Dodaj do ulubionych

Meżczyźni a soczewki kontaktowe

14.05.08, 20:54
Chciałbym abyście Państwo napisali dlaczego w porównaniu do kobiet
mniejsza ilosć mężczyzn nosi soczewki kontaktowe:)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mee too Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.gprs.plus.pl 14.05.08, 21:38
      Wydaje mi się, że mężczyżni w większości wykonują prace fizyczne
      gdzie soczewki nie są wskazane-np. stolarstwo, murarka itp. Łatwo
      można zapruszyć oczy i może dojść do infekcji.O soczewki trzeba też
      dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn. No i faceci są
      wygodni-nie chce im się wkładać i wykładać soczewek męczyć się z tym
      wszystkim.Wolą założyć okulary - bo to o wiele prostsze.Pozatym mi
      się bardzo podobają faceci w okularach-i wolałabym, żeby mój nosił
      okularki niż soczewki-o ile nie miałby "denek od butelek".
      • aiczka Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 15.05.08, 12:52
        > O soczewki trzeba też
        > dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn.
        Bardzo seksistowska uwaga.

> wygodni-nie chce im się wkładać i wykładać soczewek męczyć się z tym
        > wszystkim.Wolą założyć okulary - bo to o wiele prostsze
        Nie do końca - okulary zwykle trzeba w ciągu dnia myć, pilnować, żeby się nie
        porysowały, nie spadły itp. A zdejmowanie/zakładanie soczewek to krótki dodatek
        do porannego/wieczornego mycia zębów...

Do zaczęcia noszenia soczewek potrzebna jest pewna determinacja. Na forum często
        pojawiają się posty z prośbami o rozwianie obaw, o pocieszenie gdy zawodzą próby
        umieszczenia soczewek w oczach itp. Być może w przypadku kobiet odpowiedniej
        determinacji częściej dsotarcza troska o swój wygląd (niektóre lepiej wyglądają
        bez okularów - trudno im dobrać odpowiednie oprawki - innym się tak wydaje). W
        przypadku mężczyzn sygnał "jesteś brzydki i/bo nosisz okulary" jest chyba trochę
        rzadszy (choć też występuje), poza tym wzory urody męskiej nie koniecznie
        obejmują twarz Apolla.
        Ponadto być może kobiety są statystycznie częściej przyzwyczajone do pewnych
        drobnych nieprzyjmenych zabiegów, które dają efekty w postaci upiększenia lub
        wygody (przekłuwanie uszu, malowanie oczu - to przy okazji ćwiczenie z dłubania
        w oczach, aplikacja tamponów higienicznych itp.). Mają też częściej trening z
        koncentrowania się i precyzyjnego wykonywania czynności "na sobie samych" -
        makijaż, czesanie, kontrolowanie czynności w lustrze itp. więc może łatwiej im
        przebrnąć pierwszy trudny etap nauki (niektórzy rezygnują).

• Gość: mee too Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.gprs.plus.pl 15.05.08, 22:04
          O soczewki trzeba też
          > dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn.
          Bardzo seksistowska uwaga.

Nie uwazam, zeby to bylo seksistowskie.Widzialas kiedys rece faceta
          ktory jest mechanikiem samochodowym np.Nie wyobrazam sobie zeby
          takimi rekoma zakladal soczewki bo nawet dlugie szorowanie rak nie
          wyczysci ich do nieskazitelnej bieli.A w przypadku noszenia soczewek
          trzeba miec zawsze idealnie czyste dlonie.Bo inaczej infekcja
          gwarantowana.A nie kazdy facet siedzi za biurkiem i ma rece
          delikatne jak pupa niemowlaka.
          • aiczka Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 16.05.08, 15:41
            > > dbać a wiadomo jak to z czystością u mężczyzn.
            > Bardzo seksistowska uwaga.
            >
            > Nie uwazam, zeby to bylo seksistowskie.

Twoja wypowiedź (być może w sposób niezamierzony) sugerowała, że chodzi Ci o to,
            że z faktu bycia mężczyzną wynika bezpośrednio nieumiejętność czy niechęć do
            zachowania higieny.

> Widzialas kiedys rece faceta
            > ktory jest mechanikiem samochodowym np.Nie wyobrazam sobie zeby
            > takimi rekoma zakladal soczewki bo nawet dlugie szorowanie rak nie
            > wyczysci ich do nieskazitelnej bieli.A w przypadku noszenia soczewek
            > trzeba miec zawsze idealnie czyste dlonie.Bo inaczej infekcja
            > gwarantowana.
            Infekcja polega na dostaniu się do organizmu bakterii. Porządne wyszorowanie rąk
            minimalizuje to zagrożenie. Kolor rąk nie ma wiele wspólnego z ich
            bakteriologiczną czystością.
            Pozostaje ryzyko wprowadzenia do oka innych substancji drażniących. Jeśli ręce
            są wyszorowane, to pozostała na nich ta część substancji, która najwyraźniej
            łatwo się nie wywabia i na soczewce dużo jej nie osiądzie (pewnie więcej
            dostanie się do oka przy okazji potarcia go jeszcze brudną ręką). Ale,
            oczywiście, jakieś ryzyko jest. Aha - i dotyczy również kobiet pracujących w
            podobnych warunkach.

Myślę, że w przypadku osób wykonujących ciężkie fizyczne prace (zarówno kobiet
            jak i mężczyzn) większe znaczenie mają
            - brak psychicznego zapotrzebowania na soczewki (a więc i brak analizy
            prawdopodobieństwa infekcji czy innych podrażnień),
            - cena soczewek,
            - zniszczone ręce ("jakbym sobie miał/a tymi paluchami..."),
            - ewentualnie - i tak bym musiał wtedy okulary ochronne nosić.
            Oczywiście nie twierdzę, że każdy czynnik dotyczy to każdego.
            • Gość: mee too Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 20:49
              No rozwinęłaś to o czym myślałam-ale nie umiałam do końca poprawnie
              i zrozumiale napisać;-)
    • facet_81 Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 14.05.08, 22:05
      Ja mam dwa typy:

1. Działa ta sam zasada co np. w przypadku dentysty - zdecydowanie więcej facetów niż kobiet boi się dentysty :)
      Ja - zanim zdecydowałem się spróbować soczewek - nie wyobrażałem sobie, żebym mógł coś sobie "wsadzić" do oka ;) Bałem się po prostu... :)

2. Kobiety bardziej dbają o wygląd, a przyjęło się jednak, że osoby w okularach są mniej atrakcyjne.
    • jacek6111 Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 16.05.08, 17:55
      Być może jest tak w przypadku starszych pokoleń.Wśród moich znajomych taka
      różnica nie występuje.
      Oczywiście kobiety wolą pięknie wyglądać , zwłaszcza młode. Uważają, że okulary
      nie dodają uroku, więc kupują soczewki.
      • Gość: julas Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 01.01.09, 05:38
        ja już od pierwszego dnia kiedy założyłem odrazu mi spasowało jedyny
        problem jak do tej pory to zakładanie, ściąganie jest o wiele
        łatwiejsze warto sie troche nawet pomęczyć z zakładaniem i
        pielęgnacją dla lepszego widzenia świata....he he
    • Gość: jabbar Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.unused.derbynet.waw.pl 13.06.08, 02:16
      Starsi, czy młodsi; Kobiety, czy mężczyźni. Wszyscy Ci co mają kłopoty z oczami
      noszą soczewki. A tu przydatny link pl.youtube.com/watch?v=HZfjMS-kQos
      Pozdrawiam i dużo zdrowia
    • Gość: J Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.acn.waw.pl 14.06.08, 16:27
      mnie to się wydaje ze dlatego ze kobiety bardziej dbają o swój
      wygląd i uważają ze źle wyglądają w okularach a facetom to
      obojętne ;P
    • frogfot Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe 03.07.08, 18:34
      Być może z tego samego powodu, z którego mniej mężczyzn niż kobiet odwiedza
      gabinety kosmetyczne. Dla Kobiet zapewne znacznie częściej głównym kryterium
      wyboru między soczewkami kontaktowymi a okularami jest estetyka. Dla mężczyzn
      raczej praktyczne zalety pozaestetyczne.
      • Gość: zamiatacz Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: 204.13.236.* 19.09.08, 20:52
        A ja noszę soczewki kontaktowe. Ale do założenia ich moja żona przekonywała mnie
        jakieś dobre 2 lata. Trafiły do mnie najprostsze argumenty typu zimno na
        zewnątrz ciepło w środku wychodzisz i w okularach zaraz nic nie widzisz itp.
        Teraz to ja namawiam swoich kolegów do zmiany. Faceci soczewki są super w
        porównaniu do okularów:)
        • Gość: Kaja Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.08, 15:22
          Soczewki to super sprawa, mój chłopak też ostatnio się przerzucił i widać
          różnicę, nic mu z noska nie spada i przede wszystkim soczewki nie parują tak jak
          okulary
          • Gość: Kamil Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.eranet.pl 29.09.08, 12:16
            Właśnie ostatnio zastanawiam się nad przejściem na soczewki, czy wiecie może
            jakie są przeciwwskazania do noszenia soczewek ?
            • Gość: gregorij Re: Meżczyźni a soczewki kontaktowe IP: *.se 29.09.08, 14:29
              przeciwwskazań do noszenia soczewek ubywa z czasem bo soczewki stają się coraz
              doskonalsze. Więc najlepiej zorientowani będą specjaliści. wytłumaczą,
              odpowiedzą na pytania, zbadają i dobiorą soczewki. Polecam skorzystanie z salonu
              wymienionego na liście na stronie ciba vision, mają tam promocję. Płacisz tylko
              za dobór soczewek a pierwszy zestaw dostajesz za darmo oczywiście z płynem,
              kroplami i instrukcją.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka