madzialenka24 06.02.06, 12:03 Dzień dobry. Chciałam dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy laserowej korekcji ( cena, czy jst bezpieczne, jak przebiega itp) wzroku. Mam wadę -2,5. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maatika Re: Laserowa korekcja wzroku 06.02.06, 20:29 Miałam dwie operacje 5 lat temu, metodą PRK. Musiałam mieć tą metodą, bo wtedy był dostępny jeszcze tylko LASIK, ale aparat nie mieścił mi się do oczu. Teraz jest jeszcze LASEK, który jest podobno najlepszy. PRK jest dość bolesne. Ból wyłączający z życia utrzmuje się 4 dni. Przez te dni w zasadzie śpi się, bo nie można otworzyć zoperowanego oka z bólu, a otwieranie tego niepociętego "ciągnie" to pocięte - są to 4 dni z zamkniętymi oczami. Do tego wymiana opatrunków co 3-4 godziny i tak samo tabletki przeciwbólowe. Warto mieć kogoś , Odpowiedz Link Zgłoś
maatika Re: Laserowa korekcja wzroku 06.02.06, 20:34 ojjjej urawło mi się.... Warto mieć kogoś do pomocy do tych opatrunków, bo samemu nie da rady. Ostrość wzroku (miałam korekcję z -2,5) jest OK, w zasadzie regulacja do 0. Jednak u mnie pojawiają się dopiero teraz jakieś komplikacje jaskrowe. Jestem na początku drogi, na etapie pierwszego rozpoznania, ale wygląda to nie wesoło. Korekcji laserowych nie wolno przeprowadzać przy jaskrze, lub przy skłonnościach do jaskry. U mnie był cień podejrzenia (fatalne dno oka), ale pole widzenia wykazało, że wszystko jest OK. Na chwilę obecną trudno mi określić, dlaczego tak się u mnie dzieje czy to jaskra genetyczna czy też powikłanie po operacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenka24 Re: Laserowa korekcja wzroku 06.02.06, 23:20 Czytalam w czasopiśmie że już jest bezboleśnie, znieczulenie po przez kropelki, zabieg trwa ok.10 min. Chciałam dowiedzieć się wszystkiego na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: Laserowa korekcja wzroku 09.02.06, 02:04 madzialenka, wada minus 2 to jest nic. ja bym na twoim miejscu nie gmerala przy oku jak nie musisz. kazdego roku ulepszaja medycyne i ja bym sie teraz nie decydowala na takie cuda. poczekam sobie iles tam lat i jak bedzie naprawde problem z wada to wtedy zrobie. a teraz po jaka cholere kombinowac z oczami. oko to nie dupa ktora sie schowa i w porzadku. a ja mam troche wiecej niz ty i tez przechodzilam fascynacje operacja oczu, ale mi szybko przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenka24 Re: Laserowa korekcja wzroku 11.02.06, 11:32 W tym roku chce zdecydować się na zabieg. Co roku zmieniam okularki wiec w moim przypadku koszty sa ogromne.Za każdym razem muszę kupic 2 pary. Chciałam dowiedzieć się gdzie wykonują laserowe zabiegi? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek2810waw Re: Laserowa korekcja wzroku 03.03.06, 13:48 Witam! Ja tez sie zastanawiałem kiedys nad operacja. Niesty w miedzy czsie przytrafiła mi sie niedoczynnosc tarczycy i nie bede probował nawet. Ale dziwi mnie jedno -mowisz ze co rok zmieniasz okulary -to znaczy wada cie sie powieksza? Jesloi tak to nie masz szans na operacje ja mam teraz 3 i 3.25 Jesli bym zrobił operacje jek chciałem 3 lata temu to bym juz musiał nosic okulary bo miał bym 1 i 1,25. ps. sa w zyciu gorsze przypadłosci niz koniecznosc noszenia okularow. Odpowiedz Link Zgłoś
koliberek22 Re: Laserowa korekcja wzroku 06.04.06, 14:03 Witam, ja na mozliwość zrobienia zabiegu czekam już 3 lata. Mam wadę -9,5. Magdalenka, i tak nie zrobisz zabiegu jeśli twoja wada nie stoi w miejscu. To jest jeden z warunków wykonania zabiegu, a drugim jet ukończone 21 lat. Wiec żaden lekarz nie wysle cię na zabieg przy pogłębiającej sie wadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jungler Re: Laserowa korekcja wzroku 21.08.06, 16:11 Witam! Zapraszam na nowe forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42211 :) Odpowiedz Link Zgłoś
delika1 Re: Laserowa korekcja wzroku 19.09.06, 10:43 czy po laserowej korekcji od razu widzieliscie ostro i wyraźnie?ja jestem ok 3 tyg po epi-lasiku (zmodernizowany lasek dla cienkorogówkowych;).I nie widzę ostro-tak jakbym miała mglę na oczach- podwójnie, niewyraźnie...czy tak ma być? Prosze odpiszcie po jakim czsie doszliście do pełnej ostrości?? Sama operacja-nie boli, a ból 1 dzień po zabiegu.Na oczach soczewki opatrunkowe przez tydzień + ciemna okulary.Nie zalecane wychodzenie . Odpowiedz Link Zgłoś
magdzia852 Re: Laserowa korekcja wzroku 26.09.06, 12:04 Dziewczyno, po co Ci to? Jezeli okulary stanowia taki problem, moze zdecyduj sie na soczewki? Moim skromnym zdaniem lepiej nie kusic losu, bo ryzyko jest zawsze, a tak wada to jeszcze nie problem, wierz mi:)Zreszta koledzy maja racje- niestabilnej wady nikt Ci nie zoperuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Renni Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.146.35.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.18, 12:10 no alebo zdecydouj się na dobrą klinikę i zrób operację wzroku. Moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie i warte zachodu - ja robiłam w Rzeszowie w Optegrze, bo akurat z tamtych rejonów pochodzę. ale dzięki temu już zapomniałam co to znaczy noszenie okularów Odpowiedz Link Zgłoś
pulsmed2018 Re: Laserowa korekcja wzroku 09.11.18, 15:16 Operacje zaćmy należą do najczęściej wykonywanych zabiegów w Klinicie Okulistycznej Pulsmed mającej długą historię w leczeniu operacyjnym chorób wzroku. pulsmed.com.pl/okulistyka/operacja-zacmy.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aromka Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.146.196.106.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.11.18, 18:38 W Rzeszowie fakt robią w Optegrze sprawnie i pewnie - dla mnie to klinika z renomą! Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: Laserowa korekcja wzroku 20.11.18, 13:31 Przy -2,5 nie zdecydowalabym sie. Mialam -7,5 w lewym oku i -7 w prawym, zrobilam Lasik w 2005 roku. 3 dni po operacji spalam, pozniej przez miesiac wzrok mi sie stabilizowal, w dzien bylo lepiej w nocy gorzej ale po miesiacu widzialam idealnie. I to sie utrzymalo przez 12 lat. W 2017 odwarstwienie siatkowki lewego oka, 3 proby reperacji zanim sie udalo, potem szybko postepujaca zacma i w czerwcu 2018 wymiana soczewki na sztuczna. Zespol chirurgow ktorzy ratowali moj wzrok powiedzieli ze coraz czesciej spotykaja sie z odwarstwianiem siatkowki u osob ktore przeszly Lasik. To samo slyszalam przy niemal kazdej kontroli. Na szczescie uratowali moj wzrok, mam teraz 'tylko' -2 w chorym oku, zdrowe rekompensuje, sporo gorzej widze tylko w nocy, oko jest tez bardzo czule i nie toleruje soczewki na dluzej niz 2-3 godz. Reasumujac powtarzam to co pisalam w pierwszym zdaniu: nie ryzykuj bo skutki moga byc rozne a wcale nie masz duzej wady. Odpowiedz Link Zgłoś
mamcik6 Re: Laserowa korekcja wzroku 14.02.19, 08:29 Moim problemem jest powiększająca się wada wzroku. Po pierwszym porodzie miałam -0,75 na jednym oku a na drugim -0,5 teraz mam już plusy i niestety po mojej mamie odziedziczyłam astygmatyzm. Wyszedł mi po ostatnim porodzie. Denerwuje się bo często ni z tego, ni z owego mam zamazany obraz i męczą mnie bóle głowy. Dlatego chciałabym coś z tym zrobić. Dużo dobrego słyszałam o klinice Spectrum we Wrocławiu, gdzie często jeżdżę do rodziny. Ciekawi mnie, czy ktoś z Was tam się leczy i może polecić konkretnego specjalistę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek.k Re: Laserowa korekcja wzroku IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.19, 12:59 witam ja robilem pare miesiecy nie duza korekte lewego oka na szczescie wszystko jest dobrze i mam nadzieje ze tak zostanie nie wiem jak bedzie za kilkanasie lat ale teraz staram sie chodzic regularnie na wizyty kontrolne do okulisty ja robilem w klinice michnowskiego i jest ok ale dopytam czy sie spotkali z takimi przypadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
karbo7 Re: Laserowa korekcja wzroku 24.03.19, 20:54 Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji ale w Spektrum przyjmuje kilku specjalistów, którzy mają spory dorobek naukowy i kliniczny. Bardzo polecam dr Marka Ćwirko, lek. Ewę Anielską lub dr Łukasza Szelepina. Do kogo Cię skierują nie umiem powiedzieć, trzeba się po prostu umówić na wizytę kwalifikacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
lorik Re: Laserowa korekcja wzroku 22.03.19, 12:31 ja bym sie na lentivu drugi raz nie zdecydował Odpowiedz Link Zgłoś
lydya Re: Laserowa korekcja wzroku 29.09.20, 06:43 Ja jestem po laserowej korekcji wzroku metodą EBK, która jest powierzchowna, nie narusza ciągłości struktur oka. Jedynym problemem po zabiegu był lekki dyskomfort, ale ogólnie zabieg jest bezbolesny, po kilku dniach wróciłam do pracy i nie było żadnych problemów, używałam kropli do oczu i było ok. Zabieg wykonano mi w klinice Dr Nowosielska w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś