Dodaj do ulubionych

Duża wada i ćwiczenia fizyczne.

24.11.09, 16:30
Witam.

Mam dużą wadę wzroku ( -8 na prawe i -9,5 na lewe) i chcę ćwiczyć fizycznie.
Wiem,że w moim przypadku ćwiczenia typowe na siłowni (ciężarki, podnoszenie
sztangi) odpadają, bo za duży wysiłek może spowodować odklejenie się rogówki,
ale mam ciężarki po 5 kg i chciałbym ćwiczyć. Coraz więcej siedzę przy pracy i
mam 24 lata, a nie chce mieć jeszcze brzuszka.

O czym myślałem, może się z tym spotkaliście:
6 weidera
nordic walking (choć to podobno tylko chodzenie z kijeczkami, a chodzi o
odpowiednią postawę narciarską i ... to wszystko)
areobic
Obserwuj wątek
    • gladius44 Re: Duża wada i ćwiczenia fizyczne. 29.09.10, 18:27
      Chyba ci chodzi o odklejenie siatkówki a nie rogówki. Bo to podobnie mają kobiety przy porodzie naturalnym. Okuliści mówią, że sama wada nie jest problemem tylko właśnie stan siatkówki. Ale wiesz lekarzem nie jestem i poradzę ci żebyś poleciał na konsultację zrobił badania i będziesz wszystko wiedział czy możesz ćwiczyć na siłowni czy nie. Bo tak sobie jeszcze myślę, że jak byś sobie trzasnął korekcję wady to już byś jej nie miał, a i tak nie wiadomo czy mógłbyś podnosić ciężary.
      P.s. A na rzeźbę ciała najlepiej robić dużo powtórzeń z małym obciążeniem:)
    • amadeus123 Re: Duża wada i ćwiczenia fizyczne. 19.10.10, 15:16
      co prawda temat dosyć stary ale widze, ze jakis czas temu odpowiedz sie pojawiła, ale do tematu (o ile jeszcze aktualny), osobiście nie radzę ryzykować, najlepiej udać się do okulisty i jego zapytać, zbada oczy i powie naczym stoisz
    • malina1974 Re: Duża wada i ćwiczenia fizyczne. 04.11.10, 15:26
      no tutaj to się nie ma co zastanawiać tylko należy śmigać do lekarza, on najlepiej wszystko Ci wyjaśni co możesz robić a czego nie i ewentualnie może da się zaradzić byś nie miał żadnych ograniczeń przez oczy, nie wiem skąd jesteś ale jeśli z okolic Wawy to mogę polecić klinikę na grzybowskiej, ja tam chodzę i jestem zadowolony
      • amadeus123 Re: Duża wada i ćwiczenia fizyczne. 05.11.10, 23:21
        dzięki za odpowiedz, ale w sumie sam znalazłem już tą klinikę :) skorzystałem z porady na innym forum, bardziej ukierunkowanym na zdrowie :)
        • ra-fael bezpieczeństwo zabiegów laserowych 30.11.10, 16:34
          hey, kto z Was zdecydował się na korekcję laserową oczu? czy to jest w ogóle bezpieczne?
          • amadeus123 Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 02.12.10, 15:51
            no ja już jestem, że tak to ujme na końcu drogi, pozostało ustaliś termin zabiegu, co do bezpieczeństwa, czytałem gdzieś własnie na tym forum, ze były w usa badania i na 16mln zabiegów jakiś znikomy promil miał powikłania - więc ryzyko jest (jak przy każdym zabiegu) ale znikome
            • ra-fael Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 02.12.10, 17:51
              a czy w Polsce też takie badania przeprowadzali? bo jednak u nas zabiegi laserowe oczu zostały wprowadzone później.
              • klapeczka-0 Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 06.12.10, 14:29
                No ja czytałam taki artykuł, ale to z 2006 roku
                www.visioncare.pl/pl/show/laserowa-korekcja-wad-wzroku-odlegle-wyniki-oceny-porownania
                i tam jedna z klinik robiła takie zestawienie. Teraz to już minęło 4 lata to i statystyki się zmieniły. Podejrzewam, że na o wiele lepsze, bo i technika poszła do przodu.
                • ra-fael Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 06.12.10, 16:41
                  ciekawy artykuł,dzięki bardzo. Akurat fajnie się złożyło bo tą klinikę ciocia mi polecała, bo podobno mają największe doświadczenie w Polsce
                  • klapeczka-0 Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 07.12.10, 19:08
                    A może ktoś ma jakieś dane aktualniejsze? Być może w tej klinice mieliby jakieś statystyki? Albo ktoś z ich kadry jakiś podobny artykuł popełnił?
                    • ra-fael Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 07.12.10, 21:25
                      kiedyś widziałem jakiś artykuł o nich ale aktualnie nie mogę go znaleźć, ale poszukam i jak coś to zaraz wkleję linka, ewentualnie mogę się ich zapytać bo jestem zapisany do nich tylko że dopiero na czwartek w przyszłym tygodniu
                      • klapeczka-0 Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 08.12.10, 20:14
                        Wszelkie info mile widziane:) pewnie nie tylko przeze mnie. Poza tym takie wiadomości raczej rzadko spotykane, a info z pierwszej ręki są najbardziej pożądane.
                        P.s. A tak zapytam, to robisz u nich jakiś zabieg?
                        • ra-fael Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 10.12.10, 18:06
                          chciałbym się pozbyć okularów, ponieważ w pracy mi przeszkadzają, ale czy będę miał zabieg to jeszcze nie wiem, bo jak wcześniej napisałem w czwartek dopiero mam wizytę
                • amadeus123 Re: bezpieczeństwo zabiegów laserowych 14.12.10, 22:26
                  hehe, z tego co widzę to nawet ta klinika w której bede miał zabieg :) widzę, że wyniki podobne do tych na zachodzie, a z info od lekarza wynika, że teraz jest nawet lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka