Dodaj do ulubionych

Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harcerzy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 22:37
www.zabrze.zhp.pl/viewpagenr.php?page_id=58
to link do małej dyskusji jaka rozpętała się na stronie zabrzańskich harcerzy.
Osobiście stoję po stronie tych młodych ludzi. Niestety w naszym mieście
młodzież uczy się tylko jak zabierać i oszukiwać a nie jak dawać.....
a co wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alex Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.stk.vectranet.pl 30.03.08, 22:41
      Ten dom została zbudowany dla harcerzy i nikt nie może nam go odebrać. To jest
      nasz dom i jestem pewna, że nikt nie chciał by stracić swojego domu! My też nie
      chcemy! I będziemy o niego walczyć!
      • Gość: Pyra Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 15:39
        Kiedys dzialalam w Harcerstwie... mimo że odeszłam to jednak nadal
        czuje się HARCERZEM!! Dom Harcerza to wyjatkowe miejsce... Każdy
        Druh i Kazda druhna czuje sie tam bezpiecznie i dobrze... Nie
        rozumiem jak mozna nam go odebrac... czy włade Zabrza naprawde nie
        wiedza co dla NAS znaczy to miejsce?? Jak Harcerze maja dzialac
        skoro odbiera im sie to co dla nich wazne... totalnie tego nie
        pojmuje... Przykro nam sie robi kiedy slyszymy ze za pare dni juz
        nie bedziemy mieli NASZEGO WSPÓLNEGO DOMU!!
      • Gość: kant Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 16:20
        Pomieszczenia są wynajmowane bo budynek trzeba jakoś utrzymać. Póki harcerze nie
        mają budynku na własność nie mogą podjąć inicjatyw na zagospodarowanie całego
        obiektu. Plany, pomysły, i gotowe rozwiązania żeby dom w CAłOŚCI przywrócić
        młodzieży mają od dawna gotowe. Ale co z tego? w chwili obecnej muszą opierać
        się na UM który chce zarobić na tym budynku. I wbrew wcześniejszym deklaracja
        nie chce wprowadzić tam młodzieży zabrzańskiej a czerpać zyski z czynszy
        podnajemców.A jak to już napisała Watra nie mają możliwości pozyskania funduszy
        na budynek skoro nie są jego właścicielem. Mimo tego że został on wybudowany bez
        wsparcia miasta rękami poprzednich pokoleń harcerskich.
    • Gość: Lidia Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.chello.pl 30.03.08, 22:44
      Jestem z Pomorza i nigdy nie bylam harcerzem (moze dlatego ze w moim miescie nie
      ma druzyny, a w calym regionie harcerstwo jest słabo rozpopularyzowane). Bedac w
      Zabrzu u Rodziny mialam okazje poznac Ich zastep, spedzic z Nimi troche czasu,
      poznac zasady jakimi sie kieruja i wysluchac o trudach ich służby...
      Jestem pełna podziwu dla tych młodych ludzi!smiley Nie oszukujmy sie... W tym
      miescie nie ma szerokich perspektyw dla mlodych ludzi... Zabierając Im ICH DOM,
      ktory zbudowali WLASNYMI REKOMA
      wyganiaja ICH na podworka blokowisk... Czyli jak okreslaja to politycy "zaraze
      wszystkiego" i "śląskie wysypisko"!
      A GDYBY ICH DZIECIOM CHCIELI ZABRAC TO CO IM SIE SLUSZNIE NALEZY, TO NA CO
      PRACOWALI LATAMI< MIEJSCE W KTORYM CZUJA SIE JAK W DOMU, W KTORYM SIE WYCHOWYWALI?
      Postepujac w ten sposob skreslaja z listy obietnic wyborczych troske o
      przyszlosc mlodych ludzi... Miejsc dobrych do handlu jest wiele... Miejsce takie
      jak to - jest bezcenne.
      W imieniu Pomorza i ludzi, ktorzy nie maja szansy byc harcerzami PROSZE nie
      pozwolcie zniszczyc tej pieknej tradycji.
      • Gość: + Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 13:09
        Jeżeli Pani Prezydent nie przekaże Dom Harcerza wraz z całym gruntem
        który był ostatnio scalany w dziwny sposób tylko po obrysie to w
        ciągu roku będziemy mieli pożar. Hufiec podzieli z całą pewnością
        los młyna i innych obiektów niewygodnych w tym mieście. Czy ktoś
        wie, kiedy to się stanie?

• meg_s Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 30.03.08, 22:45
      Pani Prezydent (i pozostała władzo) - narzeka się że młodzież jest taka owaka -
      a jak już się znajdzie grupa porządnych która robi coś pożytecznego to chcecie
      im "dowalić"
      sama Pani najlepiej wie że na harcerzy zawsze mogła Pani liczyć - ładnie to tak
      ? niech Pani nie słucha podszeptów zastępcy (swoją drogą zastanawiająca jest ta
      jego alergia na harcerzy) - i niech Pani zadecyduje jak należy dla dobra tych
      młodych ludzi
    • Gość: Wsowka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 23:02
      Dorośli narzekają, że młodzież to bandyci... Zabierając budynek harcerzom wcale nie poprawią sytuacji. Jesli harcerze nie beda mieli sie gdzie podziac to w jaki sposob ma byc lepiej?!
      Dom powinien zostac !
    • Gość: wda Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.08, 23:08
      Budynek dotychczasowo był częściowo wynajmowany by pokryć koszta jego utrzymania, oraz by można było organizować darmowe zajęcia, biwaki, obozy . Teraz ma być dalej wynajmowany, a pieniądze będą spływać do kasy miasta.
      • Gość: li Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 23:13
        wda napisał czemu budynek był wynajmowany, rozumie harcerzy. Mam nadzieję , że
        sprawa ta rychło się wyjaśni i harcerze nie będą musieli czuć się zagrożeni i to
        wszystko okaże się tylko plotkom
        • Gość: tak sadze... Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.zabrze.net.pl 30.03.08, 23:30
          ...,ze gdyby to bylo ZHR to obecnej panujacej z zastepca by nie
          przeszkadzalo.
          • Gość: harcmistrz Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 23:38
            Na obozach harcerskich piłem pierwsze jabole.Po latach ostatni
            mój "obóz"to był odwyk w zakładzie psychiatrycznym.
            Czym skorupka za młodu nasiąknie.....
            • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 23:50
              "Harcmistrzu",piszę w cudzysłowie bo harcmistrzem na pewno nie jesteś proszę nie
              kłam. wielokrotnie jeździłam na obozy harcerskie i przekonałam się że harcerze
              potrafią spędzić miło czas bez jak ty to nazywasz "jaboli" proszę nie wprowadzaj
              nikogo w błąd. Nie mogę pisać za wszystkich ale jednego jestem pewna na obozach
              harcerskich nie ma "jaboli" jest dobra zabawa i towarzystwo wspaniałych ludzi
              którzy zawsze chętnie pomogą!
              • dzik0 Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 30.03.08, 23:56
                Tak!Chętnie pomogą wypić kolejną flaszkę.
                Ale tak poważnie to moje obozy harcerskie to koniec lat
                siedemdziesiątych.
                Mam nadzieję,że teraz jest tak jak piszesz.
                Czuwaj!
                • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 00:00
                  tak właśnie jest. Wiadomo że to też tylko ludzie i ci dorośli już harcerze
                  pewnie wiedzą jak smakuje alkohol. Ale na zbiórkach obozach wyjściach do
                  kawiarni czy biwakach jeszcze mi się nie zdarzyło spotkać alkoholu! Nie wiem jak
                  było pod koniec lat 70 wiem jak jest teraz i nie jest źle!
                  • dzik0 Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 31.03.08, 00:03
                    Cieszę się bardzo.Może wyrośniecie na mądrzejszych niż ja ludzi.
                    • Gość: Chaczyk Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.chello.pl 31.03.08, 13:27
                      Drogi "dziku0" to ze ty piłeś tanie wina nie znaczy ze inni też muszą, nie powiem harcerz też człowiek może sie napić ale trzeba wiedzieć kiedy i ile bo alkochol jest robiony przez ludzi i dla ludzi.Ale nie o tym mamy rozmawiać.Harcerzem jestem od 5 lat i choć mieszkam w katowicach to moją jednostką jest Hufiec w Zabrzu, boli mnie to że władze Zabrza chcą nas "eksmitowac" z naszego "domu" i mam nadzieje że przemyślą swoją decyzje.
                      • Gość: antyzhp Re: Dom IP: *.stk.vectranet.pl 01.04.08, 03:23
                        ale oni teraz podobno moga spożywać.

o czym wy mówicie, jacy harcerze.
                        Najpierw zobaczcie co to za harcerze.

A te teksty o budowaniu ;D
                        Uśmiałem się strasznie, obecni harcerze to owszem doprowadzili do ruiny i
                        zupełnie dbali o swoja " kochaną siedzibę".
                        • meg_s Re: Dom 01.04.08, 07:03
                          twój nick wyjaśnia wszystko - jesteś do tego stopnia "anty" że pieprzysz głupoty
                          wbrew faktom

pluć jadem łatwo - przedstaw jakikolwiek dowód na to co mówisz
                          • Gość: odp Re: Dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 08:22
                            antyzhp atakuje wroga/?/ JKM Małgorzaty. Jak zawsze czyni to na
                            zmianie nocnej /stawka + dodatek nocny/. Kasiorka leci.
                  • Gość: harceze Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 14.04.08, 05:04
                    to w wiekszsci dewacjanci i chore ludzie takie głupki.Ta karczarczyk
                    tal o to woła bo ma tam pokoje i boi sie że to straci.kiedy policja
                    ją przefiltruje i jej nawoływania do buntu,przeciw naszj legalnej
                    wladzy.
                    • malku Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 14.04.08, 08:35
                      DO JASNEJ!!!!!!!!!!!!!!!
                      ROZUMIEMY JESTEŚ PRZECIWNY. ALE PRZESTAŃ ROBIĆ WIOCHĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      normalnie nie dość że potężny flood to offtop i ciągle to samo. A sam głupi nie
                      jesteś? chyba jakiś taki niedorozwój z Ciebie skoro w kółko piszesz to samo. No
                      i normalny człowiek chwilę by pomyślał i połączył to w jeden tekst a potem tu
                      napisał, a nie tak jak ty że co 2 minuty wpadasz by jeszcze, i jeszcze i jeszcze
                      coś dodać, co wcale nie wniosło nic nowego z twojej strony do sprawy.
                      • meg_s Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 14.04.08, 08:47
                        malku - spokojnie, trolle się olewa - odpowiadając nobilitujesz ich
              • Gość: Pedofilstwo. Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 15.04.08, 17:35
                A kto molestuje Ci sexmistrze to mają parawan do chorych zachowań,a
                jabole to normalka , a ile zaszło nonoooo
              • Gość: Harcmistrz ROLE Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 15.04.08, 17:36
                ROLE HELMUT wiecznie zakochany chłopaczkiiiiiiiiiiii
            • quba Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 01.04.08, 10:41
              ja tez jezdzilam na obozy harcerskie i NIGDY nie pito na nich
              alkoholu
              • Gość: Harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 10:54
                Harcerze to nie jedna osoba na podstawie której oceniasz wszystkich.
                Tak jak napisała Meg. Pluć jadem łatwo... Nie siedzisz nie wiesz....
                Są harcerze co chą działają walczą. I niekoniecznie Ty musisz ich oceniać
                • Gość: też harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 12:18
                  Przeżyłam niejeden obóz, z niejednej menażki jadłam. W Domu
                  Harcerza przeżyłam wiele wspaniałych spotkań, narad,imprez. Patrząc
                  z perspektywy czasu serce mi się ściska,gdy widzę w jakim teraz jest
                  stanie.Dawniej w dużej sali odbywały się festiwale piosenki
                  harcerskiej, przeglądy zespołów, imprezy dla harcerzy np Andrzejki.
                  ostatki itp.Teraz zajmowanA była przez sklep meblowy,dla harcerzy
                  pozostał mały korytarzyk po lewej stronie holu,gdzie na końcu mieści
                  się większa sala. Czy ktoś z WAS PISZACYCH WIDZIAŁ W JAKIM STANIE?
                  Jeżeli nie to nie macie czego żałować ! odpadający tym ze ściany
                  przy oknie - zaklejono kawałkami starej tapety, przegniłe okna - po
                  kazdej ulewie sała zalana.Brak dobrych gospodarzy ! Myslę,że gdyby
                  komendantem był nadal dh Rolle do takiego stanu by nie doszło.
                  Obecnie w Zabrzu jest garstka harcerzy, dlatego uważam,że
                  przekazanie budynku dla Ogniska Pracy Pozaszkolnej to dobra decyzja
                  o ile zostanie odpowiednio wykorzystany.
                  • Gość: antyzhp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.stk.vectranet.pl 01.04.08, 13:37
                    I właśnie o tym mówię. Kto niby dopuścił do takiej ruiny.
                    Dawno temu harcerze wybudowali, ale przez ostatnie 20 lat żaden z nich palcem
                    nie tknął, żeby zadbać o to co inni dla niego zrobili.

Wypowiadać się na takie tematy może każdy.
                    Czyżby czerwone harcerstwo o tym zapomniało ?

Owszem jestem anty zhp. Widać mam powody.
                    Cieszcie się, że ich tu nie opiszę.
                    I do tego też mam prawo.

A jadem to wy plujecie, nie ja.

• Gość: Małgorzata Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 14:33
                    Do:też harcerka.
                    Chyba Cię dawno u Nas nie było skoro piszesz takie pierdoły:/Sala nasza jest
                    wyremontowana odmalowana,na podłodze leżą panele...łazienki też są
                    wyremontowane...Najlepiej pisać o czymś stojąc z boku...Nie siedząc w środku...A
                    Ty anty harcerzu:żal.pl!
                • Gość: A ja Wam powiadam! Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 15.04.08, 04:08
                  Ta harcerka Kłyk ma kłopoty z orgazmem,harcerka Karmarczyk ma klopoty
                  z menopauzą,2 starawe ciotki,które mają klopt z psyhiką i z samym
                  sobą.
        • Gość: harcyżyki!! Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 13.04.08, 11:11
          Grubaski Klik,Karczmarczyk i inne spaśniki.Pani hm B.K.tak walczy o
          ten dom ,bo ma tam prywatne biuro za które nie placii to tan
          kwiiatek.
          • malku Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 13.04.08, 23:35
            ziom zamknij się bo jakby nie było robisz fest offtop, i łamiesz zasady
            netykiety... ok rozumiemy kolejny przeciwny głos, a i przestań pojeżdżać tak, bo
            to niegrzecznie tak...
    • Gość: zuzia Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.22-182-Opawska.e-zabrze.pl 01.04.08, 14:18
      uważam ,że jeżeli się jest właścicielem czegoś ,to dba się o to zupełnie
      inaczej.pozwólmy naszym zabrzańskim harcerzom działać tym bardziej ,że planuje
      im sie odebrać co sami budowali w dorej i słusznej wierze. zabrze jako miasto
      nie ma nic ciekawego do zaoferowania naszej młodzieży , to przynajmniej niech
      tam mogą się wykazać inicjatywą. Klika która siedzi na stołkach i tak tego nigdy
      nie zrozumie,bo lepiej zrobic przekręt
      • Gość: art Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 14:52
        Obecni tzw.harcerze niczego nigdy nie budowali.Oni nie mają
        nawet pojęcia co to takiego azymut i ognisko.Jedyne co lubią to
        zbieranie kasy w marketach na swoje tzw.imprezy.
        Mam nadzieję,że państwo tego nie dotuje.
        • Gość: watra Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:28
          Budynek Domu Harcerza był rzeczywiście budowany przez harcerzy. Nie tych, którzy
          działają w tej chwili, ale przez poprzedników. I przez wiele lat odbywały się tu
          imprezy nie tylko dla zabrzańskich harcerzy, ale też dla harcerzy całego
          województwa, a nawet dla zagranicznych gości. I teraz ten budynek musi służyć do
          tego samego. Tyle tylko, ze musi być własnością harcerzy, bo tylko wtedy będą
          mogli starać się o jakiekolwiek dotacje na remont. W tej chwili nie mają takiej
          możliwości i dlatego muszą posiłkować się pieniędzmi z wynajmu. A przecież
          wszyscy chcemy, żeby budynek służył młodzieży. Problem w tym, że to, co
          zaproponowało miasto na tę chwilę nie przewiduje przekazania budynku OPP, ale
          przedłużenie umów ze wszystkimi wynajmującymi - tyle, że pieniądze te pewnie nie
          będą już służyły utrzymaniu budynku, ale wpłyną do kasy UM, a co się z nimi
          stanie trudno powiedzieć...
          Jeśli zaś chodzi o działalność harcerską - harcerze nadal potrafią rozpalić
          ognisko i wyznaczyć azymut, a oprócz tego uczą się m.in. współpracy z osobami
          niewidomymi, języka migowego czy postawy otwartości i tolerancji, czego wielu
          ludziom naszego społeczeństwa niestety brakuje.
          • Gość: kant Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 16:20
            Pomieszczenia są wynajmowane bo budynek trzeba jakoś utrzymać. Póki harcerze nie
            mają budynku na własność nie mogą podjąć inicjatyw na zagospodarowanie całego
            obiektu. Plany, pomysły, i gotowe rozwiązania żeby dom w CAłOŚCI przywrócić
            młodzieży mają od dawna gotowe. Ale co z tego? w chwili obecnej muszą opierać
            się na UM który chce zarobić na tym budynku. I wbrew wcześniejszym deklaracja
            nie chce wprowadzić tam młodzieży zabrzańskiej a czerpać zyski z czynszy
            podnajemców.A jak to już napisała Watra nie mają możliwości pozyskania funduszy
            na budynek skoro nie są jego właścicielem. Mimo tego że został on wybudowany bez
            wsparcia miasta rękami poprzednich pokoleń harcerskich.
            • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 20:14
              Prawdziwym harcerzom powinien wystarczyć namiot.
              Do lasu druhny i druchowie podchody robić,a nie lokale w mieście
              zajmować.
              • Gość: Alex Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.stk.vectranet.pl 01.04.08, 20:49
                Niektórzy z Was serio piszą takie bzdury, że ręce opadają! To chyba normalne, że
                ANTYZHP będzie takie rzeczy wypisywać! GŁUPOTA! To, że niby na obozach pije się
                i pali to nieprawda! Aczkolwiek niestety jest jeden opiekuna na kilkanaście osób
                i trudno nad każdą osobą czuwać 24 h na dobę! Jest mi przykro, że takie głupoty
                wypisujecie, bo nie siedzicie w tym i nie wiecie, jakie znaczenie ma dla nas
                harcerstwo.

DOM HARCERZA DLA HARCERZY!!!! z harcerskimi pozdrowieniami. Czuwaj!
                • Gość: antyzhp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.stk.vectranet.pl 01.04.08, 21:50
                  Ja Antyzhp jak sam nick wskazuje nie lubię harcerzy. Dla mnie ZHP jest reliktem
                  komuny. Organizacją, która nigdy nie miała wiele wspólnego ze swym pierwowzorem.

Nic natomiast nie pisałem o piciu przez nich alkoholu.
                  To oni piją ???

Rozumiem, że wszyscy mają was kochać, bo biegacie ubrani w zielone mundurki.

Jak jesteście tacy mądrzy to czemu wzorem swoich poprzedników niw wybudujecie
                  sobie nowej siedziby ( bez udziału miasta, hahaha) tylko ciągle wyciągacie łapę.

Też uważam, że do lasu powinno się was pogonić.
                  Ognisko, knieja i drużynowy.

• Gość: płomień Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 21:54
                    Dla tego że ten om jest nasz i nie wyciągamy łapy tylko chcemy odzyskać co
                    nasze. Nie chcesz nie musisz nas lubić. Ale uszanuj nas i nasze tradycje. trochę
                    tolerancji
              • Gość: Małgorzata Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 22:46
                tramp:sam sobie mieszkaj w namiocie!!!O harcerstwie wiesz g...
                • Gość: drużynowa Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.bater.net.pl 01.04.08, 23:17
                  To co tutaj przeczytałam jest tragiczne! Jeżeli ktoś nie ma pojęcia jak wygląda
                  budynek Hufca Zabrze i nie wie nic na temat naszej działalności, niech się nie
                  odzywa! Niektóre wypowiedzi są po prostu żenujące. Co roku organizujemy obozy
                  dla dzieci z MOPS-u i to nie jeden turnus a ok. sześciu, rozdajemy jedzenie
                  potrzebującym podczas Żywej Szopki w mieście i to jest tylko namiastka tego co
                  robimy, bo dużo można by było wymieniać. Budynek jest wciąż w remoncie i to nie
                  małym, wiele już zostało wykonane a jeszcze trochę przed nami.
                  Dobra rada:jeżeli ktoś nie wie jak sprawy się mają, niech milczy a nie robi z
                  siebie "osoby dobrze obeznanej".
                  • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 23:34
                    Zgadzam się,że harcerstwo jest jedynie komunistycznym przeżytkiem,
                    który niewiele ma wspólnego z dawną(przedwojenną)tradycją.
                    Jedyne co potrafią współcześni harcerze to zbieranie kasy i
                    biadolenie,że ciągle jej brak.Nie widzę powodu do chwalenia się
                    dobroczynnością,od tego są inne organizacje.Jeżeli ktoś wstępuje
                    do normalnego harcerstwa to chyba nie po to by być wolontariuszem
                    i rozdawać jedzenie.Wystąpcie z harcerstwa i zapiszcie się do PAH
                    Wszystko się wam druhny i druhowie pomyliło.Zdejmijcie te mundury,
                    nie róbcie wstydu.
                    • Gość: obserwator Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 23:42
                      Nasza władza jest obłudna, ale to co wyprawia teraz to całkowicie przechodzi ludzkie pojęcie. Nie ważne jacy są harcerze. Czy piją, czy nie. Czy wiedzą co to azymut. Istota rzeczy polega na fakcie, że od miesięcy słyszało się o konieczności oddania budynku młodzieży, a teraz dowiadujemy się, że nic takiego nie nastąpi, a miasto będzie kręcić własny interes na wynajmowaniu. Ale czy miasto? Przecież to nie pierwsza afera własnościowa w naszym mieście. Za parę miesięcy nagle zmieni się właściciel, potem znowu, a potem jeszcze raz. Potem popadnie w ruinę lub nie. W zależności od wersji . Może też spłonąć nagle i nieoczekiwanie. Ile to już trwa protest mieszkańców budynków po Hucie Zabrze? A co znajduje się w miejscu dawnej restauracji Pod Gronem? A przypadek Kortów Mostostalu… No i słynnego młyna. Przecież nie trzeba być nadzwyczaj błyskotliwym, żeby odkryć że budynek Domu Harcerza znajduje się w atrakcyjnym miejscu. Akurat na dyskotekę, może hipermarket. Nie życzę wszelkim antyzhpowcom, czy trampom, ale żebyście nie dziwili się gdy kolejny cwaniak, który dorwał się do stołka sprzeda was razem z waszym mieszkaniem czy zakładem pracy.
                      • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 23:53
                        munduru nie ściągnę. Pomagam ludziom bo chce. walczę o budynek bo mam o niego
                        moralne prawo. władza nasz obłudna się zmieni za parę lat a harcerze zostaną...
                        Chcemy czynić dobro, chcemy pomagać dzieciom i młodzieży, jesteśmy tolerancyjni.
                        Więc proszę doceńcie nasze starania. Bo takich co potrafią zwyzywać jest na
                        pęczki. A tych co faktycznie coś robią, niewiele....
                    • Gość: obserwator Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 23:50
                      Wstydzić się można jedynie za takich idiotów jak Ty trampie. Ciekawe czy w ogóle
                      wiesz co oznacza słowo tramp. Harcerstwo nigdy nie miało niż wspólnego z
                      komunizmem, a powstało w czasach gdy Lenin i Stalin jeszcze robili w gacie.
                      Jedynie takim wspaniałym ludziom jak instruktorzy okresu komuny - przetrwało.
                      Tak tych co wybudowali ten dom dla następnych pokoleń harcerzy.
                      • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 23:55
                        a co do komuny.... harcerscy instruktorzy byli wtedy jednymi z nielicznych
                        którzy głosili hasło Bóg Patriotyzm Ojczyzna. I się tego nie bali.... więc co
                        poniektórzy po prostu nie wiedzą co piszą...
                        • Gość: Tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 00:06
                          Kiedy Stalin robił w gacie?Kolejny przykład tego,że nie macie nawet
                          pojęcia o historii waszego(nie waszego oczywiście)ruchu.
                          Tych walecznych instruktorów dobrze pamiętam.Oni też pamiętają
                          "drużyny sztandarowe" i "alerty zhp"z czasów PRL.
                          Kończcie zabawę,harcerstwo umarło w 1944roku.
                          • malku Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 02.04.08, 00:19
                            Tramp piszesz 'Kończcie zabawę,...'
                            ale tak jak się lepiej zastanowić, to wielu młodych ludzi chciałoby choć w
                            połowie dobrze wspominać swoje dzieciństwo, więc zapisują się do harcerstwa.
                            Harcerstwo to świetna droga ku samorozwojowi, mogą nauczyć się wielu technik
                            które będą mogli wykorzystywać wkraczając w dorosłe życie.
                            • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 00:29
                              Zgadza się.Tylko oni robią z harcerstwa caritas,a to coś całkiem
                              innego.
                              • malku Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 02.04.08, 00:34
                                'Tylko oni robią z harcerstwa caritas'
                                hmm... ok nie rozumie. [nie ta pora]
                              • Gość: antyzhp Re: Dom ? IP: *.stk.vectranet.pl 02.04.08, 00:47
                                Nie kompromitujcie się więcej, nawet nie znacie swojej historii.
                                Jesteście oprócz Almaturu i ZSP jedynym ocalałym pogrobowcem komunizmu
                                Nie ma już ZMW, ZSMP i PZPR waszej kochanej partii, ale został mająteczek, więc
                                zamiast się zlikwidować i zwrócić cesarzowi co cesarskie, kontynuujecie ta
                                parodię organizacji młodzieżowej.
                                Historia harcerzy walczących w powstaniach, to też nie wasza historia i od niej
                                wam wara.

Na miejscu Gminy odpuściłbym wam ten budynek.
                                Wy dalej tam nic nie będziecie robić tylko kasować za najem sklep meblowy. Ale
                                jak przyjdzie do płacenia rachunków za prąd, wodę itp to znowu zaczną się schody.
                                Nie ma o co się z wami szarpać.

• Gość: tramp Re: Dom ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 00:56
                                  Podzielam zdanie.
                                  Pozdrawiam rozsądnego.
                                  • Gość: Fauda Re: Dom ? IP: *.centertel.pl 02.04.08, 01:28
                                    a co wy wiecie o zhp, nawet nie macie pojęcia ilu ludziom ta
                                    organizacja pomogła, moze wg Was lepiej przesiadywac pod budka z
                                    piwem ale niektorzy wolą spedzic ten czas z ludzmi niekoniecznie z
                                    alkoholem. Po co komplikujecie sobie życie, wiesz co to znaczy
                                    pierwsza pomoc albo cokolwiek innego, oczywiscie ze nie Wy
                                    potraficie tylko krytykowac tak jak gapiowie na miejscu wypadku
                                    zamiast zastosowac jakies konkretne czynnosci ratujące życie. Jestem
                                    harcerzem i nie pozwole aby ktos krytykował moją organizacje tylko z
                                    powodu jego widzi mi sie, podaj konkretne powody.
                                • Gość: obserwator Re: Dom ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 01:24
                                  Bardzo proszę pozostałych dyskutantów o nie dyskutowanie już z tą parodią jakim
                                  jest Antyzhp. To nie ma sensu. Jemu można tłuc, a on będzie swoje. Ta wypowiedź
                                  nie ma nic wspólnego z dyskusją. jedynie 100% jadu. Wystarczy wpisać w Google:
                                  "historia zhp" i sobie poczytać. Nie przypuszczam by harcerze nie umieli wykonać
                                  tak prostej czynności. Bo widzę, że ty chyba nie bardzo. Obrażać każdy potrafi.
                                • malku Re: Dom ? 02.04.08, 01:28
                                  'zamiast się zlikwidować i zwrócić cesarzowi co cesarskie, kontynuujecie ta
                                  parodię organizacji młodzieżowej.'

hmm... parodię? parodią jest w większości to co mówisz własnie ty. pomyśl gdyby
                                  harcerstwo nagle przestało istnieć w zabrzu bo by je rozwiązano... to
                                  przypuszczam że przy tych ponad 400 harcerzach i tak powstało by coś podobnego
                                  ewentualnie z inną nazwą. Aby faktycznie nas zlikwidować, nasze idee, to co
                                  chcemy osiągnąć będąc w zhp, to widze tylko jedno faktyczne wyjście. spuść na
                                  zabrze bombe atomową, to może wtedy będziesz już spełniony w swoich poglądach.
                                  Bo jak to mówisz 'parodi organizacji młodzieżowej' nie będzie.
                          • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 15:27
                            Zdanie "Kończcie zabawę,harcerstwo umarło w 1944roku." to dowód na kompletny
                            brak podstaw gramatyki. Brak spacji po przecinku i przed rokiem. Czy szanowny
                            Tramp ukończył przynajmniej 4 klasy?
                    • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 15:23
                      A ty sie zapisz do psychiatry :P
                    • Gość: watra Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 11:48
                      No to masz pecha. Bo harcerze stanowią część jednego z największych
                      ruchów młodzieżowych na świecie. A misją harcerstwa jest wychowanie
                      młodych ludzi na dobrych, zaradnych życiowo i wrażliwych na potrzeby
                      innych. Jeśli zabieramy się za pakowanie zakupów w supermarketach to
                      dlatego, żeby harcerze wiedzieli, ile warte są tak naprawdę
                      zarobione pieniądze. (proponuję zapytać się kogoś, kto np. siedzi na
                      kasie w supermarkecie, jak ogłupiającą i ciężką pracą jest spędzenie
                      kilku godzin w tym miejscu ze sztucznym oświetleniem i muzyką, non
                      stop w tym samym stylu). To po pierwsze. Poza tym jak się komuś nie
                      podoba to nie musi wrzucać do puszki. A dzięki tym, którzy jednak
                      coś wrzucą część harcerzy może pojechać na obóz, bez wyciągania ręki
                      do rodziców z tekstem: mamo daj 500 zł. na obóz.
                      Jeśli zaś chodzi o rozdawanie jedzenia najuboższym - my to nazywamy
                      pełnieniem służby i dzięki temu młodzi ludzie, którzy mieli więcej
                      szczęścia urodzić się w rodzinach dobrze sytuowanych, bez problemów
                      wiedzą, że są tacy, którzy mieli mniej szczęścia, ale także
                      zasługują na szacunek, bo są ludźmi - takimi samymi jak my. No i
                      dodatkowo wpajamy im jeszcze postawę, że jak się możesz podzielić to
                      się podziel, bo dla nas kilka pierogów nie robi różnicy, a dla kogoś
                      może być to jedyny posiłek danego dnia.
                      A co do innych organizacji pozarządowych - ZHP współpracuje z
                      wieloma, m.in. naszym partnerem jest Amnesty International (żeby
                      wymienić jedną z najwiekszych organizacji międzynarodowych,
                      zajmujacych się prawami człowieka).
                      I jeszcze jedno - "normalne" harcerstwo polega właśnie na pełnieniu
                      służby, na byciu wolontariuszem albo kształtowaniu od małego (zuchy)
                      postawy otwartości, dzięki czemu wielu naszych wychowanków w
                      dorosłym życiu nie skupia się tylko na sobie i swoich potrzebach,
                      ale stara się pomóc innym...
              • Gość: Namiot Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 15.04.08, 04:12
                Stare baby chcą być z mlodymi chłopaczkami, potrzymać pogłaskać
                erotomanki.
            • Gość: Pokolenie Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 16.04.08, 08:16
              Polokenie niemców budowało zabrze oddac im domy!harcmistrz
              karmarczyk 59 lat to oszustka.
          • Gość: harcyrze Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 14.04.08, 04:56
            Brygida , ta Klik to harcyrki mające metr 150 cn i waga 130 kilo, i
            głupi leb.dwie kombinatorki czesciowo przechodzone i już przeżyte.
            Mają tam swój interas i kasują tam forse.kiedy prokurator sie za te
            obleśne baby wezmie ???
    • meg_s Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 02.04.08, 05:24
      z jednej strony myślę że nie ma sensu dalsza dyskusja w miejscu gdzie dowolny
      anonim może odreagowywać swoje frustracje bo nie musi przy tym patrzeć nikomu w oczy

ale z drugiej strony....
      1. piszecie, że historia np z lat wojny nie dotyczy dzisiejszych harcerzy "to
      nie ich historia" - ależ oczywiście, że ich - cała historia od momentu założenia
      pierwszych drużyn skautowych jest "ich" - z dobrym i złym, z dobrym aby brać
      przykład i złym, aby wystrzegać się błędów

2. piszecie, że to nie ci harcerze ten budowali - (trudno by im było skoro ich
      nie było wtedy na świecie) - ale na tym polega ciągłość, że buduje się coś nie
      tylko z myślą o sobie ale po to żeby przekazać coś następcom

3. piszecie o nagannych przykładach zachowania niektórych harcerzy, cóż,
      niestety zdarza się - tak jak zdarzają się skorumpowani urzędnicy a wśród księży
      pedofile - ale to nie przekreśla idei

4. pokażcie mi inną organizację, która ma pozytywny wpływ na wychowanie młodych
      ludzi..... pokażcie mi przykłady jak to władza w mieście dba rzeczywiście o
      dzieci i młodzież - wtedy będziemy mogli DYSKUTOWAĆ
      • Gość: kol Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 08:31
        tramp, antyzhp , szkoda, szkoda mi waszego pojęcia o naszej organizacji przez co
        piszecie bzdury! Harcerstwo, scauting działa i to na skalę międzynarodową. My
        nie stoimy w miejscu. My pniemy się o przodu. Tylko co poniektóre osoby tego po
        prostu nie chcą zauważyć bo po co? kogo by wtedy krytykowali prawda?
        • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 09:37
          Nie można piąć się do przodu.Można jedynie piąć się w górę.
          Nawet takich prostych rzeczy nie wiecie a macie ochotę kogoś
          wychowywać.Tradycja harcerska nie jest waszą tradycją,wy jesteście
          popłuczynami harcerstwa PRL.Możecie jedynie nadal pakować towary
          klientów w marketach i udawać harcerzy.
          Jestem pewiem,że nikt z was nawet ogniska bez zapałek rozpalić
          nie potrafi.
          • Gość: pestka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 10:02
            ?harcerstwo ro wspaniała rzecz. Harcerze nie dajcie się tym obłudnym urzędnikom!
            wiele takich sytuacji gdzie obiecują i odbierają... nasza szara rzeczywistość.
            Walczycie w słusznej sprawie!
          • meg_s Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 02.04.08, 10:30
            Gość portalu: tramp napisał(a):

> Nie można piąć się do przodu.Można jedynie piąć się w górę.
            > Nawet takich prostych rzeczy nie wiecie a macie ochotę kogoś
            > wychowywać.

jak ktoś nie ma argumentów rzeczowych ucieka się do łapania za słówka

> Tradycja harcerska nie jest waszą tradycją,wy jesteście
            > popłuczynami harcerstwa PRL.

ręce opadają - a niby czyją tradycją ?
            słyszałeś o kręgach instruktorskich im. Małkowskiego ?
            pokaż jakąkolwiek organizację która nie miała gorszych okresów - to nie zmienia
            faktu że to wciąż ta sama organizacja

> Możecie jedynie nadal pakować towary
            > klientów w marketach i udawać harcerzy.

przynajmniej uczą się że powinno się pracować a nie wyciągać rękę

> Jestem pewiem,że nikt z was nawet ogniska bez zapałek rozpalić
            > nie potrafi.

wejdę w twoją stylistykę : "pewiem" co to znaczy ? może "pawiem"

a poważnie - jak jesteś taki pewien, to się załóż
            no tak ale wtedy musiałbyś pokazać twarz.....
            • Gość: Tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 14:13
              Błąd literowy różni się od błędu logicznego znacznie.
              Forum nie jest miejscem pokazywania twarzy.Jest miejscem wyrażania
              poglądów.
              Pakowanie cudzych zakupów to właśnie wyciąganie ręki po pieniądze.
              Jak można tak upokorzyć mundur,sprowadzić harcerza do roli pakowacza.
              Nie macie pojęcia co to takiego Honor.
              Nie jesteście harcerzami,jesteście pajacami.
              • Gość: Małgorzata Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 14:28
                Tramp: SAM JESTES PAJAC!!!!!!!!!!!!żal.pl takich ludzi jak Ty!!!!!!!!1Skakć po
                głowie to mało takim jak ty..............
                • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 14:46
                  Tak,tak..skakanie po ludzkiej głowie to stara harcerska zabawa.
                  Mylisz harcerzy ze skinami,lecz ja wiem,że wam to zupełnie obojętne.
                  • Gość: Małgorzata Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 15:35
                    G...o wiesz ta temat harcerzy więc się zatkaj w końcu,zaśmiecasz forum swoją
                    durna osobą!!!!!!!!!!!
                    • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 16:11
                      Małgorzato spoko;) nerwy nie wiele dadzą. Ważne że my wiemy o co walczymy i
                      jakie mamy wartości. a Tramp to zwyczajny prowokator. Ni odpisuj na jego posty.
                      Wracając do głównego tematu..... jestem za przekazaniem Domu Harcerza- Harcerzom
                      • Gość: antyzhp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.stk.vectranet.pl 02.04.08, 17:39
                        Ja też JUŻ jestem za przekazaniem harcerzom tego budynku.

Ale w dzierżawę, bo kolejni harcerze mogą chcieć to sprzedać na supermarket lub
                        dyskotekę.
                        Sami napisaliście, że w tej chwili korzystacie tylko z małej części budynku,
                        reszta jest wynajmowana. Chcecie być właścicielem i czerpać z tego dochody, więc
                        różnie to może być.
                        Bo tak właściwie to po co wam taki wielki budynek skoro z niego nie korzystacie ?
                        Dlaczego nie podzielicie się z OPP. Przecież to też młodzież.
                        Czyżby gorsza od was ?
                        • Gość: watra Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 12:04
                          Ależ nikt nie robił problemu, dopóki była na tapecie kwestia
                          podzielenia się budynkiem z OPP, czy inną organizacją młodzieżową.
                          Ale niestety, okazało się, zę te projekty to tylko obiecanki-
                          cacanki. Projekt zagospodarowania budynku tak, aby służył młodzieży
                          istnieje. I jest to całkiem realny projekt, ale pod warunkiem, że
                          będziemy mieli możliwość otrzymania jakiejkolwiek dotacji na remont
                          budynku.
                          Ponad to - gdyby udało się zrealizować wszystkie zaplanowane
                          projekty, Dom Harcerza mógłby bardzo pomóc w promocji naszego
                          miasta. I mógłby być wykorzystywany w ten sposób, niezależnie od
                          zmien w UM.
              • Gość: watra Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 11:58
                Jeśli o mnie chodzi, bardziej niehonorowe jest wyciągnięcie ręki do
                kogokolwiek, aby prosić o kasę, w stylu: tato daj mi pięć stów na
                obóz, niż stanąć w supermarkecie i pomóc pakować zakupy i w ten
                sposób zarobić przynajmniej jakąś częśc kwoty potrzebnej, aby
                wyjechać na ten obóz. Powtarzam jeszcze raz - jak się nie podoba, że
                ktoś Ci pakuje zakupy to poproś, żeby tego nie robił.
          • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 15:35
            "Nie można piąć się do przodu.Można jedynie piąć się w górę.
            Nawet takich prostych rzeczy nie wiecie a macie ochotę kogoś
            wychowywać.Tradycja harcerska nie jest waszą tradycją,wy jesteście
            popłuczynami harcerstwa PRL.Możecie jedynie nadal pakować towary
            klientów w marketach i udawać harcerzy.
            Jestem pewiem,że nikt z was nawet ogniska bez zapałek rozpalić
            nie potrafi."
            Ten tekst pisał chyba ktoś kto chodził do hilfki :) Brak spacji. Nowe zdanie bez
            kropki. Brak logiki! Wynika z tego, że tradycja harcerska nie jest tradycją
            harcerską.
            Spadaj Trampie do szkoły poduczyć się. A najlepiej do lasu,Rozpalać krzesiwem
            ogień, a nie na forum takie idiotyzmy pisać! (Napisane w stylu Trampa - nie
            doszukiwać się sensu i logiki)
    • Gość: KrisP Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: 193.178.243.* 02.04.08, 17:48
      Witam!
      Sprawa nie jest taka prosta i jednoznaczna.
      Obecnie Dom Harcerza popada w ruinę. I zapewne w najbliższym czasie harcerze nie
      będą w stanie go wyremontować z własnych środków. Ponadto w większości służy
      harcerzom tylko tym, że przynosi dochód z podnajmu, a nie jest wykorzystywany do
      "celów statutowych". A chyba nie po to był budowany żeby sprzedawać w nim meble,
      prawda?
      Z tego co wiem, to planowany jest remont tego obiektu na koszt gminy (po
      opisywanym tak dramatycznie przejęciu) i ma być przekazany do użytkowania
      ZARÓWNO harcerzom, jak i OPP nr 3. I tu chciałbym się chwilę zatrzymać nad
      "Ogniskiem Pracy Pozaszkolnej nr 3". Jest to ośrodek, który od początku swojego
      istnienia był związany z harcerstwem - początkowo nawet nazywał się "Harcerski
      Ośrodek Techniki i Pracy z Dziećmi". Był założony i przez wiele lat kierowany
      przez p. Helmuta Rolle - harcmistrza i wieloletniego Komendanta Hufca Zabrze.
      Wielu pracowników OPP 3 (również dzisiaj) jest związanych z harcerstwem. W
      chwili obecnej "gnieżdżą się" przy ul. Opolskiej, gdzie tak naprawdę nie ma
      warunków na rozwój.
      Uważam, że rozwiązanie może być (pod warunkiem odrobiny dobrej woli i chęci
      współpracy) dobre dla wszystkich - harcerze będą mogli korzystać z
      wyremontowanej placówki, OPP 3 zyska tak potrzebne pomieszczenia, wspólnie będą
      dbać o budynek - który W CAŁOŚCI będzie służył młodym ludziom... Mam nadzieję,
      że po stronie ZHP znajdzie się w końcu ktoś, kto będzie chciał usiąść i
      rozmawiać zamiast się kłócić i gryźć.
      Krzysztof Partuś,
      Wiceprzewodniczący RM w Zabrzu
      • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 18:04
        ehh ZHP cały czas chciało rozmawiać.... tylko jak my prosiliśmy umawialiśmy się
        na spotkania to miasto nie miało dla nas czasu! Więc coś tu jest nie tak....
        Pomieszczenia w Domu Harcerza zostały wyremontowane zielona sala pomieszczenia
        na dole sekretariat korytarz.... bo każdy widzi to ca na górze ale to jest
        ogromny budynek z pomieszczeniami na dole.... My nie chcemy tego dalej
        podnajmować żeby tylko i wyłącznie mieć kasę.... My chcemy żeby duża sala i dom
        został przywrócony młodzieży... tylko jak Chcieliśmy rozmawiać i wspólnie podjąć
        właściwą decyzję... to miasto wybitnie nas unikało, to co harcerze mieli o tym
        sądzić?
        OPP3 proszę bardzo. Z otwartymi ramionami przyjmiemy OPP3 i będziemy wspólnie
        działać.... tylko z tego co wiem... miasto dalej chce wynajmować te
        pomieszczenia kasę czerpać dla siebie
        • Gość: KrisP Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: 193.178.243.* 02.04.08, 18:21
          Czy "miasto" to znaczy p.Prezydent? Jeśli tak, to wiem o czy mówicie - sam
          często nie jestem w stanie umówić się na rozmowę (nie będę tego szerzej
          komentować...).
          Myślę, że powinno dojść przede wszystkim do rozmowy pomiędzy Komendą Hufca ZHP a
          dyrekcją OPP3. Skoro były deklaracje (publiczne) P.Prezydent dot. planów
          umieszczenia w Domu Harcerza harcerzy i OPP3 to po takiej rozmowie i
          porozumieniu obie jednostki ZGODNIE współpracując miałyby większe szanse na
          "dopchanie" się do P.Prezydent i wynegocjowanie korzystnych warunków. Jeśli
          dojdzie do rozmowy (i mam nadzieję - porozumienia) harcerzy i OPP 3 - służę
          swoją pomocą (również w zorganizowaniu spotkania z p. Prezydent).
          Pozdrawiam,
          Krzysztof Partuś
          • Gość: egon Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 21:08
            A gdzie harcerze macie najbliższy las?
            Do lasu!
            • Gość: Małgorzata Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 21:11
              Naszym "Lasem" jest Hufiec Zabrze!
              • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 21:59
                Dlatego w przeciwieństwie do prawdziwych harcerzy nie wiecie
                jak wygląda las.Grupa dorosłych bawi się w mieście kosztem
                dzieciaków.
                • Gość: Obserwator Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 22:35
                  Szanowny trampie i tam jeszcze jeden taki... A już wiem antyzhp. Czy wy naprawdę
                  nie macie co robić tylko siedzieć całą dobę przy komputerze i pisać obrażające
                  komentarze? Wasze wypowiedzi nie wnoszą kompletnie nic nowego do dyskusji. Ok
                  już wiemy, że harcerze są źli, nic nie potrafią, są komunistami, nieudacznikami,
                  materialistami, żydami, murzynami, cyklistami, i co tam jeszcze... Uznajmy, że
                  są cali ogólnie źli! Już? Zadowoleni? Więc mają dwa głosy przeciwne i przyjęli
                  to do wiadomości?
            • Gość: Obserwator Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 22:41
              Egon A ty masz cały czas zamiar mieszkać w lesie? Kto powiedział, że skaut może
              przebywać tylko w lesie? Możesz sprecyzować? Nie kumam kompletnie tej wypowiedzi...
              • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 22:47
                To jeszcze w Zabrzu są skauci?Tego zbyt wiele jak na jednego
                trampa.A macie ostre finki?
                • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 15:36
                  Oj jak mi ciebie żal. Pewno 2 plus dwa też dal ciebie za skomplikowane :P
              • Gość: antyzhp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.stk.vectranet.pl 02.04.08, 23:03
                Drogi Obserwatorze,
                Co z ciebie za Obserwator, ślepy jakiś i wyraźnie cierpisz na nadinterpretację
                cudzych wypowiedzi lub ich przeinaczanie.
                NIE NAPISAłEM NIC Z RZECZY , które TY wymieniłeś.

Prawdopodobnie, chcesz przypisać mi takowe wypowiedzi, aby wszyscy myśleli, ze
                harcerzy nie lubią tylko ci, co nie lubią tych, których sam wymieniłeś.
                To że nie lubię zielonych ludków nie oznacza, że jadam niemowlęta na śniadanie i
                piję krew niewinnych dziewic.
                Ja im robie super reklamę, podbijam wątek, robi się ciekawie.
                Ktoś w ogóle zwraca uwagę na problem, a tak, że tak powiem, wszyscy by go mieli
                gdzieś.

• Gość: gron Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 23:20
                  Porozumienie zawsze da się osiągnąć. Tylko obydwie strony muszą chcieć. Jestem
                  za oddaniem harcerzom budynku. Ale niech wtedy zaczną działać z OPP. Myślę że
                  sami się dogadają bo miasto tylko mąci... Powodzenia harcerze!
      • Gość: Kijwmrowisko Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.08, 19:30
        Partuś? Hmmm czy przypadkiem jedna z pań pracujących w OPP3 nie ma tak samo na
        nazwisko? Czy to nie przypadkiem małżonka? Tak tylko pytam. Myślę, że grono
        dyskutantów mogło by być tym zainteresowanych... Wracając do Harcerskiego
        Ośrodka Techniki, to owszem było. Pan Rolle złożył go, potem wprowadził tam OPP.
        A potem zlikwidował go na wskutek konfliktu i pewnych działań od strony OPP3. Oj
        nie życzę harcerzom by sytuacja się powtórzyła.
    • Gość: ASD Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: 85.14.94.* 02.04.08, 23:17
      Harcerze jesteśmy z Wami - nie chcemy kolejnego sklepu ani banku czy też biuro.
      To miejsce jest wyłącznie WASZE.
      • Gość: Małgorzata Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 10:46
        Każdy odważny przed monitorem!Ciekawa jestem ilu osób jest takich odważnych żeby
        przyjść i pogadać w hufcu z Nami w cztery oczy...?
        • Gość: Tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 13:14
          Kolejne określenie rodem z KGB:z Nami w cztery oczy.
          Zlikwidować stalinowską zarazę!!!
          • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 15:15
            Tramp - określenie obieżyświata, wędrowca. Na przełomie XIX i XX wieku
            określano tym mianem osoby, które nie posiadały majątku, miejsca zamieszkania,
            spędzające życie na przemieszczanie z miejsca na miejsce. Dawne określenie
            dzisiejszego kloszarda.
            Przepraszam co szanowny Tramp ma wspólnego z trampem? Nie powinien mieć
            komputera, pieniędzy na opłacenie Neostrady i nie siedzieć cały czas przy kompie
            i dawać idiotyczne komentarze. Spadaj w świat do puszczy, wędrować... Może tam
            gdzieś znajdziesz odrobinę rozumu.
          • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 15:18
            To kgb tworzyła jakieś określenia? A co na to lekarz?
            • Gość: kolorka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 17:28
              Wiem że harcerze mają plany co do budynku. I chcą go z powrotem przekazać
              młodzieży. więc jestem za harcerzami
              • Gość: Barbara Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 09:53
                jestem za
              • Gość: Tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 09:55
                Dosyć harców pseudoharcerzy!!!
                • Gość: antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.08, 10:11
                  Dosyć tego pseudotrampa! Spadaj do lasu!
                • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.08, 10:13
                  Poziom idiotyzmu trampa jest ponad wszelkie normy.
                  • Gość: Tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 13:13
                    Nie odpowiedzieliście na zadane pytanie,czy macie ostre finki?
                    Wy nawet nie wiecie co to takiego finka.
                    Beznadziejni jesteście druchny i druchowie.
                    • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 13:25
                      antyzhp i trampie. My już znamy wasze zdanie na nasz temat. Przyjęliśmy do
                      wiadomości. I zachowajcie przynajmniej pozory poziomu i przestańcie nas obrzucać
                      błotem.
                      To nas nie zraża harcerze tak czy siak będą działać, rozwijać się i dbać o swój dom!
                      • Gość: Marysia Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.08, 09:25
                        teraz to już bijecie pianę tylko tutaj:/
                    • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.08, 14:43
                      Ty trampie też nie odpowiedziałeś ile klas hilfki skończyłeś. A i żeby nie było.
                      Nie jestem za harcerzami. Jestem przeciwko tobie i takim idiotom ja ty.
                    • Gość: Chaczyk Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.chello.pl 04.04.08, 15:52
                      Tramp zapraszam do hufca moge ci pokazać jak ostre są FINKI Harcerzy
                      tylko weź ze sobą plaster bo widząc poziom twojej inteligencji nozem też nie umiesz sie posługiwac i krzywde sobie zrobisz...
                      • oryginal23 Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 04.04.08, 20:35
                        A co ma poziom jego inteligencji do posługiwania się nożem?
                        Śmieszne te wasze hufce,szczepy i drużyny,śmieszne niepotrzebne
                        strojenie się w mundurki,stanie na baczność itp,itd.
                        Zgłoście się do armii,tam przynajmniej większość waszych zabaw
                        będziecie mieli na serio.
                        Prawdziwe harcerstwo istnieje jedynie w muzealnych gablotach.
                        23.
                        • Gość: lila Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 21:24
                          prawdziwe harcerstwo istnieje nadal. Ludzie nie chcą nas widzieć im tak
                          wygodniej? nie wiem. Ale my jesteśmy, działamy i mamy się dobrze. Jestem dumna
                          z tego. Jeździmy w góry nawet za granice, uczestniczymy w rajdach. pomagamy przy
                          imprezach miejskich, uczymy się wielu ciekawych rzeczy. I jest naprawdę świetnie!
                          • Gość: organizacja? [...] IP: *.za.digi.pl 19.04.08, 05:06
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • Gość: User Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.stk.vectranet.pl 04.04.08, 21:59
                          No, pewnie. Jestescie śmieszni w tych mundurkach, z tymi zbiórkami.
                          Gdybyście ubrali szaliki i zataczając się, wykrzykując przekleństwa
                          maszerowali na stadion, wtedy można liczyć na uznanie. A Pani
                          Prezydent jaka byłaby z Was dumna. Można wywalić 200 mln na stadion.
                          Ale pomóc harcerzom? Po co?
        • Gość: hufcu Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 30.04.08, 06:08
          Przecirz Was tam niema!!! tam ta Klik i grubas siedzi i Bryyhida ma
          interesik.Wypie..ć cwaników.
    • Gość: Zastępowy Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: 85.14.94.* 06.04.08, 01:21
      Harcerze górą. Precz "paskudne" plakaty z "przepraszam"...
      • Gość: tak sadze... Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.zabrze.net.pl 07.04.08, 19:09
        ...,ze Manka z tym swoim Krzysiem fachofcem juz przesadzaja.Widza w
        ZHP ostatnia ostoje nieslusznych czasow/nota bene,w ktorych nie
        najgorzej sie poruszali/Szkoda,ze Ktos z struktur krajowych nie
        wlaczy sie w ten zenujacy proceder,bo na radnych nie ma co
        liczyc.Jasnie panujaca chyba dostatecznie czuje sie mocna.
        • Gość: Tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 23:53
          To ZHP jest ostoją dorosłych bawiących się na koszt dzieciaków.
          • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.08, 09:33
            A ty jesteś ostoją idiotów. Naucz się najpierw ortografii.("Beznadziejni
            jesteście druchny i druchowie.")
            • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 10:32
              Słuszna uwaga druhu boruchu.Przepraszam za obrzydliwy błąd,który
              całkowicie zmienił sens mojej wypowiedzi.
              A flaszka na biwak przygotowana?
              • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.08, 14:47
                Jaki sens wypowiedzi? W tej wypowiedzi nie ma wcale sensu. Beznadziejna może być
                sytuacja, lub położenie, nie osoba. Tak mówią dzieciaki na podwórku hilfki. A od
                mojej flaszki wara. I tak nie napił bym się z toba. Piję tylko z osobami, które
                maja większy iq niż 50...
              • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 19:52
                Dom harcerza- naszym domem. Cieszę się że nikt już nas tu nie atakuje ( trampa,
                antrytrampa- nie uważam za rozmówców)
                Walczymy. I mam nadzieję.....wywalczymy
                • Gość: tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 23:47
                  Wielkie słowo"walczymy"
                  Nie macie pewnie gdzie pić i to was smuci.
                  • Gość: Antytramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.08, 00:08
                    Z tobą nawet gnojówki nie warto pić idioto. Pewno pijesz bryne bo ci na mózg poszło.
                    • Gość: Tramp Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 00:30
                      Nie znam tego harcerskiego napoju i nie sądzę by druhowie go pili.
                      Wiem,że wolicie naszą czystą,zimną wódkę.
                      Kończę na tym,bo przegadywanie się z baraństwem nie sprawia mi
                      przyjemności.
                      Życzę wam odzyskania budynku,ciepłych nocy przy ognisku,dobrego
                      azymutu,ostrych finek,bezpiecznych obozów,wesołych rajdów
                      i wszystkiego co miłe i dobre.
                      Czuwaj!
                      • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 20:46
                        wódki nie pijemy. Jaboli, siarki i innych % też.
                        Dziękuję za życzenia odzyskania budynku. Na pewno tak będzie! pozdrawiam
                        • meg_s Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 10.04.08, 23:39
                          s tak na marginesie
                          byłam dziś w Muzeum Miejskim (zabrzańskim) - siedziba jaką mu teraz przydzielono
                          jest zaiste żenująca, a dlaczego wspominam o tym w tym wątku ??
                          - ano tak mi się skojarzyło - były plany żeby Muzeum umieścić w budynku dyrekcji
                          huty Donnersmarcka, był remont części pomieszczeń tego budynku, a teraz się
                          dowiadujemy że na gabinety pani prezydent
                          • Gość: watra Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 20:00
                            A no widzisz meg_s tak to just jest w absolutyzmie, jaki się próbuje
                            stworzyć w naszym mieście...
                            A co do żenady... no cóż... wczoraj odbyło się spotkanie, zwołane
                            zresztą przez panią prezydent. Miało miejsce w Domu Harcerza
                            właśnie. To była żenada dopiero.
                            Po pierwsze - pani prezydent zażyczyła sobie, żeby zwołać wszystkich
                            przybyłych harcerzy, instruktorów i zuchy do sali tradycji. Już
                            pomijam fakt, że tylko czekaliśmy, kiedy ktoś nam zemdleje, ale
                            przynajmniej pani prezydent mogła się przekonać, ze pomieszczenia,
                            które łaskawie chce nam "oddać w użytkowanie" za drobną opłatą za
                            media (choć w umowie wcale nie było napisane, ze dożywotnio jesteśmy
                            zwolnieni z czynszu) są niewystraczające na 1/4 zabrzańskich
                            harcerzy (bo tak szacunkowo tyle nas było, reszta miała np. lekcje w
                            szkole, bo taki fortunny termin pani prezydent wybrała). Po drugie
                            żenujące było to, ze pani prezydent zaczęła od tego, ze próbowałą
                            zdyskredytować naszą komendę, próbując udowodnić, ze absolutnie nic
                            w hufcu nie zostało wyremontowane (a nawet zuchy są na tyle
                            spostrzegawcze, zeby zobaczyć odmalowane sale, wyremontowane
                            łazienki, jakich niejedna szkoła w mieście mogłąby pozazdrościć). Po
                            drugie sama zachęcała do zadawania pytań, po czym nie udzieliła ani
                            jednej konkretnej odpowiedzi, oprócz tego, zę kiedyś w przyszłosci
                            planuje remont. Co więcej, odważę się stwierdzić, że mydliła nam
                            oczy, mówiąc, ze jeszcze nie zapadły konkretnedecyzje w sprawie
                            tego, kto miałby dzielić z nami budynek, a nieco z tyłu stała
                            przeciez pani dyrektor OPP żywo zainteresowana całą sprawą, a potem
                            niemalże wprost zadająca pytanie, dlaczego nie chcemy tam jej
                            placówki (choć nikt nie powiedział, ze nie chcemy). Co jeszcze
                            bardziej żenujące to fakt, że pani prezydent, gdy już zostało jej
                            zadane kilka pytań, na które z trudem udało jej się udzielić
                            wymijających odpowedzi, stwierdziła, że spotkanie właściwie dobiegło
                            końca, choć część z nas chciała jeszcze zadać pytania, np. właśnie o
                            powód obecności pani dyrektor OPP, choć podobno "konkretne decyzje
                            zostaną podjęte później", o to, czy pani prezydent wogóle wie, na
                            czym polega przyznawanie pieniedzy na zadania zlecone i rozliczanie
                            tych dotacji, bo stwierdziła, ze przecież owe zadania zlecone
                            pozwolą nam opłacić media, a przecież doskonale wszyscy wiedzą, że
                            opłacanie ogrzewania zimą z pieniędzy na organizację obozu letniego
                            dla dzieci jest conajmniej nadużyciem, jeśli nie szwindlem, więc nie
                            wiem, co pani prezydent miała na myśli. Kolejne pytanie o to,
                            dlaczego zechciała się z nami spotkać dopiero teraz, a nie wtedy,
                            gdy druhna komendant o to zabiegała (czyli od mniej więcej
                            sierpnia/września). A już szczytem zenady było wypieranie się, ze
                            pani prezydent nic nie wiedziała na temat pism, które były w
                            ostatnim czasie wysyłane do UM właśnie w celu rozpoczęcia rozmowy i
                            rozwiązania sytuacji w sposób satysfakcjonujący dla obu stron. Fakt
                            tym bardziej żenujący, że dysponujemy przecież kopiami tych pism, z
                            potwierdzeniem, kiedy pismo dotarło do adresata...
                            Powiem tak - jak ktoś piastuje urząd prezydenta miasta to mógłby
                            przynajmniej nie ośmieszać piastowanego stanowiska. I trochę
                            opanowania swoich emocji też by się przydało, bo wystarczyło
                            spojrzeć na twarz głowy naszego miasta, zeby zauważyć złość i
                            urażoną dumę...
                          • Gość: Gabinet dla?? Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 18.04.08, 13:38
                            Gabinet hol dom dyrekcji dla UM ,przed dom postawić dużą bude dla psa
                            i do tej budy wsadzić buldożke Bryhide K.niech klapie tym ryjem i
                            nikogo nie wpuszcza do tego budynku, a nad budą napis
                            CHOROWSCIKŁYPIBULZPOWYRYWANYMIKŁAMIPOCHOROBACHROZMAITYCH włącznie z
                            HIVem ludzie strzeżcie się tej obłąkanej baby.Amen.
        • Gość: Prokuratura ! Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 18.04.08, 13:26
          Do tego domu prokurator wejść powinien, tam doszukać się harcerza na
          foto tylko można , tam robią ciemne i nie jasne interesa grupa icków
          i cwaniaków,panuje tam brud i smród a oni dzieciaków pod UM by
          spiewali piesni maryjne. Tam ma chyba powstać na wzór Radja Maryji
          "Radio Brygida" ona zasiądzie na tronie jak ojciec Rycyk i bedzie
          swe czerwone kazania głosiła , a potem powstanie Nowa GENIALNA TV
          cyfrowa HD ful Zabrze z her dyr.mgr dr.doc .Brygidą Kaczmarek ,która
          będzie dyr. prezenterem,operatorem,motażystą ona wszystko potrafi i
          pisać donosy też umie .Brygida na tron!!!
          • Gość: po.. Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 21.04.08, 05:11
            po..e małe scierwo
            • Gość: sztuczki Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 30.04.08, 06:01
              Ten smrod zrobiała ta tłusta 149 cm wzrostu Bryhida o rodowodzie K
              C. ten karzełek ma miedzy cyckami pępek.Chory babsztyl.
    • Gość: zab Dla harcerzy, a których? Może tych czarnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 01:35
      Czarno to widzę.
      • Gość: skuteczny Re: Dla harcerzy, a których? Może tych czarnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 08:30
        A może piosenka ulubiona przez carycę.
        Zostaw harcerza, ty k....., zostaw harcerza, zostaw harcerza, ty
        k..., zostaw harcerza.
      • Gość: Te Burzę ! Re: Dla harcerzy, a których? Może tych czarnych IP: *.za.digi.pl 18.04.08, 11:00
        Rozpętała niejaka "hm" Brygida K.ten 60letmi hm.wazacy 120 kg.ma tam
        swoje pokoje i prowadzi prywatny geszeft(jak na polskiego dobrego
        harcerza przystalo)i ona boi się tylko o ten swój interesik,by dalej
        czynszu nie płacić i robić se samowolke.Posiłkuje się harcerzami by
        obronic siebie i swoją skorę. Ona to komunistka od 4 pokolenia i
        nienawidzi panią prezydent, robiąc ten ferment,
        manipulując ,opluwając,sypiąc oszczerstwami,kombinuje ile wlezie by
        był szum, a w szumie szumowiny wychodzą na wierzch. Radzę Ci
        harcerko czytaj dalej dzieła Marksa i Lenina i przeżywaj orgazm
        swego draństwa bo to co robisz to podłość ,posługując się młodymi
        ludzmi w sprytny sposób chcąc zachować swoją du.e w nie naruszonym
        stanie.
    • Gość: Banderas Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 21:46
      od dawna wiadomo ze Szulikowa tępi harcerzy
      • Gość: To straszne [...] IP: *.za.digi.pl 21.04.08, 23:37
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Urzędnik Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.08, 23:07
      Chyba coś się pozytywnego zaczęło dziać w sprawie Domu Harcerza...
      -> zabrze.zhp.pl
      • Gość: Jalu Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 00:04
        Harcerzy należy wypędzić z tego miasta!!!
        • Gość: Stare baby. Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 22.04.08, 10:04
          Harcerki te tluste"harcerki"zbadać u psychiatry bo one mają problem
          z trawieniem wszysko żrą,ten hom też chcą skonsumować.
          • Gość: gosc Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 11:57
            odebrac ten Dom harcerzom bo tylko do ruiny go doprowadzą.
            Do tej pory dom tylko niszczeje i niszczeje. Z roku na rok coraz w gorszym stanie.
            • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 21:03
              z roku na rok jest nowy remont..... budynek to nie tylko łanda elewacja.... a co
              niektórzy tak myślą...

Jest iskierka nadziei na ugodę. Do pani prezydent dotarła waga problemu i
              podjęła z nami dialog.
              dziękujemy!
              • oryginal23 Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc 22.04.08, 23:54
                Mam nadzieję,że nie odda tego druhom boruchom.
                23.
                • Gość: Marysia Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.08, 23:19
                  Teraz to bijecie pianę tutaj:/
                  • Gość: hm. Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.za.digi.pl 25.04.08, 03:41
                    roazpie..c te zlo co w tej chacie jest ,te sklepy te kupcy te
                    biura to szambo.
                    • Gość: 8 Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 09:00
                      Harcerzyki wynocha!!!
                      • Gość: harcerka Re: Dom harcerza budowany dla harcerzy przez harc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 10:57
                        eh.... bicie piany.
                        Dla zainteresowanych wszystko zaczyna być na dobrej drodze do porozumienia się z
                        miastem =]