Dodaj do ulubionych

-Męty ciała szklistego

27.02.21, 09:13
Dzień dobry,
Wiem ze temat był poruszany już parę razy, ale nie mogłam znaleźć aktualnych informacji.
Od 2 tygodni pojawiły się u mnie mety ciała szklistego. Pojawiło się to nagle. Mam 21 lat i przedtem nie miałam ani jednej męty. Poszłam do okulisty, który powiedział ze z siatkówką wszystko jest dobrze i że to męty. Ze każdy organizm jest inny, że mogą się wchłonąć albo nie. Jestem przerażona, ponieważ mam ich bardzo dużo i wydaje mi się że mam ich coraz więcej. Boje się strasznie że zostanie mi to do końca życia lub będzie jeszcze gorzej. Cały czas płacze. Zaczęłam stosować tabletki vitroft na 3 msc. Czy one pomagają? Czy znacie może jakieś nowe sposoby na radzenie sobie z mętami? Proszę! Cokolwiek! Czy ktoś miał męty i zniknęły? Czy jeżeli będzie tragicznie to w tak młodym wieku też można mieć laserowy zabieg usunięcia męt?
Obserwuj wątek
    • monika081000 Re: -Męty ciała szklistego 27.02.21, 09:28
      Dodam ze nie mam żadnej wady wzroku ani chorób
    • Gość: Kamila Re: -Męty ciała szklistego IP: *.dynamic.mm.pl 09.05.21, 16:18
      Męty nie znikną tylko się rozjadą.Jedz po 4 tabletki rutinoscorbinu.Ja mam i trochę zbladly.Badania na jaskrę
    • Gość: Agata Re: -Męty ciała szklistego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.21, 13:08
      Mam 24 lata, tez nagle pojawiły się u mnie mety kilka miesięcy temu, tez jestem tym załamana :( niestety nie znalazłam żądnych sposób na te dolegliwość oprócz operacji lub lasera, czego nikt raczej nie poleca... na fb jest polskie forum dla ludzi z metami, można tam dowiedzieć się nieco więcej o metach i o historiach innych osób
    • mateusz1235711 Re: -Męty ciała szklistego 12.08.21, 14:43
      Ja się z tym męczę od około 7 lat (teraz mam 30). Niestety nie udało mi się znaleźć skutecznego sposobu na to dziadostwo. Jedyne co możemy zrobić, to nauczyć się z tym żyć. Myślę, że Vitroft co najwyżej może zahamować lub spowolnić dalsze zmiany w ciele szklistym. Same męty (o ile nie są spowodowane wylewem krwi) nie znikną - mogą się jednak przemieścić w obszar poza polem widzenia. Staraj się to ignorować - z czasem może być gorzej, ale głowa do góry, nie ma się co przejmować na zapas.
    • wozny1234 Re: -Męty ciała szklistego 14.10.21, 13:44
      Możliwe, że masz coś w gałce ocznej, co pogarsza ci wzrok. Może to jest chlamydia pneumonia lub coś innego? polecam ci odwiedzić gabinet Herbasol w Wrocławiu. Ja tam byłem na diagnostyce borreli i mi pomogli, możliwe, że ci też pomogą, a przynajmniej doradzą.
    • eleona1 Re: -Męty ciała szklistego 30.10.21, 22:17
      Tylko okulista. Wszystkie takie rzeczy powinny od razu wywołać alarm w głowie, trzeba leczyć wszelkie takie anomalia. Męty mogą być bardzo groźne, dlatego polecam wizytę u specjalisty, jeśli w Warszawie, to choćby w www.wszo.pl/. Na pewno nie można tego ignorować.
    • Gość: dziobkovska Re: -Męty ciała szklistego IP: *.146.233.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.11.21, 13:18
      Tu konieczna będzie konsultacja okulistyczna, polecam w tej kwestii instytutoka.pl gdzie sama chodzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka