puterko00 03.10.09, 17:55 CO robicie ,bierzecie kiedy czujecie tzw.piasek w oczach ? czasami juz mam tak zmeczone oczy ze ciezko mi patrzec.Moze powinnam udac sie do okulisty ? Juz trace siłe ,bo nawet nie pomagaja mi tzw.sztuczne łzy ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola5777 Re: Co na zmęczone oczy ? 12.10.09, 13:13 A czy juz cos barałas na oczy ? Moze krople ,jakies tabletki ? Ja słyszalam o SuperOptic,ale nie wiem co konkretnie Tobie dolega ? Odpowiedz Link Zgłoś
cold-case-love Re: Co na zmęczone oczy ? 14.12.09, 15:48 No wizyta u optyka na pewno Ci nie zaszkodzi w takiej sytuacji, a może pomóc. Ja jak mam podobny problem to używam kropli do oczu albo robię sobie okłady z torebek z herbaty albo z takich płatków nasączonych wyciągiem z ogórka. Mi pomagają więc możesz spróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
misprint Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 24.01.10, 18:41 Niestety, ale suche powietrze od kaloryferów, praca przy komputerze, telewizja bardzo męczą wzrok. Ja do tego noszę jeszcze soczewki. W aptece poradzili mi preparat z borówki, który poprawia komfort widzenia. Biorę trzecie tydzień i jak na razie czuję, że jest lepiej. jak będzie dalej - zobaczymy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_mama_stasia Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 17.06.10, 23:23 Mruganie nawilża oczy i rozluźnia ich mięśnie, więc warto mrugać jak bolą oczy;) Możesz też robić gimnastykę oczu, np. przez 30 sekund skupić wzrok na dalszym punkcie. A dużo czasu spędzasz przed kompem? Odpowiedz Link Zgłoś
erivela Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 05.07.13, 09:54 Ja też często robię przerwy, ale dodatkowo luteinę biokompleks zażywam bo bez przerwy miałam uczucie piasku pod powiekami. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina5 Re: Co na zmęczone oczy ? pryzmin 16.07.13, 12:14 Mnie luteina także pomogła, ale zrobiłam sobie trzymiesięczną kurację i teraz mam spokój z oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaijerzy Re: Co na zmęczone oczy ? 17.07.13, 20:47 Oczywiście wykluczamy zapalenie spojówek, bakteryjne czy wirusowe, z tymi chorobami nie eksperymentuj. Oczy czasami są pełne piasku, pieką, swędzą z różnych powodów. Gruczoły łzowe nie nadążają z nawilżaniem i oczyszczaniem. Stosujemy; - sterylne płukanki do oczu (sztuczne łzy), - okłady gazy z zimną wodą, - zimne wilgotne torebki z herbatą, - kup nawilżacz powietrza, - jedz banany (potas), jedz ryby, dodawaj siemienia lnianego do potraw (tłuszcze, śluz), - stosuj okulary ochronne, przy pracy, przeciwsłoneczne, do pływania, - odpoczywaj, zamknij oczy, zmieniaj skupienie wzroku (przy pracy), - rozgrzej dłonie i przyłóż ciepłe nasady rąk do oczu na kilka sekund, - okłady z; ogórka świeżego, lodu, miodu i mleka, kolendry, kopru, ziemniaka surowego, kurkumy, nagietka, aloesu, agrestu, soków warzywnych, roztworu soli, wody różanej, rumianku a nawet zimny chleb. Wszystkie te okłady stosuj ostrożnie, unikając podrażnienia. Duże znaczenie ma oświetlenie w którym pracujesz, czytasz, powinno być równomierne. Jeśli masz tylko lampkę, ciemność w pokoju na który popatrzysz, powoduje niepotrzebną pracę źrenic.. Zawsze podświetlaj monitor komputera i TV. Jeśli masz problemy z widzeniem bliskim, to czas na okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaijerzy Re: Co na zmęczone oczy ? 22.07.13, 20:40 Oczywiście wykluczamy zapalenie spojówek, bakteryjne czy wirusowe, z tymi chorobami nie eksperymentuj. Oczy czasami są pełne piasku, pieką, swędzą z różnych powodów. Gruczoły łzowe nie nadążają z nawilżaniem i oczyszczaniem. Stosujemy; - sterylne płukanki do oczu (sztuczne łzy), - okłady gazy z zimną wodą, - zimne wilgotne torebki z herbatą, - kup nawilżacz powietrza, - jedz banany (potas), jedz ryby, dodawaj siemienia lnianego do potraw (tłuszcze, śluz), - stosuj okulary ochronne, przy pracy, przeciwsłoneczne, do pływania, - odpoczywaj, zamknij oczy, zmieniaj skupienie wzroku (przy pracy), - rozgrzej dłonie i przyłóż ciepłe nasady rąk do oczu na kilka sekund, - okłady z; ogórka świeżego, lodu, miodu i mleka, kolendry, kopru, ziemniaka surowego, kurkumy, nagietka, aloesu, agrestu, soków warzywnych, roztworu soli, wody różanej, rumianku a nawet zimny chleb. Wszystkie te okłady stosuj ostrożnie, unikając podrażnienia. Duże znaczenie ma oświetlenie w którym pracujesz, czytasz, powinno być równomierne. Jeśli masz tylko lampkę, ciemność w pokoju na który popatrzysz, powoduje niepotrzebną pracę źrenic.. Zawsze podświetlaj monitor komputera i TV. Jeśli masz problemy z widzeniem bliskim, to czas na okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.b077 Re: Co na zmęczone oczy ? 04.10.13, 17:25 Nie wiem co wy stosujecie ale ja mam ectoalerg, dla mnie jest najlepszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
patrycjawroclaw Re: Co na zmęczone oczy ? 27.11.14, 13:54 Leki są różne i różne sa tez powody zmęczenia oczu więc wydaje mi się że nie ma tu czegoś, co byłoby remedium na wszystkie dolegliwości wzroku:) Mój okulista, z sopockiego blikpolu mówi, że w zasadzie każdy powinien własny wzrok zbadać, żeby wiedzieć na 100% czy to tylko zmęczenie oka, czy coś więcej - a głupotą jest skakanie z leku na lek bo "komuś" pomógł. Są miliony leków dobrych i to wcale nie znaczy, że musimy brac je wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
bas-zia Re: Co na zmęczone oczy ? 22.06.15, 11:34 Hej, proponuję spróbować naturalnego suplementu <a href="bmsalononline.pl/pl/p/Viridian-Luteina-Plus-30-kapsulek/410" title="lutein plus"> lutein plus</a>, mi pomógł bardzo na wysuszone i zmęczone przez pracę oczy. W pracy nie dość, że 8 godzin przed komputerem, to jeszcze klimatyzacja i potem nie można wytrzymać ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
polusoptyk Re: Co na zmęczone oczy ? 10.07.15, 18:50 Osoby które spędzają wiele godzin przy komputerze mogą spróbować soczewek które eliminują nadmiar światła niebieskiego np. BlueControl. Osoby zainteresowane tematem zapraszam do przeczytania: polusoptyk.blogspot.com/2015/06/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none_23.html Odpowiedz Link Zgłoś