Gość: aqwrty IP: *.205.60.91.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.09.13, 22:16 Zaborze - jutro mają rozdawac rozliczenia,czekamy ze strachem.. czy gdzies juz dostaliscie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magdla Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.30.18.100.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.09.13, 15:18 ja dostalam wyszlam na czysto, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.13, 20:51 Ja mam nadpłatę 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 20.09.13, 21:53 a ja mam niedoplate 1400 a cale koszty grzania 4800 za 74 metry NIEOGRZEWANEGO prawie mieszkania bo przeciez trzeba oszczedzac!!!!!No i co teraz robic,Zawsze mialam zwroty ,Zaplace to bede sie zywic na smietnikach, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 23.09.13, 08:31 jakby wszyscy grzali to by nie było takich sum !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 23.09.13, 10:40 Gość portalu: zenek napisał(a): > jakby wszyscy grzali to by nie było takich sum !!!!! Nie da się zmusić ludzi, aby grzali jak najwięcej. Z wielu powodów. Dlatego ZSM powinna przyjąć taki system, aby nie było tak wielkich zwrotów, niedopłat. Tylko wtedy jeśli ludziom po prostu nie będzie się opłacało ekstremalnie oszczędzać - będzie szansa na to, aby mieszkania były ogrzewane w miarę równomiernie. Jak ktoś może dostać tysiąc złotych zwrotu to zawsze znajdzie się sporo osób, które nawet za cenę przesiadywania w mieszkaniu w waciakach będzie to robić, bo 'to są 2 czynsze'. Nie kumam tego, ale tak to wygląda od wielu lat. Jakby mieli możliwość zwrotu np. 300zł to wtedy większość ludzi by to olało i oszczędzałoby w miarę racjonalnie. Zawsze znajdą się czubki, które będą siedzieć zawinięci w koce, aby tylko dostać nawet takie pieniądze, ale sądzę, że to będzie już marginalna ilość osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrzanin Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.215.200.189-internet.zabrze.debacom.pl 21.09.13, 22:40 IK - jak to możliwe? da się w ogóle mieć tak dużą nadpłatę? to chyba trzeba nie grzać w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 22.09.13, 08:46 Da się...tylko trzeba grzać się ciepłem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.system2000.3s.pl 07.10.13, 14:05 to co cała zima zima w kurtce przesiedzian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 20.09.13, 21:59 gdzie dawali już rozliczenia za cieplo? napiszcie nazwe ADMow, bo Zachod milczy... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqwrty Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.205.59.234.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.09.13, 22:54 zaborze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 21.09.13, 09:09 "Zachód" jeszcze nie rozdawał. Ale za co płacić, skoro sposób rozliczania ciepła był błędny i sądownie uznany za nieważny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 22.09.13, 23:01 Pewnie Zachód lada chwila dostanie. Będzie się działo - mamy już ciekawe argumenty, ale nie chcemy jako nieruchomość wyskoczyć z zarzutami do ZSM, póki nie zobaczymy rozliczenia. Oj się tam zagotuje na Ślęczka, zagotuje :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja79 Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 23.09.13, 22:55 Centrum (chyba Południe, bo ja wiem, ul. Broniewskiego) dostało dzisiaj rozliczenie co. Nadpłata 380 zł co nas pozytywnie zdziwiło. Czemu system naliczania jest błędny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 23.09.13, 23:39 Napisałeś: > Czemu system naliczania jest błędny? Z różnych względów. Przede wszystkim nie jest to stricte system pomiarowy, bo nie są to urządzenia miernicze. Zresztą producent wcale tego specjalnie nie ukrywa. To są podzielniki, a nie mierniki. Druga sprawa, że system mierzy bardzo często źle (wynika to pewnie poniekąd z tego co napisałem wcześniej, że to nie mierniki). Ja przykładowo mam nabite już 3 jednostki na każdym kaloryferze mimo iż praktycznie nie było jeszcze grzania. Nabiło mi to w jedną noc i podejrzewam, że wzięło się to z tego, że miałem kaloryfery odkręcone na maksa - pewnie chwilowo pojawiło się jakaś wysoka temperatura, a jako że te podzielniki m.in. sprawdzają różnicę pomiędzy temperaturą jaka była kilka minut temu, a jaka jest obecnie, czyli jak bardzo nagrzał się kaloryfer w przeciągu kilku minut. Nie są w stanie sprawdzić przepływu wody czy też zużycia ciepła więc w jakiś sposób szacują. Tak to potem wygląda w praktyce. Trzecia sprawa - mamy bardzo wysokie zaliczki (~3,8zł za m2 mieszkania), więc nawet nie zdajemy sobie sprawę jak strasznie drogo to jest. Wynika z niego, że moje 52metrowe mieszkanie ja ogrzewam (przy zerowym bilansie) rocznie za ~2400zł. To jest strasznie wysoka kwota i w zasadzie nie trzeba być wielkim znawcą energetyki cieplnej, aby już dojrzeć, że coś tu jest nie tak. Z wysokich zaliczek wynika też czasami błędne przekonanie, że skoro mamy zwrot to jest OK. Proszę Państwa - wystarczy ustalić zaliczkę na 5zł miesięcznie i 95% będzie mieć zwroty :) Czwarta rzeczy - typowo ludzka. Jeśli koszta stałe stanowią jedynie 50% rozliczenia to łatwo sobie policzyć, że warto kombinować, dogrzewać się elektrycznie, gazowo, wychładzać mieszkanie, bo można zaoszczędzić maksymalnie ponad 2 czynsze! To powoduje różnego rodzaju patologie. Ludzie naprawdę mają klapki na oczach i oszczędzają na potęgę. Piąta to własne obserwacje - wielu lokatorów z mojej klatki nie grzeje jakoś przesadnie, a mimo to mają dopłaty. Sąsiedzi mieli 2 lata temu 600zł - przecież za 3 tysiące to można ogrzać 100m2 mieszkanie i mieć naprawdę ciepło! Sąsiad twierdzi, że niestety ale co roku lekko marznie w zimie, a mimo to nie potrafi doprowadzić do tego, aby dopłat nie było. W tym roku w końcu znalazł sposób (ale o tym innym razem napiszę). Szósta sprawa to kwestie planowania - tak na dobrą sprawę nigdy nie wiadomo ile zapłacimy za grzanie. Jak jest licznik prądu, gazu to możesz nawet codziennie sprawdzić sobie wskazanie. Owszem - możesz też się zaskoczyć, że TYLE Ci zeszło jednostek, ale wiesz ile jednostka kosztuje. Wiesz na bieżąco będzie Cię to kosztowało. W przypadku podzielników co roku jednostka ma inną wartość. Różnice potrafią być nawet 3 krotne. To powoduje, że z nadpłaty możesz wpaść w niedopłatę. ZSM tłumaczy mętnie i za każdym razem inaczej, że to wina tego, że inni lokatorzy oszczędzają, że takie są ceny ZPEC, że ZSM nic tu nie może itp. W efekcie ten system podziału kosztów nie powinien się nazywać pro-ekologicznym, czy pro-oszczędnym, tylko 'pilnuj sąsiadów'. Robiłem sobie w arkuszu kalkulacyjnym różne symulacje i wynika z nich jasno, że praktycznie nie ważne jak grzejesz - ważne jak grzeje cała nieruchomość. Dwóch kanciarzy w klatce wystarczy, aby cena jednostki poszybowała o 20% do góry. Do tego dodaj sobie mieszkania środkowe, które bardzo często nie potrzebują wcale grzać mieszkań, bo grzeją się od sąsiadów oraz od pionów. To kolejna sprzeczność z podzielnikami - teoretycznie nie powinno się ich wstawiać w mieszkaniach, gdzie nie da się wyizolować wspólnych źródeł ciepła. Nie powinno się stosować podzielników z niepełnym ociepleniem budynku (u nas dopiero zeszłej jesieni wymieniono okna na klatkach schodowych i w piwnicach, mamy nieocieploną ścianę północną, więc wszystkie mieszkania nieśrodkowe mają styk 2 pomieszczeń z zimną ścianą). Wystarczy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrzanin od urodz Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 25.09.13, 16:19 dobrze to wszystko napisałeś - bo tak samo to wszystko widzę !!! Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okocuri Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 26.09.13, 13:58 560 zł zwrotu, w mieszkaniu 23 stopnie, Curie 12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi_ Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.hellnet.pl 26.09.13, 17:53 a mieszkanie środkowe, czy boczne? Curie 12 to blok ocieplony może czy nie? b.prosze o odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec zaborz Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 26.09.13, 18:55 Jak co roku mam zwrot grzeję z głową w nocy wyłączam ,w dzień od 17 do 21 grzanko potem stop i jest 800 stówek zwrotu. Niech ludzie nie narzekają bo sami chcieli podzielniki. W innych spóldzielniach jest wiele gorzej i drożej. Nie róbmy sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 26.09.13, 22:21 > Jak co roku mam zwrot grzeję z głową w nocy wyłączam ,w dzień od 17 do 21 grzanko > potem stop i jest 800 stówek zwrotu. Załóżmy, że piszesz prawdę. Co byś powiedział komuś takiemu jak ja i moi sąsiedzi, gdzie ewidentnie grzejemy poniżej naszych potrzeb i jedni są blisko zera, a niektórzy niestety mają dopłaty i do spore rzędu tysiąca złotych. Przy zaliczkach rzędu 2400zł to jest coś nie tak, prawda? > Niech ludzie nie narzekają bo sami chcieli podzielniki. Chciałem - wydawało mi się to dobre, ekologiczne i po prostu logiczne. Rzeczywistość okazała się być już nie taka kolorowa, a poczerniała jak przyszło do rozliczania każdej nieruchomości osobno. W sumie pomiędzy 60% a 80% lokatorów nieruchomości nie chciało podzielników, ale ZSM nas olała. Przypominam, że jeszcze rok wcześniej za likwidacją podzielników musiałaby być 100% danej nieruchomości. > W innych spóldzielniach jest wiele gorzej i drożej. Nie róbmy sensacji. Ciekaw jestem w której spółdzielni jest gorzej :) Nie wnikając na razie w to za bardzo - bo nawet ciężko w to uwierzyć - nie należę do tych co się równają - zwłaszcza do gorszych :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.system2000.3s.pl 07.10.13, 14:14 ty a lodu na szybach przypadkiem nie masz z tej swojej głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 26.09.13, 23:39 Ile jednostek na sezon? Mam ciepło - mam zimno - grzeję z głową - grzeję na maxa to tylko subiektywne odczucia. Podaj proszę ile jednostek naliczyły twoje podzielniki i na ilu m2. Ja wiem, że to nie po linii dla obrońców podzielników ale np. 1000 jednostek to 1000 jednostek, i koszt powinien być podobny, bo podzielniki choć nie są licznikami ciepła to jednak pokazują podwyższenie temperatury o ileś stopni przez określony czas. A różnice wynikające z położenia mieszkania, ocieplenia bloku itp., powinny być niwelowane przez współczynniki korekcyjne, bo jak narazie na fakt czy blok jest ocieplony, czy będzie za 10 lat my jako spółdzielcy wpływu nie mamy. No to ja odważnie: 2010/2011 - 1900 jednostek/75 m2 dopłata 1400 zł (temp. 20 - 23 oC) w całym mieszkaniu, 2011/2012 - 400 jednostek - zimno jak w psiarni (15-16 oC), większość zimy u rodziny, krótkie pobyty z dogrzewaniem grzejnikami elektrycznymi - zwrot 900 zł, 2012/2013 - 900 jednostek/75m2 - lekkie grzanie + dogrzewanie grzejnikami olejowymi + ogrzewanie podłogowe (nie wszędzie) temp. 18 - 20 oC - koszt narazie nie znany ;-( Blok ocieplony acekolem (płyty azbestowo - cementowe), stare okna na klatkach, brak grzejników na korytarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.180.39.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.09.13, 10:30 Dlaczego kogoś kto mało grzeje nazywasz kanciarzem? Jeżeli spędzam w mieszkaniu tylko dwa dni w tygodniu - to po cholerę mam mieć włączone ogrzewanie przez pozostałe dni, kiedy mieszkanie jest puste. To przecież marnotrawstwo, gdzie ekologia, itd. Może do zakupu minimalnej ilości energii elektrycznej albo gazu też mnie ktoś zmusi i trzeba będzie zostawiać np.włączone światło w co najmniej jednym pokoju. Głupota - nie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 27.09.13, 10:51 > Dlaczego kogoś kto mało grzeje nazywasz kanciarzem? Chyba pomyliłaś wątki :) Poza tym nie nazywam osoby słabo grzejącej, tylko oszukującej - czytaj ze zrozumieniem :) Inna sprawa, że są ludzie, którzy nie grzeją i mają zimno, a są ludzie, którzy nie grzeją i mają ciepło. W obu przypadkach to nie są kanciarze oczywiście, choć w tym drugim pokazuje to jaki ten system podzielników jest do d... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaborze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 27.09.13, 11:40 600 jednostek blok ocieplony mieszkanie 52 ,5 m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.13, 11:59 > 600 jednostek blok ocieplony mieszkanie 52 ,5 m zwrot / doplata? ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 27.09.13, 11:55 Hej Rafi jak tak ci żle w spółdzielni to sprzedaj mieszkanie i kup sobie dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszkaniec zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 27.09.13, 11:58 Czytam te wasze opinie i śmiac mi się chce macie jakąś obsesję do spółdzielni jeszcze nikt nikomu nie dogodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Osobowosc wielokrotna?;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.13, 00:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 28.09.13, 00:08 Gość portalu: miszkaniec zabrze napisał(a): > Czytam te wasze opinie i śmiac mi się chce macie jakąś obsesję do spółdzielni > jeszcze nikt nikomu nie dogodził. Chłopie, Poczytaj wątki o ZSM tylko na forum gazety i przestań chrzanić o dogadzaniu, bo Spółdzielnia nie jest od dogadzania tylko od zarządzania. Na razie Zarząd dogadza sobie pensjami, a nami jako lokatorami zarządza na zasadzie 'dziel i rządź'. Spółdzielnia od pewnego czasu robi dokładnie na odwrót w stosunku do tego co nazwalibyśmy dogadzaniem lokatorom. Pół biedy gdyby chodziło po prostu o profesjonalne rządzenie, ale efekty tego wszystkiego z roku na rok są coraz gorsze. Nawołuję więc do przestudiowania tylko kilku moich wpisów na tym forum (bo nie tylko ja się wyrażam negatywnie i chyba w miarę merytorycznie) o ZSM, a skończy się gadanie takie jak Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 27.09.13, 21:16 Hej Spółdzielco ! Nasze mieszkania to nie socjalne slamsy. Czy uważasz, że temperatura 20 - 23 oC to zbytek luksusu? No w moim przypadku tak bo to 4600 zł za sezon (3200 + 1400). A może jeszcze kąpać się w ciepłej wodzie tylko raz w miesiącu, ciepły obiad raz na tydzień, zobacz ile gazu się zaoszczędzi choć płacić będziemy tyle samo bo liczników indywidualnych nie posiadamy ; -). A na poważnie, można sprzedać mieszkanie jesli trafi się niedoinformowany kupiec, można też pomyśleć nad zgoła innym rozwiązaniem czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.play-internet.pl 27.09.13, 22:15 sytuacje moze uratowałyby głowice termostatyczne które są obowiązujące prawem czyli nie można ich zakrecic do zera;-) temperatura minimalna 16 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 28.09.13, 00:13 > sytuacje moze uratowałyby głowice termostatyczne które są obowiązujące prawem > czyli nie można ich zakrecic do zera;-) > temperatura minimalna 16 stopni No mieli wymieniać razem z podzielnikami. Nic z tego nie wyszło. Drobna korekta do tego co napisałeś - 'sytuację może POPRAWIŁOBY' - bo raczej nie naprawiło całkowicie, jako że sam system podzielników jest w mojej nieruchomości - i piszę to z pełną świadomością - durny. Są mieszkania gdzie nie trzeba grzać i jest CIEPŁO, a są mieszkania gdzie mimo grzania i nabijania jednostek jest CHŁODNO. Oczywiście zdarzają się patologie i ta mogłaby zostać wyeliminowana poprzez te nowe głowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 30.09.13, 14:43 Dziś na stronie ZSM znalazłam artykuł z GW. Wynika z niego, że na rozliczenie ciepła wg podzielników po prostu nie ma mocnych. Nic nie pomoże, ani ocieplenie bloku, ani oszczędność (tzn. oszczędność na pewno zaszkodzi! ). Czysta paranoja. www.zabrzezsm.pl/materialy/_upload/file/artykuł%20z%20gw%20z%2025%2009%202013%20podkreślony.JPG Więc pytam raz jeszcze, czy będziemy mogli dokonywać indywidualnie wyboru, jak chcemy być rozliczani - wg podzielników czy nie? Ci, którzy lubią podzielniki niech sobie grają w rosyjską ruletkę, ja hazardu nie lubię. Swoją drogą ciekawe jak będzie w tym roku, bo Zachód jeszcze rozliczenia nie dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi_ Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.95.89.91.gl.digi.pl 30.09.13, 15:28 No to są właśnie te ciekawe praktyki ZSM, których nie jestem w stanie załapać :) Z jednej strony utrudniają zdjęcie podzielników, a z drugiej na stronie wystawiają materiały, które ewidentnie świadczą na niekorzyść podzielników i całego systemu opłat z uporem maniaka wmuszanego lokatorom. > Swoją drogą ciekawe jak będzie w tym roku, bo Zachód jeszcze rozliczenia > nie dostał. Sam drżę na samą myśl o tym rozliczeniu, bo nie znasz dnia, godziny, ani ceny jednostki. Istna rosyjska ruletka :-) Jak jednak wspomniałem wcześniej - czekam z niecierpliwością na te rozliczenie również z tego powodu, że sąsiad z klatki ma niezłą bombę do odpalenia, ale z ogniem czekamy jeszcze aż przyjdzie rozliczenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 01:58 Rafi, Ty to potrafisz zaintrygowac:) Czekam niecierpliwie na Wasze rozliczenia w takim razie:) U nas beda roznosic jutro. I tez nie wiadomo czego sie spodziewac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 00:39 Rafi, powod wstawienia tego artykulu jest akurat bardzo prosty:) Zwroc uwage, co zostalo podkreslone gorliwa raczka pracownika ZSM;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Witamy reprezentanta zalogi ze Slęczka 1a;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.13, 00:04 j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 28.09.13, 00:10 Gość portalu: spółdzielca napisał(a): > Hej Rafi jak tak ci żle w spółdzielni to sprzedaj mieszkanie i kup sobie dom. Nie stać mnie na dom. Inna sprawa dlaczego ja mam odchodzić, a nie ludzie, którzy poprzez odpowiednie zapisy w prawie spółdzielczym zarządzają moim majątkiem w niedopuszczalny sposób? Jakbyś kupił samochód i warsztat Ci go bardziej psuł niż naprawiał to sprzedałbyś samochód, czy zmieniłbyś mechanika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 16:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu ja ads zachó Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 16:22 Dzisiaj dostałem rozliczenie...pierwszy raz od kilku lat nie mam dopłaty rzędu 500-800 zł!Nadpłata ok 650 zł:-) Mieszkanie 74 m2. Różnica względem poprzedniego sezonu polegała na nieogrzewaniu jednego pokoju. Wiedziałem, że ani sąsiedzi z góry ani sąsiedzi z dołu nie grzeją w tej części mieszkania, więc postanowiłem przestać grzać za trzech i przenieść się do innego pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.10.13, 18:45 Ads zachód mieszkanie 51 m - 516 zł nadpłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachod Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.10.13, 21:05 52,5 m, 750 zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaborze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.10.13, 17:21 63 m zwrot 557. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachód Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.10.13, 17:22 tatar 53 metry zwrot 900 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłodno Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 01.10.13, 20:37 74 m2 ok. 750 jednostek, ok. 650 zł nadpłaty, Ads zachód. Mieszkanie dogrzewane prądem, dwa pokoje bez ogrzewania CO (na podzielnikach 0). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 01.10.13, 21:41 Dostałem rozliczenie - masakra :( 690 jednostek (po uwzględnieniu współczynnika 80%) koszt jednostki 2,467133 zł Niedopłata 385,88 zł Sumarycznie koszt mojego mieszkania to 2'805 zł - nieźle prawda ? :) W mieszkaniu temp. umiarkowane (wiedzieliśmy, że u nas jest coś nie tak z tymi podzielnikami) w okolicach 20-21st., pokój ze ścianą północną wiecznie niedogrzany, a zużycie większe niż na ścianie południowej (ocieploną). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 00:51 Koszt jednostki macie faktycznie masakryczny. U nas wyglada to tak: 4 pietrowiec, cztery klatki (80 mieszkan), calkowicie ocieplony koszt, powierzchnia ok. 3,3 tys. m2 calkowity koszt ogrzewania: ok. 95 tys. ilość wykorzystanych jednostek: ok. 80 tys. (wychodzi wiec srednio po 1 tys. na lokal) koszt jednostki: 0,53 zł/jedn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 02.10.13, 01:03 > Koszt jednostki macie faktycznie masakryczny. ano mamy - widać z tego, co Ty przedstawiłeś, że mamy strasznie drogo ogrzewany budynek - skoro my mamy metraż ~1300 a Wy macie 3300 no to teoretycznie powinniście mieć ok.2.5 razy większy koszt ogrzania nieruchomości, a macie niespełna 2 krotnie. Poza tym u Was ilość jednostek jest tak do przyjęcia. U nas jest tak, że ja mam jedno mieszkanie z 30, a ilość jednostek jak sobie policzyłem to dokładnie 1/13 (u nas średnia to 300 jednostek na mieszkanie). Sam rozumiesz, że sprawa bardzo dziwnie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 01.10.13, 22:44 900 jednostek , 74 m2, 1,52 zł/jednostka, zwrot ok. 400 zł. Mieszkanie ogrzewane częściowo. Wcale się nie cieszę, bo jak tak dalej będę grzała to wychoduję jak nic grzyba. Na naszej klatce 52 m2, 690 jednostek, zwrot ok. 200 zł - całkowity koszt ogrzania ok. 2200 zł. Różnica z rafi 600 zł przy podobnej ilości jednostek i powierzchni mieszkania. Blok, ocieplenie acekol, stare okna na klatkach , ADS Zachód. Ale jak nawet blok ocieplą to może być jak w Rybniku (link do artykułu wyżej). TO JEST CHORE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też kierowca Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.10.13, 23:12 Do tej pory grzałem umiarkowanie i oprócz pierwszego roku z podzielnikami, kiedy grzałem mocno i miałem sporą niedopłatę, to w zasadzie zawsze wychodziła mi nadpłata rzędu 2 czynszów, przy średnim zużyciu około 800 jednostek na 63 m2. Przy czym niektórzy sąsiedzi zużywali np. 30 jednostek, siedząc pewnie w śpiworach, he, he. Po dociepleniu budynku prawie przestałem grzać, utrzymując podobną temperaturę jak poprzednio (20-24 st. C), zużycie zależnie od zimy spadło mi do ok. 100-200 jednostek, ale nadpłatę mam ciągle w granicach 2 czynszów. Nie analizowałem tego dokładnie, ale wychodzi na to, że ZSM krzywdy sobie nie da zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 01.10.13, 23:15 Basiu, Dzięki za dane :-) > Blok, ocieplenie acekol, stare okna na klatkach , ADS Zachód. Ale jak nawet blok > ocieplą to może być jak w Rybniku (link do artykułu wyżej). U nas blok ocieplony z 3 strony - wyjątkiem jedna, oczywiście najzimniejsza północna strona. Rok temu przyszło rozliczenie 44 tys. koszty ogrzewania budynku. Wymieniono okna na klatkach schodowych i w piwnicach. Po wymianie obecny sezon zakończył się kosztami na poziomie 50 tys. Piszesz, że to jest chore? Oczywiście. Mogę podać nawet kilka przykładów - z najciekawszym poczekam jeszcze trochę, bo może Ślęczka śledzi wpisy - po co im dawać know_how :-) Przykład taki bardzo do świadomości osoby potrafiącej policzyć kilka rzeczy: Rok temu / Obecnie koszt ogrzania budynku 44,2 tys / 50,8 tys. ilość jednostek podzielnikowych 11'597 / 9'274 nowe okna na klatce i w piwnicy nie było / SĄ! Tylko na marginesie podam, że 2 lata wcześniej zużycie jednostek było na poziomie 15 tys. na nieruchomość (przypomnę - rok później już tylko 11 tys., a w tym roku 9 tys.) Wnioskujemy po raz pierwszy: po wymianie okien na nówki plastikowe na klatkach i w piwnicach (poprzednio w piwnicy kilku okien po prostu nie było) wzrosły koszty ogrzania nieruchomości, niemniej lokatorom było ciepło więc zużyli mniej jednostek :-) Pomyślmy chwilę i zawnioskujmy po raz kolejny - podzielniki są do d... a cały system powinien być natychmiast zniesiony wszędzie tam gdzie życzy sobie tego przynajmniej połowa lokatorów. Dodatkowo zarząd ZSM powinien przeprosić lokatorów za zagrzybianie nieruchomości do czego doprowadził swoimi bzdurnymi decyzjami. Patrząc bowiem na zużycie jednostek dochodzę do wniosku, że za rok to zużycie będzie jeszcze mniejsze. Za 5 lat nieruchomość zeżre nam wilgoć. Gorzko parafrazując hasło ZSM napiszę - chcesz za 5 lat mieszkać w slumsach? Zamieszkaj w zasobach ZSM i daj sobie wcisnąć podzielniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.13, 12:08 Przecież tu nie chodzi o podzielniki (w 90 % przypadków) Tutaj Elektrociepłownia musi wyjśc na swoje i żadne docieplenia nic nie dadzą...oczywiście dadzą tyle że będziemy mniej grzać...koszt jednostki ogrzewania będzie drastycznie wzrastał bo trzeba koszta i tak podzielić na mieszkańców U mnie 53 m2 - za samą "przyjemność" posiadania ciepłych rurek w mieszkaniu (przy zakręconych kaloryferach oprócz łazienki) muszę płacić 1300 zl ??!! Czyli jakieś 250 zl na miesiąc w okresie grzewczym...Droga spółdzielnio to jest k...wa za drogo - zmieńcie dostawcę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 02.10.13, 12:43 > Przecież tu nie chodzi o podzielniki (w 90 % przypadków) Gdyby nie było podzielników to myślę, ze dawno ludzie by się zorientowali, że jest coś nie tak z ciepłem jakie zużywa budynek :-) Tymczasem są podzielniki i ludzie na siebie naskakują, a ZSM i ZPEC zacierają ręce i umywają zarazem bo to już nie jest ich problem :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatarkiewicz Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.10.13, 18:37 mieszkanie 52.5 blik częściowo ocieplony zwrot 446 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańska 40 Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.10.13, 18:39 63,5 zwrot 225 złote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdanska 40 Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.10.13, 18:41 u mnie trochę gorzej dopłata 125 zł. ale grzałem dość ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franciszkańska Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 02.10.13, 18:49 52 m zwrot 360 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woseba Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 25.10.13, 17:21 Piszcie moi drodzy ile macie jednostek a nie tylko metraz i zwroty . Ile jednostek na podzielnikach ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 25.10.13, 19:55 790/74 m2, zwrot 680 zł, ogrzewane tylko pół mieszkania do góra 20oC. Do bani :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 02.10.13, 19:13 podajcie jeszcze koszt ogrzania budynku albo jeszcze lepiej koszt ogrzania m2 bloku, oraz cena JPKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 02.10.13, 21:52 Dla lubiących policzyć: Koszt ogrzania 1 m 2:............w moim bloku..........u rafi................."os. matejki" ................................................36 zł.................... 39 zł.................ok. 29 zł Ilość jednostek jpko zużytych na 1m2 w bloku.................9,5......................7,1....................24,2 Koszt jednostki jpko .....................1,52 zł............... 2,47 zł................0,53 zł Koszt ogrzania 50m2 mieszkania w sezonie 2012/2013 bez podzielników jako................ 1800 zł.................1950 zł................1450 zł koszt ogrzania 1 m2*50 m2 z podzielnikami 1500 jpko i stos. koszt stały : zmienny - 60:40 .......... 3404 zł koszt stały : zmienny - 55:45.................................4800 zł..................1620 zł Dane moje i z waszych postów (zaokrąglone, ale to nic nie zmienia) powierzchnia nieruchomości ...............6700 m2...........ok. 1300 m2............ok. 3300 m2 koszt ogrzania nieruchomości..............243300 zł..........ok. 50800 zł............ok. 95000 zł ilość całkowita jednostek jpko................63700..................9274..................ok. 80000 koszty stałe/zmienne............................60 : 40.................55 : 45....................55 : 45 z wyliczenia Masakra prawda? Różnica między "rafi" i "os. matejki" w ogrzaniu m2 nieruchomości ok. 35%, a różnica w "solidnym" ogrzaniu mieszkania 50m2 przy nabiciu 1500 jpko 300%. Czemu? A no temu, że ustawić wynik odpowiednim algorytmem można dowolnie. Najlepsze jest to, że najtaniej jest bez podzielników, ale wtedy wszyscy mają w tym roku zwroty (w moim bloku od 330 do 730 zł w zaleznosci od M, ale nikt nie miałby zwrotu wielkości 2 czynszów, i zaraz sobie wyobrażam głosy niezadowolenia. No a obniżenie zaliczek miesięcznych tak, żeby zwroty były minimalne nie wchodzi w grę, bo zwroty to nasza największa radość ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 02.10.13, 23:07 Gość portalu: Basia napisał(a): > Dla lubiących policzyć: Ja bardzo lubię liczyć i dlatego tak mi się jeży włos na głowie. Dzięki za Twój głos - to świadczy, że nie jestem tak bardzo osamotniony w tym co robię :-) a mam niestety często takie wrażenie. Z postów kilku osób na tym forum wnoszę, że mimo wszystkich tych myślących jest wciąż za mało, a Walne zbliża się wielkimi krokami. Drobna korekta w stosunku do tego co napisałaś. Nie możemy zakładać rozliczenia bez podzielników bez odpowiedniego zapasu. Mam doświadczenie w tej materii z gliwickich spółdzielni i wiem, że blok opodzielnikowany ma zazwyczaj mniejsze lub większe różnice w stosunku do nieopodzielnikowanego. To wynika z wielu rzeczy. Jakieś bliższe informacje mogę - jeśli będzie zainteresowanie na forum - udostępnić za kilka tygodni, jak pospływają mi zestawienia z tych gliwickich spółdzielni. Jeśli nie ma patologii to mamy prostą kwestię - po prostu każdy zastanawia się ile ciepła jest mu potrzebne i nie dogrzewa powietrza za oknem ;) Jak jest patologia (jak w przypadku naszej nieruchomości) to dopłaty/zwroty powodują że ludzie zaczynają robić różne rzeczy, aby zmniejszyć dopłatę, albo zwiększyć zwrot :-/ * siedzenie w przysłowiowych śpiworach, * dogrzewanie się gazem (wystąpiliśmy o zużycie gazu w naszym budynku - jest ogromne - tak na szybko przeliczając powinno wystarczyć na ogrzanie 4 mieszkań 50m2 gdyby była możliwość ogrzewania gazem) * przykręcanie kaloryferów w jednym pokoju i przebywanie tylko w jednym przez zimę (był taki post gdzieś tutaj na forum); Patologiczna struktura powoduje, że ilość JPKO spada co roku i w efekcie nakręca się spirala, bo ludzie coraz bardziej uciekają od ogrzewania przez C.O. bo wzrasta koszt każdej jednostki. Po tegorocznych odczytach śmiem twierdzić, że lawinowo wzrośnie sprzedaż grzejników elektrycznych lub nasz budynek wyleci pewnego dnia w powietrze, albo po prostu zgnije za kilka lat :( Jakby nie było - będę to powtarzał aż do znudzenia - podzielniki miały nam służyć po to, aby nie musieć się interesować tym ile sąsiad będzie grzał, tylko każdy miał płacić za siebie. Takie było tłumaczenie ZSM jakieś 10 lat temu. Obecnie okazuje się, że musimy 'rozmawiać i przekonywać sąsiadów', aby grzali więcej, bo inaczej grzejący będą karani. Skoro system zawiódł na całej linii to uważam, że najlogiczniej byłoby podzielniki zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.13, 00:41 Bardzo ciekawe to zestawienie wykonane przez Basie. Mnie bardzo zastanawia jedna rzecz: dlaczego w naszym bloku jest tak duze zuzycie jednostek, a przez to najnizszy z tych trzech przykladow koszt jednej jednostki? Od razu powiem, ze dziekuje Bogu, ze takich mam sasiadow. I niech sie nie zmieniaja!:) Tyle, ze nie rozumiem, skad az taka drastyczna roznica? Bo i u nas sa centusie przeciez. I u nas sa tacy, ktorzy maja spore zwroty (wiem o zwrotach wysokosci niemal 3 czynszow). I nie sadze, zeby udalo sie zebrac wymagana 80% wiekszosc zdecydowanych na likwidacje podzielnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 03.10.13, 01:19 napisałeś: > Tyle, ze nie rozumiem, skad az taka drastyczna roznica? No ja tez nie rozumiem. Tym bardziej, że może na wyrost, ale uważam się za osobę w pełni świadomą jak grzać, aby nie narobić sobie głupot na podzielnikach. Zresztą 690 jednostek to nie jest jakaś masakryczna wielkość. Zwracałem uwagę na bardzo duże zużycie gazu w naszej nieruchomości - to też może powodować implikacje w postaci małego zużycia u określonych lokatorów na C.O. Niemniej i tak ciężko jest odpowiedzieć na pytanie skąd tak dramatycznie wysoki koszt JPKO. Jedną z hipotez jest jakiś błąd przy czujniku temperatury powietrza. Kilka razy bywały takie sytuacje, że na dworze było znośnie, a piony CO były gorące. Możliwe, że tym sposobem zużycie ciepła było spore mimo iż nie było takiej potrzeby w budynku, a że mało ludzie tego ciepła pobierali i nie nabijały się jednostki to mamy taki koszt JPKO? To takie gdybanie. Jak mi emocje opadną to przejadę się do mędrców na Ślęczka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.13, 01:29 Z tym gazem to moze byc dobry trop. U nas kazdy lokal ma wlasny licznik gazowy, wiec kombinowanie w tym zakresie odpada;) Natomiast dogrzewanie pradem na pewno ma miejsce. To juz zalezy od indywidualnych kalkulacji, co wypadnie taniej: osiagniecie pozadanej temperatury dzieki odkreceniu kaloryfera, czy wlaczeniu olejaka np. Jednak patrzac na duza ilosc jednostek, takie dogrzewanie nie jest raczej istotne dla ogolnego wyniku kosztow ogrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.13, 15:05 Rafi! może to celowe zagranie taktyczne OPEC-u i/lub ZSM ? jesli możecie, to kontrolujcie stan ciepłomierzy (tych z przyłącza w Waszej piwnicy)... bo u nas koszt był w kolejnych latach podobny, ale po sezonie 2011-2012 wymienili w naszej klatce licznik ciepła (nie wiem jak w innych klatkach) iiii... jakimś dziwnym zrządzeniem losu koszt nam wtedy podskoczył o prawie 30%!!! A kolejny (ostatni) sezon znów zamknął się normalnym zużyciem ciepła! Mieliśmy nawet w tej materii spotkanie z księgową w spółdzielni...ale niczego ono nie wniosło! Spławiono nas regułkami, regulaminami, wzorami, i że Oni już teraz niczego nie są wstanie sprawdzić...tylko dlaczego my musimy płacić za, moim zdaniem przekręt pomiarowy(ok.30tys.PLN - czyli średnio jakieś 4,5 stówki na lokal- w porównaniu z innymi sezonami)? A ponoć inne nieruchomości mialy w tym kontrowersyjnym sezonie koszty zbliżone do innych lat, czy nawet niższe, bo tamta zima surowa nie była! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 04.10.13, 02:20 napisałeś: > jesli możecie, to kontrolujcie stan ciepłomierzy A prosiłbym o jakieś instrukcje jak to kontrolować, bo przyznam szczerze, ze nie wiem - nie wiem nawet jak te liczniki wyglądają i gdzie w piwnicach można się ich spodziewać. Byłbym wdzięczny za poradę. Co do wizyty w ŚnŚ (Świątyni na Ślęczka) to chyba będę musiał się tym razem udać. Strasznie nie mam na to czasu, ale trzeba będzie go znaleźć. Jak będą organizować jakieś wykłady otwarte z cyklu 'kto jest winien moim rachunkom wysokim' to się przejdę :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.13, 15:45 Twoje uwagi są słuszne, kontrola może być trudna bo w większości przypadków pomieszczenie jest niedostępne dla "zwykłych śmiertelników". U nas od pewnego czasu "można" tam wejść, więc co jakiś czas zerkam na wskazania ciepłomierza. A jest to pomieszczenie(u nas za blaszanymi drzwiami), z którego wychodzą/wychodzą rury wodne i niektore CO... Jest tam parę manometrów, zawory główne, no i "skrzynka elektroniczna" z wyświetlaczem -to właśnie ciepłomierz , który ma obok wyświetlacza przycisk. Kolejne naciskanie na przycisk wywołuje różne dane.. m.in. zużycie całkowite w klatce (w GJ). Urządzenie po czasie samo przechodzi w stan uśpienia, więc bez obaw :) To że wymienili nam tę skrzynkę zauważyłem, bo wcześniej wisiała na ścianie przy drzwiach do pomieszcz, a nowa jest zintegrowana z rurą CO... ŚnŚ :))))))))))))) dobre!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 03.10.13, 15:13 <Mnie bardzo zastanawia jedna rzecz: dlaczego w naszym bloku jest tak duze zuzycie jednostek, a przez to najnizszy z tych trzech przykladow koszt jednej jednostki? > Wasze zużycie wcale nie jest duże, tylko właśnie normalne!. 24 jednostki/m2 to 1200 jednostek na ogrzanie 50 m2 mieszkania. Przejrzałam moje stare rozliczenia za CO (lata 2003-2010) i zużywałam od 1400 do 3000 jednostek/74 m2 zapewne w zależności od tego jak długa i ostra była zima. Mieszkanie było normalnie ogrzane, 20-23 oC. W latach 2003 - 2009, mimo takiego zużycia miałam niewielkie zwroty lub dopłaty, aż nagle w 2010 roku dostałam 1400 zł dopłaty mimo, że zużyłam mniej jednostek niż w 2009. No i oczywiście zaczęłam oszczędzać, tzn skręcać grzejniki, dogrzewać prądem (nie gazem, bo to straszne zawilgacanie mieszkania) no i zeszłam do tych 9 - 10 jednostek/m2. Grzanie prądem jest dużo tańsze niż w moim bloku grzanie CO. Głupie, ale prawdziwe :-(. Ale najgłupsze jest co innego. Skoro Wy za zliczone przez Wasze podzielniki 80000 jednostek zapłaciliście ok. 95000 zł, tzn. że my za nasze 63700 jednostek powinniśmy zapłacić ok. 75000-80000 zł. A zapłaciliśmy 243000 zł. Czyli 160000 - 170000 zł zostało u nas po prostu zapłacone, nie wykorzystane czyli zmarnowane !!! Bo za moc zamówioną trzeba zapłacić czy się ją wykorzysta w całości czy w części. I tego nie rozumieją zwolennicy podzielników, a zamówić mniej mocy nie jest tak prosto. Dlatego, im bardziej oszczędzamy, tym droższa jednostka, bo jakoś te pieniądze za moc zamówioną trzeba od ludzi wyciągnąć. Część siedzi w kosztach stałych ale to za mało. Smutne jest tylko to, że ekipy techniczne naszego zarządcy spokojnie się przyglądają temu, że na niektórych osiedlach ilość "nabitych" jednostek stale spada, co znaczy, że ilość mieszkań słabo ogrzanych lub nieogrzanych rośnie. I za kilka lat, może szybciej, nasze domy zmienią się w zawilgocone slumsy jak słusznie przewiduje rafi. Dlatego zarządca powinien zdjąć podzielniki póki nie jest za późno, i to nie dla tego, że mieszkańcy ich nie chcą, tylko dla tego, że nie potrafimy w większości z nich korzystać bez szkody dla naszych domów. W moim dużym bloku ilość jednostek: 2010 - 88640, 2011 - 75300, 2012 - 63700 a koszt za ciepło cały czas powyżej 240000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.13, 00:40 Basiu, Zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci:) Ja o tym pisze juz od paru lat na forum, ze "im bardziej oszczędzamy, tym droższa jednostka, bo jakoś te pieniądze za moc zamówioną trzeba od ludzi wyciągnąć. Część siedzi w kosztach stałych ale to za mało." "Bo za moc zamówioną trzeba zapłacić czy się ją wykorzysta w całości czy w części. I tego nie rozumieją zwolennicy podzielników, a zamówić mniej mocy nie jest tak prosto." Ale tego ludziom nie wytlumaczysz. Wielu jest nadal przekonanych, ze podzielnik to cos na ksztalt licznika energii, wodomierza itp. A prawa fizyki, np. to o przenikaniu ciepla z pomieszczen lepiej ogrzanych do tych nieogrzewanych dla wielu sa nieznane, albo znane i skrzetnie wykorzystywane;) I wiekszosc mysli krotkoterminowo, ze dostana zwrot przy rozliczeniu za ogrzewanie. Nie zdaja sobie sprawy, ze sami w sposob dramatyczny obnizaja wartosc swoich mieszkan, o komforcie nie wspominam nawet. Moze otworza sie im oczy, gdy kiedys zechca sprzedac swoje zawilgocone mieszkanko... Co do zuzycia jednostek w moim bloku, to tez uwazam, ze jest w miare normalne, w przeciwienstwie do zuzycia w Waszych blokach. I oby tak pozostalo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 04.10.13, 02:24 Basia napisała: > Grzanie prądem jest dużo tańsze niż w moim bloku grzanie CO. Głupie, ale prawdziwe :-(. U nas też niestety :-( > Dlatego, im bardziej oszczędzamy, tym droższa jednostka, bo jakoś te pieniądze > za moc zamówioną trzeba od ludzi wyciągnąć. Koszt mocy zamówionej wbrew pozorom nie jest tak wysoki, jak być może ludziom się wydaje. Moc zamówiona to - przynajmniej w teorii - jedynie pewna wielkość, która definiuje jak dużo ciepła może być nam potrzebne w tzw. szczycie. Nie ma to zbyt wiele wspólnego z tzw. niewykorzystaną mocą, jak czasami się błędnie uważa. Moc zamówiona to jedno (mierzona w MW), a ilość ciepła (mierzone w GJ) to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woseba Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.zabrze.vectranet.pl 11.10.13, 14:34 Rafi dziękuje ci ze jestes na forum .Zawsze jakas bratnia dusza we wspólnej niedoli .Franciszkanska 52m doplata 450 .Jednostek 860. Powinnam napisac hurrraaa!!!!Zawsze to nie 1500 jakie mialam co roku . Dlaczego jednak mi nie do śmiechu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: gdanska, tatarkiewicz, franciszkanska IP: *.bnet.pl 11.10.13, 18:23 > Franciszkanska 52m doplata 450 .Jednostek 860. Powinnam napisac hurrraaa! > !!!Zawsze to nie 1500 jakie mialam co roku To teraz wiem, dlaczego ja mam 400zl do dopłaty, a przeważnie miałem około 400zł zwrotu - wyciągnęli z nas średnią :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yonek Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.12.13, 20:22 u nas w sumie na mieszkanie 52 merty (tatary - 4 pietro blok ocieplony z trzech stron) 2700 jednostek na cale mieszkanie przy temp max 19 stopni, cena za jednostke 1.40zl. Uwaga 2300zl niedopłaty!!!!! no k... mac 4700zl za okres grzeczy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 01.12.13, 21:40 Gość portalu: yonek napisał(a): > u nas w sumie na mieszkanie 52 merty (tatary - 4 pietro blok ocieplony z trzech > stron) 2700 jednostek na cale mieszkanie przy temp max 19 stopni, cena za jedn > ostke 1.40zl. Uwaga 2300zl niedopłaty!!!!! no k... mac 4700zl za okres grzeczy! > !!!! mozesz do mnie napisac maila na rafi-zabrze@gazeta.pl? Szykuje wlasnie odpowiedz do ZSM w sprawie tych durnych sytuacji, ktore maja miejsce i prawde mowiac Twoj przyklad mnie zszokowal, bo slyszec-slyszalem, ale nie widzialem jeszcze na oczy rozliczenia, aby ktos doplacal wiecej niz 1300zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniolka Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 03.10.13, 13:47 No to kolejna "rewelacja" z bloku Franciszkańska 24-24E: Średni koszt ogrzania m2 w bloku: 34,50zł. Średnio dla mieszkania 63,52m2 koszt powinien wynieść 2191,44zł. Pobrane zaliczki: 2927,04. A więc aż 735,60zł za takie mieszkanie pobrano za dużo w zaliczkach! Kto ma mniejszy zwrot, ten tak naprawdę dopłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.13, 01:13 No, ale ludzie nie rozumieja, ze ZSM w ten sposob bardzo latwo manipulowac moze nastrojami mieszkancow wzgledem podzielnikow;) Wystarczy odpowiednio skalkulowac wysokosc zaliczek na ogrzewanie, tak aby jak najwieksza liczba mieszkancow otrzymywala ten wyczekiwany, "cudowny" ZWROT. Wobec magii tego slowa, zadne rozsadne argumenty do nich nie trafia. A nie lepiej byloby miec te kase na swoim koncie, zamiast darowac ja na caly rok ZSM, a potem cieszyc sie, ze laskawie cos oddali?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.13, 02:12 > No, ale ludzie nie rozumieja...< Oj! wielu rzeczy nie rozumieją! Tej akurat ja też. Bo problem tkwi właśnie w "zrozumieniu" czegoś co "trzepie" po kieszeni. Jak zrozumieć, że zapłacę mniej, grzejąc mocniej? Nonsens...a powaznie - część przykręca ogrzewanie dla "zwrotu", ale zdecydowana większość z obawy przed nieprzewidywalnością wysokości rachunku...tak, to dobre określenie! NIEPRZEWIDYWALNOŚCIĄ!!! Co do rzekomej manipulacji ZSM - daleki jestem od takich wniosków -oni już chyba zauważyli, że coś jest nie tak...zamarzanie wody w pionach, grzyb, grzanie gazem... powoli zaczynają modyfikować stosunek kosztów stałych do zmiennych, i moim zdaniem, w niedalekiej przyszłości koszty stałe podniosą do 70, a może i 80%... o ile wcześniej nie pozbędziemy się podzielników... Dziś urodził mi się nowy pomysł - może by tak w ramach kosztów stałych ustanowiono "pakiet darmowych", wręcz obowiązkowych jednostek! Np. M3-1000jpko, M4-1300...? Fantasta ze mnie co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi_ Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.play-internet.pl 04.10.13, 18:44 > Dziś urodził mi się nowy pomysł - może by tak w ramach kosztów stałych > ustanowiono "pakiet darmowych", wręcz obowiązkowych jednostek! > Np. M3-1000jpko, M4-1300...? Fantasta ze mnie co? Fantasta i nierealne z wielu powodów :-) Po pierwsze - ja zużyłem około 800 jednostek - po uwzględnieniu szczytowej ściany wyszło niecałe 700. Pewnie byłbym w stanie grzać więcej tylko powiedzmy, że to co wygrzałem to nie było sporo, ale nie było też kręceniem na zupełnym minimum. Poza tym w 'starych dobrych czasach' czyli przed przełomem w roku 2010/2011 bodajże - ja grzałem tyle ile potrzebowałem i zasadniczo nie wyrabiałem więcej niż 900 jednostek rocznie. Jesteśmy z żoną - jak już wspomniałem - chłodnolubni, więc nie mam zamiaru wymagać, aby i inni żyli w temperaturach w okolicach 21 stopni (bo np. niektórym moim krewnym jest u mnie raczej chłodno, choć nie zimno), aczkolwiek zwracam uwagę na fakt, że kiedyś ta ilość jednostek była wystarczająca aby mieszkanie ogrzać, a dzisiaj już nie. Ciekaw jestem, czy faktycznie zima była mroźniejsza, ale ja mam zużycie większe niż rok temu, koszt ogrzania budynku jest większy niż rok temu, koszt mam niewspółmiernie wysoki w stosunku do różnicy w jednostkach rok temu i teraz, ale ilość jednostek w nieruchomości spadła o ok.20%. Po drugie, ale nie ostatnie - niektórzy (mieszkania środkowe) bardzo często mają bardzo ciepło bez odkręcania kaloryferów, więc po co ich zmuszać do grzania za wszelką cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 04.10.13, 20:56 Ha i tu mam jednak wątpliwości. 1) < ja zużyłem około 800 jednostek - po uwzględnieniu szczytowej ściany wyszło niecałe 700. Pewnie byłbym w stanie grzać więcej tylko powiedzmy, że to co wygrzałem to nie było sporo, ale nie było też kręceniem na zupełnym minimum. Poza tym w 'starych dobrych czasach' czyli przed przełomem w roku 2010/2011 bodajże - ja grzałem tyle ile potrzebowałem i zasadniczo nie wyrabiałem więcej niż 900 jednostek rocznie > No i właśnie 800 - 900, a jesteś zimnolubny. Więc np. 1000 /52 m2 jednostek w pakiecie to tylko 100-200 jednostek więcej na całe mieszkanie na cały rok. To naprawdę niewiele, zwłaszcza, że pewnie wtedy jednostka była by o wiele tańsza niż obecnie. 1000 jednostek na 52 m2 to 19,2 jednostki/m2 czyli 19,2x1300 m2= 25.000 jednostek na wasz blok. Koszt ciepła zmienny wynosił u was jeśli dobrze policzyłam 22860 zł, więc cena jednostki wynosiła by 0,9144 zł. A więc policz sobie ile zapłaciłbyś za te 1000 jednostek, bo mnie wyszło, że koszt ogrzania twojego M wynosiłby 2060 zł dla M3 lub 2490 przy 1200 jednostkach w M4. Troszkę cieplej a koszt ogrzania znacznie niższy. I nie martwiłabym się faktem, że 25.000 jednostek spowoduje wyższy koszt ogrzewania bloku, bo skoro u "osiedle matejki" 80.000 jednostek "kosztuje" 95000 zł to znaczy, że Wy, czy nasz blok mamy jeszcze spory zapas. A tak swoja drogą, interesuje mnie ile MW mocy zamawia się na mój blok, i ile GJ zliczył nasz licznik w bloku oraz ile to kosztuje ( są ceny w komunikacie ZSM, ale nie wiem czy prawdziwe czy "przykładowe" jak pokazana faktura). Tak więc przemęczyłbyś te 100 - 200 jednostek /ok. 120-140 dni, czyli 1-2 jednostki dziennie ;-) a zamiast dopłaty miałbyś zwrot, część sąsiadów również. Ale że musi być coś za coś, nikt nie miał by zwrotu w wysokości 2 czynszów i byłby płacz, który zawilgocił by ściany bardziej niż gaz i całkowite nieogrzewanie razem wzięte. Są więc 2 wyjścia: a) zdejmujemy podzielniki i każdy grzeje ile chce, mało to mało a 24 oC to proszę bardzo i przypuszczam, że bilans wyjdzie na ogólny zwrot przy normalnej zimie. Tak jest w budynkach wielorodzinnych bez podzielników (znam takich w bliskiej rodzinie, nie tylko z Zabrzu), b) zostawmy podzielniki i poprośmy o podniesienie zaliczek np. na 10 zł od m2. Będą same zwroty, niektóre po kilka tysięcy nawet !! 2) < aczkolwiek zwracam uwagę na fakt, że kiedyś ta ilość jednostek była wystarczająca aby mieszkanie ogrzać, a dzisiaj już nie > To mnie akurat nie dziwi zupełnie. Piszesz, że jesteś chłodnolubny i grzałeś zawsze na max 20 oC. Ale sąsiedzi może byli ciepłolubni i też grzali, może nawet na 23 oC ( wg polskich standardów tzw. komfort cieplny). W 2010 dostali obuchem w łeb, czyli zapłacili 1000-1500 zł dopłaty i przestali wogóle grzać, albo grzeją farelką nogi przez 2 godziny dziennie. Jeśli to są sąsiedzi "z dołu" to musisz na te swoje 19-20oC więcej pogrzać na pewno zwłaszcza, że : < ilość jednostek w nieruchomości spadła o ok.20% > 3) < niektórzy (mieszkania środkowe) bardzo często mają bardzo ciepło bez odkręcania kaloryferów, więc po co ich zmuszać do grzania za wszelką cenę? > Nikt by nikogo do niczego nie zmuszał. Takie M2 miało by te 630 jednostki w pakiecie, czyli w kosztach stałych, ale to nie znaczy, że nie nabicie tych jednostek powodowało by jakieś kary. Poprostu ktoś w M2 nie grzeje bo mu ciepło a nie dlatego, żeby dostać duży zwrot. (Przy niegrzaniu zwrot by dostał choć pewnie nie 2 czynsze). A tak na koniec, spotkałam taką osobę z bardzo ciepłej, środkowej kawalerki w drugim tygodniu września, zanim zaczęli grzać. Skarżyła się, że zimno w domu, choć co roku nabija max 100 jednostek na sezon. No ale wtedy nikt w koło tego jej środkowego M nie grzał to i zimne było jej mieszkanie, nic by się nie stało, jakby troszkę w sezonie pomogła ogrzać sąsiadom swoje M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 04.10.13, 23:03 Przeczytałem na szczęście cały Twój wpis, bo pierwsze zdania wzbudziły moją nieufność na zasadzie 'kolejna osoba wie co dla innego będzie lepsze'. Dopiero fragment, że takie 600-800-1000 jednostek musi być wygrzane bo i tak za to zostanie zapłacone - to mi się podoba. Innymi słowy - każdy by wiedział, że nie ma sensu tak oszczędzać, bo dopiero jednostki powyżej tego progu minimalnego będą rozliczane - wtedy nie byłoby sensu się dogrzewać chyba, że już na wiosnę jakby było za zimno, itp, ale ogólnie ilość jednostek byłaby na tyle duża, że pozostali lokatorzy by tak nie próbowali skręcać na minimum, albo szukali innych źródeł oszczędności tylko grzali w miarę normalnie do osiągnięcia stanu minimum. Ogólnie bym powiedział, że pomysł rewelacyjny gdyby nie to, że ogólnie do podzielników zraziłem się maksymalnie. Po tych wszystkich akcjach, które trwają już trzeci rok (wcześniej jakoś mnie to nie interesowało, bo miałem zwrot i ogólnie chyba wszyscy lokatorzy go mieli) nie wierzę już podzielnikom. Uważam, że ten twór - może gdzieś tam się sprawdził, ale na pewno nie u nas, nie przy takim chorym podziale kosztów dzięki którym można kombinować i spać w śpiworze, dogrzewać się gazem, a przede wszystkim przy systemie dzięki którym można zupełnie legalnie oszczędzić sobie stresów przechodząc na grzanie elektrycznością - nie chcę już podzielników i będę walczył o to, aby zostały zniesione. Wszelkie próby zrobienia czegokolwiek z podzielnikami to tylko proteza. Mniej lub bardziej trwała, ale proteza. Poza tym - ZSM się na nasze rozwiązania zapewne nie zgodzi więc pozostaje się organizować ludziom przeciwnym podzielnikom i pójście na najbliższe Walne, aby udało się wybrać dobrą Radę Nadzorczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.13, 01:17 No! Znaczy się akceptowalne? Myślę, że to sposób całkiem sprytny, chociaż pewnie do "małej korekty"! Wiadomo, że nie ma systemu idealnego, zawsze komuś będzie się działa krzywda. Musimy więc coś wykombinować. Niekoniecznie musi być to "przydział" jednostek gwarantowanych . To może być każde inne rozwiązanie, które zaakceptuje większość. A gdy już TUTAJ się dogadamy, musimy to przelać na papier, zanieść do ... jak to było? "ŚnŚ" :) by wprowadzić nasz wniosek do porządku obrad "Walnego", czy jak to tam nazywają, iii...go przegłosować! Rada Nadzorcza nie będzie miała nic do powiedzenia! Oni są od tego, żeby działać zgodnie z ustaleniami ... Oczywistym jest, że należy wcześniej przeanalizować system głosowania, aby Walne stało się tylko formalnością! Nie będzie to łatwe - pierwsze głosowanie powinno dotyczyć ....GŁOSOWANIA!!! czyli: zmiany procentowej ważności głosów, co zresztą zostało zakwestionowane w pewnym procesie sądowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.13, 16:15 "Co do rzekomej manipulacji ZSM - daleki jestem od takich wniosków -oni już chyba zauważyli, że coś jest nie tak...zamarzanie wody w pionach, grzyb, grzanie gazem... powoli zaczynają modyfikować stosunek kosztów stałych do zmiennych, i moim zdaniem, w niedalekiej przyszłości koszty stałe podniosą do 70, a może i 80%... o ile wcześniej nie pozbędziemy się podzielników..." I co z tego, ze zauwazyli patologie podzielnikowa? Widac maja wazniejsze powody, aby utrzymac status quo ("zgadnij koteczku, co mam na mysli"). Popatrz na wysyp lakonicznych wpisow w rodzaju: mieszkanie 52 m2, zwrot 500 zl. Obstawiam, ze czesc z nich to dzielo zalogi ze Sleczka, a reszta to dzielo zaprzysieglych zwolennikow podzielnikow, ktorzy spoldzielnie gotowi po rekach calowac, za kazdy zwrot, chocby i taki z absurdalnie ustalonych zaliczek na ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 05.10.13, 17:23 Ja się odniosę tylko do tego fragmentu tym razem :-) > Popatrz na wysyp lakonicznych wpisow w rodzaju: mieszkanie 52 m2, zwrot 500 zl. > Obstawiam, ze czesc z nich to dzielo zalogi ze Sleczka Na 99% jest to jedna osoba, a czy to ze ŚnŚ czy po prostu ktoś chce podgrzać atmosferę na forum to już inna sprawa. Tak czy owak to troll więc nie należy go karmić :-) Wpisy nie dość, że tendencyjne to dość nie-statystyczne czyli wpisy 5 minut jeden pod drugim z domeny Vectry i pisane tym samym stylem. Troll jako żywo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.13, 22:38 >Widac maja wazniejsze powody, aby utrzymac status quo ("zgadnij koteczku, co mam na mysli"). -------------OK! tu się zgodzę! Być może system ma nas skłócić ...wspólnoty atakują!!! > Obstawiam, ze czesc z nich to dzielo zalogi ze Sleczka, a reszta to dzielo zapr > zysieglych zwolennikow podzielnikow, ktorzy spoldzielnie gotowi po rekach calow > ac, za kazdy zwrot--------mam zawsze zwrot, i to niemały, a jednak nie podoba mi się obecny system, jestem za głębokimi zmianami! Nie chcę zwrotów - chcę bez nerwów otworzyć rozliczenie za miniony sezon grzewczy, oraz co istotne, nie chcę marznąć - 20stopni C, to trochę chłodno! A wietrzyć trzeba!!! Zakładam, że większość myśli podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 06.10.13, 00:06 > mam zawsze zwrot, i to niemały, a jednak nie podoba mi się obecny system, > jestem za głębokimi zmianami! Nie chcę zwrotów - chcę bez nerwów otworzyć > rozliczenie za miniony sezon grzewczy, oraz co istotne, > nie chcę marznąć - 20stopni C, to trochę chłodno! A wietrzyć trzeba!!! > Zakładam, że większość myśli podobnie... No witam w klubie, choć ... ja już poza nim :-) Ja przez bardzo wiele lat byłem wyłącznie na plusie. Co więcej - nawet po rozpoczęciu rozliczeń na nieruchomości wciąż miałem 300-400zł zwrot tylko, ale ... właśnie kilka 'ale': 1. jestem chłodnolubny, a mimo to koszt ogrzania mojego mieszkania przekraczał 3zł (przy przejściu na rozliczenie na poszczególne nieruchomości wyszło już ponad 3.2zł za m2) a to dziwne, bo za te pieniądze powinna być naprawdę wysoka temperatura 2. każdy kolejny rok przynosił zmiany na gorsze - np. rok temu mimo zmniejszonego rachunku za ciepło (ponad 8 tysięcy mniej) i wciąż niskiego - w okolicach 600JPKO - zużycia -> miałem coraz mniejszy ten zwrot 3. od momentu rozliczania na nieruchomości widzę dramaty ludzi, którym przychodzi dopłacać po tysiąc i więcej złotych co powoduje, że koszt ogrzania w przypadku takiego mieszkania to np. 3500 złotych Wiedziałem, że prędzej czy później dopłaty trafią i tych chłodnolubnych no i mnie w tym roku trafiło :-) Z tego też względu - od momentu rozliczania CO na poszczególne nieruchomości - solidarnie stawałem po stronie tych, którzy byli przeciwni podzielnikom. Uważałem i nadal uważam, że jakikolwiek system podziału kosztów ma być sprawiedliwy, a może być przy okazji eko-logiczny, a nie eko-patologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.13, 00:24 Tez mam zwroty, choc nie zawsze tak bywalo. Ale jakim kosztem? Nie wiem jak Ty, ale ja przez cala zime kontroluje stan podzielnikow. A powinno wystarczyc odpowiednie ustawienie temperatury, prawidlowe wietrzenie i o reszte nie powinna mnie bolec glowa. I to powinno mi gwarantowac rachunki za ogrzewanie na jakims stalym, przewidywalnym poziomie. To co teraz mamy, to tak pokretnie wymyslony system, ze nie sluzy on ani oszczednosciom, ani ekologii, ani dobremu stanowi technicznemu budynkow, o komforcie mieszkania w nich nawet szkoda wspominac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniolka Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 06.10.13, 11:44 kop-r-nicku, bardzo podoba mi się Twój pomysł przydzielania jednostek w abonamencie! Zgadzam się z Tobą, że przynajmniej część ludzi nie grzeje ze strachu przed nieprzewidywalnością rachunku. U nas koszt jednostki to 2,39zł, a co to jest jedna jednostka? Takie rozwiązanie zapobiegłoby patologiom takim jak niegrzanie w ogóle czy grzanie gazem, a jednocześnie nie byłoby takich nieekologicznych zachowań jak przed wprowadzeniem podzielników czyli grzania "na full" przy pootwieranych oknach. W dodatku koszt jednostki by się zmniejszył - u nas średnie zużycie na m2 to zaledwie 5,8 jednostki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 06.10.13, 22:05 > kop-r-nicku, bardzo podoba mi się Twój pomysł przydzielania jednostek > w abonamencie! Zgadzam się z Tobą, i ja też się zgadzam! Zastanawiałem się nad różnymi możliwościami tej koncepcji i wychodzi mi, że ma to szansę na realne poparcie. Pozytywy: 1. nie powinno być tak drakońskich dopłat/zwrotów 2. ludzie, którzy grzeją optymalnie będą mieć podobne zużycie, jak lokatorzy, którzy nie grzeją wcale 3. ludzie, którzy nie grzeją wcale, a mają wystarczająco ciepło nie mają tego ciepła z kosmosu tylko dlatego, że ogrzewa ich sufit, podłoga, ściana, rurki CO więc sprawiedliwie, aby partycypowali w opłacie zmiennej 4. ludzie którzy mają luzy pod sufitem i siedzą w śpiworach ;-) stracą do tego motywację bo i tak będą płacić za pewne jednostki nawet jak ich nie zużyją 5. ludzie, którzy odginają w drugą stronę i mają zbyt duże potrzeby ciepła zapłacą więcej niż ludzie grzejący optymalnie Negatywy: 1. ludzie którzy grzeją optymalnie będą czasami płacili tyle samo co ci co grzeją trochę więcej, bo może się okazać, że jedno i drudzy nie wyrobią normy Pewnie negatywów można znaleźć więcej. System nie jest idealny, ale jak na protezę na to cudo zwane podzielnikiem - uważam za genialne. Pozostaje kwestia ustalenia co to jest norma dla mieszkania, ale to myślę można założyć coś w ciemno (na podstawie średniego pomiaru z tej zimy), a za rok np. zmniejszyć albo zwiększyć. Jeśli uznacie, że warto byłoby się za to zabrać to może zrobimy jakąś wspólną akcję z pismami do ZSM? Niech przynajmniej dostaną taki sygnał, że jest pomysł, aby nad patologiami zapanować. Jak nam to pismo odrzucą to zawsze będzie jeden kamyczek więcej do lawiny, która ich może zmieść po najbliższym Walnym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 00:14 pozytywy... ad1- na pewno! ad2- połowa nie grzejących zacznie grzać! ad3- nie inaczej :-0 ad4- myślę, że u niektórych "wyrównywanie" nierówności pod sufitem :)))) potrwa ze dwa sezony!! ad5- nie jestem przekonany - może się okazać, że gdy oszczędni sąsiedzi zmuszeni do grzania, przestaną okradać ciepłolubnych, to i rachunki tych drugich zmaleją... > 1. ludzie którzy grzeją optymalnie będą czasami płacili tyle samo co ci co grze > ją trochę więcej, bo może się okazać, że jedno i drudzy nie wyrobią normy nie ma cudów! Zawsze komuś będzie "be". Kawał polega na tym aby tych "pokrzywdzonych " było mniej niż zadowolonych!! > Pozostaje kwestia ustalenia co to jest norma dla mieszkania, ale to myślę można > założyć coś w ciemno (na podstawie średniego pomiaru z tej zimy), a za rok np. > zmniejszyć albo zwiększyć. A tam w ciemno!... skoro potrafili ustalić jak liczyć jednostki, wyliczą też potencjalną "średnią rabatową", a my ją zaakceptujemy, albo i nie! Jednak z własnego doświadczenia wiem, że na M3 można przyjąć np. 1000 jednostek , a na inne metraże zastosować przelicznik. Pozostaje nam zdobyć poparcie wśród sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 00:37 Wreszcie mowimy otwartym tekstem o okradaniu cieplolubnych (ja!) przez oszczednych. Od lat probuje ludziom wytlumaczyc, ze mieszkanie to nie termos, wiec skoro nie grzeja, a maja cieplo lub chociaz w miare cieplo, tzn. ze za ogrzanie ich mieszkania placa sasiedzi. Bardzo wymowna jest sytuacja opisana przez Basie, kiedy to wlasciciel cieplej zima kawalerki (przy minimalnym grzaniu), narzekal, ze zimno ma teraz, a rozmowa miala miejsce przed sezonem grzewczym. Pomysl z pakietem jednostek zawartych w "abonamencie" jest swietny. Ale z pewnoscia wzbudzi zywiolowy sprzeciw oszczednych i szczesliwcow z tzw.cieplych mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 00:44 Krótka piłka! Ustalić tataj, czego chcemy, z tym idziemy na zwiady do sąsiadów, a akceptujących nasz pomysł zapraszamy na WALNE... i po robocie :) doranoc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 06.10.13, 23:43 Pomysł z limitem jest bardzo dobry, bo pozwalający w jakimś zakresie żyć "bez podzielników" na głowie. Tylko jak to policzyć, tzn. jaką cenę wyznaczyć za te limitowe jednostki, skoro cena jednostki może być 0,53 zł, 1,5 zł ale i 2,5 zł? Pół biedy, jeśli każdy wygrzałby limit minimalny, wtedy bez problemu rozliczy się koszt stały i limit po przyzwoitej cenie a po przekroczeniu ilości „z pakietu” też nie byłoby tragedii bo zużycie całkowite jednostek w bloku znacznie by wzrosła i koszt jednostki jpko na pewno byłby niski. Gorzej, jak ludziom utrwaliło się to super-oszczędzanie i zużycie ciepła będzie nadal spadać a cena jednostki rosnąć? Jak wtedy zmusić kogoś do zapłacenia np. za 700 jpko po np. 2 zł jak on na podzielnikach będzie miał „0” albo 100 jpko? Nie wiem czy to prawnie jest możliwe. Coś zrobić trzeba i to przed Walnym, żeby wcześniej przygotować propozycję sensownych uchwał. Bo powiem, że post waryniolki mnie zmroził, zużycie 5,8 jednostki/m2 na Waryniolu, na którym też mieszkam, to średnio 300 jednostki na M3 52 m2. Ponieważ 300 jednostkami większości mieszkań ogrzać się nie da, więc niektórzy grzeją więcej, ale za to część nie grzeje prawie wcale, i to spora część. Ale najlepiej byłoby po prostu zdjąć podzielniki, założyć liczniki na pionach i rozliczać pion wg, m2. A jak ktoś nie mieszka i mieszkanie stoi puste (co potwierdzi dozorca), to można wystąpić o jakiś obniżony limit i zostawić głowice przykręcone ale nie zakręcone na „0”. A że problemy z podzielnikami to nie tylko nasza bolączka wklejam post z Rudy Śląskiej: Autor: ciekawostka2013 03.10.13, 19:40 Witam, Jestem członkiem RSM od listopada ubiegłego ruku,po raz pierwszy w życiu spotkałam się z tematem podzielników ciepła. Pewnie gdybym miała zwrot zaliczki ten temat by mnie nie zainteresował, jednakże ... Dopłata 1700 zł, a łączna kwota ogrzania mieszkania 55m2=4600 no zmusza do tego żeby tematowi się przyjrzeć z bliska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 07.10.13, 00:40 > Pomysł z limitem jest bardzo dobry, bo pozwalający w jakimś zakresie żyć "bez > podzielników" na głowie. Tylko jak to policzyć, tzn. jaką cenę wyznaczyć za te > limitowe jednostki, skoro cena jednostki może być 0,53 zł, 1,5 zł ale i 2,5 zł? Wszystko można ustalić. W końcu nie wchodzi tu w grę całkowanie, czy różniczkowanie :) Na pewno da się wyliczyć średnią bazową w oparciu o dane z poprzednich lat. Techem na pewno może pomóc. W końcu niech się wytłumaczą z tego, dlaczego te wspaniałe i nowoczesne podzielniki mające być namiastką mierników mają taki rozrzut w cenie JPKO. Ja to bym ogólnie się tym nie przejmował aż tak bardzo, bo ZSM i tak nam pomysł uwali, ale jak się zrobi ze 100 podpisów to może jakiś mózg ze ŚnŚ pomyśli chwilę nad odpowiedzią :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 00:55 Ja to bym ogólnie się tym nie przejmował aż tak bardzo, bo ZSM i tak nam pomysł > uwali, ale jak się zrobi ze 100 podpisów to może jakiś mózg ze ŚnŚ pomyśli chw > ilę nad odpowiedzią :-D nie! Zróbmy TU uchwałę do przegłosowania na WALNYM. Im później (ale zgodnie z ich wymogami!) im to zaniesiemy, tym mniej czasu będą mieli na zablokowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniolka Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.10.13, 09:31 Jestem za podpisami. Znam sporo osób, które chętnie by coś takiego podpisały, bo prawda jest taka, że to sposób rozliczania podzielników jest chory i to on powoduje takie a nie inne zachowania mieszkańców. Minus walnego jest taki, że ZSM ściągnie tam jak zwykle swoich pracowników i nie będzie jak ich przegłosować. Zresztą elementu zaskoczenia nie będzie - przecież widać, że ZSM czyta to forum ;) Poza tym nie wszyscy niechętni podzielnikom są członkami spółdzielni. Ja np. nie jestem i w walnym nie mogę wziąć udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 07.10.13, 09:47 Waryniolka napisała: > ZSM ściągnie tam jak zwykle swoich pracowników Byłem na Walnym i wiem, że na Zachodzie ZSM dysponuje około 75 głosami. Nie będzie wielkiej filozofii ich przegłosować. Przynajmniej na naszej części Walnego o ile znowu nie pojawi się 35 osób przeciwnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 16:48 Rafi napisał: > Nie będzie wielkiej filozofii ich przegłosować. Przynajmniej na naszej części Walnego > o ile znowu nie pojawi się 35 osób przeciwnych :) dlatego uważam, że należy najpierw tutaj wszystko zmajstrować "na GOTOWO", z tym idziemy po klatkach, rozmawiamy z sąsiadami, przeciwnikom dziękujemu, lokatorów-pracowników ZSM omijamy, a przyjaznym naszemu pomysłowi zaszczepiamy konieczność przybycia na walne. aaaale... skoro upieracie się na podpisach, to można i tak! Ostatecznie można przepychać to na walnym w drugim podejściu! Wie ktoś... w jakim stosunku procentowym uchwała przechodzi? Bo nie doczytałem/przeoczyłem :-/ A wyniki głosowania z poszczególnych walnych jak się "sumuje"?...żeby się nie okazało, że wygramy w jednym głosowaniu, a w drugim, czy trzecim nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi_ Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 17:43 > A wyniki głosowania z poszczególnych walnych jak się "sumuje"?...żeby się nie > okazało, że wygramy w jednym głosowaniu, a w drugim, czy trzecim nie! Wyniki głosowania - z tego co mi wiadomo - sumują się, ale pewnie dla 'potrzeb chwili' może się okazać, że aby coś ZMIENIĆ to trzeba zarówno sumarycznie być do przodu jak i wygrać wszystkie części Walnego niezależnie :-D Jakby nie było - widzisz możliwość zmobilizowania lokatorów aż tak mocno? Ja jestem bieniaminkiem - Walne naszej SM na żywo widziałem po raz pierwszy - dotychczas miałem jedynie przekazy od sąsiadów, ale widzę, że większej filozofii nie ma, aby na Zachodzie przegłosować wszystko co uznamy za słuszne. Tam jest silna opozycja do władz ZSM, więc jakaś praca organiczna u podstaw i będziemy dysponować odpowiednią liczbą głosów, aby mieć Komisję Skrutacyjną i wszystko pozostałe. Pamiętam jednak wyniki głosowania na pozostałych częściach Walnego - tam praktycznie nie ma opozycji, ale może coś źle pamiętam? Z wielu względów uważam, że dobrze jest za wiele nie pisać na forum i dlatego zamierzam powołać do życia jakąś stronę internetową i tam założyć forum zamknięte tylko w gronie zarejestrowanych użytkowników :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi_ Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 17:56 no i sprawdziłem to sprawozdanie z Walnego: zabrzezsm.pl/download/nr-2-2-maj-czerwiec-2012.pdf strona 2 tejże gazetki Walne Zgromadzenie Członków Zabrzańskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, odbyte w tym roku w kwietniu, zatwierdziło swoimi uchwałami trzy sprawozdania za 2011 rok zarządu z działalności ZSM (371 osób głosowało za, 29 przeciw), finansowe ZSM (399 za, 39 przeciw), z działalności rady nadzorczej (372 za, 57 przeciw). Absolutorium zarząd otrzymał uchwałą, za którą głosowało 362 członków spółdzielni, przeciw było 79. Głowy nie dam, ale u nas było 30 kilku przeciwników Zarządu i chyba właśnie przy absolutorium dla Zarządu była pełna mobilizacja jednej i drugiej strony. Skoro 79 osób było przeciw to znaczy, że na Zachodzie było blisko 50% wszystkich przeciwko udzieleniu absolutorium. Jeśli moje dywagację są słuszne to jak przeprowadzić skutecznie Walne, aby było po naszej myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.13, 00:06 rafi napisał: jak przeprowadzić skutecznie Walne, aby było po naszej myśli? Pobieżnie przeleciałem ten artykuł, i wygląda na to, ze Oni CHCĄ abyśmy uczestniczyli w tej farsie :) Nawet logicznie to uzasadniają. A więc musimy tam być, wraz z innymi członkami! Z obliczeń wynika, że mają siłę około 400 głosów...a więc musimy przywlec minimum sześćset osób!!! Jeśli decyduje 60%. BTW. ile jest tych WALNYCH w sumie? Tyle ile rejonów, czy jakoś inaczej to podzielono? No i ostatnie -czy odbywają się one równocześnie, czy w róznych terminach?... ....rafi!!!... faktycznie potrzebujemy priva, żeby nie wiedzieli wszystkiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 09.10.13, 00:52 Moim zdaniem decyduje matematyczna większość. Jak to podczas głosowań. Nie wiem natomiast, jak to wygląda przy absolutorium dla Zarządu. Podejrzewam, że może być jakiś niuans, że trzeba wygrać każde Walne niezależnie. Tego nie wiem i na razie o tym nie myślę. Szkoda, że teraz już będzie to najważniejsze Walne, gdzie będziemy wybierać nową Radę Nadzorczą. Szkoda, bo można byłoby w tym roku skupić się tylko na zrobieniu tzw. wyłomu w murze poprzez zrobienie odpowiedniej liczby przeciwników na Zachodzie, a tak niestety trzeba organizować wszystkie 6 Walnych. Teoretycznie ujmując wystarczy nam mieć 8 osób w Radzie i już mamy większość, więc wybieramy na szefa RN odpowiedniego człowieka i taka Rada już na pierwszym posiedzeniu wywala Zarząd i zaczyna wymiatać wszystkich dla których lokator z zastrzeżeniami jest niepotrzebnym elementem :-) .... eh ... rozmarzyłem się ;)) Co do priv - myślałem o stronie internetowej, ale już kilka osób mi powiedziało, że to mógłby być strzał w kolano, bo ZSM pewnie by wszelkimi sposobami starała się dostać do takiego zamkniętego forum. Może nawet nakazałaby zamknąć taką stronę? Coś się wymyśli. Jak przyjdą jesienne wieczory i trochę więcej czasu będę mieć to pewnie razem wpadniemy na jakiś dobry pomysł, aby ludzi zachęcić do udziału w kolejnym Walnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 09.10.13, 01:07 Napisałeś: > ile jest tych WALNYCH w sumie? Tyle ile rejonów, czy jakoś inaczej to podzielono? > No i ostatnie -czy odbywają się one równocześnie, czy w róznych terminach?... Walnych jest tyle ile rejonów, czyli 6. Odbywają się dzień po dniu (moje, czyli Zachód, było w środę). Trwa to masakrycznie długo, najważniejsze rzeczy są na początku i na końcu. Na początku wybiera się skład komisji (m.in. skrutacyjnej), a na końcu są tzw. 'wolne wnioski' czyli teoretycznie najciekawsza część, choć moim zdaniem to są ochłapy rzucane biednych ludziom. Co z tego, że człowiek wykrzyczy co mu siedzi na sercu jak to i tak nie ma żadnego wpływu na samo Walne, bo wszystkie głosowania się już odbyły? Myślę, że dla Zarządu te wolne wnioski to jest taki wentyl bezpieczeństwa: ludzie sobie pokrzyczą, dostają zasadniczo po 120 sekund na wygarnięcie żali i potem ktoś na to wystąpienie odpowiada. Najczęściej tak średnio na temat (choć oczywiście są wyjątki, że ktoś się merytorycznie odniesie do problemu). Z tego co słyszałem to z Walnego nie za bardzo można wyjść, więc jak chcesz być na najważniejszych częściach to spędzasz na sali minimum 5 godzin (zaczyna się to o 17ej, ja wybyłem z sali ok.22-ej a to jeszcze nie był koniec i jeszcze się nie zanosiło). Nie wszystkim się chce. Nie wszystkim 'opozycjonistom' bo spartanie prezesa są niesamowicie karni - oni wychodzą z sali 'na papierosa' tylko jak dostaną pozwolenie, a potem są przyzywani przez komórki, że mają wracać, bo coś kolejnego będzie głosowane. W zasadzie nic w tym złego - trzeba brać z nich przykład i na Walnym 2014 zrobić to samo :-))) Z tego co mi wokół ludzie powtarzają to wybory do Rady to za każdym razem jest bardzo ciekawa historia :-))) a jak jest koniec kadencji czyli będzie wybierana całkowicie nowa rada no to już jest prawie film sensacyjny. Zobaczymy 8-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 01:23 Pamietam takie Walne u nas (ADS Poludnie), na ktorym zebrala sie grupa opozycjonistow zdeterminowanych, zeby wprowadzic do RN chociaz jednego czlowieka spoza "ukladu". Sprawa rozbila sie juz na samym wstepie: do komisji skrotacyjnej wybrano opozycjonistke, ktora miala patrzec na rece reszcie komisji przy liczeniu glosow. Niestety, juz po jej wyborze ktos sie dopatrzyl, ze jest powinowata niezaleznego kandydata do RN i usunieto ja z komisji. Natomiast zaleznosc sluzbowa innych czlonkow komisji od zarzadu ZSM jakos nie byla dyskwalifikujaca;) No i wyniki glosowania byly zgodne z planem ZSM;) Rafi, nie przesadzasz aby z tym, ze ZSM moze zazadac likwidacji jakiegos niezaleznego forum?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 09.10.13, 10:34 > Sprawa rozbila sie juz na samym wstepie: do komisji skrotacyjnej wybrano > opozycjonistke, ktora miala patrzec na rece reszcie komisji przy liczeniu glosow. > ktos sie dopatrzyl, ze jest powinowata niezaleznego kandydata do RN >i usunieto ja z komisji. Natomiast zaleznosc sluzbowa innych > czlonkow komisji od zarzadu ZSM jakos nie byla dyskwalifikujaca;) Bardzo ciekawa historia. Nie wiem jaka była podstawa usunięcia, bo oni teraz robią takie rzeczy w białych rękawiczkach, czyli ktoś zza zielonego stolika wstaje i zgłasza wątpliwość, 'bezstronna osoba z pierwszych rzędów' proponuje poddanie to pod głosowanie całej sali i już nie jest tak, że Zarząd wywalił kogoś z komisji, tylko zdecydowało tak Walne i wszystko jest zgodne z prawem i nie do podważenia potem przez Sąd. > Rafi, nie przesadzasz aby z tym, ze ZSM moze zazadac likwidacji jakiegos > niezaleznego forum?:) Nie przesadzam, ale jeśli jeszcze jakaś osoba uzna, że takie prywatne forum miałoby sens to ja mogę zaryzykować (mamy już Ciebie i kopernicka). Rozumiem, że jak mi to ZSM skasuje to wpłynie to na Was na tyle determinująco, że dzięki temu na następnym Walnym będzie 3x tyle opozycjonistów co pro-zarządowców? Cytując klasyka: to zniknięcie parówek jeszcze bardziej zewrze nasze szeregi :-D Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 09.10.13, 14:04 Wydaje mi się, że priva możemy nawe tutaj (na GF) założyć. I to bez problemu... tylko zrób to co ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlematejki Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 18:10 Juz nie pamietam jak to technicznie bylo zrobione, mozliwe, ze tak jak piszesz, przez glosowanie na wniosek "bezstronnej osoby z pierwszego rzedu":) No i oczywiscie chodzilo o komisje skrUtacyjna. Pozna pora mnie chyba zacmila:) Forum zamkniete jest niezbedne. Tylko, ze potem trzeba bedzie mocno selekcjonowac jego uzytkownikow, zeby nam sie jakis wilczek;) w owczej skorze nie zalagl;) Odpowiedz Link Zgłoś
waryniolka Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 09.10.13, 20:32 > Nie przesadzam, ale jeśli jeszcze jakaś osoba uzna, że takie prywatne forum mia > łoby sens to ja mogę zaryzykować (mamy już Ciebie i kopernicka). Jestem jeszcze ja :) Nie wiem czy ostatecznie nie lepsza będzie jakaś szerzej zakrojona akcja - skoro może się okazać, że nie wystarczy 60 osób, ale potrzebne będzie 600. A zamknięte forum prędzej czy później się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 09.10.13, 22:19 Witam w "klubie" :) napisałaś: >Nie wiem czy ostatecznie nie lepsza będzie jakaś szerzej zakrojona akcja - 10 postów wstecz po "drzewku" - tam wyraziłem swoją opinię...pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 11.10.13, 00:00 W takim razie na priv trzeba będzie omówić zagadnienie i tyle :-) Ja mogę na to kilka złotych przeznaczyć. Skoro tyle pieniędzy mi ZSM zabiera i traktuje jak intruza to kilka dodatkowych złotych mogę przeznaczyć na to, aby spowodować zmianę tego stanu rzeczy. Nie stawiam sobie nierealnych zadań - po prostu cel nr 1: zwiększenie frekwencji na Walnym. To nie ostatni cel, ale niejako najważniejszy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 11.10.13, 00:22 Rafi! Na początek zarejestruj się tutaj... potem już z górki :) A priva możemy też tu założyć i prowadzić... Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 11.10.13, 01:08 kop-r-nick napisał(a): > Rafi! Na początek zarejestruj się tutaj... potem już z górki :) > A priva możemy też tu założyć i prowadzić... albo raczej: priv na GW jest darmowy, ale wymaga rejestracji. Więc sam rozumiesz:) nie zwlekaj, bo może Ci ktoś zająć Twoją ksywkę!!! No i "przeleć" się po regulaminie priva, zrozumiesz o co mi chodzi...potem pomyślimy o tytule i ostatecznej lokalizacji dyskusji.... Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.bnet.pl 12.10.13, 11:06 rafi jest zajęty - wymyślę może coś innego. Nie chciałem się rejestrować, bo ja zasadniczo czytam regulaminy, a ten jest tak dłuuuugi, że można zasnąć kilka razy podczas jego czytania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 13.10.13, 22:59 Rafi...temat przymarzł!!! OK! regulamin czytać "trza" :) ale stworzenie konta, to nie zaciąganie kredytu hipotecznego ;-> . Coś nie zagra, kończysz aktywność i po "ptokach". nara! Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 14.10.13, 00:37 kop-r-nick napisał(a): > Rafi...temat przymarzł!!! > OK! regulamin czytać "trza" :) ale stworzenie konta, to nie zaciąganie > kredytu hipotecznego ;-> . Coś nie zagra, kończysz aktywność i po "ptokach". > nara! Melduję się :) .... a kredyt hipoteczny to mi się przyda, jak nie uda się pokojowo załatwić spraw z naszą kochaną spółdzielnią :) Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 14.10.13, 17:36 rafi-zabrze napisał(a): > Melduję się :) Witamy na pokładzie :) Szczerze?...z oczywistych powodów, każdy inny login niż ten który wybrałeś, by mnie zdziwił :P Ale do rzeczy: gdzie się "lokujemy"? Kto zakłada priva? Jakiś chwytliwy tytuł?... Odpowiedz Link Zgłoś
bardzyk2 Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 15.10.13, 21:17 Przeczytałam dzisiaj gazetkę "z naszych osiedli". Ręce mi opadły. Po pierwsze statystyka zwrotów i nadpłat na poszczególnych osiedlach (87% - 79% zwroty do 13% - 21% dopłaty) powoduje moje czarnowidztwo co do chęci rezygnacji z podzielników mieszkańców ZSM. Wiem, że są tacy (ja np.), którzy mimo zwrotu są przeciwni obecnemu sposobowi rozliczenia kosztów CO, bo wiedzą, że powszechne zwroty są spowodowane zbyt wysokimi zaliczkami, ale ilu nas jest w procentach? Po drugie Pan rzeczoznawca z Poznania (czemu z Poznania trudno zgadnąć) wypowiada się gorąco za systemem podzielników i niechybną koniecznością ich instalacji bez względu na to czy nie chce ich 80% czy 100% bo tak nakazuje dyrektywa EED (liczniki albo ewentualnie podzielniki obowiązkowe do końca 2016 roku). www.polskiinstalator.com.pl/prawo-i-finanse/72-prawo-i-finanse/450-co-wynika-z-dyrektywy-w-sprawie-efektywnoci-energetycznej-dla-odbiorcow-ciepachodu.html Obecnie wybór sposobu rozliczania jest należny tylko właścicielowi lub zarządcy budynku. I tu na marginesie pytanko? Kto jest właścicielem budynku spółdzielczego, w którym min. 51% mieszkań stanowi własność hipoteczną osób fizycznych (niekoniecznie członków SM) oraz 51% gruntu pod mieszkaniami stanowi własność właścicieli mieszkań lub własność gminy? Wie ktoś? Pan Rzeczoznawca twierdzi, że tylko liczniki lub podzielniki dają możliwość racjonalnego gospodarowania ciepłem i niebawem będą i tak obligatoryjnie wymagane przez nowelizację Ustawy „Prawo Energetyczne”, z drugiej strony Stowarzyszenie ds. Rozliczania Energii, w którym jest rzeczoznawcą zaleca (cytuję): " zwiększenie kosztów stałych w porównaniu z proporcjami wynikającymi z faktur wystawionych przez dostawców ciepła. Tym większe (koszty stałe) powinny być również wtedy, gdy w lokalach nie są opomiarowane grzejniki w łazienkach oraz, gdy w budynkach sporo jest lokali z małym lub zerowym zużyciem ciepła”. Może ten właśnie cytat można wykorzystać przy konstruowaniu opłaty z pakietem minimalnych jednostek jpko?. Jeśli się przydam, to chętnie ;-). Basia Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 16.10.13, 16:35 Nie będę się rozpisywał...wszystkim śledzącym temat polecam lekturę: www.smpolanka.kn.pl/?page_id=767 Naprawdę ciekawe rzeczy!! Jest o czym pogadać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzyk2 Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 17.10.13, 00:01 Dzięki za linka :-) Poczytałam i wściekła jestem. Bo okazuje się, że w regulaminie rozliczenia ciepła w blokach SM można użyć czegoś takiego jak rozum. I nie chodzi tu tylko o ten najważniejszy w naszych rozważaniach punkt, jakim jest wybór sposobu rozliczenia nawet całkowicie indywidualny (wiem, że w wielu SM jest takie pojedyncze, jednolokalowe prawo wyboru). Ale nawet rozliczenie w oparciu o podzielniki ma jakiś sens. Najważniejsze to wg. mnie: 1) Podanie i analiza wszystkich danych (wielkość i koszt mocy zamówionej, liczba i koszt ciepła w GJ na węzeł, współczynnik zależny od mocy grzejnika, współczynniki zależne od położenia mieszkania). 2) Liczba jednostek ciepła brana do obliczeń zależy od mocy grzejnika !!!. Czyli zależy od ilości pobranego ciepła. U nas obojętnie czy podzielnik wisi na 5 żeberkowym kaloryferze aluminiowym o mocy 900 Wat, czy na 14 żeberkowym żeliwnym (około 1600 Wat) czy jeszcze innym, nie ma to znaczenia, liczą się tylko jednostki. 3) Koszty zmienne, zależne od indywidualnego zużycia ciepła w mieszkaniu nigdzie nie przekraczają 20 kilku %. 4) Zauważono, że koszt ogrzewania nie jest tylko zabawką matematyczną i jak wyjdzie z podzielników, że ogrzanie M3 ma kosztować 5000 za sezon, to mieszkaniec ma zapłacić 5000 zł i siedzieć cicho. Wprowadzono więc koszt maksymalny = 1,7 kosztu średniego w węźle. Przedstawiony regulamin na pewno nie jest idealny, ale przynajmniej próbuje wyeliminować absurdalne kominy cenowe, powodujące, że ogrzanie podobnych M3 może kosztować 1400 zł albo 4800 zł (oba przykłady z mojej klatki w sezonie 2010/2011). Basia Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 17.10.13, 00:34 Witaj Basiu, Wydaje mi się, że akurat w punkcie 2 nie masz racji. Z tego co pamiętam (muszę sprawdzić, aby mieć pewność) to każdy podzielnik ma dokładnie zanotowane jaki grzejnik obsługuje. Jestem wręcz pewien, że goście z Techemu dokładnie mieli zapisane jaki podzielnik na jaki kaloryfer i po montażu jeszcze sprawdzali, czy na pewno dali dany podzielnik tam gdzie powinni. Nie pakowali podzielników 'jak leci' na kaloryfery. Co do punkt 4 to się rozmarzyłem. No to byłaby bajka, jakbym wiedział, że są jakieś widełki. A z tymi realnymi widełkami to mi rozmarzenie minęło, a poczułem jak mi cierpnie skóra :( r. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzyk2 Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 17.10.13, 01:16 Witaj rafi! Może masz rację, ale ja taka pewna co do punktu 2 już nie jestem, bo mam w domu wymienione już 2 kaloryfery (za zgodą ZSM) i za każdym razem otrzymałam tzw. "warunki techniczne", które jedynie dotyczyły +/- mocy grzejnika i że nie może być (ta moc) większa niż..... Kupowałam np. taki aluminiowy na żeberka w castoramie (3 żeberka z 10) i wystawiali mi specjalny kwit na który czekałam tydzień, ile te 3 żeberka mają mocy. Natomiast ekipa wieszająca podzielniki nie pytała, nie sprawdzała, tylko powiesili raz dwa i poszli. Ale jak czytałam ten link od kop-r-nicka, to rozmarzyłam się razy kilka, zrobiło mi się ciepło na samą myśl, że mogłabym mieć ciepło jak lubię bez kredytu na opłacenie ogrzewania. A narazie mam nabite 3 jednostki, kilkadziesiąt dodatkowych kWh prądu i 20 oC w domku. A lubię, zwłaszcza jak siedzę przy kompie mieć 23oC :( Basia Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 17.10.13, 01:42 Sprawdziłem: www.techem.pl/fileadmin/attachments/www.techem.pl/pl/Spezial/PDF/informacja_dla_mieszkancow_data_III/inf_dla_miesz_data_III.pdf cytat: W każdym podzielniku data III jest zamontowany mikrokomputer. Wprowadzone są do niego wartości dotyczące między innymi mocy cieplnej grzejnika, dla którego jest przeznaczony. Podzielnik data III jest zaprogramowany z dokładnością do 1W dla swojego grzejnika. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzyk2 Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 17.10.13, 13:11 Widzisz rafi, i ta dokładność 1 W już budzi moją nieufność. Dwa razy występowałam o warunki techniczne wymiany grzejnika i dostałam odpowiedź np. około 900 W, byle nie więcej. Stare grzejniki żeliwne, jakie mam w większości pomieszczeń, miały ponad 20 lat temu około 110 do 150 W (na żeberko) Zależy to od typu grzejnika, producenta, od temp. wlot/pomieszczenie i pewnie jeszcze innych parametrów. Dziś mają moc ? bo zarosły kamieniem, więc jak można nastawić podzielnik z dokładnością 1 W czy choćby 50 W? www.elektroda.pl/rtvforum/topic1481431-30.html www.elektroda.pl/rtvforum/topic2166155.html Nikt mi nigdy nie liczył żeberek a zwłaszcza w dużym pokoju mamy różne ilości, ja mam 12 a sąsiadka pode mną np. 14 choć to nie parter. Jeden kaloryfer mam aluminiowy od 2 lat, wystawianio mi specjalnie na moją prośbę zaświadczenie mocy (kupowałam część grzejnika, a atest producenta był na całość) ale nikt przy plombowaniu tego grzejnika mnie o to zaświadczenie nie pytał ani go nie zabrał. Więc skąd u licha mają takie dokładne dane do 1 W??? Z tego co poczytałam, większość firm rozliczających oblicza współczynnik uf dla każdego grzejnika i udostępnia go zainteresowanym lub nie : - ). forum.gazeta.pl/forum/w,261,141411354,147249150,Re_podzielniki_ciepla_rudzka_spoldzielnia_mieszk.html?wv.x=2 forum.gazeta.pl/forum/w,261,141411354,147417056,Re_podzielniki_ciepla_rudzka_spoldzielnia_mieszk.html?wv.x=2 Nasze grzejniki były wymieniane "na szybko" ponad 20 lat temu, bo blaszane panelowe pękały i zalewały mieszkania. Wybierało się je ze stosu zwalonego z auta, i nie wyglądały na nowe, pewnie leżały długo w jaimś magazynie. Nie było na nie żadnych papierów, gwarancji, atestów itp. Tak, że wybacz rafi ten 1 W to ściema, cudów nie ma. A w linku, który podałam, współczynnik uf bywa nawet niższy niż 0,6. A poza tym nowe podzielniki mamy rok. Czy w tych starych też był zaprogramowany współczynnik korekty mocy, czy to było wogóle możliwe? A co z grzejnikami wymienianymi przez ludzi przed założeniem pierwszych podzielników? Przecież nie było żadnych plomb ani zakazu wymiany. Ludzie wymieniali grzejniki bo ciekły, albo się zapowietrzały, albo poprostu dlatego, że były brzydkie. Wątpię, czy ktoś w SM ma takie dane, bo mnie np. nikt nigdy o to nie pytał. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 17.10.13, 17:39 Witaj Basiu Oczywiście, że masz rację: * 1W wywołał mój pusty śmiech ;) - jeśli dokładność jest rzędu 100W to jest nieźle, a i w to nie wierzę biorąc pod uwagę tylko moje mieszkanie na przestrzeni kilku lat (rozliczenia) * u mnie liczono ilość żeberek, aczkolwiek - znowu odwołam się do własnego podwórka - czy to miało jakiś wpływ na zliczanie wydajności grzejników? * czy w starych też były podzielniki uwzględniające ilość / moc żeberek? Moim zdaniem tak A jakie ma to przełożenie na nasze życie? Ciężko powiedzieć :-) C.D.N. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 18.10.13, 14:09 jakby nie było, jakby nie liczyć - rozliczanie na nieruchomości nie spowodowało samo z siebie patologii - ono je bardziej wszystkim ukazały. Oczywiście - w skali całego osiedla jedna osoba więcej lub mniej nie robiła specjalnego znaczenia dla rozliczenia - jak jest na daną nieruchomość to jedno statystyczne mieszkanie to 1/30 nieruchomości, a więc ponad 3% (biorę pod uwagę moją 2 klatkową nieruchomość). Niemniej jak się tak dobrze zastanowić to należy już nie śmiać się, ale płakać nad takim rozliczeniem i tą dokładnością 1W, gdzie koszty ogrzania nieruchomości nie zmieniają się specjalnie, a koszty grzania poszczególnych mieszkań rosną? U mnie w nieruchomości dość mocno spada ilość jednostek JPKO mimo iż koszty ogrzania są na podobnym poziomie (np. 2 lata temu koszt ogrzania był bardzo podobny, ale JPKO było prawie 80% więcej). Ja mam zamiar w reklamacji rozliczenia powołać się na to, że skoro te podzielniki mają taką doskonałą jakość to każda jednostka JPKO powinna kosztować tyle samo. Dobrze myślę? Dlaczego przy takim samym koszcie ogrzania nieruchomości i wygrzaniu podobnej ilości jednostek mam 800zł różnicy na rozliczeniu? Wał czy podzielniki są do d... ? ZSM nie może przyznać się do pierwszego, tym bardziej do drugiego. Znajdzie 3ą drogę? Nie interesują mnie sąsiedzi - z wielu względów, ale głównie dlatego, że jeśli musiałbym więcej grzać, aby ogrzać mieszkanie to powinno to mieć swoje odbicie w ilości JPKO, a skoro nie ma to znaczy, że nie grzałem więcej, a skoro nie grzałem więcej to znaczy, że nie powinienem zapłacić więcej? :) Proszę o wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 19.10.13, 00:36 rafi-zabrze napisał: Ja mam zamiar w reklamacji rozliczenia powołać się na to, że skoro te podzielni > ki mają taką doskonałą jakość to każda jednostka JPKO powinna kosztować tyle sa > mo. Dobrze myślę? Próbuj...ale osobiście wątpię w powodzenie. Motywacja Twoja rozbija się o to, że z samej definicji podzielników wynika, że nie są one miernikami ciepła! Gdyby tak było, wyliczyli by dokładnie ile kosztuje jpko, i tyle. I taką dostaniesz mniej-więcej odpowiedź. To, że zapłacileś więcej niż w latach poprzednich za podobne zużycie jednostek, oznacza, że sąsiedzi jeszcze bardziej przykręcili termostaty...o czym doskonale wiesz! Walka z wiatrakami...tfu! Z WARIATAMI :) Mnie bardziej martwi "tajemność" systemu naliczania jpko. Nijak nie wiadomo jakie zachowania tak naprawdę wpływają na szybsze bądź wolniejsze zliczanie jednostek. Trzymać wyższą, czy niższą temperaturę?... Przy okazji, pewną obawę wzbudził we mnie post koleżanki bardzyk2, która stwierdza, że nie liczono jej ilości żeberek... niefajnie by to wyglądało! Wręcz budzą się we mnie coraz większe wątpliwości, czy podzielniki liczą tak jak powinny?.... Czy każdy podzielnik ma wprowadzony właściwy (sprawiedliwy, i zależny od rodzaju i wielkości grzejnika) logarytm? I jak to sprawdzić??? Takie informacje powinny stanowić jeden ze składników wyświetlanych na "ekranie" podzielnika!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 20.10.13, 00:45 kop-r-nick napisał(a): > Próbuj...ale osobiście wątpię w powodzenie. Motywacja Twoja rozbija się o to, > że z samej definicji podzielników wynika, że nie są one miernikami ciepła! Ano właśnie mam zamiar spróbować uczepić się kilku ważnych sformułowań ze strony ZSM. Nawet jeśli mi się nie uda, to zdobędę nowe argumenty na Walne 2014 :) więc jakby nie było - jakiś tam skutek odniosę. > Mnie bardziej martwi "tajemność" systemu naliczania jpko. Nijak nie wiadomo > jakie zachowania tak naprawdę wpływają na szybsze bądź wolniejsze zliczanie > jednostek. Trzymać wyższą, czy niższą temperaturę?... Przy okazji, pewną obawę > wzbudził we mnie post koleżanki bardzyk2, która stwierdza, że nie liczono > jej ilości żeberek... niefajnie by to wyglądało! Wręcz budzą się we mnie coraz > większe wątpliwości, czy podzielniki liczą tak jak powinny?.... No też mnie lekko zmroził post od Basi. Coś mi tu wygląda na to, że albo ktoś przeoczył jej mieszkanie, albo w ZSM tradycyjnie trwa 'czeski film' i nikt nic nie wie. Ta nonszalancja naszej władzy zaczyna mi coraz bardziej doskwierać. Zastanawiam się czasami, czy dotrwam do tego Walnego, czy nie wyprowadzę się wcześniej z tych zasobów, bowiem w zderzeniu z faktami wychodzi na to, że my jako lokatorzy naprawdę niewiele możemy - oprócz ponarzekania, bo i tak mędrcy ze Świątyni wiedzą lepiej. Z ostatniej gazetki jeszcze jedna ciekawostka - na Gogolińskiej nie ma podzielników - ma tam ktoś znajomych może? Przydałoby się dowiedzieć jakie dopłaty ludzie mieli. Z doświadczenia wiem, że jak ZSM ma się czym pochwalić to trąbi o tym kilka razy, a jak coś jest jej nie na rękę to już zamiata sprawę pod dywan. Zaskoczył więc mnie wielce ten fragment o Gogolińskiej, gdzie jest mowa o dopłatach, ale już ani słowem nie jest wspomniane ile tej dopłaty. Zapewne nikt tam nie dostał 1500zł do dopłaty, aczkolwiek gdyby dopłata była nawet 500zł od mieszkania to pewnie ZSM nie omieszkałby się tym 'pochwalić'. Nie sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 22.10.13, 21:29 rafi-zabrze napisał(a): >mam zamiar spróbować uczepić się kilku ważnych sformułowań ze strony ZSM Noooo...jeśli masz jakiś punkt zaczepienia :) ale na tym "doskonałym (choć jednak mętnym) krysztale" będzie trudno > Zastanawiam się czasami, czy dotrwam do tego Walnego, czy nie wyprowadzę się wc > ześniej z tych zasobów hmm... szczerze? gdybym miał odrobinę oszczędności, to sam dawno bym uciekł! Nic mnie tu nie trzyma, więc i rejon byłby mi obojętny... byle dalej od spółek! Ale cóż... trzeba z nimi jakoś żyć . Co do Gogolińskiej - Szkoda, że nikt z tamtej strefy nie trafił na nasze forum. Ale co do tezy, że nie ma tam doplat typu 0,5kpln to się z Tobą zgadzam. O 1,5tysiąca nawet nie wspominam. Myślę, że nikt tam nie dopłacił, a wręcz dostali wszyscy mały, ale jednak zwrot. No i najnowszy HIT!!! Niejaki Stanisław Tym pojawia się ostatnio w spocie zachęcajacym do oszczędnego gospodarowania ciepłem... jeszcze tylko tego brakowało :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 23.10.13, 00:36 kop-r-nick napisał(a): > Noooo...jeśli masz jakiś punkt zaczepienia :) Mam :) > hmm... szczerze? gdybym miał odrobinę oszczędności, to sam dawno bym uciekł! > Nic mnie tu nie trzyma, więc i rejon byłby mi obojętny... byle dalej od spółek! > Ale cóż... trzeba z nimi jakoś żyć . A mnie tu trzyma sporo rzeczy - dość miła i spokojna okolica (Tatarkiewicza), naprawdę fajni sąsiedzi. Do pewnego momentu jedynym problemem był mały metraż, od pewnego czasu coraz większy kłopot to dla mnie zarządca :( Nie jest moją misją życiową zmienianie ZSM od środka, ale chciałbym spróbować coś zmienić na lepsze. Nie za wszelką cenę jednak. > Co do Gogolińskiej - Szkoda, że nikt z tamtej strefy nie trafił na nasze forum. > Ale co do tezy, że nie ma tam doplat typu 0,5kpln to się z Tobą zgadzam. > O 1,5tysiąca nawet nie wspominam. Myślę, że nikt tam nie dopłacił, a wręcz dostali > wszyscy mały, ale jednak zwrot. Co do tego fragmentu zgoda za wyjątkiem tego ostatniego. Coby nie powiedzieć o mędrcach ze Ślęczka to jednak póki coś jest na telefon albo face2face to potrafią gadać takie głupoty, że nic tylko nagrywać, albo sprawdzać poziom dopalaczy we krwi ;) ale jak jest coś napisane to raczej starają się nie pisać kompletnych bzdur. Skoro napisali, że jest dopłata to pewnie jest, ale fakt, że nie podali jej wysokości to dla mnie jest bardzo mocno podpadające i sugerujące poniekąd, że ta niedopłata jest minimalna, czy wręcz symboliczna, bo gdyby było inaczej to by trąbili na pół Zabrza, że brak podzielników równa się np. 500zł dopłaty (co i tak nie wszystkich by przeraziło - mnie np. po tegorocznym rozliczeniu zachęciłoby to do zdjęcia podzielnika). > No i najnowszy HIT!!! Niejaki Stanisław Tym pojawia się ostatnio w spocie > zachęcajacym do oszczędnego gospodarowania ciepłem... > jeszcze tylko tego brakowało :-/ Rzuć linkiem :-D Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 23.10.13, 01:01 www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=L4PH4MDfSc4 a proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-zabrze Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 15.10.13, 21:51 kop-r-nick napisał(a): > Ale do rzeczy: gdzie się "lokujemy"? Kto zakłada priva? Jakiś chwytliwy tytuł?. Jeśli wiesz jak to zrobić i znasz się na tym - zrób to :) Jeśli nie robiłeś jeszcze to ja mogę się tym zająć, ale to może trochę potrwać, bo mam teraz wyjątkowo ciężki okres w pracy :-/ Tytuł? Zmieniamy_ZSM_na_plus Lepsze_ZSM Zmiany_w_ZSM ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 16.10.13, 00:19 rafi-zabrze napisał(a): > Jeśli wiesz jak to zrobić i znasz się na tym - zrób to :) > Jeśli nie robiłeś jeszcze to ja mogę się tym zająć, ale to może trochę potrwać, > bo mam teraz wyjątkowo ciężki okres w pracy :-/ mogę to zrobić., tzn. spróbuję...myślę, że mi się uda :) > Tytuł? > Zmieniamy_ZSM_na_plus > Lepsze_ZSM > Zmiany_w_ZSM > ? :) Tytuły OK. Pozostaje wybrać, i podjąć decyzję o lokalizacji. NA forum ZABRZE nie da rady :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woseba Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: *.zabrze.vectranet.pl 05.02.14, 18:49 czy powstalo jakies zamknięte forum n/t naszej wspanialej spółdzielni? Odpowiedz Link Zgłoś
kop-r-nick Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? 05.02.14, 20:34 Jest ale chwilowo zamknięte... poczekaj - za jakieś dwa tygodnie może coś się otworzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woseba Re: ZSM-rozdają rozliczenia za ciepło.i jak? IP: 95.160.255.* 12.05.14, 10:24 Mamy 12 maj a kaloryfery nocą nadal grzeją...Wiem , wiem mozna zakręcic , ale ja nie o tym .Zima była łagodna , ludziska nie grzali a zapłacic trzeba ..no to grzeją ile sie da .Zużyc wiecej , więcej .... Odpowiedz Link Zgłoś