Dodaj do ulubionych

Choinka w centrum Zabrza

IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.11, 21:34
Jak Wam się podoba choinka która ozdabiać będzie centrum miasta w tym roku?
Jesteście zwolennikami prawdziwej żywej pachnącej choinki czy też za sztuczną?
Jak to wygląda u Was w domach?

www.gloszabrza24.pl/samorzad/3245-w-centrum-mamy-choinke-tylko-dlaczego-sztuczna
Obserwuj wątek
    • Gość: fee Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.11, 21:43
      Ta choinka jest OBRZYDLIWA !!!
      • Gość: blokers Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 28.11.11, 08:45
        Ten stożek jest bardzo ładny!
        ;)
        • Gość: ekolog Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 28.11.11, 09:08
          W końcu ktoś poszedł po rozum do głowy. Plastikową choinkę można będzie wykorzystać przez kilka sezonów. Natomiast ścięta z lasu, po świętach wyląduje gdzieś na wysypisku - nie można dalej pozwalać by bezkarnie wycinano żywe drzewa. Mnie osobiście bardzo się ona podoba.
          • Gość: . Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 28.11.11, 10:48
            Choinka jest ładna ;), ale zawsze się znajdzie ktos, kto będzie narzekał.
            • Gość: ZABRZANIN Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 11:08
              JEST SUPER :)
              • bonewax Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 11:10
                Szopka zrobią pracownicy przychodni na Sienkiewicza 28 Wesołych Świąt:)
          • dwadziescialattemu Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 12:39
            ekolog napisał(a):

> W końcu ktoś poszedł po rozum do głowy. Plastikową choinkę można będzie wykorzy
            > stać przez kilka sezonów. Natomiast ścięta z lasu, po świętach wyląduje gdzieś
            > na wysypisku - nie można dalej pozwalać by bezkarnie wycinano żywe drzewa. Mnie
            > osobiście bardzo się ona podoba.

Wątpię by wykorzystywano ją w przyszłych latach, a nawet jeśli to jej utylizacja potrwa całe wieki ( 400 lat jak jest napisane poniżej ) tak ,ze w sprawie ratowania lasu zamienił stryjek siekierkę na kijek.

srodowisko.ekologia.pl/ochrona-srodowiska/Kupujemy-choinke-Wieczny-dylemat-choinka-zywa-czy-choinka-sztuczna,11490.html
            Mnie się nie podoba. I nie tyle jej wygląd, jak właśnie to , ze jest sztuczna. I jak sobie przypomnę wydatki magistratu chociażby na kawę

forum.gazeta.pl/forum/w,120,130556748,130556748,Wielkie_zarcie_w_magistracie.html
            to myślę, ze nam traktowanym jak gawiedź, mogli chociaż sprezentować ładne , żywe bożonarodzeniowe drzewko, które cieszyłoby oko i pięknie pachniało.
    • Gość: Adam Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.11, 11:47
      Zawszę muszą narzekać Mi się podoba i kropka.
      • Gość: waryniol Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 28.11.11, 13:33
        jestem zaskoczony, że mało osób narzeka, choinka jest kształtna, smukła, wysoka, ładnie ustrojona, oświetlenie zadebiutuje niebawem, zapewne posłuży kilka lat, a gdy nadejdzie jej kres to nie będzie musiała spoczywać na wysypisku 400 lat lecz będzie mogła zostać zutylizowana...
        • dwadziescialattemu Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 17:12
          Gość portalu: waryniol napisał(a):

> jestem zaskoczony, że mało osób narzeka, choinka jest kształtna, smukła, wysoka
          > , ładnie ustrojona, oświetlenie zadebiutuje niebawem, zapewne posłuży kilka lat
          > , a gdy nadejdzie jej kres to nie będzie musiała spoczywać na wysypisku 400 lat
          > lecz będzie mogła zostać zutylizowana...

skoro nie chciało Ci się zajrzeć do linka który podałam to może zacytuję z tego własnie artykułu, będzie jaśniej;

"Do niedawna, sztuczne choinki uważane były za ekologiczne ze względu na to, że według wielu osób miała chronić lasy przed nadmierną eksploatacją. Jednak wbrew temu przekonaniu, sztuczne choinki są bardzo szkodliwe dla środowiska. b]]Zarówno ich produkcja jak i utylizacja powodują wytwarzanie związków szkodliwych dla środowiska.
          [/b]
        • Gość: szkoda Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.11.11, 23:46
          Ta choinka jest naprawdę brzydka. Jest sztuczna tak jak uśmiech pani Mańki Szulik. Brak w niej ciepła, brak zapachu świąt. Jest taka nienaturalna.
        • Gość: bora Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.11, 19:47
          Ciekawe kto się zgłaszał i chciał sztucznej choinki ?? tyle lat była żywa i było OK super klimat itp, u mnie w domu NIGDY sztucznej nie było i nie będzie !! no ale w centrum miasta ... no to może być i sztuczna - WSTYD !! ciekawe co jeszcze sztuczne będzie w naszym mieście ?? może bałwany ?? bo prawdziwe to pozwalają na umieszczenie w centrum miasta jakiegoś sztucznego wypłosza !! no i mają zajęcie urzędnicy tej Szulikowej !!!

• kipen1 Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 15:32
      Merry, zdjęcie nie oddaje całego "uroku" tego czegoś. Jak ktoś napisał "stożka" bo do choinki to nie jest wcale podobne. Widziałem to coś wczoraj. Z bliska brzydkie to to. Może jak będzie oświetlone wieczorem to będzie "ładnie" ale w dzień paskudztwo.
      Ekolog ma rację w jednym, a mianowicie w oszczędności. To jest zakup na kilka-kilkanaście lat. jedyny plus. Co do ekologiczności: "Sztuczna choinka jest wygodna, bo może służyć przez kilka lat i nie wymaga sprzątania. Jednak jest to kolejny martwy przedmiot w domu. Brakuje jej wszystkich walorów prawdziwego drzewka z lasu. Świeży świerk czy jodła upiększają zielenią i wypełniają nasze mieszkania zapachem lasu, aromatem żywicy. To wszystko tworzy świąteczną magię i wspaniały, niepowtarzalny bożonarodzeniowy klimat. Każdy rodzaj choinki ma swoje wady i zalety, ale najbardziej przyjazne dla środowiska są oczywiście choinki naturalne. Ostateczny wybór, zawsze należy jednak do konsumenta."
      I tyle. A lasy nie cierpią bo drzewka są z hodowli więc pisanie, że to szkodzi lasom to bzdury. Zresztą który "ekolog" mówi prawdę? Jak się dobrze zapłaci to powie, że futra są lepsze prawdziwe niż sztuczne.
      • Gość: waryniol Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 28.11.11, 17:57
        "Niezależnie od tego czy wybierzemy sztuczną, czy prawdziwą choinkę, najważniejsza podczas świąt jest oczywiście rodzinna, życzliwa, pełna miłości atmosfera. Dzięki temu niezależnie od rodzaju choinki i jej wyglądu święta będą wspaniałym okresem, a wszystko, co nas otacza wydawać się będzie najpiękniejsze. Taki idylliczny plan warto mieć przynajmniej w naszych głowach. Nawet jeśli rzeczywistość nieco odbiegnie od schematów, zadbajmy o to by to nie wyłącznie prezenty były kwintesencją Bożego Narodzenia."
        widocznie aspekt ekonomiczny wyparł prawdziwą choinkę i nie ma sensu rozczulać się nad wyższością prawdziwej nad sztuczną bo wiadomo, że zawsze to co autentyczne będzie naj, a może warto zastanowić sie jacy my jesteśmy bo według mnie ludzka sztuczność panoszy się wszędzie...
        • Gość: egon Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 28.11.11, 18:02
          w tym Zobrzu wszystko sztuczne(gybis tyż)
        • net.kielonek Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 18:08
          Co ma być kwintesencją Bożego Narodzenia?, nie bardzo rozumiem.
          Kilka flaszek sobie kupię gdy do mojej piwnicy wrócę.
          Zdrówko!
      • Gość: Leśniczy Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 28.11.11, 19:42
        >A lasy nie cierpią bo drzewka są z hodowli...
        Ty chyba nie wiesz o czym piszesz!!!
        Ty wiesz ile musi takie drzewo rosnąć by osiągnąć takie rozmiary? Kilkadziesiąt lat!!!
        Zastanów się dwa razy zanim napiszesz kolejny raz podobne bzdury. Ale czytając Twoje wcześniejsze wypowiedzi - dwa razy może być za mało!
        • kipen1 Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 20:16
          Tak leśniczy, z lasów wycinają. Ty pieprzysz bzdury. Ostatnio pokazywali ten "las" w telewizji. Normalna hodowla choinek pod wycinkę. Z lasu to wam podpieprzają drzewka jak opijacie kolejne polowania albo przepijacie kasę za sprzedane drzewka. Wiem bo kupowałem od leśniczego kilka lat temu jodełkę. : "tylko nie mów pan skąd to masz". Więc skończ dobry człowieku głupoty gadać. Handel jak i hodowla to normalny interes, a że od czasu do czasu jakieś większe wytną to znikoma szkoda dla lasu. Większe szkody robią leśnicy sprzedając drzewka na lewo ale o tym pewnie nic nie wiesz, prawda?
          Wesołych świąt.
          • Gość: ktoś Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 28.11.11, 20:52
            Małe dwumetrowe choinki pewnie są z hodowli. Ale te kilkunastometrowe rosną przez kilkadziesiąt lat w lesie. Więc nie masz kolejny raz racji - niestety.
    • Gość: mieszkaniec Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.play-internet.pl 28.11.11, 20:15
      Choinka jest piękna i bardzo ładnie się prezentuje w naszym centrum. Ile jest osób tyle będzie zdań.
      • kipen1 Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 20:22
        Za kilka lat ta "piękna" choinka trafi na wysypisko gdzie będzie się rozkładała kilkaset lat bo zmieni się władza. Żywa byłaby i ładniejsza i bardziej ekologiczna. A z tą pięknością to to "coś" przypomina ozdobiony bombkami stożek , nie choinkę. Takie jest moje zdanie. Może wieczorem będzie ładnie i pięknie ale tylko wieczorem, a za dnia jest paskudna. To jest moje zdanie i nikt się z nim zgadzać nie musi.
        • amadeo214 Re: Choinka w centrum Zabrza 28.11.11, 20:26
          Przykre, ale ja się zgadzam
          • Gość: mieszkaniec Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 28.11.11, 20:53
            Jesteś niestety w mniejszości - a ona nie ma racji bytu. Więc tylko narzekanie Ci pozostaje.
            • Gość: Merry101 Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.chello.pl 28.11.11, 21:45
              Mnie się podoba żywa choinka ale ze względów finansowych przyjmę taką wersje w centrum miasta...najważniejszy efekt wieczorem ale najważniejsze by śnieg przysypał to wszystko będzie piękniejsze.
              Z tego co kojarze to duże miasta lubią sztuczne drzewka...w swoich centrach.
              Ale z drugiej strony choinka żywa była by lepsza wizualnie i zapachowo Zabrze to nie Warszawa czy Wrocław... ale ciiii...idą Święta cieszmy się tym.
              Jeden z moich sąsiadów zaczyna stroić balkon już teraz...a wy od kiedy zaczynacie stroić choinki,balkony, okna itp?
              • Gość: Jewa Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.11, 07:55
                Zgadzam se z Egonem-wszystko sztyczne, zaklamane, sztuczny usmiech, falszywe klepanie po plecach"damy rade, bedzie dobrze", teraz sie zacznie "lamanie oplatkiem" gdzie beda "sztuczne, falszywe, ochydne zyczenia"
                a jak TYLKO bedzie mozliwosc "wbija ci noz w plecy", oklamia, pozbawia pracy,
                Nagle zmienia zdanie, bo "bardzo chcieli..ale nie ma takiej mozliwosci"
                W najlpszym wypadku "upie... ci 30% zarobku" i pozbawia premii. (nie dotyczy rodz. Szulik , Lewandowskich, Weber i pochodnych)
                WESOLYCH SWIAT!!!
                • Gość: strażnik Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 29.11.11, 08:02
                  Chyba pomyliłaś wątki. Mówimy tu o choince. Najwyraźniej twoja frustracja sięga zenitu. Moja rada - czym prędzej zwolnij się z UM. Pewnie Tobie i Twoim współpracownikom wyjdzie to jedynie na dobre. Nie musisz na siłę pracować w tej instytucji. Jesteś taka błyskotliwa i idealna, że znajdziesz od razu świetną pracę!!!
                  • Gość: szkoda Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.11, 08:38
                    Ta choinka jest naprawdę brzydka. Jest sztuczna tak jak uśmiech pani Mańki Szulik. Brak w niej ciepła, brak zapachu świąt. Jest taka nienaturalna.
                    • Gość: spostrzegawczy Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 29.11.11, 10:06
                      Nie powtarzaj się - to robi się już nudne.
                      • Gość: ta choinka... Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.11, 13:13
                        Na tle tego remontowanego bloku z tą szarą , brzydką , brudną plandeką...bardzo ładnie wygląda ta choinka ...
                        • 1-smieszek Re: Choinka w centrum Zabrza 29.11.11, 18:56
                          Wieczni narzekacze, dzisiaj na ul. 3-go MAJA rozwieszno dekoracje swiąteczne, drzewka na deptaku przy ul. Wolsości tez są ozdobione lampkami, które pięknie swiecą.
                          Macie nowy powód do narzekania :(
                          Kto pierwszy pojęczy ?

• kipen1 Re: Choinka w centrum Zabrza 29.11.11, 19:23
                            Chodziłem dziś po Wolności i widziałem jak rozwieszają świecidełka na latarniach. Wieczorem bardzo fajnie to wygląda i jest tak od kilku już lat. Pod tym względem nasze władze się starają żeby było ładnie i żeby było czuć ducha świąt ale "choinka" jest okropna i brzydka i w ogóle to nie przypomina choinki tylko stożek i zdania nie zmienię i będę "jęczał". Ohydztwo i tyle.
                            • Gość: Merry101 Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.11, 19:46
                              Ona jest troche na wzór tych w marketach...w platanie jest podobny stożek tyle,że kolorystyka błękitna.
                              Podobno nowe ozdoby na lampy zostały zakupione?
                              • Gość: bora Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.11, 20:04
                                Ciekawe kto się zgłaszał i chciał sztucznej choinki ?? tyle lat była żywa i było OK super klimat itp, u mnie w domu NIGDY sztucznej nie było i nie będzie !! no ale w centrum miasta ... no to może być i sztuczna - WSTYD !! ciekawe co jeszcze sztuczne będzie w naszym mieście ?? może bałwany ?? bo prawdziwe to pozwalają na umieszczenie w centrum miasta jakiegoś sztucznego wypłosza !! no i mają zajęcie urzędnicy tej Szulikowej !!!

• Gość: radek Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 07.12.11, 01:49
                                  choinka wieczorem oswietlona przepieknie wyglada , moze inaczej niz co roku ,bo jest nowoczesnego kształtu.
                                  • Gość: wowa Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.12.11, 06:59
                                    Powinna być żywa!. Sztuczna jest brzydka i nie zmieni tego oświetlenie.
                                    • kipen1 Re: Choinka w centrum Zabrza 07.12.11, 16:59
                                      Z tego co widziałem przejeżdżając wczoraj wieczorem to "coś" imitujące choinkę świeci tylko jednym, białym kolorem. Może zmienia kolory, nie zauważyłem ale jeśli tylko tak jak widziałem na biało to paskudztwo. Ohydnie to wygląda. Te ozdoby wzdłuż ulic też białe są. Jak sypnie śniegiem i wszystko się "zleje" w jedną masę i gó... będzie widać. Myślałem, że tak jak ,np. w "Stolycy" ładnie, kolorowo będzie,a nasze władze jak zawsze najtańszym kosztem byleby tylko "coś" było i świeciło. Wieje tandetą ale czego można się było spodziewać po naszej "kochanej" władzy?
                                      • Gość: fff Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 17:21
                                        Tandeta. To dobre slowo na choinke i na te wiejskie oswietlenie
                              • Gość: Merry101 Nowe ozdoby świąteczne. IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 15:13
                                Tutaj możecie oddać głos w sondzie na temat oświelenia świątecznego w Mieście.

www.gloszabrza24.pl/component/acepolls/poll/9-co-sdzisz-o-nowych-ozdobach-witecznych-na-zabrzaskich-ulicach
                                Zachęcam do głosowania!
                                • Gość: zadowolony Re: Nowe ozdoby świąteczne. IP: *.unknown.vectranet.pl 15.12.11, 20:38
                                  Jak pokazuje ankieta, większość mieszkańców jest zadowolona ze świątecznego wystroju Zabrza. Skąd więc te niekończące się narzekania...?
                                  • kipen1 Re: Nowe ozdoby świąteczne. 15.12.11, 21:08
                                    Jak jeszcze zauważyłeś to głosowało "aż" 113 osób, a w Zabrzu mieszka ok. 180 000 mieszkańców więc głosowało "aż" 0,06%. Rzeczywiście miarodajne wyniki.
                                    To taka sama większość, jaka głosowała na naszą "skuteczną" władzę.
                                    • kipen1 Re: Nowe ozdoby świąteczne. 15.12.11, 21:11
                                      Poza tym wystarczy wyjść i wejść z powrotem na stronę aby oddać ponownie głos. Ja oddałem "dla testu" trzy głosy więc może Ci "zadowoleni" to jeden, góra dwóch ludków, którym się nudzi i głosują dla dobra sprawy.
                                      • Gość: internauta Re: Nowe ozdoby świąteczne. IP: *.unknown.vectranet.pl 15.12.11, 21:13
                                        głosować można tylko raz - weryfikacja IP
    • Gość: vvvv Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.play-internet.pl 07.12.11, 17:29
      Jest bardzo ładna. Wystrój pięknie wygląda wieczorem.
      • kipen1 Re: Choinka w centrum Zabrza 07.12.11, 18:07
        Gość portalu: vvvv napisał(a):

> Jest bardzo ładna. Wystrój pięknie wygląda wieczorem.

Powinieneś ograniczyć to co bierzesz albo przestać całkowicie.
        • Gość: psychiatra Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.is.a.tor.exit.server.torland.me 07.12.11, 18:14
          kipen1 - ale jesteś gościu pojebany. Dawno takiego popaprańca nie widziałem. Żal mi ciebi biedaku.
          • kipen1 Re: Choinka w centrum Zabrza 07.12.11, 19:07
            Gość portalu: psychiatra napisał(a):

> kipen1 - ale jesteś gościu pojebany. Dawno takiego popaprańca nie widziałem. Ża
            > l mi ciebi biedaku.

Widzę,że następny pojeb, który z braku argumentów obraża innych. Widac prostaków nie brak.
            Wiedz,że w słowniku kulturalnych ludzi nie ma słów, które w dostatecznie obelżywy sposób byłyby w stanie Ciebie opisać. Tyle.
            • Gość: obrażony Re: Choinka w centrum Zabrza IP: *.unknown.vectranet.pl 07.12.11, 19:18
              >Powinieneś ograniczyć to co bierzesz albo przestać całkowicie.
              Ty nie obrażasz? Śmiechu warte!!!
              • 1-smieszek Re: Choinka w centrum Zabrza w 07.12.11, 19:34
                W tym wątku i na tym forum, tylko kultura wyższa panuje.
                Wszyscy grzecznie wymieniają poglądy, argumenty i kontrargumenty.
                Prawdziwy Wersal :(
                • Gość: koko Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.webpack.hosteurope.de 15.12.11, 21:14
                  Nie podoba mi się ta choinka. U nas w Bremen jest lepsza.
                  • Gość: Radek Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.stk.vectranet.pl 14.01.12, 01:14
                    Tak narzekacie na naszą nową choinkę ,a dzis przeczytałem w gazecie ze własnie NASZA CHOINKA ZDOBYŁA 1 -SZE MIEJSCE ,2-gie Biesko białe ,3 Będzin to chyba nie jest taka BRZYDKA????
                    • Gość: iskierka Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.12.12, 22:51
                      A w innych miastach już stoją.
                      • Gość: ogieniek Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.12.12, 00:18
                        Nie ma choinki, źle. Będzie choinka to zacznie chór cały narzekać, że paskudna.
                        Kazdy powód do narzekania dobry.
                        • Gość: -.- Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.za.digi.pl 02.12.12, 07:41
                          a jednak już stoi
                          nz24.pl/aktualnosci/stawiaja-choinke/
                          • Gość: Zabrzanin Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.zabrze.vectranet.pl 05.12.12, 14:14
                            Ale to nie jest choinka tylko jakiś "stożek". Juz było to poruszane tu na forum. To "coś" w ogóle nie przypomina choinki. Więc nie pisz ,ze choinka stoi bo ... nie stoi.
                            • Gość: leśnik Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.12.13, 23:00
                              Czy będzie w tym roku ?

/biedny wydechu,nie musisz podbijać wszystkich wątków.Wróć na TG/
                              • Gość: dobre nowiny Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.zabrze.vectranet.pl 05.12.13, 21:59
                                nz24.pl/aktualnosci/od-jutra-zabrze-w-swiatecznym-blasku/
                                • Gość: też kierowca Re: Choinka w centrum Zabrza w IP: *.zabrze.vectranet.pl 06.12.13, 23:38
                                  Przegapiłem moment uroczystego zapalenia choinki, ale potem widziałem, że świeci ładnie. Jeden kijok, czy sie zapala partiami, czy naraz, ważne, że jest ładna i nie trzeba wycinać żywej. Zamiast narzekać, przyjdźmy wszyscy na plac i poświętujmy trochę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka