Dodaj do ulubionych

Co na zmęczone oczy ?

03.10.09, 17:55
CO robicie ,bierzecie kiedy czujecie tzw.piasek w oczach ?
czasami juz mam tak zmeczone oczy ze ciezko mi patrzec.Moze powinnam
udac sie do okulisty ?

Juz trace siłe ,bo nawet nie pomagaja mi tzw.sztuczne łzy ...
Obserwuj wątek
    • ola5777 Re: Co na zmęczone oczy ? 12.10.09, 13:13
      A czy juz cos barałas na oczy ?
      Moze krople ,jakies tabletki ?
      Ja słyszalam o SuperOptic,ale nie wiem co konkretnie Tobie dolega ?
      • cold-case-love Re: Co na zmęczone oczy ? 14.12.09, 15:48
        No wizyta u optyka na pewno Ci nie zaszkodzi w takiej sytuacji, a może pomóc. Ja
        jak mam podobny problem to używam kropli do oczu albo robię sobie okłady z
        torebek z herbaty albo z takich płatków nasączonych wyciągiem z ogórka. Mi
        pomagają więc możesz spróbować :)
    • misprint Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 24.01.10, 18:41
      Niestety, ale suche powietrze od kaloryferów, praca przy komputerze, telewizja
      bardzo męczą wzrok. Ja do tego noszę jeszcze soczewki. W aptece poradzili mi
      preparat z borówki, który poprawia komfort widzenia. Biorę trzecie tydzień i jak
      na razie czuję, że jest lepiej. jak będzie dalej - zobaczymy.
      Pozdrawiam
      • zawsze_mama_stasia Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 17.06.10, 23:23
        Mruganie nawilża oczy i rozluźnia ich mięśnie, więc warto mrugać jak bolą oczy;)
        Możesz też robić gimnastykę oczu, np. przez 30 sekund skupić wzrok na dalszym
        punkcie. A dużo czasu spędzasz przed kompem?
        • erivela Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 05.07.13, 09:54
          Ja też często robię przerwy, ale dodatkowo luteinę biokompleks zażywam bo bez przerwy miałam uczucie piasku pod powiekami.
          • koralina5 Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 16.07.13, 12:14
            Mnie luteina także pomogła, ale zrobiłam sobie trzymiesięczną kurację i teraz mam spokój z oczami.
    • katarzynaijerzy Re: Co na zmęczone oczy ? 17.07.13, 20:47
      Oczywiście wykluczamy zapalenie spojówek, bakteryjne czy wirusowe, z tymi chorobami nie eksperymentuj. Oczy czasami są pełne piasku, pieką, swędzą z różnych powodów. Gruczoły łzowe nie nadążają z nawilżaniem i oczyszczaniem.
      Stosujemy;
      - sterylne płukanki do oczu (sztuczne łzy),
      - okłady gazy z zimną wodą,
      - zimne wilgotne torebki z herbatą,
      - kup nawilżacz powietrza,
      - jedz banany (potas), jedz ryby, dodawaj siemienia lnianego do potraw (tłuszcze, śluz),
      - stosuj okulary ochronne, przy pracy, przeciwsłoneczne, do pływania,
      - odpoczywaj, zamknij oczy, zmieniaj skupienie wzroku (przy pracy),
      - rozgrzej dłonie i przyłóż ciepłe nasady rąk do oczu na kilka sekund,
      - okłady z; ogórka świeżego, lodu, miodu i mleka, kolendry, kopru, ziemniaka surowego, kurkumy, nagietka, aloesu, agrestu, soków warzywnych, roztworu soli, wody różanej, rumianku a nawet zimny chleb.
      Wszystkie te okłady stosuj ostrożnie, unikając podrażnienia. Duże znaczenie ma oświetlenie w którym pracujesz, czytasz, powinno być równomierne. Jeśli masz tylko lampkę, ciemność w pokoju na który popatrzysz, powoduje niepotrzebną pracę źrenic.. Zawsze podświetlaj monitor komputera i TV. Jeśli masz problemy z widzeniem bliskim, to czas na okulary.
    • katarzynaijerzy Re: Co na zmęczone oczy ? 22.07.13, 20:40
      Oczywiście wykluczamy zapalenie spojówek, bakteryjne czy wirusowe, z tymi chorobami nie eksperymentuj. Oczy czasami są pełne piasku, pieką, swędzą z różnych powodów. Gruczoły łzowe nie nadążają z nawilżaniem i oczyszczaniem.
      Stosujemy;
      - sterylne płukanki do oczu (sztuczne łzy),
      - okłady gazy z zimną wodą,
      - zimne wilgotne torebki z herbatą,
      - kup nawilżacz powietrza,
      - jedz banany (potas), jedz ryby, dodawaj siemienia lnianego do potraw (tłuszcze, śluz),
      - stosuj okulary ochronne, przy pracy, przeciwsłoneczne, do pływania,
      - odpoczywaj, zamknij oczy, zmieniaj skupienie wzroku (przy pracy),
      - rozgrzej dłonie i przyłóż ciepłe nasady rąk do oczu na kilka sekund,
      - okłady z; ogórka świeżego, lodu, miodu i mleka, kolendry, kopru, ziemniaka surowego, kurkumy, nagietka, aloesu, agrestu, soków warzywnych, roztworu soli, wody różanej, rumianku a nawet zimny chleb.
      Wszystkie te okłady stosuj ostrożnie, unikając podrażnienia. Duże znaczenie ma oświetlenie w którym pracujesz, czytasz, powinno być równomierne. Jeśli masz tylko lampkę, ciemność w pokoju na który popatrzysz, powoduje niepotrzebną pracę źrenic.. Zawsze podświetlaj monitor komputera i TV. Jeśli masz problemy z widzeniem bliskim, to czas na okulary.
    • basia.b077 Re: Co na zmęczone oczy ? 04.10.13, 17:25
      Nie wiem co wy stosujecie ale ja mam ectoalerg, dla mnie jest najlepszy:)
      • patrycjawroclaw Re: Co na zmęczone oczy ? 27.11.14, 13:54
        Leki są różne i różne sa tez powody zmęczenia oczu więc wydaje mi się że nie ma tu czegoś, co byłoby remedium na wszystkie dolegliwości wzroku:) Mój okulista, z sopockiego blikpolu mówi, że w zasadzie każdy powinien własny wzrok zbadać, żeby wiedzieć na 100% czy to tylko zmęczenie oka, czy coś więcej - a głupotą jest skakanie z leku na lek bo "komuś" pomógł.
        Są miliony leków dobrych i to wcale nie znaczy, że musimy brac je wszystkie.
    • bas-zia Re: Co na zmęczone oczy ? 22.06.15, 11:34
      Hej, proponuję spróbować naturalnego suplementu <a href="bmsalononline.pl/pl/p/Viridian-Luteina-Plus-30-kapsulek/410" title="lutein plus"> lutein plus</a>, mi pomógł bardzo na wysuszone i zmęczone przez pracę oczy. W pracy nie dość, że 8 godzin przed komputerem, to jeszcze klimatyzacja i potem nie można wytrzymać ;/
      • polusoptyk Re: Co na zmęczone oczy ? 10.07.15, 18:50
        Osoby które spędzają wiele godzin przy komputerze mogą spróbować soczewek które eliminują nadmiar światła niebieskiego np. BlueControl.
        Osoby zainteresowane tematem zapraszam do przeczytania:
        polusoptyk.blogspot.com/2015/06/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none_23.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka