Dodaj do ulubionych

Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ?

07.12.19, 16:21
Dlaczego Urząd Miejski w Zabrzu nie rozsyła zaświadczeń o przekształceniu użytkowania wieczystego we własność ? W Rudzie Śląskiej znajomi już zapłacili z maksymalną bonifikatą i mają to za sobą, w Gliwicach też a w Zabrze nic nie robi. Byłem pytać w urzędzie kiedy mogę się spodziewać tego zaświadczenia i pani siedząca i popijająca kawę ze stoickim spokojem wyraźnie znudzona pracą odpowiedziała mi że Urząd nie nadąża z wysyłaniem tych zaświadczeń. Nie wiem czy ci ludzie cokolwiek tam robią czy tylko przychodzą do pracy podpisać listę obecności, napić się kawy i śpią - celowo blokują mieszkańcom skorzystanie z bonifikaty.
Co można w tej sprawie zrobić, a może gdzie napisać zbiorową skargę na Pani Prezydent ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? IP: *.dynamic-ww-02.vectranet.pl 07.12.19, 18:06
      Potwierdzam. Byłem w Referacie Przekształceń Własnościowych w połowie października. Panie powiedziały że już z wszystkich gruntów zostało zdjęte użytkowanie wieczyste i pozostało jeszcze rozesłać zaświadczenia do użytkowników.
      W dobie komputerów powinno to być już załatwione, nie rozumiem dlaczego Urząd odwleka wysyłanie zaświadczeń. Kto ma w tym interes?
    • Gość: Interesant Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? IP: *.master.pl 08.02.20, 02:08
      Czy ktoś wie, kiedy Zabrze zakończy rozsyłanie zaświadczeń o przekształceniu użytkowania wieczystego we własność? Zaczynam podejrzewać że czekają do majowych wyborów. Mieli czas na to do końca roku.
    • Gość: Zainteresowany Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? IP: *.master.pl 21.05.20, 22:39
      Temat ważny dla wielu mieszkańców a nikt nie informuje, na jakim etapie wysyłania zaświadczeń jest Urząd Miejski? Urząd Miejski na swojej stronie też nie chwali się, jaki postęp jest w tej sprawie? Zabrzańskie media też milczą. Co jest grane?
    • karina1907 Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? 23.07.20, 22:17
      Dzwoniłam do UM w ubiegłym tygodniu i dalej ta sama odpowiedź - nie mogą się wyrobić z wysyłaniem zaświadczeń... Ile to jeszcze potrwa - nie wiadomo.
      Nikt nie czuje się odpowiedzialny, żeby przynajmniej udzielić rzetelnej odpowiedzi na zadawane pytania. Żenada...
      • ttydzien Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? 10.09.20, 16:50
        a tymczasem;
        www.money.pl/gospodarka/podatek-od-nieruchomosci-w-2021-r-znow-w-gore-oto-maksymalne-stawki-6552506624605088a.html
    • Gość: Kosztowna ciekawos Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? IP: *.master.pl 02.10.20, 19:48
      Jeśli już doczekacie się zaświadczenia o przekształceniu gruntów to powinniście wiedzieć że: Urząd Miasta Zabrze wysyła, w tym samym czasie, zaświadczenie (nie pytając obywatela o to czy chce dokonać wpłaty jednorazowej) do Sądu a Sąd natychmiast wpisuje opłatę przekształceniową do hipoteki Waszej Księgi Wieczystej. Powiedziano mi że takie są procedury gdy zadeklarowałem, że chciałbym uniknąć obciążenia hipoteki tą opłatą.
      Jeśli zdecydujecie się na jednorazową wpłatę opłaty przekształceniowej i chcecie mieć czystą hipotekę to liczcie się z dodatkową opłatą, 250 zł za wyczyszczenie hipoteki. Wg mnie to brak w tym logiki, obciążać hipotekę i za chwilę ją czyścić. Urzędy powinny rozsądnie ustalać procedury i być przyjazne dla obywatela, działać na jego korzyść bo obywatel płaci na ich utrzymanie a nie różnymi kruczkami prawnymi doić z niego kasę.
      Kto i po co ustalał takie procedury? Może ktoś z Was wie?
      • Gość: gosc Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? IP: *.dynamic-1-kat-k-4-2-0.vectranet.pl 14.10.20, 13:28
        Proszę bardzo. Ustawy uchwala Sejm i podpisuje Prezydent RP. Urząd nie ma tu nic do gadania. Ustawa z dnia 20.07.2018 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów. Art. 4 ust. 7: Właściwy organ przekazuje zaświadczenie do sądu właściwego do prowadzenia księgi wieczystej w terminie 14 dni od dnia jego wydania. Art. 5 ust. 1: Sąd dokonuje z urzędu wpisu własności gruntu oraz wpisu roszczenia o opłatę w księgach wieczystych.
    • Gość: Janek Re: Użytkowanie wieczyste - brak zaświadczenia ? IP: *.dynamic-1-kat-k-5-3-0.vectranet.pl 23.07.21, 20:27
      Czy ktoś wie? Czy Urząd Miasta Zabrza uporał się już z przekształceniami użytkowania wieczystego? Może ktoś wie na jakim są etapie? Mimo dwukrotnego monitowania na piśmie ( za potwierdzeniem) w sprawie zaświadczenia o przekształceniu UM milczy.
      Na stronie UM cisza w tym temacie.
      Wiele miast i gmin publikują ta dane w internecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka