałaty ułożyć jeden na drugim po czym pokroić w paseczki
      o szerokości do 2 mm. Włożyć je do salaterki, dodać szczyptę soli i cukier, wodę
      pomarańczową, sok z cytryny i pomarańczy oraz oliwę a następnie dokładnie
      wymieszać. Przybrać cząstkami pomarańczy, schłodzić w lodówce i podawać.
      --
      [b][color=green]Madohora[/color][/b]

      --
      Nikiszowiec

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka