Dodaj do ulubionych

Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latki

03.10.11, 21:02
Kilkakrotnie zdarzyło mi się podczas jazdy na rowerze, że zaczynam obraz widzieć jak przez mgłę.
Wówczas schodzę z roweru i prowadzę go.
Gdy niosę cięzkie torby, występuje ten sam problem.
Nie mogę chodzić na grzybobranie, bo gdy szukam grzybów, wszysko widzę za mgłą.
Dochodzą do tego błyski w oczach po zewnętrznej stronie oczu.
Do czytania stosuję okulary+ 4,5, do dali + 2.
Lekarz okulista stwierdził, że mam poskręcane naczynia w oczach, ale stan ten trwa już kilka lat i wystąpil na dlugo przed incydentem widzenia jak przez mgłę.
Jestem 16 lat po totalnym usunięciu tarczycy, cierpię na poopercyjną niedoczynność przytarczyc i raz miałam incydent rwy barkowej /prawy bark/.
Od około 10 miesięcy męczy mnie szum uszny po prawej stronie głowy.
Mam pytanie do Szanownych Państwa Ekspertów, czy moje dolegliwości wynikają ze schorzenia oczu, czy gdzie indziej tkwi przyczyna.

Kiedyś chorowałam prawie przez półtora roku na rwę barkową
Obserwuj wątek
    • arleta.waszczykowska Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 03.10.11, 22:57
      Witam,
      Objawy które Pani opisuje mogą być wynikiem wielu chorób. Nagłe, przemijające zamglenie widzenia związane z wysiłkiem może wystąpić między innymi w nadciśnieniu tętniczym, w przebiegu którego występują zaburzenia w dopływie krwi do siatkówki oka prowadzące do jej niedotlenienia. Klinicznym objawem nadciśnienia tętniczego są zmiany naczyniowe siatkówki, które Pani miała stwierdzone kilka lat temu. Muszę zaznaczyć, że nadciśnienie tętnicze jest chorobą ogólnoustrojową a jego powikłania są groźne dlatego polecam dalszą diagnostykę kardiologiczną.
      Zamglenie widzenia może być też wynikiem progresji wady wzroku i wtedy wystarczy dobrać poprawną korekcję okularową, bądź może być wynikiem zaćmy i wtedy należy rozpatrzyć leczenie chirurgiczne.
      Błyski światła, o których Pani pisze, są wynikiem zmian zwyrodnieniowych w obrębie ciała szklistego oraz miejscowego pociągania przez szklistkę siatkówki. Objaw ten jest niebezpieczny ponieważ w miejscu pociągania może dojść do przedarcia siatkówki, co w konsekwencji może grozić jej odwarstwieniem. Niezbędna jest konsultacja okulistyczna z badaniem dna oka po rozszerzeniu źrenic aby wykluczyć zmiany zwyrodnieniowe na obwodzie siatkówki. Do czasu badania proszę unikać wysiłku fizycznego.
      Rwa barkowa i szum uszny po tej samej stronie ciała mogą być spowodowane uciskiem korzeni nerwowych i naczyń krwionośnych w przebiegu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa. Zalecam również konsultację ortopedyczną i laryngologiczną.

Pozdrawiam,
      Arleta Waszczykowska.
      • jadwiga_r Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 04.10.11, 17:52
        Pani Doktor,dziekuję serdecznie za szybką odpowiedź.
        Lekarz pierwszego kontaktu stwierdziła, że błyski i zamglenia, to wszystko od kręgów szyjnych.
        • kol.3 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 08.10.11, 21:08
          A co ona mogła stwierdzić bez badania. Okulista jest potrzebny i dokładne badanie.
          • Gość: Ania1988 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.12, 16:35
            Ja chciałam się Pani zapytać, jak wyglądają te błyski w oczach? Może to Pani jakoś dokładnie opisać?
            • jadwiga_r Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 04.04.12, 22:33
              Nie wiem jak to mam opisać, ale w oku, bliżej zewnętrznego kącika oka pojawia się jasny, prawie biały błysk , podobny do światła żarówki.
              Najczęściej pojawiał się gdy byłam w pozycji siedzącej, z opuszczoną głową np. przy pisaniu na klawiaturze.
              Przez ostatnie dwa miesiące przyjmowałam kwas OMEGA3 i zauważyłam, że błyski prawie ustapiły.
              Lekarz okulista nie zaproponował mi żadnych leków.
              • monikabb11 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 10.04.12, 15:26
                Witam!Radze szybko zmienic okuliste!To może byc już odwarstwienie siatkowki!Pozdrawiam!
                • baz12 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 12.04.12, 15:59
                  dokładnie ! mnie w ten sposób objawiło się odwarstwienie
    • 5izabela20 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 14.04.12, 22:13
      prawdopdobnie jaskra, choć nie jestem lekarzem. To choroba, która rozwija się wskutek przewlekłego wzmożonego ciśnienia ocznego.
      Łatwo je zresztą zmierzyć u lekarza okulisty. Nie chcę Pani straszyć, ale ta choroba może doprowadzić nawet do utraty wzroku w zainteresowanym oku, a można ją łatwo leczyć - może to Panią zdziwi, a,le krople do oczu z dodatkiem sterydu obniżają ciśnienie oczne. Dostępne tylko na receptę, więc wizyta okulistyczna jest konieczna, szczególnie, jeżeli w Pani Rodzinie były takie choroby. Ważne też, czy nie cierpi Pani przypadkiem na nadciśnienie. Poza kroplami do oczu leczeniem przyczynowym jest leczenie p/nadciśnieniowe np Prestarium,.
      Proszę też wystrzegać się raczej dźwigania i pamięać, że wiążące jest zawsze to, co powie lekarz - ja nim nie jestem, ale te objawy są raczej dość typowe, choć mam nadzieję, że się mylę. Do okulisty!
      • maria.50 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 18.04.12, 20:02
        Błyski mogą być rzeczywiście wynikiem zmian zwyrodnieniowych w obrębie ciała szklistego ! Ja takie zmiany mam,i przy każdej wizycie w klin.różni lekarze pytają się mnie o te błyski-ja ich nie mam ! A zwyrodnienie jest poważnym schorzeniem prowadzącym do utraty wzroku.Należy wykonać specjalistyczne badania i zachowawczo brać suplementy z luteiną,zeaxanthiną,vit E.D,kwasy omega.Wystrzegać się promieni słonecznych jak diabla....cholesterolu i być pięknym,młodym,zdrowym,bogatym i b.szczęśliwym:)))) Badania to OCT angiografia fluorescencyjna.
        • 5izabela20 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 18.04.12, 20:11
          A czym jest OCT i w jakich wypadkach się to robi? Już raz Okulista mi proponował, a na moje pytanie stwierdził , że zawsze przy tak dużej wadzie się to wykonuje...to mnie tak zaniepokoiło, że nie poszłam na badanie.Mam ( -10) na obu oczach i skłonność do wysokiego ciśnienia ocznego. pozdrawiam
          • Gość: baz Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk IP: *.telpol.net.pl 19.04.12, 15:08
            OCT to jest badanie zupełnie nieinwazyjne, bezbolesne, robią tak jakby zdjęcie oka, taka "tomografia" oka
            • 5izabela20 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 19.04.12, 19:41
              Chodzi raczej mi o to, co może wykazać, dlatego się właśnie bałam i nie poszłam na badanie.
              Czy np przy wadzie ( -10) na obu oczach mogę mieć już jakieś zaniki w siatkówce? Albo dwarstwianie się jej? pozdrawiam serdecznie :)
              • Gość: baz Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk IP: *.telpol.net.pl 20.04.12, 12:46
                to badanie wykazuje raczej połączenia nerwowe, nerwy wzrokowe, nie bada siatkówki. Odnośnie siatkówki to trzeba zrobić badanie dna oka ( zrobione przez specjalistę od siatkówki najlepiej, bo zwykły okulista może nie dopatrzyć się odwarstwienia - tak było w moim przypadku)
                • 5izabela20 Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk 20.04.12, 13:22
                  Gość portalu: baz napisał(a):

> to badanie wykazuje raczej połączenia nerwowe, nerwy wzrokowe, nie bada siatków
                  > ki.

Włąśnie to miałam na myśli, pisząc o ewentualnych zanikach..

a jak się teraz czujesz??

Odnośnie siatkówki to trzeba zrobić badanie dna oka ( zrobione przez specja
                  > listę od siatkówki najlepiej, bo zwykły okulista może nie dopatrzyć się odwarst
                  > wienia - tak było w moim przypadku)
                  • Gość: baz Re: Błyski w oczach i obraz jak za mgłą u 61 latk IP: *.telpol.net.pl 23.04.12, 14:07
                    czuję się dobrze, do kontroli jeżdżę co 3 miesiące. U mnie to było ratowanie wzroku, bo na 1 oko nie widzę od urodzenia prawie, a w tym drugim odwarstwiła mi się właśnie siatkówka, jestem po witrektomii z olejem silikonowym. Widzę prawie tak jak przed odwarstwieniem. Jestem 5 miesięcy po operacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka