wypowiedz.eksperta 14.05.08, 20:54 Chciałbym abyście Państwo napisali dlaczego w porównaniu do kobiet mniejsza ilosć mężczyzn nosi soczewki kontaktowe:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mee too Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.gprs.plus.pl 14.05.08, 21:38 Wydaje mi się, że mężczyżni w większości wykonują prace fizyczne gdzie soczewki nie są wskazane-np. stolarstwo, murarka itp. Łatwo można zapruszyć oczy i może dojść do infekcji.O soczewki trzeba też dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn. No i faceci są wygodni-nie chce im się wkładać i wykładać soczewek męczyć się z tym wszystkim.Wolą założyć okulary - bo to o wiele prostsze.Pozatym mi się bardzo podobają faceci w okularach-i wolałabym, żeby mój nosił okularki niż soczewki-o ile nie miałby "denek od butelek". Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 15.05.08, 12:52 > O soczewki trzeba też > dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn. Bardzo seksistowska uwaga. > wygodni-nie chce im się wkładać i wykładać soczewek męczyć się z tym > wszystkim.Wolą założyć okulary - bo to o wiele prostsze Nie do końca - okulary zwykle trzeba w ciągu dnia myć, pilnować, żeby się nie porysowały, nie spadły itp. A zdejmowanie/zakładanie soczewek to krótki dodatek do porannego/wieczornego mycia zębów... Do zaczęcia noszenia soczewek potrzebna jest pewna determinacja. Na forum często pojawiają się posty z prośbami o rozwianie obaw, o pocieszenie gdy zawodzą próby umieszczenia soczewek w oczach itp. Być może w przypadku kobiet odpowiedniej determinacji częściej dsotarcza troska o swój wygląd (niektóre lepiej wyglądają bez okularów - trudno im dobrać odpowiednie oprawki - innym się tak wydaje). W przypadku mężczyzn sygnał "jesteś brzydki i/bo nosisz okulary" jest chyba trochę rzadszy (choć też występuje), poza tym wzory urody męskiej nie koniecznie obejmują twarz Apolla. Ponadto być może kobiety są statystycznie częściej przyzwyczajone do pewnych drobnych nieprzyjmenych zabiegów, które dają efekty w postaci upiększenia lub wygody (przekłuwanie uszu, malowanie oczu - to przy okazji ćwiczenie z dłubania w oczach, aplikacja tamponów higienicznych itp.). Mają też częściej trening z koncentrowania się i precyzyjnego wykonywania czynności "na sobie samych" - makijaż, czesanie, kontrolowanie czynności w lustrze itp. więc może łatwiej im przebrnąć pierwszy trudny etap nauki (niektórzy rezygnują). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee too Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.gprs.plus.pl 15.05.08, 22:04 O soczewki trzeba też > dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn. Bardzo seksistowska uwaga. Nie uwazam, zeby to bylo seksistowskie.Widzialas kiedys rece faceta ktory jest mechanikiem samochodowym np.Nie wyobrazam sobie zeby takimi rekoma zakladal soczewki bo nawet dlugie szorowanie rak nie wyczysci ich do nieskazitelnej bieli.A w przypadku noszenia soczewek trzeba miec zawsze idealnie czyste dlonie.Bo inaczej infekcja gwarantowana.A nie kazdy facet siedzi za biurkiem i ma rece delikatne jak pupa niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 16.05.08, 15:41 > > dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn. > Bardzo seksistowska uwaga. > > Nie uwazam, zeby to bylo seksistowskie. Twoja wypowiedź (być może w sposób niezamierzony) sugerowała, że chodzi Ci o to, że z faktu bycia mężczyzną wynika bezpośrednio nieumiejętność czy niechęć do zachowania higieny. > Widzialas kiedys rece faceta > ktory jest mechanikiem samochodowym np.Nie wyobrazam sobie zeby > takimi rekoma zakladal soczewki bo nawet dlugie szorowanie rak nie > wyczysci ich do nieskazitelnej bieli.A w przypadku noszenia soczewek > trzeba miec zawsze idealnie czyste dlonie.Bo inaczej infekcja > gwarantowana. Infekcja polega na dostaniu się do organizmu bakterii. Porządne wyszorowanie rąk minimalizuje to zagrożenie. Kolor rąk nie ma wiele wspólnego z ich bakteriologiczną czystością. Pozostaje ryzyko wprowadzenia do oka innych substancji drażniących. Jeśli ręce są wyszorowane, to pozostała na nich ta część substancji, która najwyraźniej łatwo się nie wywabia i na soczewce dużo jej nie osiądzie (pewnie więcej dostanie się do oka przy okazji potarcia go jeszcze brudną ręką). Ale, oczywiście, jakieś ryzyko jest. Aha - i dotyczy również kobiet pracujących w podobnych warunkach. Myślę, że w przypadku osób wykonujących ciężkie fizyczne prace (zarówno kobiet jak i mężczyzn) większe znaczenie mają - brak psychicznego zapotrzebowania na soczewki (a więc i brak analizy prawdopodobieństwa infekcji czy innych podrażnień), - cena soczewek, - zniszczone ręce ("jakbym sobie miał/a tymi paluchami..."), - ewentualnie - i tak bym musiał wtedy okulary ochronne nosić. Oczywiście nie twierdzę, że każdy czynnik dotyczy to każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee too Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 20:49 No rozwinęłaś to o czym myślałam-ale nie umiałam do końca poprawnie i zrozumiale napisać;-) Odpowiedz Link Zgłoś
facet_81 Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 14.05.08, 22:05 Ja mam dwa typy: 1. Działa ta sam zasada co np. w przypadku dentysty - zdecydowanie więcej facetów niż kobiet boi się dentysty :) Ja - zanim zdecydowałem się spróbować soczewek - nie wyobrażałem sobie, żebym mógł coś sobie "wsadzić" do oka ;) Bałem się po prostu... :) 2. Kobiety bardziej dbają o wygląd, a przyjęło się jednak, że osoby w okularach są mniej atrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek6111 Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 16.05.08, 17:55 Być może jest tak w przypadku starszych pokoleń.Wśród moich znajomych taka różnica nie występuje. Oczywiście kobiety wolą pięknie wyglądać , zwłaszcza młode. Uważają, że okulary nie dodają uroku, więc kupują soczewki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julas Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 01.01.09, 05:38 ja już od pierwszego dnia kiedy założyłem odrazu mi spasowało jedyny problem jak do tej pory to zakładanie, ściąganie jest o wiele łatwiejsze warto sie troche nawet pomęczyć z zakładaniem i pielęgnacją dla lepszego widzenia świata....he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabbar Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.unused.derbynet.waw.pl 13.06.08, 02:16 Starsi, czy młodsi; Kobiety, czy mężczyźni. Wszyscy Ci co mają kłopoty z oczami noszą soczewki. A tu przydatny link pl.youtube.com/watch?v=HZfjMS-kQos Pozdrawiam i dużo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.acn.waw.pl 14.06.08, 16:27 mnie to się wydaje ze dlatego ze kobiety bardziej dbają o swój wygląd i uważają ze źle wyglądają w okularach a facetom to obojętne ;P Odpowiedz Link Zgłoś
frogfot Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 03.07.08, 18:34 Być może z tego samego powodu, z którego mniej mężczyzn niż kobiet odwiedza gabinety kosmetyczne. Dla Kobiet zapewne znacznie częściej głównym kryterium wyboru między soczewkami kontaktowymi a okularami jest estetyka. Dla mężczyzn raczej praktyczne zalety pozaestetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamiatacz Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: 204.13.236.* 19.09.08, 20:52 A ja noszę soczewki kontaktowe. Ale do założenia ich moja żona przekonywała mnie jakieś dobre 2 lata. Trafiły do mnie najprostsze argumenty typu zimno na zewnątrz ciepło w środku wychodzisz i w okularach zaraz nic nie widzisz itp. Teraz to ja namawiam swoich kolegów do zmiany. Faceci soczewki są super w porównaniu do okularów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 15:22 Soczewki to super sprawa, mój chłopak też ostatnio się przerzucił i widać różnicę, nic mu z noska nie spada i przede wszystkim soczewki nie parują tak jak okulary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.eranet.pl 29.09.08, 12:16 Właśnie ostatnio zastanawiam się nad przejściem na soczewki, czy wiecie może jakie są przeciwwskazania do noszenia soczewek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorij Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.se 29.09.08, 14:29 przeciwwskazań do noszenia soczewek ubywa z czasem bo soczewki stają się coraz doskonalsze. Więc najlepiej zorientowani będą specjaliści. wytłumaczą, odpowiedzą na pytania, zbadają i dobiorą soczewki. Polecam skorzystanie z salonu wymienionego na liście na stronie ciba vision, mają tam promocję. Płacisz tylko za dobór soczewek a pierwszy zestaw dostajesz za darmo oczywiście z płynem, kroplami i instrukcją. Odpowiedz Link Zgłoś