Dodaj do ulubionych

Nie udało się dobrać szkieł...

13.11.11, 16:57
Byłam u okulisty. Okazuje się, że źle widzę na prawe oko. Lewe nadrabia. O dziwo nie było tego problemu pół roku temu. Obecnie z bliska widzę lewym okiem ze szkłem O,75, a prawym nadal nie widzę liter. Dziś zrobiłam eksperyment i widzę litery większe niż centymetrowe. Okulistka mierzyła mi różne szkła, ale obraz był nadal zamazany, pojawiały się jakieś plamy, litery ruszały się itd. (Przepisano mi szkła 1,5)
Czy to jest powód do niepokoju? Lewe oko nadrabia i w sumie źle nie jest.
Obserwuj wątek
    • arleta.waszczykowska Re: Nie udało się dobrać szkieł... 14.11.11, 22:51
      Witam,
      Jeśli jest Pani pewna że nie jest to wada wrodzona i jakiś czas temu każdym okiem widziała Pani porównywalnie to obniżenie wzroku w jednym oku zawsze jest skutkiem choroby oczu lub OUN. W celu diagnozy konieczne jest przeprowadzenie pełnego badania okulistycznego. Schorzenia, w przebiegu których możliwe jest obniżenie ostrości wzroku mogą doprowadzić do nieodwracalnych zmian w narządzie wzroku a w większości przypadków wczesna diagnostyka pozwala na zahamowanie procesu chorobowego.
      Pozdrawiam.
      • zebra12 Re: Nie udało się dobrać szkieł... 15.11.11, 17:05
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie byłam pewna, czy to coś poważnego. Miewam rozbłyski w tym oku, ale przecież one czasem się zdarzają. Pójdę do okulisty drugi raz. Byłam badana pół roku temu i każdym okiem widziałam tak samo. Wtedy przepisano mi po plus jeden na każde oko. Teraz jest duża różnica w widzeniu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka