Dodaj do ulubionych

Nowe okulary - dziwne widzenie

03.06.19, 18:15
Witam, dobrych kilka lat (ok.5 albo i dłużej) nosiłam głównie soczewki, ale kilka dni temu postanowiłam wrócić do okularów i wymienić stare. Dziś odebrałam nowe okulary.

O ile z daleka widzę super to z bliska jakoś dziwnie. Obraz wydaje się zaokrąglony, lekko wypukły (szczególnie widzę to trzymając w ręce telefon lub pilot). Trochę jak przez wizjer w drzwiach. Po schodach też dziwnie mi się schodzi.... Wydają się być jakby węższe.....

Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia i potrzebuję kilka dni, żeby oswoić się z obrazem z okularów czy od razu iść do optyka.... Ktoś tak miał?
Obserwuj wątek
    • okularnica1212 Re: Nowe okulary - dziwne widzenie 10.06.21, 22:40
      Oj znam to... też tak miałam. Po zmianie soczewek na okulary czułam dyskomfort i nie tylko. Postanowiłam udać się do optyka w Kalwarii Zebrzydowskiej. Tak naprawdę wizytę załatwiła mi koleżanka. Ale mega polecam. Naprawdę profesjonaliści wybierają okulary i soczewki adekwatnie do wady i preferencji klienta. Jeśli jesteś zainteresowana to skontaktuj się przez stronę: optyk-optilux.pl/salon-optyczny-kalwaria-zebrzydowska/. Maja też punkty w 10 innych miastach ;)
    • ewaandrzej92 Re: Nowe okulary - dziwne widzenie 02.07.21, 15:35
      Cześć, być może masz źle dobrane okulary. Ja bym nie czekała i skonsultowała nawet na początku w zwykłym salonie optycznym. Z własnego doświadczenia mogę Ci polecić Paris Optique, mają na prawdę dobrze wyszkoloną obsługę, znająca się na rzeczy. Wiele razy znalazłam u nich pomoc. Dobrali mi idealnie szkła, Panie pomogły w wyborze oprawek i jestem bardzo zadowolona.
      • jeremi.pogoda Re: Nowe okulary - dziwne widzenie 19.07.21, 11:30
        Tak, na pewno trzeba dobrać dobrze okulary. Badanie wzroku warto zrobić u sprawdzonego optometrysty. I od razu dobrać okulary.
    • dani_1981 Re: Nowe okulary - dziwne widzenie 12.11.21, 21:55
      Cześć w okularach jestem całe życie ale raczej nigdy nie było problemu z pogłębieniem wady. Ostatnio z minus 4,5 ma minus 5 i bez problemu. Tylko ja czułem że widzę od dłuższego czasu od jakiś kilku miesięcy gorzej więc wizyta u okulisty i wada powiększona. Nowe okulary i bez problemu od razu komfort powrócił na dobry poziom. Noszę okulary od zawsze może dlatego łatwiej mi było. Nie korzystam z soczewek ale wiem że mam inne moce na soczewki a inne na okulary i może tu by wystąpił kłopot. Może kwestia astygmatyzmu. Ja mam i wadę wzroku i astygmatyzm oraz widzenie znacznie słabsze mimo okularów od zdrowych osób.
    • medran33 Re: Nowe okulary - dziwne widzenie 15.11.21, 15:54
      Ostatnio czytałem, że "dziwne" widzenie w nowych okularach może nie być winą okularów, ale...rozwiającej sie cukrzycy. Polecam swiatoka.pl/uslugi/cukrzycowa-choroba-oczu/. Nie chce straszyć oczywiście, ale zawsze warto sie profilaktycznie zbadać. Pozdrawiam :)
      • dani_1981 Re: Nowe okulary - dziwne widzenie 31.01.22, 22:08
        Zawsze warto się przebadać. Nawet skonsultować z innym okulista. Ja akurat mam sprawdzonego od wielu wielu lat. Jakoś nie narzekam wzrok słabnie ale dzięki mocniejszym okularom daje radę. Wzrok mam słaby od zawsze nie widzę tego co ludzie zdrowi ale cieszę się z tego co mam. Mogę prowadzić auto mimo słabnącego wzroku i to jest dla mnie ważne. Niestety zero szans na laserowa korekcję wrodzona wada. Soczewki też raczej nie znoszę i oko się szybko męczy. Kwestia też u mnie jest czytania. Słabiej widzę z bliska pewnie to kwestia progresywnych do dali i do blizy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka